Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 21:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja 
Autor Wiadomość
Post Re: Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
osiris napisał(a):
No i sami widzicie, że wybieramy najprostsze rozwiązania choć może nie są najwłaściwsze, ale nie może być to powodem do robienia z tego komuś zarzutu.
Nie dziwiłbym się gdyby taką krucjatę np. przeciwko mnie robiła Kwaśniewska i jej podobne panie, ale dlaczego WY?

Nie robimy krucjaty przeciw Tobie :) ...wskazujemy jedynie, że możesz wspierać pijaków, ćpunów i oszustów (gangi oszustów).

N sty 17, 2010 10:44

Tak jak pisze Alus. Nie chodzi o Ciebie, tylko o system. Jestem przekonany, że dając żebrakom pieniądze, kierujesz się troską o bliźniego i chcesz zrobić coś dobrego.
Ja (i nie tylko) po prostu uważam, że jest to najgorszy z możliwych sposobów, bardzo niepewny i mało skuteczny

N sty 17, 2010 10:55
Kamyk napisał(a):
Tak jak pisze Alus. Nie chodzi o Ciebie, tylko o system...................

A ja właśnie próbuję walczyć z systemem.
W demokratycznym państwie nie może być mowy aby władza narzucała nam sposób wyrażania współczucia i wybierania sposobu pomocy.
Jeżeli karze się restrykcjami osoby rzucające datki to uważam iż jest to ingerencja państwa w naszą prywatność i próba ręcznego sterowania nami zmuszania do wybierania tego co władza uważa za stosowne.
Nie dziwę się temu ponieważ pomoc miła sercu władzy jest opodatkowana vatem, więc państwo będzie z gorliwością zwalczać nieopodatkowaną filantropię.

N sty 17, 2010 11:14

Wydaje mi się, że dyskusja już dawno temu odeszła od tego akurat problemu, a skupiła się na efektywności konkretnych form pomocy.
Ja mimo wszystko wolę wesprzeć fundacje, nawet jeśli z mojego wsparcia zostanie pobrany podatek, nawet jeśli z mojego wsparcia część pieniędzy pójdzie na wypłaty dla osób poświęcających się dla pomocy innym, ale wsparcie trafi przynajmniej do naprawdę potrzebujących, w odpowiedniej formie.
W pomocy detalicznej prawie nigdy nie daję pieniędzy, nieraz natomiast zdarzyło mi się kupić proszącemu coś do jedzenia - wtedy też mam pewność, że nie wspieram oszustów

N sty 17, 2010 11:30
Cytuj:
Wydaje mi się, że dyskusja już dawno temu odeszła od tego akurat problemu

A ja uważam iż wręcz odwrotnie.
Właśnie teraz dyskusja zatoczyła pełne koło i wróciła do meritum sprawy.
Kobieta została ukarana bo śmiała sprzeciwić się władzy (choć całkiem nieświadomie) i wg własnego uznania wyrazić współczucie i chęć pomocy.
Czy WY jesteście ślepi i nie zauważacie tegoż?
Co innego pouczać obywateli a co innego karać ich w tej kwestii.

N sty 17, 2010 12:02
osiris napisał(a):
A ja właśnie próbuję walczyć z systemem.
W demokratycznym państwie nie może być mowy aby władza narzucała nam sposób wyrażania współczucia i wybierania sposobu pomocy.
Jeżeli karze się restrykcjami osoby rzucające datki to uważam iż jest to ingerencja państwa w naszą prywatność i próba ręcznego sterowania nami zmuszania do wybierania tego co władza uważa za stosowne.
Nie dziwę się temu ponieważ pomoc miła sercu władzy jest opodatkowana vatem, więc państwo będzie z gorliwością zwalczać nieopodatkowaną filantropię.

Walczysz z systemem a może nieświadomie utrzymujesz gangsterów.
2-3 lata temu sąd w Lublinie wydał wyroki na członków ukraińskiego gangu.
Werbowali oni kobiety z ubogich ukraińskich wsi, obiecując prace w gastronomii, hotelarstwie.
Kobiety wyprzedawały się, zapozżczały, na wizy i przejazd.
W Polsce gangsterzy wręczali im dzieci kupione od alkoholickich rodzin za falaszkę gorzały i goniłi na ulicę żebrać, po kilkanaście godzin, niezależnie od pogody.
Kobiety były bite, głodzone, zastraszane, a dzieci krzywdzone, deprawowane.
Polska policja wpadła na ślad gangu, kobiety deportowano, gansterów zamknięto.
A teraz pomyśl, czy nie umożliwiasz działania podobnym gangom, bez datków nie miałyby racji bycia.

N sty 17, 2010 12:09
Cytuj:
Walczysz z systemem a może nieświadomie utrzymujesz gangsterów.

Zaraz się okaże że w to jest wplątana Al Kaida, Bin Laden oraz Camorra.
Alus, a czy nie zdajesz sobiue sprawę że płacąc podatki nieświadomie w jakiejś części utrzymujesz mafię, która ma tez różne powiązania z polityką i czerpie z tego pośrednie lub bezpośrednie korzyści?
Tym tropem to chyba daleko nie zajedziemy.

N sty 17, 2010 16:09
osiris napisał(a):
Zaraz się okaże że w to jest wplątana Al Kaida, Bin Laden oraz Camorra.
Alus, a czy nie zdajesz sobiue sprawę że płacąc podatki nieświadomie w jakiejś części utrzymujesz mafię, która ma tez różne powiązania z polityką i czerpie z tego pośrednie lub bezpośrednie korzyści?
Tym tropem to chyba daleko nie zajedziemy.

Kpisz czy o drogę pytasz...nigdy nie czytałeś, nie widziałeś relacji o gangu ukraińskim?
Jak oceniasz czy dana złotówka oszukanej ukraince poprawiała jej los, czy podtrzymywała sens działania gangu?

N sty 17, 2010 17:09
Jeszcze potrafię odróżnić Ukrainkę, Rumuna, Cygana i inne nacje, więc nie myśl, że nie mam żadnego rozeznania komu daje pieniądze.

N sty 17, 2010 22:10
VARIA

Cytuj:
Marta Chechelska-Dziepak z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej mówi, że pracownicy socjalni starają się namawiać przyjezdnych włóczęgów do powrotu do domu, oferując im tzw. bilety kredytowane. Tyle że na razie z tej formy skorzystało 16 osób. - Być może najskuteczniejszą formą walki jest po prostu nie dawanie pieniędzy.

Żebrzący często liczą na nasze swoiste poczucie winy, że jesteśmy w lepszej sytuacji materialnej - mówi Marta Chechelska-Dziepak. - Nie raz zdarzyło się, że gdy rozmawialiśmy z żebrzącymi, próbowaliśmy ich nakłonić, by skorzystali z pomocy, coś zmienili w swoim życiu, to zaraz podchodził ktoś i mimo naszej obecności czy nawet straży miejskiej wrzucił im parę groszy do puszki. Znamy takich, co nawet nie zaczepiają nikogo, tylko siedzą, a i tak dostają pieniądze od ludzi - mówi streetworkerka Berenika Błaszak.

Cytuj:
Mnożą się też coraz lepiej zorganizowane i zuchwałe szajki bezdomnych. Jedna z nich szantażuje odwiedzających stoiska z karkówką, smażoną kiełbasą i bigosem ustawiane podczas sezonowych targów na Rynku Głównym. Obdarci mężczyźni stają w kolejce razem z turystami i domagają się sprezentowania im posiłku. Gdy nie mogą dopiąć swego, rozsiadają się przy drewnianych ławach lub przywłaszczają czyjś talerz wsadzając doń... palec.

Próbowaliśmy się ich pozbyć wszelkimi metodami. To prośbą, to groźbą. Gdy wzywaliśmy straż miejską, znikali, by za chwilę pojawić się znowu. Jednemu zaproponowałem, żeby pozamiatał dookoła stoiska, to w zamian dostanie coś w nagrodę. Wyśmiał mnie - rozkłada ręce pan Bronisław ze stoiska naprzeciwko posterunku policji na Rynku.

Cytuj:
W trakcie pilotażowego programu prowadzonego przez sześć miesięcy na Żoliborzu z pomocy skorzystała tylko jedna osoba żebrząca na ulicy.

Cytuj:
Pierwsze szkolenie dla pracowników naszego Cofee House prowadził Ryszard Paciocha. Ryszard zajmuje się zakładaniem Coffee House'ów w Polsce. Powiedział wtedy coś, co mocno zmieniło mój sposób patrzenia na dawanie. Kiedy ktoś na ulicy prosi o pieniądze, to tak na prawdę ma o wiele poważniejszy problem życiowy.

Dając pieniądze zrzucamy z siebie problem, czujemy, że wspaniałomyślnie wsparliśmy potrzebującego. Tylko, że tak na prawdę, to nie wiemy, czego ten człowiek potrzebował. Daliśmy mu to, o co prosił, choć wiedzieliśmy, że jego prawdziwym problemem jest coś o wiele poważniejszego. Jeżeli potrzebował np. na swoją ostatnią, śmiertelną dawkę narkotyku, możemy być pewni, że nie powie nam o tym, tylko skłamie.

Prawie zawsze o pieniądze prosi człowiek uzależniony. Jeżeli damy pieniądze, to będziemy utwierdzać go w jego uzależnieniu. W ten sposób dajemy temu człowiekowi komfort picia lub narkotyzowania się. Otrzymuje pieniądze na narkotyki lub alkohol. Pomagamy mu staczać się coraz bardziej.

Najlepszą pomocą jaką możemy udzielić temu człowiekowi jest odmówienie pomocy finansowej. Możemy wyjaśnić powód, dla którego odmawiamy: Nie daję Panu pieniędzy, bo mi zależy na tym, żeby zechciał Pan się wyleczyć z Pańskiego prawdziwego problemu życiowego!

Pracownicy Coffee House w takiej sytuacji starają się wysłuchać historii życia tego człowieka, zrozumieć jego problemy, zaprzyjaźnić się. Chcemy, żeby wiedział, że jest ktoś, kto go kocha i zależy mu na nim. Chcemy, żeby dowiedział się o tym, że Bóg może całkowić odmienić jego życie.

Cytuj:
Radni przegłosowali wniosek o przeprowadzenie akcji informacyjnej, w której miasto będzie namawiać mieszkańców, by nie dawali pieniędzy osobom żebrzącym na ulicy.

Wniosek został przegłosowany na komisji praworządności rady miasta. Jednogłośnie.

- Przyznaję, że samej zdarzyło mi się wiele razy wrzucić pieniądze do koszyka na ulicy. Ale to, co dzieje się teraz na krakowskich ulicach, to prawdziwy najazd żebraków. Ci ludzie przyjeżdżają do nas z innych miast, żeby zbierać pieniądze właśnie w Krakowie - mówiła radna PO Grażyna Fijałkowska.

Pn sty 18, 2010 18:10
Szkoda że się tak namęczyłaś bo te informacje mnie nie wzruszają i będę dalej czynił swoje jak i wielu innych. 8)

Pn sty 18, 2010 20:22

Serio osiris odróżniasz Rumuna i Cygana? No patrz... ja za cholere nie umiem. Może jestem daltonistą? :badgrin:

Platon

Pn sty 18, 2010 22:01

Ja bym obstawiał, że to raczej osiris posiada jakieś zdolności parapsychologiczne.

Pn sty 18, 2010 22:07
osiris napisał(a):
Szkoda że się tak namęczyłaś bo te informacje mnie nie wzruszają i będę dalej czynił swoje jak i wielu innych. 8)

Dobrze- tylko powiedz sobie szczerze dlaczego robisz, bo z pomocą innym to nie ma wiele wspólnego.

Pn sty 18, 2010 23:19
Cytuj:
Dobrze- tylko powiedz sobie szczerze dlaczego robisz, bo z pomocą innym to nie ma wiele wspólnego.

Akurat na Twojej ocenie mało mi zależy, tym bardziej że wysuwasz kategoryczną tezę bez żadnego sensownego uzasadnienia mowa tu o stwierdzeniu "bo z pomocą innym to nie ma wiele wspólnego"
Zresztą jeżeli podejdziemy do tego w kategoriach racjonalności, to moje działania są racjonalne, tyle że wg władzy nielegalne.
Każdy wybiera taki sposób jaki mu się podoba a narzucanie obywatelowi sposobu jest już dyktaturą.
Można pouczać ale nie zabraniać.
Nikt nie może mi zabronić wspomagania tych ludzi na mój sposób, chyba że ktoś wykaże że jest to sprzeczne z prawem.
Owi policjanci - moim zdaniem - wykazali się indolencją prawną ponieważ nie było podstawy do spisywania czy np. wystawiania mandatu.
Chyba że uznamy iż wrzucanie do czapki datków równa się wspieraniem a priori przestępczości.
Namówcie posłów żeby zaczęli pracę nad nowelizacją prawa pod Wasze sugestie.
Życzę powodzenia!!!

Wt sty 19, 2010 8:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona