Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona
 Dlaczego ŚJ z uporem trwają w odstępstwie ? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dlaczego ŚJ z uporem trwają w odstępstwie ?
meritus napisał(a):
Nie sądzę byś kwestionował założenie Kościoła przy udziale Ducha Świętego. Poza tym, to, że Apostołowie nie nazywali się nawzajem katolikami nie jest równoznaczne z tym, że Kościół katolicki nie jest tożsamy z Kościołem Chrystusowym. A o tożsamości świadczy nieprzerwana ciągłość historyczna tradycji, sukcesji i nauki apostolskiej. W przypadku świadków Jehowy, mamy do czynienia z organizacją powstałą ostatecznie w XX wieku z ruchu badackiego wywodzącego się z adwentyzmu. Chrystus i Apostołowie żyli i działali nieco wcześniej.

KK nie był i nie jest tożsamy z naukami Chrystusa.
nie ma znaczenia czy istnieje 100 ,200 czy 1000 lat.
Żydzi byli narodem wybranym ale Bóg ich odrzucił ponieważ nie stosowali się do nauk biblijnych.
Dla Boga nie ma znaczenia czy jakaś religia istnieje setki lat .Dla Boga ma znaczenie czy stosuje się do Jego praw zapisanych w Biblii.

Co do ŚJ .
Nie wywodzą się oni z żadnej religii.
Ludzie którzy tworzyli poczatki ŚJ wywodzą się z rożnych kościołów.

N sty 24, 2010 20:36

Cytuj:
Ma. Coś co istnieje 150 lat nie mogło być założone przez Zbawiciela który był tu 2000 lat temu.
Cytuj:
Żydzi byli narodem wybranym ale Bóg ich odrzucił
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina." List św. Pawła Apostoła do Rzymian 11,1

N sty 24, 2010 21:15

jakoś
Cytuj:

mało pobożne, nieuzasadnione życzenia jak na razie - tego typu oczywiste oczywistości niewiele wnoszą do dyskusji

Cytuj:

Jak już Barnaba wspomniał ma - świadczy o wiarygodności i prawdziwości. Pozostaje zawsze pytanie - co się działo między rokiem 100 a 1900? Nic? Duch Święty się obijał, był na wakacjach?

Wt sty 26, 2010 1:48
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):
Ma. Coś co istnieje 150 lat nie mogło być założone przez Zbawiciela który był tu 2000 lat temu.

czemu .?
Myślisz, że Jezus nie ma takiej mocy ?

Cytuj:
Żydzi byli narodem wybranym ale Bóg ich odrzucił
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina."
[/color] List św. Pawła Apostoła do Rzymian 11,1

wyrwane z kontekstu .wiec zawsze coś można udowodnić
Jezus wyraźnie powiedział:
Mt 21:43 Bw „Dlatego powiadam wam, że Królestwo Boże zostanie wam zabrane, a dane narodowi, który będzie wydawał jego owoce.”

a piotr napisał do chrześcijan
9) Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości;(10) wy, którzy niegdyś byliście nie ludem, teraz jesteście ludem Bożym, dla was niegdyś nie było zmiłowania, ale teraz zmiłowania dostąpiliście

Gdyby było tak jak piszesz to żydzi nadal byliby narodem wybranym ,narodem którym posługuje się Bóg.
a gdyby to Żydzi byli narodem wybranym oznaczałoby to,że jezus nie był mesjaszem , nie było zmartwychwstania i nadal czekamy na Chrystusa.

Paweł napisał zaś o chrześcijanach.
Ga 3:29 BT „Jeżeli zaś należycie do Chrystusa, to jesteście też potomstwem Abrahama i zgodnie z obietnicą - dziedzicami.”

A wiec Paweł nazywa chrześcijan potomstwem Abrachama . nie literalnym potomstwem ponieważ chrześcijanie wywodzili się z rożnych narodów.

Ga 6:16 BT „Na wszystkich tych, którzy się tej zasady trzymać będą, i na Izraela Bożego /niech zstąpi/ pokój i miłosierdzie.”

Izrael boży to naród a le duchowy a nie literalny naród Żydowski.
ten odrzucił Chrystusa a Bóg odrzucił ich jako naród wybrany

Cz sty 28, 2010 23:50
zbanowany na stałe

meritus napisał(a):
jakoś
mało pobożne, nieuzasadnione życzenia jak na razie - tego typu oczywiste oczywistości niewiele wnoszą do dyskusji

może i niewiele wnoszą.
ale takie stwierdzenia można łatwo udowodnić

Cytuj:
Jak już Barnaba wspomniał ma - świadczy o wiarygodności i prawdziwości. Pozostaje zawsze pytanie - co się działo między rokiem 100 a 1900? Nic? Duch Święty się obijał, był na wakacjach?

z czego wnosisz, że duch święty był na wakacjach?
I skąd wniosek, że nic się nie działo?

Cz sty 28, 2010 23:56

jakoś napisał(a):
Barnaba napisał(a):

czemu .?
Myślisz, że Jezus nie ma takiej mocy ?
DLatego że Jezus tak nie działa. Inaczej w ogóle by tu nie przychodził - po co, skoro mógł to zrobić w sposób nadprzyrodzony ?
Co więcej, sugerowałoby to przerwę w ciągłości Kościoła.

Cytuj:
Cytuj:
"Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina."
List św. Pawła Apostoła do Rzymian 11,1

wyrwane z kontekstu .wiec zawsze coś można udowodnić
Doprawdy ?
To zacytuj w pełnym kontekście, który temu przeczy. Najlepiej do końca rozdziału.
Polecam zwłaszcza fragment:
"Jeżeli zaś niektóre zostały odcięte, a na ich miejsce zostałeś wszczepiony ty, który byłeś dziczką oliwną, i razem [z innymi gałęziami] z tym samym korzeniem złączony na równi z nimi czerpałeś soki oliwne,
to nie wynoś się ponad te gałęzie. A jeżeli się wynosisz, [pamiętaj, że] nie ty podtrzymujesz korzeń, ale korzeń ciebie."

Cytuj:
9) Ale wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do cudownej swojej światłości;(10) wy, którzy niegdyś byliście nie ludem, teraz jesteście ludem Bożym, dla was niegdyś nie było zmiłowania, ale teraz zmiłowania dostąpiliście
Gdyby było tak jak piszesz to żydzi nadal byliby narodem wybranym ,narodem którym posługuje się Bóg.

I są nadal.
Myk jest inny - zostało przedefiniowane pojęcie Żyda.
Żydem nie jest już ktoś urodzony jako Żyd - lecz ten kto słucha Jezusa:
"Bo Żydem nie jest ten, który nim jest na zewnątrz, ani obrzezanie nie jest to, które jest widoczne na ciele,ale prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, duchowe, a nie według litery. I taki to otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga."/Rz 2,28-29/

Stąd też wynika werset który przytaczyłeś:
Cytuj:
Paweł napisał zaś o chrześcijanach.
Ga 3:29 BT „Jeżeli zaś należycie do Chrystusa, to jesteście też potomstwem Abrahama i zgodnie z obietnicą - dziedzicami.”

Pt sty 29, 2010 20:54
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):
DLatego że Jezus tak nie działa. Inaczej w ogóle by tu nie przychodził - po co, skoro mógł to zrobić w sposób nadprzyrodzony ?
Co więcej, sugerowałoby to przerwę w ciągłości Kościoła.

jakoś Żydzi zostali wybrani bez obecności Jezusa.
Czyli Jezus tak działa,bez obecności wybrał Żydów.

Cytuj:

I są nadal.

czyli nadal czekamy na Mesjasza?
Cytuj:
Myk jest inny - zostało przedefiniowane pojęcie Żyda.
Żydem nie jest już ktoś urodzony jako Żyd - lecz ten kto słucha Jezusa:

czyli jednak nie rodowici żydzi są narodem wybranym.?
Bo raz piszesz ze Żydzi sa narodem wybranym a raz ze nie.

Pt sty 29, 2010 22:31

Co to znaczy "rodowici" ?

Pt sty 29, 2010 23:10
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):

z urodzenia.

Pt sty 29, 2010 23:55

Jakoś
Cytuj:
może i niewiele wnoszą. ale takie stwierdzenia można łatwo udowodnić

Powodzenia w takim razie w uzasadnianiu

Cytuj:
z czego wnosisz, że duch święty był na wakacjach?
I skąd wniosek, że nic się nie działo?

Około roku 100 według Towarzystwa Straznica wielkie odstępstwo osiągnęło swą pełnię. Boża organizacja uległa całkowitemu rozpadowi wraz ze śmiercią ostatniego apostoła (twierdzenie sprzeczne z zapewnieniami Chrystusa, że bramy piekielne nie przemogą Kościoła). Byli tylko pojedynczy ludzie, którzy działali jak mogli. Zasadniczo Duch Święty dopuścił do upadku Kościoła i jego faktycznego upadku kresu zorganizowanego istnienia, co świadczy o jego nieudolności. Zgasił światło i poszedł spać, co świadczy o jego warcholeniu się przez 1800 lat. Dopiero tzw. Jehowa powołał po 1800 latach błogiego lenistwa dwóch świadków z Apokalipsy niejakich Russela i Rutherforda, by utworzyli bożą organizację.

So sty 30, 2010 2:53

jakoś napisał(a):
Barnaba napisał(a):
z urodzenia.
Bardzo dobrze wyjaśnił to św.Paweł w 11 rozdziale Listu do Rzymian. Przeczytaj jeszcze raz:
(1) Pytam więc: Czyż Bóg odrzucił lud swój? żadną miarą! I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina.
(2) Nie odrzucił Bóg swego ludu, który wybrał przed wiekami. Czyż nie wiecie, co mówi Pismo o Eliaszu, jak uskarża się on przed Bogiem na Izraela?
(3) Panie, proroków Twoich pozabijali, ołtarze Twoje powywracali. Ja sam tylko pozostałem, a oni na życie moje czyhają.
(4) Lecz co mu głosi odpowiedź Boża? Pozostawiłem sobie siedem tysięcy mężów, którzy nie zgięli kolan przed Baalem.
(5) Tak przeto i w obecnym czasie ostała się tylko Reszta wybrana przez łaskę.
(6) Jeżeli zaś dzięki łasce, to już nie ze względu na uczynki, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską.
(7) Cóż zatem? Izrael nie osiągnął tego, czego skwapliwie szukał; osiągnęli jednak wybrani. Inni zaś pogrążyli się w zatwardziałości,
(8) jak jest napisane: Dał im Bóg ducha odurzenia; takie oczy, by nie mogli widzieć, i takie uszy, by nie mogli słyszeć aż po dzień dzisiejszy.
(9) A Dawid powiada: Niech stół ich stanie się sidłem, pułapką, kamieniem potknięcia i odpłatą.
(10) Niech oczy ich się zaćmią, by nie mogli widzieć, a grzbiet ich trzymaj zawsze pochylony.
(11) Pytam jednak: Czy aż tak się potknęli, że całkiem upadli? żadną miarą! Ale przez ich przestępstwo zbawienie przypadło w udziale poganom, by ich pobudzić do współzawodnictwa.
(12) Jeżeli zaś ich upadek przyniósł bogactwo światu, a ich pomniejszenie - wzbogacenie poganom, to o ileż więcej przyniesie ich zebranie się w całości!
(13) Do was zaś, pogan, mówię: będąc apostołem pogan, przez cały czas chlubię się posługiwaniem swoim
(14) w tej nadziei, że może pobudzę do współzawodnictwa swoich rodaków i przynajmniej niektórych z nich doprowadzę do zbawienia.
(15) Bo jeżeli ich odrzucenie przyniosło światu pojednanie, to czymże będzie ich przyjęcie, jeżeli nie powstaniem ze śmierci do życia?
(16) Jeżeli bowiem zaczyn jest święty, to i ciasto; jeżeli korzeń jest święty, to i gałęzie.
(17) Jeżeli zaś niektóree zostały odcięte, a na ich miejsce zostałeś wszczepiony ty, który byłeś dziczką oliwną, i razem [z innymi gałęziami] z tym samym korzeniem złączony na równi z nimi czerpałeś soki oliwne,
(18) to nie wynoś się ponad te gałęzie. A jeżeli się wynosisz, [pamiętaj, że] nie ty podtrzymujesz korzeń, ale korzeń ciebie.

(19) Powiesz może: Gałęzie odcięto, abym ja mógł być wszczepiony
(20) Słusznie. Odcięto je na skutek ich niewiary, ty zaś trzymasz się dzięki wierze. Przeto się nie pysznij, ale trwaj w bojaźni.
(21) Jeżeli bowiem nie oszczędził Bóg gałęzi naturalnych, może też nie oszczędzić i ciebie.
(22) Przyjrzyj się więc dobroci i surowości Bożej. Surowość [okazuje się] wobec tych, co upadli, a dobroć Boża wobec ciebie, jeśli tylko wytrwasz w [kręgu] tej dobroci; w przeciwnym razie i ty będziesz wycięty.
(23) A i oni, jeżeli nie będą trwać w niewierze, zostaną wszczepieni. Bo Bóg ma moc wszczepić ich ponownie.
(24) Albowiem jeżeli ty zostałeś odcięty od naturalnej dla ciebie dziczki oliwnej i przeciw naturze wszczepiony zostałeś w oliwkę szlachetną, o ileż łatwiej mogą być wszczepieni w swoją własną oliwkę ci, którzy do niej należą z natury.
(25) Nie chcę jednak, bracia, pozostawiać was w nieświadomości co do tej tajemnicy - byście o sobie nie mieli zbyt wysokiego mniemania - że zatwardziałość dotknęła tylko część Izraela aż do czasu, gdy wejdzie [do Kościoła] pełnia pogan.
(26) I tak cały Izrael będzie zbawiony, jak to jest napisane: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel, odwróci nieprawości od Jakuba.
(27) I to będzie moje z nimi przymierze, gdy zgładzę ich grzechy.
(28) Co prawdą - gdy chodzi o Ewangelię - są oni nieprzyjaciółmi [Boga] ze względu na wasze dobro; gdy jednak chodzi o wybranie, są oni - ze względu na praojców - przedmiotem miłości.

(29) Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne.
(30) Podobnie bowiem jak wy niegdyś byliście nieposłuszni Bogu, teraz zaś z powodu ich nieposłuszeństwa dostąpiliście miłosierdzia,
(31) tak i oni stali się teraz nieposłuszni z powodu okazanego wam miłosierdzia, aby i sami <w czasie obecnym> mogli dostąpić miłosierdzia.

So sty 30, 2010 11:56
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):

z urodzenia.

Bardzo dobrze wyjaśnił to św.Paweł w 11 rozdziale Listu do Rzymian

jeszcze raz zatem pytam .
czy żydzi są nadal według ciebie narodem wybranym?
czy nadal czekamy na mesjasza? (bo oni tak twierdzą)
A skoro są narodem wybranym to nadal nimi posługuje się |Bóg.?

So sty 30, 2010 13:50

1. Tak
2. Nie (fakt bycia wybranym nie oznacza, że mają we wszystkim rację)
3. Zapewne tak, należy zapytać Boga. Ale dla Niego nie ma ludzi bezużytecznych, każdy jest w jakiś sposób wybrany, choćby przez to że istnieje i został przez Chrystusa odkupiony.

So sty 30, 2010 21:15
zbanowany na stałe

jo_tka napisał(a):
1. Tak

gdyby tak było to nadal by nimi się opiekował i przez nich przemawiał.
Cytuj:
2. Nie (fakt bycia wybranym nie oznacza, że mają we wszystkim rację)

oznacza.ponieważ Bóg poprzez proroków tego narodu powiadamia o wszystkim.
Wszelkie proroctwa muszą wtedy być zgodne z wola bożą.

(43) Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce.

Królestwo Boże będzie zabrane Żydom jako narodowi a dane innemu narodowi już nie z urodzenia ale z wyboru.

J 1:9-13 Bw „Prawdziwa światłość, która oświeca każdego człowieka, przyszła na świat.(10) Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał.(11) Do swej własności przyszedł, ale swoi go nie przyjęli.(12) Tym zaś, którzy go przyjęli, dał prawo stać się dziećmi Bożymi, tym, którzy wierzą w imię jego,(13) którzy narodzili się nie z krwi ani z cielesnej woli, ani z woli mężczyzny, lecz z Boga.

Jak widzisz swoi czyli Żydzi go nie przyjęli .\A wiec narodem wybranym stali sie ludzie którzy narodzili się z woli bożej a nie z tego że ich ojciec był żydem.

Cytuj:
.
zapewne tak
[/quote]
zapewne nie .
nie może być dwóch religii, które mówią co innego a Bóg obie popiera.
Mt 7:21-23 BT „Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie
Oni nie spełniają woli Ojca ponieważ jako religia nie wierza w mesjasza.
J 3:36 BT "Kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy Synowi, nie ujrzy życia, lecz grozi mu gniew Boży."

J 8:24 Bw "Dlatego powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Jeśli bowiem nie uwierzycie, że to Ja jestem, pomrzecie w swoich grzechach."

a Żydzi nie wierzą

A więc każdy kto nie wierzy że Jezus jest mesjaszem i zbawicielem (jako religia )nie jest popierana i wybrana przez Boga.

Albo Jezus kłamał, że trzeba w niego wierzyć.

So sty 30, 2010 22:06

Wracając do głównego wątku.Pytanie jest niedoprecyzowane,nie prześledziłem 17 stron wypowiedzi,może coś przeoczyłem.Pytanie należy sprecyzować uzupełnieniem typu:w odstępstwie od nauki Kościoła Rzymskokatolickiego albo-w odstępstwie od nauki biblijnej albo w podobny sposób,aby spektrum odpowiedzi również zawęzić w precyzyjnych granicach.Podobno Świadkowie tłumaczą się,że ciągle poszukują prawdy,chyba stąd rodzi się podejrzliwość do istniejących rękopisów biblijnych,w ten sposób mają również wygodne wytłumaczenie przy ewentualnych"wpadkach".Ciągle odnoszę wrażenie,że toczona dyskusja zbacza na tory wzajemnego przekomarzania się,niczym na greckiej agorze,a wierzący-"filozofujący" stracili z oczu coś najcenniejszego,gdzieś umyka uwadze,iż w Nowym Testamencie zawarte są niezawodne wskazówki eliminujące waśnie.Apostołowie bodajże przemadlali niepewność rodzącą się w myślach,zapraszali Pana Boga i Chrystusa do myśli swoich,nie wymyślali filozoficznych koncepcji,a Duch Pański podpowiadał im,co mają czynić,gdyż wierzyli,że jest to możliwe,miłości wzajemnej w sercu mieli sporo.To pierwotne przesłanie Chrystusa i apostołów wydaje się być dzisiaj zapomniane,dyskutujący często gubią się w domysłach,a w sercach niepewność,bo zasada otwierania drzwi Chrystusowi poprzez modlitwę z wiarą i miłością gdzieś zeszła na dalszy plan,przynajmniej powszechnie jej nie widać.

N sty 31, 2010 0:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona