Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Maryja współodkupicielką? 
Autor Wiadomość

Gdybyś nie zauważył, to _work_ nic nie pisze, jakoby Piotr był następcą Chrystusa...
Proponuję przeczytać ten post jeszcze raz i dostrzec że jest tam mowa tylko o Papieżu jako następcy Piotra, a nie następcy Jezusa...
Zaś co do sukcesji apostolskiej w tym Piotrowej to jest udokumentowana i w Piśmie i w Tradycji Apostolskiej, więc nie rozumiem twojego zarzutu - jezeli uważasz się za katolika to powinno to być dla ciebie oczywiste.

Pt lut 25, 2005 21:42

Kiedy w naszych diecezjach będzie można złozyć podpis pod petycją do Ojca Świętego o ustanowienie nowego dogmatu Maryjnego w którym ogłosi się ją Współodkupicielką, Pośredniczką i Orędowniczką.
współodkupiciel:
Iz 41:12
12. Nie bój się, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja cię wspomagam - wyrocznia Pana - odkupicielem twoim - Święty Izraela.
(BT)
Iz 43:14
14. Tak mówi Pan, wasz Odkupiciel, Święty Izraela: Ze względu na was posłałem do Babilonu zdobywcę: i sprawię, że opadną wszystkie zawory więzień, a Chaldejczycy wybuchną biadaniem.
(BT)
Iz 44:24
24. Tak mówi Pan, twój Odkupiciel, Twórca twój jeszcze w łonie matki: Jam jest Pan, uczyniłem wszystko, Sam rozpiąłem niebiosa, rozpostarłem ziemię; a któż był ze Mną?
(BT)
Iz 47:4
4. Mówi nasz Odkupiciel, na imię Mu Pan Zastępów, Święty Izraela. -
(BT)
Dz 4:12
12. I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni.
(BT)
posredniczka:1 Tm 2:5
5. Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,
(BT)
orędowniczka:1 Jan. 2:1
1. Dziatki moje! to wam piszę, abyście nie grzeszyli; i jeźliby kto zgrzeszył, mamy orędownika u Ojca, Jezusa Chrystusa sprawiedliwego;
(BG)

Pt lut 25, 2005 21:50

a gdzie to jest napisane ze papiez jest nastepca piotra
Mt 23:9-10
9. Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.
10. Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus.
(BT)

Pt lut 25, 2005 21:56
Ani Św. Piotr ani Papież nie jest NASTĘPCĄ Chrystusa
Natomiast Papież jest NASTĘPCĄ ŚW. PIOTRA
a Namiestnikiem Chrystusowym, czyli w pewnym sensie ZAstępcą

Zgadza się - gdyby był następcą, byłby Bogiem...

KPK, kan.331 napisał(a):
Biskup Kościoła Rzymskiego, w którym trwa urząd udzielony przez Pana samemu Piotrowi, pierwszemu z Apostołów, a który ma być przekazywany jego następcom, jest Głową Kolegium Biskupów, Zastępcą Chrystusa i Pasterzem całego Kościoła tutaj na ziemi. Dlatego, z racji swego urzędu, posiada on najwyższą, pełną, bezpośrednią i powszechną władzę zwyczajną w Kościele, którą może wykonywać zawsze w sposób nieskrępowany.

Pt lut 25, 2005 22:09
9. Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.

Jak w takim razie zwracasz sie do swojego rodziciela płci meskiej?
Mówisz do niego per STARY?

Bo wiesz ja na swojego mówie OJCIEC......czy działam zatem wbrew wskazaniom Ewangelii?

Tak samo ma sie sprawa z mistrzem.....znam kilku facetów posiadajacych tytuł "mistrz" murarski, stolarski........czy sa oni zatem heretykami?

pozdrówka

So lut 26, 2005 0:03
A ... czy na pewno dobrze powypisywałeś cytaty z Biblii :co:

So lut 26, 2005 0:51

zdecyduj sie wreszcie co z tymi zastepcami bo mnie piszesz ze nie ma nastepnie cytujesz kpk gdzie wyraznie pisze ze piotr jest glowa i zastepca moze kosciola katolickiego to tak ale napewno nie chrystusowego tego koory buduje bog od dnia wylania ducha sw.poniewaz glową tego kosciola jest sam chrystus
Ef 5:23
23. bo mąż jest głową żony, jak i Chrystus - Głową Kościoła: On - Zbawca Ciała.
(BT)
jezeli chcesz cos udowodnic jakims cytatem to z bibli anie z prawa kanonicznego czy t.p bo te rzeczy nie maja dla mnie zadnego zneaczenia
slowo boze wyklada sie samo i nie potrzebuje ludzkiego poarcia czy potwierdzenia
co do ojców to ja tez do mojego ojca zwracam sie ojcze ale nie wsrod wierzacych
Mt 23:9-10
10. Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus.
(BT)
moze narazie tryle

So lut 26, 2005 20:39

8. Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.
(BT)

So lut 26, 2005 20:42
zdecyduj sie wreszcie co z tymi zastepcami bo mnie piszesz ze nie ma nastepnie cytujesz kpk gdzie wyraznie pisze ze piotr jest glowa i zastepca moze kosciola katolickiego to tak ale napewno nie chrystusowego tego koory buduje bog od dnia wylania ducha sw.poniewaz glową tego kosciola jest sam chrystus

Baron, specjalnie dla Ciebie : papież jest NASTĘPCĄ św.Piotra i ZASTĘPCĄ Chrystusa.

Kościół Katolicki jest Kościołem Chrystusowym.

baron stanisław napisał(a):
jezeli chcesz cos udowodnic jakims cytatem to z bibli anie z prawa kanonicznego czy t.p bo te rzeczy nie maja dla mnie zadnego zneaczenia

Dla katolików mają , więc proszę, uszanuj to.

baron stanisław napisał(a):
co do ojców to ja tez do mojego ojca zwracam sie ojcze ale nie wsrod wierzacych

No cóż... tak wygląda wiara na pokaz. - Pomijam, że błędna... właśnie ŚJ twierdzą, że nie można nikogo nazywać ojcem. Mogę Ci udowodnić ( na podstawie Biblii) że jest inaczej, jak założysz nowy temat. Tutaj zajmujemy się Maryją.

Współodkupieńcza rola Maryi polega na towarzyszeniu Odkupicielowi- od momentu powiedzenia "fiat", przez narodziny Jezusa aż do Jego śmierci na krzyżu.

Mały Słownik Maryjny napisał(a):
Jest to tylko towarzyszenie, a nie udział. Maryja nic nie dodaje do Odkupienia, z którego sama pierwsza korzysta przez swe niepokalane poczęcie.Jezus sam nas odkupia i pojednuje.

I coś ze stronki zachęcającej do podpisywania się pod petycją o nowy dogmat:

Cytuj:
Należy zauważyć, że słowo Współodkupicielka nie oznacza równości Maryi z Jej Boskim Synem, Jezusem Chrystusem. Oznacza zaś jedyne w swoim rodzaju ludzkie uczestnictwo, całkowicie drugorzędne i podporządkowane odkupieńczej roli Jezusa, który jedynie jest prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem.

So lut 26, 2005 21:43
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php ... sc&start=0
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php ... highlight=

N lut 27, 2005 11:51

8. Baczcie, aby kto was nie zagarnął w niewolę przez tę filozofię będącą czczym oszustwem, opartą na ludzkiej tylko tradycji, na żywiołach świata, a nie na Chrystusie.
(BT)
dla katolika zawsze wazniejsze beda ludzkie nauki tradycja kpk itd.od slowa bozego
nie jestem ś.j.

N lut 27, 2005 14:15

W omawianym temacie nie chodzi o uprawnienia papieskie, ale raczej o to, czy można teologicznie uzasadnić dogmat o Wszechpośrednictwie czy Współodkupicielstwie Maryi. Wydaje się, że nie. Jedyny pośrednikiem do Ojca jest Jezus Chrystus w Duchu Świętym, do którego każdy ochrzczony ma bezpośredni przystęp.

A może spróbujmy od drugiej strony: czy Kościół mógłby ogłosić dogmat, że Maryja NIE jest współodkupicielką i wszechpośredniczką? Proszę o odpowiedzi z uzasadnieniem wykraczającym merytorycznym ciężarem poza "wydaje mi się".

Pt mar 04, 2005 15:02

Nie będę się wdawał w scholastyczne zawiłości, usiłując dochodzić, co by były, gdyby...
W każdym bądź razie jasno trzeba to sobie powiedzieć, że pewien typ mariologii, nazwijmy ją przedsoborową, odszedł w cień po tym wielkim wydarzeniu, jakim był Sobór. Otóż przedsoborowa mariologia budowała jakby osobną kaplicę kultu Maryjnego obok wielkiej bazyliki chrześcijaństwa. Kult Maryjny stawał się samoistny, wysuwał się na pierwsze miejsce w pobożności ludowej, na drugim planie stawiał osobę Jezusa Chrystusa, przy czym chętnie wprowadzano fałszywe przeciwieństwo: Maryja - miłosierna; Chrystus - surowy sędzia. Jest to obraz zupełnie niezgodny z nauką katolicką. Środowiska, które dzisiaj głośno domagają się nowych dogmatów Maryjnych właśnie na takiej niepoprawnej mariologii się opierają.

W związku z tym, żeby zrozumieć lepiej rolę Maryi w dziele zbawienia, a tym samym tematykę pośrednictwa czy współodkupicielstwa Maryi, należałoby gruntownie zapoznać się z VIII rozdziałem soborowej Konstytucji Dogmatycznej o Kościele. Zachęcam także do przeczytania głównych dokumentów poświęconych Maryi, takich jak Signum Magnum, Marialis cultus - Pawła VI, oraz Redemptoris Mater - Jana Pawła II.
Zwłaszcza Marialis cultus wydaje się napisany jakby specjalnie dla Polski.

W każdym bądź razie Jan Paweł II w Redemptoris Mater pisze o pośredniczącej roli Maryi jako "podporządkowanej pośrednictwu samego Odkupiciela" (nr 41). Natomiast mariologia przedsoborowa i środowiska dziś jeszcze ją popierające, stawiają Maryję między Kościołem a Chrystusem jako konieczną instancję, poza którą właściwie bezpośredni dostęp do Chrystusa jest bardzo utrudniony, a nawet nierealny. Takie poglądy nie są katolickie.

Zachęcam do lektury książek o. Napiórkowskiego, jednego z najwybitniejszych mariologów i ekumenistów polskich.

So mar 05, 2005 6:43

Nie będę się wdawał w scholastyczne zawiłości, usiłując dochodzić, co by były, gdyby...

A nie prościej napisać: Nie mam pojęcia?
Leszek, Jan napisał(a):
Natomiast mariologia przedsoborowa i środowiska dziś jeszcze ją popierające, stawiają Maryję między Kościołem a Chrystusem jako konieczną instancję, poza którą właściwie bezpośredni dostęp do Chrystusa jest bardzo utrudniony, a nawet nierealny. Takie poglądy nie są katolickie.

Sugerujesz, że nauka Kościoła zmieniła się w tej kwestii w ostatnich 50 latach?

So mar 05, 2005 10:30

Cytuj:
Sugerujesz, że nauka Kościoła zmieniła się w tej kwestii w ostatnich 50 latach?

Ja nie sugeruję, ja wiem.
Dawna mariologia była przede wszystkim mariologią chrystotypiczną, to znaczy, że rozważała Maryję głównie jako wielkość paralelną do Chrystusa i podobną do Niego:
Chrystus bez grzechu - Maryja bez grzechu
Chrystus przeznaczony od wieków - Maryja przeznaczona od wieków
Chrystus drugim Adamem - Maryją drugą Ewą
Chrystus Odkupicielem - Maryja Odkupicielką
Chrystus Pośrednikiem - Maryja Pośredniczką
Chrystus Dawcą Łaski - Maryja Szafarką czy Wszechpośrednictwo łask.
Oczywiście ta idea jest zakorzeniona w Piśmie św., które ukazuje Maryję w ścisłej łączności z Chrysusem, jednak w kaznodziejstwie maryjnym i w literaturze dewocyjnej uwypuklano myśl, że Bóg podzielił swe królestwo na dwie połowy: sprawiedliwość oddał Synowi, miłosierdzie zlecił Maryi. Na tej wizji opiera się nauczanie, że rozsądniej czynimy, jeśli uciekamy nie wprost do Chrystusa, ale do Maryi, gdyż Jej Bóg powierzył cały porządek miłosierdzia. W rozprawach ściśle teologicznych tych idei nie znajdujemy.
Sobór, a zwłaszcza papieskie dokumenty posoborowe, szczególnie Marialis cultus, zaakcentował eklezjotypiczne ujęcie mariologii.
Mariologia eklezjotypiczna rozważa Maryję przede wszystkim w relacjach istniejących między Nią a Kościołem. Po jeden stronie stoi Kościół wraz z Maryją jako swoją najpiekniejszą i najdoskonalszą cząstką, po drugiej - Chrystus, do którego Kościół z Maryją są zwróceni. Chrystus stoi zwrócony twarzą ku Kościołowi oraz swojej Matce, jako pierwszej chrześcijance.
Zachęcam raz jeszcze do czytania dokumentów soborowych i posoborowych.

So mar 05, 2005 11:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona