Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Czy Judasz Iskariota był apostołem? 
Autor Wiadomość

Post Czy Judasz Iskariota był apostołem?
Witam,
Judasz Iskariota był apostołem, prawda?Bo u nas na lekcji religi ksiądz powiedział nam, że on nie był.Według mnie to nieprawda i szok jak ksiądz może tak mówić.A przecież był, moja dawna katechetka też mówiła, że był. Dopiero jak zdradził to na jego miejsce był dany Maciej. A pozatym ja bardzo dobrze pamiętam fragment ewngeli gdzie jest napisane wybranie apostołów i na końcu pisze Judasz Iskariota. Przecież był nawet na ostatniej wieczerzy. Więc jeśli był apostołem i mam rację, to jak ksiądz może mówić nie prawdę?A przecież Judasz odegrał ważną rolę, bo gdyby nie zdradził to Jezus nie umarłby na krzyżu, bo nie był by wydany.
Czekam na waszą opinię.

Śr sty 20, 2010 21:08

Post Re: Czy Judasz Iskariota był apostołem?
Masz rację, Judasz był jednym z Apostołów. Nie wiem co ksiądz dokładnie powiedział, nie wiem w jakim kontekście, może się nie zrozumieliście, a może faktycznie mocno mu się pomyliło. No ale w zależności jakiego macie księdza warto to wyjaśnić, ale nie w myśl tego że można księdza teraz zagiąc, ale normalnie i po ludzku wyjaśnić wątpliwość.

Śr sty 20, 2010 21:43

Raczej się mu pomyliło, no zdaża się.Tylko, że powiedział to na lekcji, gdy wypisywaliśmy 12 apostołów i gdy mój kolega chciał go napisać to strasznie na niego nakrzyczał, że on nie był.Gdy spytałam się go czy napewno, to nic nie odpowiedział. A gdy powiedziałam o tym mojej cioci, która jest w parafi gdzie jest ten ksiądz, to strasznie go broniła, powiedziała, że ma magistra, a moja poprzednia katechetka jest głupia.A i napewno wiem, że powiedział to w tym kontekście, że on nie był jednym z dwunastu, dlatego strasznie mnie to dziwi. I ten ksiądz mówił, że przeczytał całe Pismo Święte dlatego dziwi mnie to czemu się mu to tak pomyliło, no bo ja może nie przeczytałam jeszcze całego, ale czytałam między innymi ewangelię według św. Mateusza i bardzo dobrze pamiętam ten fragment o wybraniu dwunastu i wogóle dużo w ewangeliach jest o Judaszu.

Cz sty 21, 2010 20:51

Nie sądzę aby w Ewangeliach było dużo o Judaszu. Natomiast jest on wymieniany w gronie 12 Apostołów, zazwyczaj chyba na ostatnim miejscu z odpowiednim komentarzem, niejako uprzedzając to co będzie pod koniec tekstu. Generalnie nie rozumiem tej sytuacji, to raczej skrajny przykład, również z tą ciocią co tak zawzięcie broni, choć to żadna tajemnica i jednak z rzeczy które się po prostu wie. Nie ma się co przejmować.

Cz sty 21, 2010 21:27

Oczywiście Judasz był Apostołem o czym mówi chociażby wspomniany przez Was fragment. Myślę, że był nawet całkiem porządnym towarzyszem Jezusa - kiedy Bóg wysyła Dwunastu, żeby uzdrawiali i wypędzali demony to Ewangelia nic nie wspomina o tym, żeby Judasz tych darów nie miał.

Myślę, że księdzu po prostu chodziło o zdegradowanie Judasza jedynie do roli zdrajcy - a przecież był On przede wszystkim PRZYJACIELEM Jezusa (tak Go nazwał w ogrodzie oliwnym i nie sądzę, żeby Jezus pozwalał sobie na taką ironię). Ja tam po cichu liczę, że może jeszcze zdążył się opamiętać ;).

Pt sty 22, 2010 0:09
kastor napisał(a):
Ja tam po cichu liczę, że może jeszcze zdążył się opamiętać ;).

Nie ulega wątpliwości - odrzucił srebrniki - tylko zapewne poznanie ogromu zła jaki dokonał, nie pozwoliło mu przyjśc jak łotr pod krzyż i prosić o wybaczenie.
Niemniej nikt poza Bogiem nie wie co myślał, czuł, mówił, przed samobójstwem.
Przez wieki Kościół traktował samobójców jako złoczyńców, współczesnie samobójca postrzegany jest jako człowiek w przeogromnej desperacji, nie potrafiący uporać się z własnym brzemieniem.

Pt sty 22, 2010 9:27

Cytuj:
Niemniej nikt poza Bogiem nie wie co myślał, czuł, mówił, przed samobójstwem.

Był zdrajcą Syna Bożego.Nawet gdy przed śmiercią tego żałował ,to jego żal nie był ku życiu ale ku śmierci,bo popełnił samobójstwo tym samym odbierając sobie szansę na dokonanie poprawy i przyłączenie się do grona 12 apostołów.

Jezus go nazwał "synem zatracenia",co wskazuje na grzech śmiertelny nie mający przebaczenia.

J 17:12 BT "Dopóki z nimi byłem, zachowywałem ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, i ustrzegłem ich, a nikt z nich nie zginął z wyjątkiem syna zatracenia, aby się spełniło Pismo"

Pn sty 25, 2010 21:23

Moim zdaniem to jeszcze niczego nie przesądza, idąc za niewiernym Tomaszem powiem: "nie uwierzę jeśli nie zobaczę".
pozdrawiam ;)

Wt sty 26, 2010 0:34

Co niby masz zobaczyc?

Wt sty 26, 2010 7:22

Judasza w piekle. Nie jestem po prostu pewien czy słowa, które cytujesz muszą skazywac Judasza na piekło.
W sumie jego los nie ma jakiegoś fundamentalnego znaczenia dla naszej wiary, choć szkoda by było człowieka - może dlatego mam nadzieję, że jakoś się uratował.
pozdrawiam ;)

Śr sty 27, 2010 0:30
zbanowany na stałe

Cytuj:
Był zdrajcą Syna Bożego.Nawet gdy przed śmiercią tego żałował ,to jego żal nie był ku życiu ale ku śmierci,bo popełnił samobójstwo tym samym odbierając sobie szansę na dokonanie poprawy i przyłączenie się do grona 12 apostołów.

Mimo wszystko załował, a w tym żalu dał świadectwo niewinności Jezusa przed arcykapłanami i starszymi. Powiedział przecież "Zgrzeszyłem, wydawszy krew NIEWINNĄ". Był zrozpaczony, bo nie przypuszczał, ze dojdzie do wyroku śmierci. Czuł sie także beznadzieje swojej sytuacji.
Nic to czywiście nie pomogło.Wyrok na Jezusie został wykonany by jak sam powiedział "Wypełniło się Pismo".

Sama śmierć Judasza jest opisywana tylko u Mateusza i w Dziejach. Na dodatek obie wersje sa niejako sprzeczne. Istnieja również teorie, że Judasz wcale nie popełnił samobójstwa.

Joannag
Twoja teoria jest nieco dziwna. Z tego co wiem to KK o nikim nie powiedział, ze został potepiony i przebywa w piekle. Czyżby Judasz wg. Ciebie był takim ewenementem i przebywał tam samotnie? ;)

Dorota7
Teraz coś dla Ciebie, po to bys douczyła swego księdza i ciocię. To fragment audiencji generalnej Banedykta XVI z dnia 18.X.2006
Cytuj:
W każdym razie Ewangeliści podkreślają wyraźnie, że Judaszowi przysługiwał w pełni tytuł apostoła: wielokrotnie jest o nim mowa jako o «jednym z Dwunastu» (Mt 26, 14. 47; Mk 14, 10. 20; Łk 22, 3; J 6, 71). Co więcej, Jezus zwracając się do apostołów i mówiąc właśnie o nim, dwa razy wyraża się «jeden z was» (Mt 26, 21; Mk 14, 18; J 6, 70; 13, 21). A Piotr powie o Judaszu: «zaliczał się do nas i miał udział w naszym posługiwaniu» (Dz 1, 17).

Całośc http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 02006.html

Jeżeli to księdza nie przekona, to możesz pójśc do biskupa i powiedziec, że Wasz katecheta zaprzecza słowom Biblii i papieża. A tym samym nie nadaje się na katechetę, ani tez na kaznodzieję :)

Śr sty 27, 2010 8:57

Cytuj:
Nie jestem po prostu pewien czy słowa, które cytujesz muszą skazywac Judasza na piekło.
W sumie jego los nie ma jakiegoś fundamentalnego znaczenia dla naszej wiary, choć szkoda by było człowieka - może dlatego mam nadzieję, że jakoś się uratował.

Zapewne Judasz nie przebywa tam ,gdzie pozostałych 12 apostołów,którzy okazali się wierni.
Cytuj:
Joannag
Twoja teoria jest nieco dziwna. Z tego co wiem to KK o nikim nie powiedział, ze został potepiony i przebywa w piekle. Czyżby Judasz wg. Ciebie był takim ewenementem i przebywał tam samotnie?

Dlaczego samotnie?

Wiele ludzi Bóg skazał na potępienie,nie tylko samego Judasza.

List Judy

Jud 1:7-8 Bw „tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to.(8) Pomimo to ludzie ci, hołdując urojeniom, podobnie kalają ciało swoje, pogardzają zwierzchnościami i bluźnią istotom niebieskim.”

Sodomici i mieszkańcy Gomory zginęli z wyroku Bożego a więc zostali przez Boga potępieni.Albo ludzie w potopie tak samo.

Śr sty 27, 2010 19:57

Dzięki wszystkim:).Teraz mam pewność, że się nie myle.

Pt sty 29, 2010 16:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]