Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość

Post Re: kilka pytań do Świadków J.
Kliknąłem-jest :shock:
Na wszelki wypadek wklejam:

W co wierzą Polacy
tel/hel / maz, 2009-12-23

Polska plasuje się w ścisłej czołówce państw wyznających wartości związane z religią katolicką. Te same badania – projekt Human Values Studies – ujawniają jednocześnie, że aż 32 proc. Polek i Polaków wierzy w reinkarnację. W co wierzą Polacy docieka na łamach tygodnika Wprost Waldemar Kuligowski.
Publicysta Wprost przytacza wyniki różnych badań opinii publicznej. Dostrzega m.in., że znaczna jest różnica między liczbą ochrzczonych a rzeczywiście związanych z religią dominującą. Zastanawia się, czy teza o postępującej sekularyzacji społeczeństw znajduje potwierdzenie także w odniesieniu do Polski. Według CBOS-owskiej wizji najwyżej cenionymi nad Wisłą wartościami życiowymi są zdrowie, szczęście rodzinne, praca zawodowa i spokój. Wśród tych wartości religię wybrała nieco ponad jedna czwarta badanych. "Niekonsekwencji jest mnóstwo" - czytamy. Kuligowski pisze o wierze Polaków w przesądy, wróżki i horoskopy i używa oksymoronu "katolik niewierzący w Boga". Te paradoksy według publicysty mogą świadczyć o tym, że jedna czwarta polskich katolików nie wnika po prostu w istotę swojej wiary.
Wprost przypomina m.in. badania przeprowadzone przez Pracownię Badań Społecznych (na zlecenie „Gościa Niedzielnego”) we wrześniu 2006 roku. Wynika z nich, że: 20 proc. katolików nie wierzy w Sąd Ostateczny, ponad 15 proc. w stworzenie świata, 13 proc. podważa historyczność postaci Jezusa, a 26 proc. odrzuca wiarę w jego poczęcie z Ducha Świętego, co dziesiąty „wierny” – traktuje śmierć fizyczną jako ostateczny koniec życia. "Już te dane wystarczą, by stwierdzić obłędne pomieszanie wiedzy pochodzącej z różnych porządków: oficjalnej teologii katolickiej, ludowej tradycji, wpływów innych religii, treści rozpowszechnianych przez prasę brukową, opery mydlane itp. Nie mamy tutaj do czynienia z duchową całością opartą na spójnym systemie dogmatów, ale raczej z konglomeratem popularnych przekonań i symboli" - komentuje Kuligowski. "Na pewno nie bez związku z tym zjawiskiem pozostaje fakt, że ponad 20 proc. ankietowanych (w badaniach PBS) uważa sam Kościół za korporację księży i biskupów, organizację wykorzystującą ludzką naiwność bądź instytucję charytatywną" - dodaje. Jak czytamy, w literaturze przedmiotu zupełnie poważnie używa się dzisiaj określenia „katolik selektywny”, czyli taki, który wierzy w niektóre tylko prawdy wiary i bardzo wybiórczo ją praktykuje. Dziennikarz pisze o "sprywatyzowaniu" religii, które jest przyczyną jej słabnięcia. "Załamywanie się instytucjonalnie zdefiniowanych form religii na rzecz rozmaitych religii sprywatyzowanych łączy Polskę z resztą zachodniego świata. Również w tej dziedzinie coraz chętniej wybieramy przede wszystkim to, co jest dla nas wygodne bądź atrakcyjne z uwagi na dominujący trend, bez baczenia na teologię i sens dogmatów. Potrzeba posiadania w domu personal computer jest obecnie dla wielu osób równie silna, jak potrzeba stworzenia na własny użytek personal Jesus" - czytamy.
"Jesteśmy jak majsterkowicze, którzy chcą po swojemu poskładać klocki nieposkładanego świata. Coraz bardziej odczuwa się bowiem brak głównego projektanta" - pisze w zakończeniu artykułu Kuligowski.

Cz gru 24, 2009 10:00

Thoren

jeszcze jedna uwaga metodologiczna

Nawracanie ateistów i zatwardziałych grzeszników też ŚJ nie nazywają cudem (patrz uzywana definicja cudu) a wiążą to z niezwykłą mocą oddziaływania Biblii i zawartych w niej praw i zasad, zgodnie ze słowami:

Hebrajczyków 4:12 " Bo słowo Boże jest żywe i oddziałuje z mocą, i jest ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, i przenika aż do rozdzielenia duszy i ducha, a także stawów i ich szpiku, i jest zdolne rozeznać myśli i zamiary serca. 13 I nie ma stworzenia, które by było niewidoczne dla Jego wzroku, ale wszystko jest obnażone i zupełnie odsłonięte dla oczu Tego, któremu mamy zdać rachunek." NŚ

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz gru 24, 2009 11:56

Dobrze. Kolejne pytanie. Czy miałeś kiedyś styczność z katolicyzmem. Chodzi mi o to czy zgłębiałeś jego nauki dla wiedzy własnej, bądź też, aby wykorzystać je przeciwko niemu.

Platon

So gru 26, 2009 22:07

Co to teleturniej czy "Prosto w Oczy"? :D
Jestem katolikiem cały czas (formalnym)
A katolicką naukę znam i pogłębiam. Kiedyś robiłem to na płaszczyźnie etycznej (podobnie jak etyki prawosławną i ewangelicką) a teraz bardziej doktrynalnej. A jeszcze wcześniej studiowałem na własny użytek historię Kościoła. A to w ramach uprawiania socjologii religii.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pn gru 28, 2009 15:46

Wybacz... tak zajmująco prawiłeś, że pomyślałem iż jesteś ŚJ. W każdym bądź razie dobrze, że jest ktoś kto ma taką wiedzę i może się z nią podzielić. Także dzięki za odpowiedzi.

Platon

N sty 03, 2010 19:37

Najnowsza Strażnica (z 15 kwietnia 2010 roku) podała kolejne ciekawe omówienie tzw. "pokolenia, które nie przeminie". Ciekaw, jestem, czy Armagedon faktycznie zastanie namaszczonych braci przy życiu, tym bardziej, że liczba ich wciąż wzrasta.
A swoją drogą, czy to nowe światło? Czy tylko mgliste chodzenie w starym...?

Cz sty 14, 2010 18:26
Zobacz profil WWW

przede wszystkim to boję się czy uda mi się wejść do szczęśliwych 140 000. I'm so scared, but it's so funny.
xD

Platon

Cz sty 14, 2010 19:02

To, pozostanie już tajemnicą, kto nalezy do owych 144 tysiaków.
Fakt, faktem, mamy nowe światło w doktrynie Świadków Jehowy.
Jak się wydaje obecna interpretacja jest najbardziej baśniową, z tych jakie znamy (może dlatego, że do starych jesteśmy przyzwyczajeni jakoś). Ale obecne światło, mówi właściwie o 2 pokoleniach.
Ciekaw jestem jak sobie z tym poradzą głosiciele.

Cz sty 14, 2010 19:36
Zobacz profil WWW

Niech się już tak Ci ŚJ nie spinają tymi swoimi prawami.
W 1 liście św Pawła do Koryntian jest o takich jak oni fajny przypisek. jednym słowem Pawełek jedzie po nich równo ;P
Robi to dlatego, bo ludzie Ci robią coś takiego : Przyjmują jakiś fragment Pisma, a potem łączą go z czymś co jest 5 wersów później i takie banialuki z tego wychodzą.
Już nie mówiąc o tym, jak powstała ta cała "Jehowa", ale to inna śpiewka ;D

Platon

Cz sty 14, 2010 21:41

SJ napisał(a):
Najnowsza Strażnica (z 15 kwietnia 2010 roku) podała kolejne ciekawe omówienie tzw. "pokolenia, które nie przeminie". Ciekaw, jestem, czy Armagedon faktycznie zastanie namaszczonych braci przy życiu, tym bardziej, że liczba ich wciąż wzrasta.
A swoją drogą, czy to nowe światło? Czy tylko mgliste chodzenie w starym...?

A ty piszesz artykuły do Strażnic czy miewasz wizje co będzie w niewydanych jeszcze numerach? :razz:

Cz sty 14, 2010 21:50

thoren napisał(a):
przede wszystkim to boję się czy uda mi się wejść do szczęśliwych 140 000. I'm so scared, but it's so funny.
xD

Nie ma to jak dorabiać sobie doktryny które nie istnieją :D
Tyle już razy w tym temacie i podobnych było o tym ale widać że to jak grochem o ściane.

Cytuj:
Zbawieni mogą żywic jedną z dwóch nadziei (oczywiście nie do wyboru do koloru, tylko decyduje o tym Bóg):
1. Nadzieja niebiańska - 144.000 osób - współwładcy Chrystusa, dar niesmiertelności
2. Nadzieja ziemska - "wielka rzesza" - nieograniczona liczebnie grupa - życie wieczne na ziemi przemienionej w raj, podobną nadzieję mają też patriarchowie i wszyscy wierni słudzy Jehowy którzy zmarli przed złożeniem ofiary okupu)

Każdy wie jaką ma nadzieję - więc nie ma oczekiwania jak na losowanie szczęśliwego numerka.

Nie ma to jak cieszyć się z własnej niewiedzy :razz:

Cz sty 14, 2010 21:54

thoren napisał(a):
Już nie mówiąc o tym, jak powstała ta cała "Jehowa", ale to inna śpiewka ;D

Thoren, juz byś się tak nie obnosił z tą naiwną propagandą.
Rekonstrukcji wokalizacji JHWH w wersji "Jehowa" dokonał katolicki mnich ok 1270 roku :razz:
A Jan Paweł II używał go w swojej sztuce "Hiob" (nie mówiąc już o dziesiątkach innych twórców literackich jak Mickiewicz, Słowacki czy Krasiński)

Cz sty 14, 2010 21:58

Dobra dobra. Ale Ty już tak nie cwaniacz. No po prostu śmieszy mnie moja ludzka nie wiedza. Bo co do tych 144 000 to nawet nie chce mi się dowiadywać skąd to się wzięło. Jest po prostu tak śmieszne. Jak Jehowa mógłby "postawić" takie granice?

Platon

Cz sty 14, 2010 23:23

arcana85 Podałem źródło informacji. Dla Ciebie wiadomość dodatkowa, Strażnica, na którą się powołałem została już wydana.

PS.

Co do nadziei natomiast, to ja znam sporo osób, które nie znają swej nadzieji, ku której zrodził nas Chrystus. Wielu Świadków Jehowy mówi o nadziei ziemskiej, czego Jezus nie uczył. On zrodził wierzących do nadziei niebiańskiej.

Cz sty 14, 2010 23:47
Zobacz profil WWW

thoren napisał(a):
Dobra dobra. Ale Ty już tak nie cwaniacz. No po prostu śmieszy mnie moja ludzka nie wiedza. Bo co do tych 144 000 to nawet nie chce mi się dowiadywać skąd to się wzięło. Jest po prostu tak śmieszne. Jak Jehowa mógłby "postawić" takie granice?

To masz punkty za szczerość :razz:
Ale śmianie się z czegoś o czym się nic nie wie albo piąte przez dziesiąte niezbyt dobrze świadczy o tym co suszy zęby :razz:

Ateista ubawi się z niepokalanego poczęcia i Maryji zawsze dziewicy i bedzie się dziwił skąd ludzie w takie brednie wierzą.

Pt sty 15, 2010 14:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 69  Następna strona