Autor |
Wiadomość |
evoleth
|
 Re: Szymon Hołownia
igor napisał(a): evoleth napisał(a): Może powinieneś zadać te pytania samemu Hołowni. Czy to że pracuje on w jednej gazecie lub telewizji z ludźmi o innych poglądach świadczy przeciwko niemu? Lepiej robić coś pozytywnego i forsować swoje wartości w liberalnym środowisku niż się na nie wypiąć. Tragiczny jest styl dyskusji w którym żeby zaatakować człowieka wyciąga się wyłącznie poglądy i działania osób znajdujących się w otoczeniu owego człowieka a pomija się jego działania. Bardzo źle to też świadczy o używających takich argumentów. A odnosząc się do Twojej zacytowanej wypowiedzi dodam, że takie "wypięcie się" byłoby wyłącznie nic nie znaczącą manifestacją. Strasznie dziecinną w dodatku. Hołownia odwala dobrą robotę w miejscu gdzie jest ona bardzo potrzebna. Siłą nic by się tu nie zdziałało, a tak - kropla drąży skałę. Jest osobą znaną i na eksponowanym stanowisku - jest szansa, że stanie się inspiracją dla wielu innych, którzy może i by mieli ochotę głośno mówić o Bogu i głośno mówić o swojej wierze, ale się np. wstydzą. Jest wreszcie znakomitym kontrprzykładem na kreowany w wielu mediach wizerunek osoby wierzącej, gdzie częstokroć wiara jest utożsamiana z dewocją bądź "moherową koalicją". Igorze, chyba źle odczytałeś moją wypowiedź, ponieważ ja popieram to, co robi Hołownia w mediach i nie tylko. W pełni zgadzam się z Twoim powyższym postem. Macku! Cytuj: Co sam zaś sądzę o Szymonie Hołowni? Nic. Nic złego. Uważam, że warto patrzeć na ludzi, deklarujących swe przekonania publicznie i reflektować nad ich postępowaniem. Sprawdzianem prawdziwości katolicyzmu pana Szymona Hołowni jest rodzaj sukcesów jakie będzie w życiu odnosił. Jeśli "skończy" tak jak Jezus Chrystus stanę za nim. A dlaczego katolik występujący w mediach miałby nie odnosić sukcesów? Dlaczego ma być męczennikiem, atakującym wszystkich na około i wystawiającym się na ciosy? Hołownia walczy inną bronią. Sprytnie wykorzystuje media i popkulturę, aby propagować w nich chrześcijańskie wartości. Zapewniam Cie że ten pojedynczy człowiek robi więcej dla Kościoła niż cała moherowa koalicja razem wzięta. Cytuj: Abstrahując od rozważań o rekolekcjonistach, nieco zaskakujący wydaje się fakt powierzenia prowadzenia nauk rekolekcyjnych człowiekowi, z którego ust słychać ostatnio coraz więcej uwag krytycznych pod adresem Kościoła katolickiego. Ponieważ Kościół nie jest doskonały, konstruktywna krytyka tylko mu służy. Hołownia widzi to i mówi o tym, ponieważ jest szczery i nie zamiata brudów pod dywan. Cytuj: Według mnie Szymon Hołownia póki co przede wszystkim zarabia. Oby nie bał się również płacić.
Skoro pracuje to i zarabia. Nie widzę w tym nic złego. I rzeczywiście, jeśli masz coś przeciwko Hołowni - a widzę że masz sporo - to uczciwiej jest to napisać w prost, zamiast sączyć jad. Tutaj zgadzam się całkowicie z Kamalą. To Ty osądzasz i rzucasz oszczerstwa w bardzo nieelegancki sposób.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Wt lut 16, 2010 18:18 |
|
|
|
 |
Maciek+
|
Evoleth:
Słowa Ks. prof. Bartnika to oszczerstwa? Pytania dotyczące stanowiska wobec swoich pracodawców to oszczerstwa?
Zacytuj dosłownie choć jedno oszczerstwo jakie skierowałem przeciwko Szymonowi Hołowni, wtedy uznam, że warto jest z Tobą dalej dyskutować.
A w między czasie zastanów się, jeśli chcesz... nad tym:
Czego znakiem jest odnoszenie przez katolika sukcesów w mediach, które propagują homoseksualizm, wyśmiewają patriotów polskich, poprawiają naukę Papieży, manipulują faktami, zachęcają do aborcji, czy dołączają do swoich publikacji koszulki z tekstem: "Nie płakałem po papieżu"?
Niech Szymon Hołownia czyni jak najwięcej dobra, niech będzie wierny Chrystusowi. Jak go wywalą na zbity pysk z tych mediów, wyśmieją za wiarę, zniszczą jego dobre imię, będę go bronił. Jak go promują, chwalą, stawiają na świeczniku, póki on sam poprawia Kościół, będę mu się tym bardziej pilnie przyglądał.
Pozdrawiam.
|
Wt lut 16, 2010 18:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maciek+ napisał(a): Kamalo... Kamalo...
Stawiasz w jednym razem szeregu: ojca Tadeusza Rydzyka, szatana, mnie.
Nieładnie. I na dodatek uzasadniasz tę tezę podpierając się słowami Pisma Świętego o niesądzeniu...
Widzisz Maciek, zalecales nam niezaleznosc w mysleniu, a ja podzielilam sie po prostu skojarzeniami, ktore twoj tekst u mnie wywolal. Ze moje niezalezne myslenie nie jest identyczne z twoim... trudno, tak bywa. Nie musisz sie z nim zgadzac. Dla wyjasnienia: nie jestem fanka pana Holowni, ale nie lubie "sciagania w dol", tych ktorym "sie udalo". Zamiast patrzec na owoce, podsuwasz obrazy robaczkow, ktore pewnie, pewnie w tych owocach siedza. Zamiast patrzec, co Holownia robi, widzisz, czego on nie robi, a wg ciebie powinien. A moze wlasnie robi to, co powinien (tyle, ze nie wg twoich kryteriow, ktore akurat pan Holownia musi w 100% wypelnic)? A ty? Nawracasz swoje srodowisko slowem, czy czynem i prawda? Pieniadze zarabiasz tylko w czystych moralnie instytucjach? Nie inwestujesz na gieldzie w firmy, ktore zarabiaja pieniadze w sposob niemoralny? Czy naprawde jestes bez grzechu, zeby rzucic kamieniem? I zadnej belki w oku?
|
Wt lut 16, 2010 19:29 |
|
|
|
 |
evoleth
|
Macku! Nie rozumiem co ks. Bartnik konkretnie zarzuca Hołowni. Prawdopodobnie nie podoba mu się, to że ktoś ma odwagę wypowiedzieć się krytycznie wobec Kościoła. Szkoda że tak trudno przyjąć słowa prawdy z ust wierzącego katolika, który zna problemy Kościoła i nie boi się o nich mówić. (Nawiasem mówiąc to, że Kościół nie ma monopolu na zbawienie jest oczywistością i Hołownia tu prochu nie wymyślił. A zdanie, że Kościół jest wspólnotą wątpiących również nie powinno szokować - wszak każdy myślący nad swoją wiarą katolik powinien mieć wątpliwości, zadawać pytania i szukać odpowiedzi). Cytuj: Czego znakiem jest odnoszenie przez katolika sukcesów w mediach, które propagują homoseksualizm, wyśmiewają patriotów polskich, poprawiają naukę Papieży, manipulują faktami, zachęcają do aborcji, czy dołączają do swoich publikacji koszulki z tekstem: "Nie płakałem po papieżu"? Jeżeli w takich mediach i w takim świecie udaje się komuś zaistnieć jako wierzącemu katolikowi - to ja to uważam za sukces. On nie odpowiada za twarz mediów, w których pracuje. On jest tam, robi swoje i świadczy o Chrystusie. Zaryzykuję stwierdzenie, że popularność Hołowni jest nie w smak pewnym środowiskom (TV Trwam, Radio Maryja, Nasz Dziennik), które mają zupełnie inny styl mówienia o wierze. I robią to ze znacznie mniejszym sukcesem, zrażając ludzi do siebie i Kościoła, zamiast ich przyciągać. Cytuj: Jak go wywalą na zbity pysk z tych mediów, wyśmieją za wiarę, zniszczą jego dobre imię, będę go bronił. Jak go promują, chwalą, stawiają na świeczniku, póki on sam poprawia Kościół, będę mu się tym bardziej pilnie przyglądał.
I jeszcze raz powtórzę: chrześcijański dziennikarz nie musi być oplutym przez wszystkich męczennikiem.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Wt lut 16, 2010 20:33 |
|
 |
Cristof
|
evoleth napisał(a): I jeszcze raz powtórzę: chrześcijański dziennikarz nie musi być oplutym przez wszystkich męczennikiem. Ale jednocześnie nie powinien też biegać za sławą w mediach o jeśli nie niskim, to na pewno wątpliwym stopniu moralności. Tym bardziej nie powinien, bo może zostać wykorzystany (nawet przy szczerych, dobrych intencjach), po to ażeby grupę ITI przystroić w pozornego obrońcę wartości chrześcijańskich, którym ta grupa raczej nie jest. "Nie rzucajcie pereł przed świnie..."
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Wt lut 16, 2010 23:00 |
|
|
|
 |
igor
|
evoleth napisał(a): Igorze, chyba źle odczytałeś moją wypowiedź, ponieważ ja popieram to, co robi Hołownia w mediach i nie tylko. W pełni zgadzam się z Twoim powyższym postem. Przepraszam bo widocznie nie dość jasno sformułowałem swoją wypowiedź. Zrozumiałem Cię prawidłowo i właśnie w taki sposób jak w zacytowanej teraz części posta. Wcześniej odpowiadałem jednocześnie na to co działo się wcześniej i bynajmniej nie tylko na Twojego posta - wyszło niezręcznie. Brzydzi mnie takie "judzenie" jak to robi ów Maciek i chciałem dać temu wyraz a nie chciałem odpowiadać jemu. Niby nic, niby pozytywnie, ani jednym złym słowem... ale tyle w tym jadu i złej woli  tyle nienawiści do drugiego człowieka Przynajmniej ja to tak odbieram. Być może na wyrost i niesprawiedliwie, ale mam z czymś takim bardzo złe doświadczenia.
|
Wt lut 16, 2010 23:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Ale jednocześnie nie powinien też biegać za sławą w mediach o jeśli nie niskim, to na pewno wątpliwym stopniu moralności. Tym bardziej nie powinien, bo może zostać wykorzystany (nawet przy szczerych, dobrych intencjach), po to ażeby grupę ITI przystroić w pozornego obrońcę wartości chrześcijańskich, którym ta grupa raczej nie jest. "Nie rzucajcie pereł przed świnie..." Tyle tylko, że Jezus szedł do tych, co się źle mają, bo zdrowi nie potrzebują lekarza. Lepiej gdy katolik pójdzie między ludzi o "watpliwym stopniu moralności" zaświadczać swą postawą, niż nabzdyczony, rozdęty pychą "katolik", prezentujący pogardę do inaczej myślacych, odcina się ostentacyjnie od ludzi. A ile niechęci musi być w środowiskach prezentowanych przez Maćka, że opracowują takie "niewinne" elaboraty z "litości" dla błądzących.
|
Śr lut 17, 2010 10:01 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Niesamowity facet, naprawdę. Przyjemnie się go słucha i czyta.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr lut 17, 2010 11:40 |
|
 |
Cristof
|
Czasem warto go posłuchać. Ja jednak zachowam co do pana Hołowni, pewną dozę sceptycyzmu i na pewno to co mówi poddam również pod osąd własnemu rozumowi  Tak bezpieczniej 
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Śr lut 17, 2010 12:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cristof napisał(a): Czasem warto go posłuchać. Ja jednak zachowam co do pana Hołowni, pewną dozę sceptycyzmu i na pewno to co mówi poddam również pod osąd własnemu rozumowi  Tak bezpieczniej  To uniwersalna maxyma i ma odniesienie do wszystkich ludzi 
|
Śr lut 17, 2010 12:16 |
|
 |
Cristof
|
Alus napisał(a): Cristof napisał(a): Czasem warto go posłuchać. Ja jednak zachowam co do pana Hołowni, pewną dozę sceptycyzmu i na pewno to co mówi poddam również pod osąd własnemu rozumowi  Tak bezpieczniej  To uniwersalna maxyma i ma odniesienie do wszystkich ludzi  Owszem, zauważ jednak, że każdy człowiek kieruje się w swoim myśleniu różnymi przesłankami. Czasem są podobne, ale nigdy w 100 %. Chyba się ze mną zgodzisz, że podczas gdy jedni kierują się w swoim życiu zasadami wiary, drudzy kierują się tym żeby było im przyjemnie? Ja staram się kierować tymi pierwszymi. Jeszcze jedno: Alus napisał(a): Tyle tylko, że Jezus szedł do tych, co się źle mają, bo zdrowi nie potrzebują lekarza. W kontekście pana Hołowni nie można zastosować tych słów Chrystusa, bo Szymon nie poszedł nawracać grupę ITI, ale u nich i (w szczególności) dla nich pracować. Można więc mieć wątpliwości.
|
Śr lut 17, 2010 12:59 |
|
 |
clarisa
|
Witam,
zgadzam się całkowicie z Maćkiem, on nie sączy jadu, a co więcej stara się powiedzieć jak najdelikatniej to co myśli, i nie można nazywać tego sączeniem jadu tylko kulturalnym przekazywaniem swoich poglądów. Czego np. uwielbiany przez większość Was p. Hołownia nie potrafi robić. Można to nazwać mówieniem prosto z mostu ale to tylko ładnie nazwane chamstwo którego Hołownia się dopuszcza. Jeśli Hołownia jest takim idealnym katolikiem to dlaczego nie potrafi rozmawiać z ludźmi językiem miłości, dlaczego nie umie rozmawiać z Cejrowskim, co zrobił mu Jan Pośpieszalski, lub Ojciec Rydzyk, że stawia go poza margines życia religijnego, kto dał mu takie prawo???? powiecie jest wolność słowa, jeśli chciał mógł tak powiedzieć!!!!! tak ale to nie jest odwaga jaką niby ma p. Hołownia to jest właśnie CHAMSTWO i SĄCZENIE NIENAWIŚCI, a nie są tym np. wypowiedzi o. Rydzyka! który ma za co mieć żal do ludzi którzy dniami i nocami myślą tylko nad tym jak zatruć Jemu i innym zwolennikom Radia Maryja życie, a jednak nie używa tak ostrych słów (mimo że jest wolność słowa!!!), stara się jak najdelikatniej powiedzieć to co go boli, a mimo to jest posądzany za sączenie jadu (jak to powiedziała Kamala)
<b>"mają oczy, ale nie widzą, Mają uszy, ale nie słyszą;"</b> (psalm 135)
Dla mnie o. Rydzyk jest Wielkim człowiekiem, który bardzo wiele dokonał i wszystko co robi - robi dla ludzi, poświęca na to całego siebie, całe swoje życie, nic nie mając dla siebie, i jest za to jeszcze ciągle szykanowany??? dlaczego??? moja odpowiedź bo jest prawdziwym katolikiem!!! Co komu przeszkadza Radio Maryja, jeśli nie lubisz go słuchać masz do tego prawo ale jeśli jesteś prawdziwym katolikiem czyli jeśli zależy Ci na zbawieniu ludzi, na tym by im pomagać by ulżyć komuś w cierpieniu to powinieneś się cieszyć, że stworzył ktoś takie radio dzięki któremu ludzie chorzy, cierpiący mogą codzienne uczestniczyć w Mszy Św. w różańcu... czy to coś złego???? czy lepsze są inne stacje które nie dają NIC ludziom chorym???? a nie brakuje w nich przekleństw, prawdziwych oszczerstw, kłamstw, a mimo to NIKOMU one nie WADZĄ dlaczego nikt im nie utrudnia działalności???? jakimi tak naprawdę jesteśmy katolikami???? nie chodzi o to by być z Ojcem Rydzykiem czy przeciw niemu ale czy jestem z Bogiem czy nie? (bo jeśli nie jestem z Bogiem to z szatanem nie ma innej alternatywy).
A kim jest Pan Hołownia pewno się wkrótce okaże bo prawda wcześniej czy później wychodzi ja jaw. Każdy prawdziwy katolik będzie się musiał kiedyś opowiedzieć i wybrać. Oby nie usiał wybierać między kasą, sławą, a byciem katolikiem. Oby był jak najlepszym katolikiem czego sobie i wszystkim Wam życzę.
Dobrego dnia! Clarisa
|
Śr lut 17, 2010 13:37 |
|
 |
evoleth
|
Cytuj: Można to nazwać mówieniem prosto z mostu ale to tylko ładnie nazwane chamstwo którego Hołownia się dopuszcza. Jeśli Hołownia jest takim idealnym katolikiem to dlaczego nie potrafi rozmawiać z ludźmi językiem miłości, dlaczego nie umie rozmawiać z Cejrowskim, co zrobił mu Jan Pośpieszalski, lub Ojciec Rydzyk, że stawia go poza margines życia religijnego, kto dał mu takie prawo???? powiecie jest wolność słowa, jeśli chciał mógł tak powiedzieć!!!!! tak ale to nie jest odwaga jaką niby ma p. Hołownia to jest właśnie CHAMSTWO i SĄCZENIE NIENAWIŚCI, Ja nie zauważyłam w żadnej z wypowiedzi Hołowni chamstwa i nienawiści. Ale myślę, że jeśli ktoś naprawdę chce to wszędzie się ich doszuka. Ja cenię Hołownię na odważną krytykę pewnych zjawisk w polskim Kościele, które mu szkodzą. Jednym z nich jest właśnie rozrastająca i bardzo agresywna działalność medialna i polityczna środowiska związanego z Rydzykiem. Natomiast oczywiście żadna krytyka nie jest łatwa do przyjęcia, dlatego ma się za złe Hołowni jego wypowiedzi. I to jest jeszcze łatwe do zrozumienia, ale sączenie jadu i kopanie dołków pod dziennikarzem chrześcijańskim to już żenująco niski chwyt. Cytuj: a nie są tym np. wypowiedzi o. Rydzyka! który ma za co mieć żal do ludzi którzy dniami i nocami myślą tylko nad tym jak zatruć Jemu i innym zwolennikom Radia Maryja życie Taaak jasne, ma bardzo wysokie mniemanie o sobie, jeśli myśli że wszystko kręci się wokół niego Cytuj: Dla mnie o. Rydzyk jest Wielkim człowiekiem, który bardzo wiele dokonał i wszystko co robi - robi dla ludzi, poświęca na to całego siebie, całe swoje życie, nic nie mając dla siebie, i jest za to jeszcze ciągle szykanowany??? dlaczego??? moja odpowiedź bo jest prawdziwym katolikiem!!! To wiele wyjaśnia. Cytuj: A kim jest Pan Hołownia pewno się wkrótce okaże bo prawda wcześniej czy później wychodzi ja jaw. Każdy prawdziwy katolik będzie się musiał kiedyś opowiedzieć i wybrać. Oby nie usiał wybierać między kasą, sławą, a byciem katolikiem. Oby był jak najlepszym katolikiem czego sobie i wszystkim Wam życzę.
Nie martwiłabym się tak bardzo o niego 
|
Śr lut 17, 2010 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
clarisa napisał(a): Co komu przeszkadza Radio Maryja, jeśli nie lubisz go słuchać masz do tego prawo Podobnie wszyscy nie lubiący Hołowni. Cytuj: A kim jest Pan Hołownia pewno się wkrótce okaże bo prawda wcześniej czy później wychodzi ja jaw. Każdy prawdziwy katolik będzie się musiał kiedyś opowiedzieć i wybrać. Oby nie usiał wybierać między kasą, sławą, a byciem katolikiem. Oby był jak najlepszym katolikiem czego sobie i wszystkim Wam życzę. Niewątpliwe Bóg oceni...oby tylko tym, którzy będą się chełpić: - "Panie, panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twojego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twojego imienia?" smutny nie odpowiedział: - "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się naieprawości" (Mt 7,21-23 ). Nakaz Pawłowy " nastawajcie w porę i nie w porę" nie odnosi się tylko do "pereł" bojących się cienia poganina, ateisty, ale do przestawania, świadczenia o Bogu, ludziom w różnych środowiskach - zwłaszcza wrogich, niechętnych Bogu. Łatwo "głosić" Boga odizolowanym od ludzi 3 metrowymi płotami.....ale aby świadectwo do nich dotarło należy do nich iść osobiście, narażając sie czasem na kąśliwe uwagi lub pogardą "uczonych w Piśmie". Ale aby to czynić trzeba lubić ludzi - "Jeśli ktoś mówi; "Miłuję Boga", a brata swego nienawidzi, jest kłamcą, albowiem, kto nie miłuje brata swego, którego widzi, nie może miłowac Boga, którego nie widzi. Takie zaś mamy od Niego przykazanie, aby ten kto miłuje Boga, miłował też i brata swego" (1 J 4,21-22 ).
|
Śr lut 17, 2010 14:04 |
|
 |
igor
|
clarisa napisał(a): Jeśli Hołownia jest takim idealnym katolikiem O ile mi wiadomo to NIKT nie nazwał Hołowni idealnym katolikiem.
|
Śr lut 17, 2010 14:36 |
|
|
|