Re: Katolicy w Malezji wzywają Allaha
Cytuj:
Teresse, mozesz napisac jasno, co ciebie tak denerwuje? Denerwujesz sie bardziej niz muzulmanie w Malezji.
Widzisz ten post sugeruje, że ja biegam i palę meczety- tak jak muzułmanie palą kościoły w Malezji. A może nawet więcej, bo przecież bardziej się denerwuje niż oni.
1.Czy Allah to skomasowany al ilah- w tej sprawie jak mówię uzyskałam info od osoby która tłumaczy Koran.
2. Czy Allah było używane wcześniej (jako Allah nie jako al ilah) ?
W sumie te dwie sprawy są jedynie o tyle istotne o ile doprowadzą nas do wniosków końcowych- tzn. czy uznamy że Allah to Bóg z Biblii.
.....
Moim zdaniem to jest tak jak z blefem w brydżu. Blefując oszukamy też partnera i tak właśnie się stało. Ktoś wykombinował tego al ilaha jako Allaha i teraz wierzą w to już niektórzy muzułmanie.
Powiem wam, że podwójne"ll" to właśnie problem. Chciano już wyprowadzić Allaha od hebrajskiego "El" ale właśnie to "ll" przeszkadza.
To jest moje ostateczne stanowisko- te dwie sprawy są o tyle istotne o ile doprowadzą nas do wniosku, że Allah to Bóg z Biblii.
Tu mamy wyjaśnienie kogoś- kto jednak też wpadł we własny dołek:
"Z mojego doświadczenia nawracania w Ameryce i głoszenia islamu w Kuwejcie na 100% bez cienia wątpliwości lepiej używać słowa "Bóg" głosząc islam ludziom anglojęzycznym
Natknąłem się na braci Arabów, którzy upierają się przy używaniu słowa Allah.
Problem z nimi to nie ich znajomość arabskiego tylko nieznajomość angielskiego."
Myślę, że właśnie od tego sie zaczęło- od większych sukcesów przy nawracaniu- a potem ktoś dorobił ideologię al ilaha Allaha żerując na tym jak mało ludzi zna arabski.
Słyszałam od kogoś, że dopiero na dalszych etapach konwertytom mówi się, że Isa i Musa z Koranu to nie Jezus i Mojżesz z Biblii.
Jak nie odpowiem to nie znaczy, że brak mi argumentów, ale jestem już trochę zmęczona.
Ktoś kto bada islam powiedział, że nie ma już nadziei by kolektyw zobaczył prawdę o islamie. Widzę to teraz wyraźnie.