Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Znani nawróceni 
Autor Wiadomość

Post Re: Znani nawróceni
A wracając do tematu.
Francis Collins
Obrazek
Genetyk. Ex-ateista. Chrześcijanin.

George Coyne
Obrazek
Astronom. Wcześniej zdaje się, że ateista. Katolicki ksiądz.

Edyta Stein
Obrazek
Filozof. Kiedyś ateistka, z pochodzenia żydówka. Karmelitanka bosa.

To jedni z pierwszych ktorzy przyszli mi do glowy, ale mógłbym tak raczej długo.

antagonistyczny napisał(a):
Ciekawe jak wyglądałaby książka gdzie wypisano by "nawróconych" na ateizm a więc pewnie gdzieś ~90% ateistów.

Nie wiem, jakby wyglądała, ale książki nie ocenia się po okładce :razz: . I nie wiem kogo by to ciekawiło - ja np. mam to głeboko w dupie hehe. Jak Cię tak ciekawi to, załóż sobie odpowiedni temat na odpowiednim forum, a tu nie rób offtopicu.

Vacarius napisał(a):
A co ze znanymi odwróconymi? Albert Einstein, Zbigniew Religa, itd..?

A co ma z nimi być? Przeszli do wieczności hehe.

Vacarius napisał(a):
O nich tez warto by ksiąskie napisać.

Do dzieła!

Vacarius napisał(a):
Pewnie każdy z nich za dziecka wierzył w Boga a potem wydorośleli za bardzo by wierzyć.

"wydorośleli za bardzo by wierzyć" :? ...

Prośba do moderatorów: moderujcie tematy jeżeli ludzie zaczynają offtop'ować, bo się syf robi. Bardzo chciałbym, żeby na tym forum był wysoki poziom dyskusji.

Pn sty 18, 2010 0:04

Buscador !

Niechciał bym robić oftopa , nie mogę się jednak nie odnieść do twojego posta z Pt gru 25, 2009 22:53 , którego pozwole sobie przytoczyć :

Cytuj:
A co tu rozumieć, ateizm to taki sam wybór jak każdy inny poparty jedynie inną ideologią, z psychologicznego punktu widzenia nie ma ludzi niewierzących, jeśli nie wierzy się w Boga to musi wierzyć się w coś innego np.: w materię która istniała od zawsze albo powstała z niczego a to już nic innego jak boskie paradygmaty, ateizm to tylko inny punkt widzenia nadający inne znaczenie tym samym rzeczom i zjawiskom

Nie przecze , że ateista jak każdy człowiek nie jest istotą do kończa stabilną i może ulegać różnym intelektualnym aberracją .
Ateista może wierzyć , że księżyc jest zbudowany z sera pleśniowego , albo że na marsie żyją ponętne marsjanki :) .

Nawet osobnik dążący do absolutnego racjonalizmu może [ do póki sobie tego nie uświadomi ] ulegać różnego rodzaju wiarom [ poglądąm niezuzasdnionym ] .

Zatem w powuższych kwestiach przyznaje Ci racje .

Twój post sugeruje jednak , że ateizm jest innym RÓWNOWAŻNYM punktem widzenia . I tutaj muszę zaprotestować .
Kwestia istnienia materii [ od zawsze , czyli od początku wszechświata ] nie jest kwestią wiary , tylko wiedzy .

Określenie ateista odnośi się do negacji istnienia boga definiowanego [ rozumianego ] tak jak czynią to dane religie .
Jeśli dana religia definiuje [ tłumaczy , opisuje ] boga [ cokolwiek to jest ] w sposób logicznie niedopuszczalny [ czyli negujący nasze własne myślenie , a więc istnienie ] , każda samoświadoma istota myśląca musi stać się ateistą w kwestii danej religii , lub popaść w schizofrenie , albo nawet w ogóle przestać istnieć jako istota myśląca .

Dlatego właśnie pogląd ateistyczny nie jest równoważny teizmowi .

Religia/wiara to z definicji uznanie twierdzenia nieuzasadnionego czymkolwiek innym poza własnym widzimisie .
Przyczym zaznaczycz trzeba różnice pomiędzy założeniem [ przyjęciem poglądu nieuzasadnionego ale logicznie dopuszczalnego w celu weryfikacji ] , a wiarą/religią , czyli przyjęcie poglądu logicznie niedopuszczalnego , z samej natury twierdzenia , lub nielogicznego w świetle posiadanej wiedzy ].

Ateizm jest dążeniem przeciwstawnym , polegającym na odrzucaniu twierdzeń nieuzasadnionych .

Religia i ateizm były by poglądami równie uparawnionymi tylko i wyłącznie wtedy gdyby przyjmowanie i negowanie poglądów ewidentnie fałszywych było uznawane za równorzędne [ równie uprawnione ] .
Kryterium wartościowania tychże , było zaś coś innego poza ich prawdziwością .

Twierdzę zatem , że religia i ateizm mogą być uznawane za poglądy równoważne przez np estetę kierującego się kryterium osobniczego gustu [ wynik schizofrenii lub solipsystycznej degradacji świadomości ] , albo np. cynika realizującego swoje cele na drodzę oszustwa [ wynik braku zrozumienia otaczajcego nas świata skutkujący powszechną krzywdą ].

No ale to zapewne temat na odzielny wątek .
Jeśli kogoś taka dyskusja interesuje , to niech zakłada - ja tylko zgłaszam obiekcje do twiedzeń które uznaję za błędne .

Pozdrawiam .

Pn sty 25, 2010 17:31

A ja mam całą listę w domu znanych ateistów i agnostyków.

So lut 06, 2010 9:24

Są wśród nich Stanisław Lem, Maria Curie-Skłodowska, David Attenborough, George Clooney, Charles Darwin, Vincent van Gogh, Bruce Lee, Angelina Jolie, Hugh Laurie (ten od Dr House'a - jakby kto nie wiedział), Roman Polański, Carl Sagan i wiele, wiele innych.

So lut 06, 2010 9:27

Szczególnie Angelina Jolie bardzo mnie przekonuje... ;-)

So lut 06, 2010 18:00

evoleth napisał(a):
Szczególnie Angelina Jolie bardzo mnie przekonuje... ;-)

A Anna Mucha?

Nie jestem pewien co do Dody... ;-)

So lut 06, 2010 18:15

Może trzeba sprawdzić co o tym piszą brukowce :D

So lut 06, 2010 18:34

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde

So lut 06, 2010 18:39
zbanowany na stałe

Cytuj:

Ja sie nie dziwie. Umarl na zapalenie opon mozgowych. To powazna choroba, wywoluje rozne zaburzenia. :)

So lut 06, 2010 21:38

Dural napisał(a):
Cytuj:

Ja sie nie dziwie. Umarl na zapalenie opon mozgowych. To powazna choroba, wywoluje rozne zaburzenia. :)

Widzisz w paru tekstach mistyków KK ciężkie stany chorobowe są dane jako dopust boży dla złagodzenia lub odpokutowanie wcześniejszych błędów całego życia, a twa znajomość tego stanu chorobowego wnosi wiele do poznania, co do intencji jakie kierują tobą w tej dyskusji.
I ta pewność co ostatnich chwilach jego życia czy dasz głowę, kiedy nastąpiło nawrócenie czy przed chorobą czy już w czasie niej?

So lut 06, 2010 21:58
zbanowany na stałe

Ja nie widze wiekszego sensu w wyszukiwaniu nawroconych. Prawda jest taka, ze wiekszosc ludzi wybitnych nie wierzy (lub polowicznie). Moze to wina czasu (lub zasluga :) ), moze znana nam religia musi byc czyms zastapiona?
Tak czy inaczej, taki sens bedzie jesli raptem nastapi jakis nawal chetnych, bo inaczej te pojedyncze przyklady o niczym nie swiadcza.

So lut 06, 2010 23:24

Świadectwo osoby, która staje przed ostatecznym jest najmocniejszym dowodem.
Tu są podejmowane decyzje, które determinują wszystko i ostatecznie, więc proszę tego nie deprecjonować.
Zawsze kiedy brakuje argumentów, jest wykonywany atak na osobę, która o czymś świadczy, tak jest też w innych sferach, życia patrz sprawa Olewników.
Nie ma świadków, nie ma winnych.

N lut 07, 2010 14:27

Dural napisał(a):
Ja nie widze wiekszego sensu w wyszukiwaniu nawroconych. Prawda jest taka, ze wiekszosc ludzi wybitnych nie wierzy (lub polowicznie).

Chyba najwięcej niewierzących jest wśród naukowców zajmujących się fizyką, astronomią albo biologią. Wydaje mi się, że jak ktoś wierzy nauce, to nie może dodatkowo wierzyć w tak niewiarygodne rzeczy jak istnienie bogów.

N lut 07, 2010 17:44

A poczytaj sobie chłopcze biografie wielkich naukowców. Wydaje mi się że możesz się bardzo zdziwić :)
Byc może nie wszyscy byli ortodoksyjnymi chrześcijanami ale z pewnością nie wielu jest wśród nich ateistów.

N lut 07, 2010 17:57

ateista1993 napisał(a):
Chyba najwięcej niewierzących jest wśród naukowców zajmujących się fizyką, astronomią albo biologią. Wydaje mi się, że jak ktoś wierzy nauce, to nie może dodatkowo wierzyć w tak niewiarygodne rzeczy jak istnienie bogów.

Przed sobą masz kontrprzykład, znający osobiście kilka kolejnych kontrprzykładów.

N lut 07, 2010 19:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona