Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Czy jesteśmy sami? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy jesteśmy sami?
W Biblii sam Jezus odniósł się do istot pozaziemskich. Niestety nie pamiętam w której ewangelii i czy to była ewangelia, ale w przybliżeniu było to coś takiego: ,,Ja mam też inne owieczki o których wy nic nie wiecie''. Te słowa rozwiały całkowicie moje wątpliwości co do istnienia innej cywilizacji. Może ktoś zna ten fragment i mógłby podać namiar. Innego znaczenia tych słów nie widzę, jak tylko odnośnie istot pozaziemskich, ale może ktoś zna ten fragment i się też odniesie.

So sty 16, 2010 14:38
zbanowany na stałe

quas napisał(a):
W Biblii sam Jezus odniósł się do istot pozaziemskich. Niestety nie pamiętam w której ewangelii i czy to była ewangelia, ale w przybliżeniu było to coś takiego: ,,Ja mam też inne owieczki o których wy nic nie wiecie''. Te słowa rozwiały całkowicie moje wątpliwości co do istnienia innej cywilizacji. Może ktoś zna ten fragment i mógłby podać namiar. Innego znaczenia tych słów nie widzę, jak tylko odnośnie istot pozaziemskich, ale może ktoś zna ten fragment i się też odniesie.

Ten fragment Pisma pochodzi z fragmentu o owczarni - Jan 10. Lecz słowa głoszone przez Chrystusa, "Mam też inne owce, które nie są z tej owczarni, muszę je też przyprowadzić. I będą słuchać mego głosu..." odnoszą się do pogan, owcami w owczarni jest lud Izraela czyli Żydzi. A sprowadzonymi owcami, ci co posłuchali Jezusa i uwierzyli w Niego. W Jego Naukę.
Nie wydaje mi się aby Chrystus odnosił się także do istot pozaziemskich. Zbawienie dotyczy człowieka, od Adama aż po ostatniego żywego do momentu paruzji. A teorie o obcych z innych planet traktowałbym raczej z dużym przymrużeniem oka;)

Pn sty 18, 2010 13:38
Fragment ten jest podobny, ale to nie jest ten o którym pisałem. We fragmencie o który mi chodzi Jezus mówi
,, owieczki o których wy nic nie wiecie''. Jeżeli chodziło o pogan to przecież apostołowie o nich wiedzieli. Jak uda mi się natrafić znowu na ten fragment to go przytoczę z namiarami.

Cz sty 21, 2010 14:39
zbanowany na stałe

Polecam wykłady człowieka imieniem Michael Heiser. Ten człowiek zajmuje się studiowanie Pisma w oparciu o najstarsze przekłady, m.in. dowodzi że nie ma przybyszów z obcej planety a wynika to bezpośrednio z tłumaczenia. :)

Pt sty 22, 2010 20:49
zbanowana na stałe

A ja na przykład nie chciałbym być na miejscu papieża, który kiedyś, po oficjalnym Kontakcie ludzi z Obcymi, będzie musiał stawić czoła faktom mówiącym, że Bóg Chrześcijan 2000 lat temu tak naprawdę przebywał na orbicie okołoziemskiej w swoim ufie i przeprowadzał dość skomplikowany eksperyment społeczny na części najbardziej zaawansowanych ewolucyjnie mieszkańców trzeciej planety od gwiazdy centralnej...

So sty 23, 2010 18:36

quas napisał(a):

maraskin napisał(a):
Polecam wykłady człowieka imieniem Michael Heiser. Ten człowiek zajmuje się studiowanie Pisma w oparciu o najstarsze przekłady, m.in. dowodzi że nie ma przybyszów z obcej planety a wynika to bezpośrednio z tłumaczenia. :)

Fajna rzecz taka święta księga, na podstawie której można udowodnić dwa całkowicie sprzeczne ze sobą twierdzenia.

So sty 23, 2010 18:50
zbanowany na stałe

No na Świecie jest wiele ruchów społecznych które sądzą że Biblia mówi o przybyszach z obcych planet np powołując się na obraz z księgi Ezechiela, przyrównując 4 Cheruby z tronu Bożego do statku kosmicznego. Natomiast dzięki rzetelnemu przestudiowaniu najstarszych istniejących tekstów jesteśmy w stanie to odeprzeć. :)

So sty 23, 2010 19:45
zbanowana na stałe

maraskin napisał(a):
No na Świecie jest wiele ruchów społecznych które sądzą że Biblia mówi o przybyszach z obcych planet np powołując się na obraz z księgi Ezechiela, przyrównując 4 Cheruby z tronu Bożego do statku kosmicznego. Natomiast dzięki rzetelnemu przestudiowaniu najstarszych istniejących tekstów jesteśmy w stanie to odeprzeć. :)

No to ty odpieraj, a ja chętnie sobie to poczytam. Dowiem się może czegoś nowego.

So sty 23, 2010 20:12
zbanowany na stałe

http://www.youtube.com/watch?v=rsMvHG91mh8
Michael S Heiser - The Sons of God & Biblical Prophecy

http://www.youtube.com/watch?v=E-W6c9a3ldQ
Mike Heiser Genesis 6 hybrids, Sons of God, Nephilim

Jeżeli ktoś ma ochotę to może wysłuchać wykładów, niestety są one w języku angielskim:/

So sty 23, 2010 21:31

Witold napisał(a):
Fajna rzecz taka święta księga, na podstawie której można udowodnić dwa całkowicie sprzeczne ze sobą twierdzenia.

"Jezus uczynił jeszcze wiele innych rzeczy, lecz sądzę, że gdyby to wszystko spisano, cały świat nie pomieściłby napisanych ksiąg." (J 21, 25)
Niedawno słyszałem, iż powstała koncepcje zakładająca wizytę Jezusa w Anglii. Także nie tyle można tę Księgę różnorako interpretować, co niekoniecznie znaczy prawidłowo, ale można zostawić sobie nawet "furkę" i coś domyślić.

Wt sty 26, 2010 12:52

mazli napisał(a):
Niedawno słyszałem, iż powstała koncepcje zakładająca wizytę Jezusa w Anglii

A cóż to jest, w porównaniu z mającą już ponad 150 lat koncepcją wizyty Jezusa w Ameryce. Ale to akurat już nie na podstawie tej księgi, tylko na podstawie jej nieoficjalnej kontynuacji.

Wt sty 26, 2010 13:19
zbanowany na stałe

Cytuj:
, ale można zostawić sobie nawet "furkę" i coś domyślić.

Byle w scisle okreslonym, z gory przyjetym za prawdziwy kierunku?

Śr sty 27, 2010 15:09

Gdzieś w Kosmosie napewno istnieje jakieś życie.

So lut 06, 2010 20:40

A to nawet prawda. "Gdzieś" istnieje na pewno. Konkretnie to w układzie słonecznym na planecie Ziemia. Co do reszty to żadnego "na pewno" ani tym bardziej "napewno" nie ma.

N lut 07, 2010 11:22

Witold napisał(a):
A to nawet prawda. "Gdzieś" istnieje na pewno. Konkretnie to w układzie słonecznym na planecie Ziemia. Co do reszty to żadnego "na pewno" ani tym bardziej "napewno" nie ma.

No rzeczywiście, zrobiłem mały błąd :-)
I pewnie zamiast "na pewno" powinienem napisać "być może", ale ja uważam, że to niemożliwe, by tylko na Ziemi istniało życie.

N lut 07, 2010 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8