| Autor |
Wiadomość |
|
djdomin
|
 Koncert rockowy w piątek w Wielkim Poście
Czy koncert rockowy nie koliduje aby z powagą Wielkiego Postu? Proszę bardzo: Pierwszy piątek miesiąca, Wielki Post, 05.03.2010: http://czasnawolnosc.pl/I to w katedrze, bilety 20 zł. Zespół zwie się chrześcijańskim. Dla mnie to jakieś pomieszanie z poplątaniem.
_________________ Dominik Jan Domin
|
| Pt lut 19, 2010 14:32 |
|
|
|
 |
|
nurhia
|
 Re: Koncert rockowy w piątek w Wielkim Poście
szukasz dziury w calym.jest wiele imprez masowych i koncertow, ktore odbywaja sie w piatki.w kinie wyswietla sie filmy, wystawia przedstawienia w teatrze. to ze jest Post nie znaczy, że maja zaraz umrzec w piatki wszytskie wydarzenia kulturalne.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
| Pt lut 19, 2010 15:37 |
|
 |
|
djdomin
|
Mnie nie obchodzi, co robią poganie.
Ale dbałość o Dom Pański pożera mnie. Smuci mnie robienie z Domu Ojca miejsca koncertu rockowego, i to w piątek, w dzień pokuty, i to w Wielkim Poście, w czas pokuty...
|
| Pt lut 19, 2010 17:12 |
|
|
|
 |
|
nurhia
|
takim sposobem jak myslisz, polowe ludzi trzeba by bylo z kosciola przepedzic....
|
| Pt lut 19, 2010 17:50 |
|
 |
|
oredaktor
|
Każdy pokutuje w swoim zaciszu i nie musi tego uzewnętrzniać ani nikomu udowadniać poprzez np. odwoływanie zaplanowanego koncertu
|
| So lut 20, 2010 15:53 |
|
|
|
 |
|
djdomin
|
oredaktor napisał(a): Każdy pokutuje w swoim zaciszu i nie musi tego uzewnętrzniać ani nikomu udowadniać poprzez np. odwoływanie zaplanowanego koncertu A co za katolik planuje koncert rocka na piątek Wielkiego Postu? Wielki Post to nie nagła żałoba narodowa, którą prezydent ogłasza niespodziewanie. Ten czas można i należy przewidzieć. Po co w ogóle w takim razie Post? Okres podobno POKUTY...
|
| N lut 21, 2010 14:30 |
|
 |
|
oredaktor
|
Cytuj: Po co w ogóle w takim razie Post? Okres podobno POKUTY... Post to czas pokutny który mam przeżyć w sposób który sam sobie wybiorę. Nie wiesz czy prywatnie ci artyści nie przeżywają postu. Poza tym pewnie zarabiają tymi koncertami na życie. Mają na 40 dni zrezygnować z jedzenia? oO Swoją drogą, stawiam, że nikomu by nie przeszkadzał koncert w filharmonii w wielkim poście, ale rock... ZŁO
|
| N lut 21, 2010 20:03 |
|
 |
|
nurhia
|
Post po to by przez 40 dni poudawac ze jest sie dobrym czlowiekiem.
|
| N lut 21, 2010 22:08 |
|
 |
|
jumik
|
oredaktor napisał(a): Post to czas pokutny który mam przeżyć w sposób który sam sobie wybiorę Nie tylko. Trzeba poza tym spełniać jakieś minimum wspólnotowego przeżywania postu, które to minimum zawiera w sobie powstrzymanie się od udziału w zabawach zgodnie z czwartym przykazaniem kościelnym. nurhia napisał(a): Post po to by przez 40 dni poudawac ze jest sie dobrym czlowiekiem. Nie rozumiem a propos czego jest ta uwaga.
_________________ Piotr Milewski
|
| N lut 21, 2010 22:09 |
|
 |
|
Ann
|
Zainteresowałam się tym tematem i postanowiłam zapytać u źródła, w odpowiedzi od organizatorów otrzymałam wiadomość, w której zaznaczają, że koncert jest akustyczny, bardzo spokojny, repertuar jest odpowiedni na Wielki Post, a potwierdzeniem dobrego doboru repertuaru i terminu jest zarejestrowany 2-płytowy album zespołu 2Tm2,3 PROPAGANDA DEI, wydany w 2004 roku. Zarejestrowane fragmenty video można obejrzeć na http://www.youtube.com/watch?v=Is70tuHWUPA. Muzycy zespoły 2Tm2,3 to ludzie żyjący blisko z Bogiem oraz z Kościołem. Ich twórczość ma na celu oddać cześć Bogu. Nie ma co się obawiać o termin i miejsce tego koncertu, nie ma powodów do dylematów moralnych.
|
| Pn lut 22, 2010 16:20 |
|
 |
|
nurhia
|
o własnie, co do powyższego postu. u mnie w kościele podczas czuwania przy grobie Pana Jezusa było zorganizowane tło muzyczne, muzyka była swietnie dobrana do czytań i można było posiedziec, pomodlic sie pomyslec.taki podklad muzyczny w sumie nadawał jeszcze podnioslosci temu czuwaniu. nie trzeba pościć w ciszy  najwazniejsze jest w duszy. uwaga byla to pytania jaki jest sens postu.
|
| Pn lut 22, 2010 19:46 |
|
 |
|
Vroo
|
A przepraszam, jaka różnica czy koncert rockowy czy inny? Czy gatunki muzyczne mają sobie przypisaną moralność lub niemoralność? Nikt tańczyć nikomu nie każe, szczególnie przy muzyce 2Tm2,3.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
| Wt lut 23, 2010 23:29 |
|
 |
|
djdomin
|
Moralność nie, styl tak. Inaczej odbieram koncert muzyki liturgicznej - pasyjnej, czy chorału gregoriańskiego, inaczej rocka. Ale jak widać dla niektórych to wszystko jedno...
|
| Wt lut 23, 2010 23:44 |
|
 |
|
oredaktor
|
@djdomin, a jakbyś odbierał koncert Chopinowski albo Mozarta?
|
| Cz lut 25, 2010 17:14 |
|
 |
|
djdomin
|
oredaktor napisał(a): @djdomin, a jakbyś odbierał koncert Chopinowski albo Mozarta? Jakiego utworu, gdzie? Co Chopin pisał liturgicznego, aby grać to w kościele w post?
|
| Cz lut 25, 2010 19:21 |
|
|