Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
 Dlaczego ŚJ z uporem trwają w odstępstwie ? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dlaczego ŚJ z uporem trwają w odstępstwie ?
Barnaba napisał(a):
"Jakoś" - przytłaczająca większość pierwszych chrześcijan to byli Żydzi. DO tego stopnia, że - jeśli przeczytasz Dzieje Apostolskie to się przekoanasz - pierwotny Kościół zastanawiał się czy w ogóle nie-Zyd może być chrześcijaninem !
Potrzebne aż było specjalne objawienie dla Piotra :-o

Ale co ma piernik do wiatraka?
ja nie pisałem o pojedynczych żydach ale o Żydach jako narodzie wybranym.
To tak jakbym powiedział: cały okręt utonął .
nie oznacza to, że poszczególni marynarze nie mogli się uratować.
Okrętu jako całości nie ma. Załogi nie ma .Zostali pojedynczy marynarze.

Pisze o Żydach jako narodzie wybranym ,jako religii popieranej przez Boga .
takiego narodu, jako religii, jako całości nie ma .
Teraz jest inny naród "Izrael duchowy" który to naród musi przestrzegać praw Nowego Przymierza.
a przede wszystkim członkowie tego "narodu" muszą się ochrzcić i uwierzyć w Mesjasza.

I jeśli taki pojedynczy Żyd uwierzy i da się ochrzci to oczywiście Bóg mu będzie błogosławił .
Ale wtedy taka osoba będzie już w nowym narodzie"nie Żydowskim narodzie wybranym" mimo, że z urodzenia może być Żydem

Pn lut 01, 2010 13:54

jo_tka napisał(a):
Ja bym powiedziała po prostu, że Bóg rozszerzył pojęcie narodu wybranego na tych, którzy uwierzą. Nie odrzucając tych, których wybrał wcześniej.
Co najwyżej oni mogli Go odrzucić. Jeśli poznali...
Dokładnie tak !
jakoś napisał(a):
(43) Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce. (44) Kto upadnie na ten kamień, rozbije się, a na kogo on spadnie, zmiażdży go. (45) Arcykapłani i faryzeusze, słuchając Jego przypowieści, poznali, że o nich mówi.
Bardzo ładnie zacytowałeś, i nawet podkreśliłeś. Czy Jezus mówił tu o Żydach, czy może o arcykapłanach i faryzeuszach, hę ?

Cytuj:
Ale co ma piernik do wiatraka?
ja nie pisałem o pojedynczych żydach ale o Żydach jako narodzie wybranym.
Przeciwnie. Jest okręt, tylko część dawnej załogi wyskoczyła, a na pokład weszło sporo ludzi prosto z wody...
Cytuj:
Teraz jest inny naród "Izrael duchowy" który to naród musi przestrzegać praw Nowego Przymierza.
a przede wszystkim członkowie tego "narodu" muszą się ochrzcić i uwierzyć w Mesjasza.
To nie jest "inny" Izrael - to jest ten właściwy. TEN SAM, w którym był Abraham i Mojżesz.

Cytuj:
I jeśli taki pojedynczy Żyd uwierzy i da się ochrzci to oczywiście Bóg mu będzie błogosławił .
Ale wtedy taka osoba będzie już w nowym narodzie"nie Żydowskim narodzie wybranym" mimo, że z urodzenia może być Żydem
Nie. To my możemy być w "Żydowskim narodzie wybranym" mimo że z urodzenia nie jesteśmy Żydami.

Pn lut 01, 2010 16:56
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):
jakoś napisał(a):
(43) Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce. (44) Kto upadnie na ten kamień, rozbije się, a na kogo on spadnie, zmiażdży go. (45) Arcykapłani i faryzeusze, słuchając Jego przypowieści, poznali, że o nich mówi.

Bardzo ładnie zacytowałeś, i nawet podkreśliłeś. Czy Jezus mówił tu o Żydach, czy może o arcykapłanach i faryzeuszach, hę ?

no jeśli arcykapłani i faryzeusze nie byli żydami to masz rację.
A oto co lud odpowiedział na wezwanie faryzeuszy.
(24) Piłat widząc, że nic nie osiąga, a wzburzenie raczej wzrasta, wziął wodę i umył ręce wobec tłumu, mówiąc: Nie jestem winny krwi tego Sprawiedliwego. To wasza rzecz. (25) A cały lud zawołał: Krew Jego na nas i na dzieci nasze.

Jak widzisz cały lud ich poparł.
Gdyby ich nie poparł faryzeusze baliby się zabić Jezusa.

Cytuj:

Przeciwnie. Jest okręt, tylko część dawnej załogi wyskoczyła, a na pokład weszło sporo ludzi prosto z wody...

Jest okręt ale inny.
tamten zatonął.
I żeby znaleźć się na tym okręcie trzeba się "zaokrętować" albo zostać uratowanym przez wiarę w mesjasza i chrzest.

Cytuj:

To nie jest "inny" Izrael - to jest ten właściwy. TEN SAM, w którym był Abraham i Mojżesz.

Abraham z tego co pamiętam nie był "Żydem." Wtedy nie było jeszcze narodu wybranego.
a ten duchowy Izrael ,nowy Izrael oparty jest na nowym przymierzu wierzy w Jezusa i chrzci się.

Cytuj:

Nie.
To my możemy być w "Żydowskim narodzie wybranym" mimo że z urodzenia nie jesteśmy Żydami.

czyli twierdzisz ze nie potrzeba wierzyć w Jezusa i się ochrzcić (tak jak żydzi) i można podobać się Bogu?

Pn lut 01, 2010 21:38

jakoś napisał(a):
no jeśli arcykapłani i faryzeusze nie byli żydami to masz rację.
Nie ma znaczenia.
jakoś napisał(a):
A oto co lud odpowiedział na wezwanie faryzeuszy.
(24) Piłat widząc, że nic nie osiąga, a wzburzenie raczej wzrasta, wziął wodę i umył ręce wobec tłumu, mówiąc: Nie jestem winny krwi tego Sprawiedliwego. To wasza rzecz. (25) A cały lud zawołał: Krew Jego na nas i na dzieci nasze.

I co z tego ?
"Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne."/Rz 11,29/
Wierność Boga nie jest uzależniona od wierności ludzi.
Cytuj:
Abraham z tego co pamiętam nie był "Żydem." Wtedy nie było jeszcze narodu wybranego.
a ten duchowy Izrael ,nowy Izrael oparty jest na nowym przymierzu [b]wierzy w Jezusa i chrzci się.
Jaaaasne. Abraham był sarmatą :D

Cytuj:
czyli twierdzisz ze nie potrzeba wierzyć w Jezusa i się ochrzcić (tak jak żydzi) i można podobać się Bogu?
W jakiej logice z tego co napisałem wynika taki wniosek ?

Pn lut 01, 2010 23:13
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):
I co z tego ?

czyli jak Bóg raz dał to juz nigdy nie odbierze?
Rozumiem zatem , że według ciebie jak ktoś raz uwierzył bogu a potem go "olał" i robi sobie to co chce to i tak Bóg udziela mu łaski?
można mordować, kraść, gwałcić bo przecież już kiedyś Bóg udzielił mi łaski wiec robię co chce i tak Bóg nadal udziela mi łaski?

Cytuj:
a ten duchowy Izrael ,nowy Izrael oparty jest na nowym przymierzu [b]wierzy w Jezusa i chrzci się.
Jaaaasne. Abraham był sarmatą :D

to może uzasadnij to co mówisz.
W ten sposób można powiedzieć, że był także kosmitą.

Cytuj:
W jakiej logice z tego co napisałem wynika taki wniosek ?[/

W żadnej logice .
pytam po prostu.
i czekam na odpowiedź.

Wt lut 02, 2010 17:41

jakoś napisał(a):
Barnaba napisał(a):
I co z tego ?

"Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne."/Rz 11,29/ Jak czytasz ?
jakoś napisał(a):
Rozumiem zatem , że według ciebie jak ktoś raz uwierzył bogu a potem go "olał" i robi sobie to co chce to i tak Bóg udziela mu łaski?
można mordować, kraść, gwałcić bo przecież już kiedyś Bóg udzielił mi łaski wiec robię co chce i tak Bóg nadal udziela mi łaski?
Oczywiście.
I jeśli taki morderca, złodziej i gwałciciel tę Łaskę przyjmie, zostanie mu wybaczone.

(Na temat żydowskości Abrahama nie będę prowadził dyskusji - są granice absurdu)

Cytuj:
Nie (o ile jest to niewiara zawiniona).

Wt lut 02, 2010 19:50
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):

wyrwane z kontekstu ,wiec mozna wszystko udowodnic.

jakoś napisał(a):
Oczywiście.
I jeśli taki morderca, złodziej i gwałciciel tę Łaskę przyjmie, zostanie mu wybaczone.

jeszcze raz .
jeśli ktoś przyjął łaskę a potem gwałcił ,kradł mordował. cudzołożył i nie chce z tego zrezygnować i nie rezygnuje to bóg daje mu dalej łaskę czy nie?
Cytuj:
(Na temat żydowskości Abrahama nie będę prowadził dyskusji - są granice absurdu)

no tak .
jak brak argumentów zawsze spotykam się z taką odpowiedzią.
Proponuje zatem abyś udowodnił biblijnie, że Abraham był Żydem .
jestem szalenie ciekawy dowodów.

Cytuj:

Co to oznacza, że niewiara jest niezawiniona?

Wt lut 02, 2010 21:58

jakoś napisał(a):
to może uzasadnij to co mówisz.
W ten sposób można powiedzieć, że był także kosmitą.

To może ja się wtrącę, otóż Abram nie urodził się Żydem, gdyż sama Biblia o tym wzmiankuje pośrednio. W Charanie właśnie Abramowi objawił się Bóg i rzekł: Wyjdź z twojej ziemi rodzinnej i z domu twego ojca do kraju, który ci ukażę. Obiecał Abramowi uczynić z niego wielki naród i rozsławić jego imię na świat.

No, a ową ziemią rodzinną było Ur Chaldejskie - starożytne miasto-państwo założone w południowej Mezopotamii przez Sumerów, jeden z najważniejszych ośrodków kultury sumeryjskiej, z którego pochodził Abraham.

Co wyraźnie sugeruje iż był Semitą.... :o Każdy historyk wie iż Izraela jeszcze wtedy nie było.... no i rzeczonych Żydów.... to dopiero później się miało uobecnić.... :D

Jakoś - zanim podejmiesz rzeczową dyskusję, to upewnij się co na ten temat "mówią fakty" Marek vel Barnaba, ma tu rację.

Wt lut 02, 2010 22:57
zbanowany na stałe

Wojtek37 napisał(a):

Jakoś - zanim podejmiesz rzeczową dyskusję, to upewnij się co na ten temat "mówią fakty" Marek vel Barnaba, ma tu rację.

widzę, że nawet proste zdania są trudne do zrozumienia jeśli ktoś jest uprzedzony.
Otóż drogi Wojtku to nie ja pisałem, że Abraham był Żydem tylko twój współwyznawca barnaba.
A więc do niego napisz powyższe myśli
trochę mniej uprzedzeń a wtedy można rzeczowo dyskutować.

Wt lut 02, 2010 23:34

jakoś napisał(a):
Barnaba napisał(a):

Nie. To stwierdzenie jest osadzone w tekście dokładnie mówiącym na temat, na jaki dyskutujemy.
Na drugi raz poczytaj Pismo zanim odpowiesz.

jakoś napisał(a):
Cytuj:
Oczywiście.

jeszcze raz .
jeśli ktoś przyjął łaskę a potem gwałcił ,kradł mordował. cudzołożył i nie chce z tego zrezygnować i nie rezygnuje to bóg daje mu dalej łaskę czy nie?
Ślepy jesteś ?
Przecież wyraźnie napisałem : Oczywiście.
Bóg Łaskę daje nieprzerwanie i niezależnie od tego co robimy - inaczej nikt nie mógłby się nigdy nawrócić.
To tylko my z niej korzystamy lub nie.

Katechizm:
O ZASŁUDZE
2007 W znaczeniu ściśle prawnym nie istnieje ze strony człowieka zasługa względem Boga. Nierówność między Nim a nami jest niezmierna, ponieważ wszystko otrzymaliśmy od Niego jako naszego Stwórcy.

2010 Ponieważ w porządku łaski inicjatywa należy do Boga, dlatego nikt nie może wysłużyć sobie pierwszej łaski, która znajduje się u początku nawrócenia, przebaczenia i usprawiedliwienia. (...)

Ponieważ wyczuwam w Tobie miłośnika SOboru Trydenckiego, więc oto jego orzeczenie na ten temat:
„Jeżeli ktoś mówiłby, że człowiek, bez uzdalniającego wpływu Ducha .Świętego i bez jego pomocy, może wierzyć, mieć nadzieję, miłować i pokutować tak jak należy i w ten sposób otrzymać łaskę usprawiedliwienia, niech będzie wyklęty”.
(…)
"Kiedy sw. Pawel mowi, ze czlowiek jest usprawiedliwiony przez wiare i bez zadnej zaslugi, to nalezy te slowa rozumiec tak, jak je stale i zgodnie Kosciol katolicki uznawal i przyjmowal. Dlatego mowi sie, ze jestesmy usprawiedliwieni przez wiare, poniewaz wiara jest poczatkiem naszego zbawienia, korzeniem i fundamentem wszelkiego usprawiedliwienia; bez niej niemozliwa rzecza jest podobac sie Bogu ani osiagnac dziedzictwo Jego synow. Natomiast mowi sie, ze bez wlasnej zaslugi jestesmy usprawiedliwieni, bo nic z tego, co poprzedza usprawiedliwienie, czy to wiara, czy to uczynki, nie wysluguje samej laski usprawiedliwienia. Jesli to jest laska, to juz nie jest wynikiem uczynkow, bo inaczej, jak mowi ten sam apostol, laska nie bylaby już laska".

Wszystko jest to zgodne z Pismem, które mówi:
"Albowiem to Bóg jest w was sprawcą i chcenia, i działania zgodnie z [Jego] wolą." /Flp 2,13/

Cytuj:

no tak .
jak brak argumentów zawsze spotykam się z taką odpowiedzią.[/quote]A ja spotykam się z taką gadką zawsze jak odmawiam udowadniania że Księżyc nie jest zbudowany z zielonego sera.
Cytuj:
Proponuję byś udowodnił biblijnie, że nie jesteś wielbłądem.
Jestem szalenie ciekawy dowodów.

Cytuj:
Cytuj:

Jest wiele możliwości - dwie najprostsze: to ludzie którym nie było głoszone w sposób właściwy SŁowo Boże oraz zgorszeni i odrzuceni od chrześcijaństwa przez chrześcijan.

Śr lut 03, 2010 19:44
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):

jeszcze raz .
Ślepy jesteś ?
Przecież wyraźnie napisałem : Oczywiście.
Bóg Łaskę daje nieprzerwanie i niezależnie od tego co robimy - inaczej nikt nie mógłby się nigdy nawrócić.
To tylko my z niej korzystamy lub nie.

Katechizm:...

katechizm nie jest dla mnie żadnym autorytetem.
Co do łaski .
jak Bóg daje te łaskę mordercy z premedytacją?

Cytuj:

no tak .
jak brak argumentów zawsze spotykam się z taką odpowiedzią.
A ja spotykam się z taką gadką zawsze jak odmawiam udowadniania że Księżyc nie jest zbudowany z zielonego sera.
Proponuję byś udowodnił biblijne, że nie jesteś wielbłądem.
Jestem szalenie ciekawy dowodów.

Już Wojtek napisał, że Abraham nie był żydem wiec nie pogrążaj się.

Cytuj:

Jest wiele możliwości - dwie najprostsze: to ludzie którym nie było głoszone w sposób właściwy Słowo Boże oraz zgorszeni i odrzuceni od chrześcijaństwa przez chrześcijan.

Według jakiego wersetu biblijnego jest to stwierdzenie?
Co to oznacza w "sposób właściwy"?
czy żydzi za czasów Jezusa mieli głoszone na przykład przez Jezusa w sposób właściwy?

Śr lut 03, 2010 21:11

jakoś napisał(a):
katechizm nie jest dla mnie żadnym autorytetem.
Pismo nie, Katechizm nie... to co ? Twoje widzimisię ?
jakoś napisał(a):
jak Bóg daje te łaskę mordercy z premedytacją?
Tak jak każdemu innemu.

Cytuj:
Abraham nie był żydem wiec nie pogrążaj się.
Abraham jest przodkiem Żydów. Jeżeli według CIebie potomek może być Indianinem, choć jego ojciec, dziad i pradziad nie byli, to zaiste ciekawe masz rozumowanie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cytuj:
Cytuj:
Jest wiele możliwości - dwie najprostsze: to ludzie którym nie było głoszone w sposób właściwy Słowo Boże oraz zgorszeni i odrzuceni od chrześcijaństwa przez chrześcijan.
Według jakiego wersetu biblijnego jest to stwierdzenie?

"Sługa, który zna wolę swego pana, a nic nie przygotował i nie uczynił zgodnie z jego wolą, otrzyma wielką chłostę.
Ten zaś, który nie zna jego woli i uczynił coś godnego kary, otrzyma małą chłostę. Komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie; a komu wiele zlecono, tym więcej od niego żądać będą."
/Łk 12,47-48/

"Z waszej to bowiem przyczyny - zgodnie z tym, jest napisane - poganie bluźnią imieniu Boga."/Rz 2,24/

Cytuj:
Taki by mieli się szansę nawrócić.
Cytuj:
czy żydzi za czasów Jezusa mieli głoszone na przykład przez Jezusa w sposób właściwy?
Oczywiście

Śr lut 03, 2010 21:38

jakoś napisał(a):
Barnaba napisał(a):

Ten argument jest wart tyle co odpowiedź "nie, nie jest tak", czyli nic. Jeśli mówisz, że jest wyrwane z kontekstu, który całkowicie zaprzecza takiemu brzmieniu tego zdania, to to pokaż. A jak nie potrafisz pokazać, to przyznaj rację. Widzę, że w następnym poście pominąłeś ten niewygodny fragment Pisma i już go nie komentowałeś. Ignorowanie argumentów nie jest dobrym sposobem dyskusji.

Śr lut 03, 2010 22:13
Zobacz profil WWW

jakoś napisał(a):
To było oczywiste dla żydów za czasów Jezusa - czy uważasz, że gdyby nie uważali Abrahama za żyda to powoływaliby się na niego jako na autorytet, wielka osobowość swojego narodu?
Mt 3,9; Łk 1,73; Łk 3,8; Łk16,24; Łk 16,30; J 8,53; J 8,56; Dz 3,13 i 25; 7,2
a po Chrystusie
Rom 4:12 bt a także ojcem tych obrzezanych, którzy nie tylko na obrzezaniu się opierają, ale nadto kroczą śladami tej wiary, jaką ojciec nasz Abraham posiadał przed obrzezaniem.

Rom 4:16 bt I stąd to [dziedzictwo] zależy od wiary, by było z łaski i aby w ten sposób obietnica pozostała nienaruszona dla całego potomstwa, nie tylko dla potomstwa opierającego się na Prawie, ale i dla tego, które ma wiarę Abrahama. On to jest ojcem nas wszystkich -

Jam 2:21 bt Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym?

Śr lut 03, 2010 22:57
zbanowany na stałe

Barnaba napisał(a):
]jak Bóg daje te łaskę mordercy z premedytacją?
Tak jak każdemu innemu.

konkretnie w czym to się przejawia?

Cytuj:
Abraham nie był żydem wiec nie pogrążaj się.
Abraham jest przodkiem Żydów. Jeżeli według CIebie potomek może być Indianinem, choć jego ojciec, dziad i pradziad nie byli, to zaiste ciekawe masz rozumowanie

to twój współwyznawca Wojtek napisał że Abraham nie był Żydem.
wiec musicie się jakoś porozumieć.
Co do rozumowania.
jeśli mój ojciec był biały myślisz, że ja tez muszę być biały?
Adam był przodkiem Jezusa .
Według twojej teorii Adam tez był żydem?
poczytaj od którego momentu można kogokolwiek nazywać Żydem.
Na pewno nie był to Abraham .
I jeśli tak prostej sprawy sprawdzalnej nawet w encyklopedii nie chcesz przyjąć to jak może przyjąć rzeczy trudniejsze?

Cytuj:
Taki by mieli się szansę nawrócić.

czyli jak ?
mową ,pisząc, zmuszając .

Przecież każdy ma szanse.
Wystarczy, że ktoś do niego zagadnie o Bogu.
A jak ktoś nie chce słuchać to co zrobić?

Cytuj:
Oczywiście

czyli żydzi za czasów Jezusa którzy sie nie ochrzcili będą potępieni przez Boga i nie będą wybawieni?
czy dzisiaj żyjący żydzi nie wierzący w Jezusa i nie chrzczący się tez są potępieni?

Śr lut 03, 2010 23:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona