Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Cy ktoś udzieli mi odpowiedzi na to pytanie? [katechumenat] 
Autor Wiadomość

Post Cy ktoś udzieli mi odpowiedzi na to pytanie? [katechumenat]
Witam. Kiedyś zwróciłam się na tym forum z pewnym problemem i zostałam bardzo ciepło i przyjaźnie "potraktowana" więc mam nadzieję, że i tym razem tak będzie.
Jetem osobą, która nie jest ochszczona ani nie posiada komunii czy bierzmowania. Moje pytanie jest następujące...jakie są procedury otrzymania takowych święceń? Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w przypadku osoby dorosłej. Proszę o pomoc.

Pt sty 15, 2010 13:08
Post Re: Cy ktoś udzieli mi odpowiedzi na to pytanie?
Osoba dorosła musi przejść przez katechumenat, czyli okres przygotowania do przyjęcia sakramentów. Najczęściej trwa on kilka miesiący: od września/października do Wielkiej Soboty (wtedy uroczyście chrzci się dorosłych). Oczywiście mogą się zdarzyc osoby, które będe potrzebowały dłuższego okresu przygotować, ale to już jest rozpatrywane indywidualnie.

Możesz zerknąc tutaj:
http://www.katechumenat.pl/
http://www.liturgia.pl/katechumenat/Kat ... /Home.html

O szczegóły (gdzie w danym mieście/okolicy prowadzony jest katechumenat) najlepiej pytac proboszcza parafii na terenie której sie mieszka.

No a pierwszym i podstawowym warunkiem jest oczywiście wiara w Boga i chęć przyjęcia tych sakramentów :)

Pt sty 15, 2010 13:52
zbanowany na stałe

W ktoryms z watkow czytalem, ze chrztu moze udzielic praktycznie kazdy. Czy to dotyczy tylko szczegolnych przypadkow, czy moze jest nieprawdziwe?

Pt sty 15, 2010 15:08
Tak- każdy może udzielić chrztu- ale chyba tylko w niebezpieczeństwie śmierci...

Pt sty 15, 2010 15:20

Tak, a jeśli niebezpieczeństwo śmierci minie, to wtedy i mija ważność chrztu, udzieloną przez osobę świecką.

Pt sty 15, 2010 21:26
Zobacz profil WWW

Ważność takiego chrztu nie mija. Ale chodzi o to, że chrzest powinien przyjmować człowiek do tego przygotowany. W wypadku niebezpieczeństwa śmierci robi się wyjątek. Bo chodzi o ludzkie zbawienie...

Pt sty 15, 2010 21:30

Jednak pragnieniem zawsze jest ten uroczysty chrzest podczas liturgii mszy św. w kościele.
Ale rozumiem, że już nie trzeba się tym martwić.

Pt sty 15, 2010 22:10
Zobacz profil WWW

Post Re: Cy ktoś udzieli mi odpowiedzi na to pytanie? [katechumenat]
Czyli tak naprawde jest tylko jedna szansa w roku zeby zostac ochszczonym, przyjac bierzmowanie itd.

Pt sty 15, 2010 22:34
Być może trafiają się chrzty w innym terminie (ja pisałam o sytuacji najczęstszej i takiej jaką ja znam), ale i tak będziesz musiał się do tego przygotować (nikt nie ochrzci Cię tak z marszu - dziś się zgłosisz, a jutro będzie chrzest). Skoro i tak trzeba się do niego długo przygotowywać, to Wigilia Paschalna jest pięknym momentem na przyjęcie chrztu :)
Bierzmowanie można czasami przyjąć też w innym terminie (np. w zeszłym roku w naszym klasztorze odbywało się ono w czasie nocnego czuwania przed Zesłaniem Ducha Świętego, ale dotyczyło dorosłych ludzi wcześniej już ochrzczonych, którzy także musieli się do niego dość długo przygotowywać).

PS. Proszę Cię, zwróć uwagę na pisownię: ochrzczonym.

Pt sty 15, 2010 22:45

Chrzest można przyjąć w każdym terminie, jeśli jest się odpowiednio przygotowanym (wyjątkiem od przygotowania jest sytuacja zagrożenia życia). Zgłoś się do proboszcza parafii, na terenie której mieszkasz, dowiesz się szczegółów.
Mój kuzyn był chrzczony jako dorosły. Z tego co pamiętam chrzest odbywał się w zwykłą niedzielę.
Warto też zaznaczyć, że zwykle dorosłym udziela się w czasie tej samej liturgii chrztu i bierzmowania.

So sty 16, 2010 17:15
Moderator

kawa napisał(a):
Warto też zaznaczyć, że zwykle dorosłym udziela się w czasie tej samej liturgii chrztu i bierzmowania.

I Eucharystii :)

(J 8, 32b)

So sty 16, 2010 17:53

szumi, oczywiście. Nie dodałam przez roztargnienie ;)

So sty 16, 2010 18:37

Minika wybacz zwykla literowka ;)
Dziekuje wam za te cenne dla mnie informaje ;) jutro ide dowiedziec sie wszystkiego u ksiedza.

So sty 16, 2010 22:20
milka1987 napisał(a):
Jetem osobą, która nie jest ochszczona ani nie posiada komunii czy bierzmowania. Moje pytanie jest następujące...jakie są procedury otrzymania takowych święceń?

Ani Komunia ani bierzmowanie, to nie są święcenia ;)

N sty 31, 2010 16:22

Brawo "Baranek" - za zwrócenie uwagi na to że to nie święcenia. Jest jeszcze jedna sprawa, którą należy wziąć pod uwagę. Nie mam w tej chwili sposobności szukania w dokumentach ale mam wrażenie że chrzest dorosłego należy "zgłaszać" biskupowi diecezjalnemu bo on ma prawo udzielania sakramentu wtajemniczenia dorosłym i on wtedy wyznaczy formę sprawowanych sakramentów. Dorosłego mozna ochrzcić "na sposób dziecka" wtedy bez bierzmowania bo inaczej jako dorosłego to z bierzmowaniem, więc albo sam biskup albo ten komu on udzieli takiej delegacji

N sty 31, 2010 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]