|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
myszeczka
|
 Pochwycenie
Czym jest pochwycenie i czy o tym mówi Apokalipsa? Co wiecie i sądzicie na ten temat?
|
Pn sty 11, 2010 13:01 |
|
|
|
 |
zbyszek58-61
|
 Re: Pochwycenie
Definicja brzmi: Nauka głosząca, że wierni chrześcijanie zostaną z ciałem porwani z ziemi, że będą nagle zabrani ze świata, aby „w powietrzu” zjednoczyć się z Panem. Nie jest to łatwy temat do wytłumaczenia. Dobrym początkiem w rozważaniach tego tematu będą sława z listu Apostoła Pawła do Filipian - Filip. 3:12 12. Nie jakobym już to osiągnął albo już był doskonały, ale dążę do tego, aby pochwycić, ponieważ zostałem pochwycony przez Chrystusa Jezusa. (BW) Czy Paweł pisze tutaj o takim pochwyceniu o którym mówi powyższa (szeroko stosowana) definicja? Raczej nie! Apostoł pisze te słowa, kiedy jeszcze żyje i działa na ziemi. na ziemi jest obecny ciałem a mimo to pisze, że został już pochwycony przez Chrystusa Jezusa. Pochwycenie z Objawienia odnosi się do osób wspomnianych w 7 rozdziale tej księgi - a 4 wersecie. Na tym forum, temat dotyczący tej grupy był wielokrotnie poruszany. polecam analizę tematów dotyczących liczby 144 tys. Właściwe zrozumienie tego, pozwala we właściwy sposób zrozumieć strukturę Królestwa Bożego.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
Śr sty 27, 2010 18:17 |
|
 |
atryda
|
myszeczka napisał(a): Czym jest pochwycenie i czy o tym mówi Apokalipsa? Co wiecie i sądzicie na ten temat? Jest to mocno analizowane i rozpracowywane przez protestantów, a odrywając się od prawdziwego Ducha Biblii można poczynić wiele błędnych obserwacji. Protestanci bardzo mocno akcentują relacje wiernych na poziomie doznań doczesnych i materialnych, zaś KK i jego tradycja nakazuje bardziej przenosić to na poziom naszego Ducha o, którego to właśnie toczy się walka między Niebem, a piekłem i w której też przychodzi nam walczyć. Więc oni (protestanci) twierdzą, że w pewnej chwili wybrani zostaną porwani i oszczędzeni, a reszta dostąpi kary, zaś to co wyłania się z dzieł mistyków z kręgów KK chodzi o naszą duszę poprzez nasz uczynki miłości względem bliźnich w świetle nauki Chrystusa.
|
Śr sty 27, 2010 20:39 |
|
|
|
 |
Kasztanstein
|
Trochę to brzmi jakby wszyscy protestanci w to wierzyli, a z pewnością tak nie jest.
|
Pt sty 29, 2010 11:39 |
|
 |
atryda
|
Kasztanstein napisał(a): Trochę to brzmi jakby wszyscy protestanci w to wierzyli, a z pewnością tak nie jest. Ale w nurcie protestanckiego chrześcijaństwa ten temat jest mocno obecny zaś w KK temat jest nie obecny, przynajmniej ja się z nim nie spotkałem.
|
Pt sty 29, 2010 22:46 |
|
|
|
 |
davebream
|
no tak bo po co sie zajmować pochwyceniem. Powinni tak jak większość KK zająć się Maryją, Czyśccem, Świętymi i tego typu rzeczami. Nędzni protestanci.
|
Pt lut 19, 2010 0:03 |
|
 |
zbyszek58-61
|
davebream napisał(a): no tak bo po co sie zajmować pochwyceniem. Powinni tak jak większość KK zająć się Maryją, Czyśccem, Świętymi i tego typu rzeczami. Nędzni protestanci. davebream udzieliłeś istotnie NĘDZNEJ ODPOWIEDZI.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
|
Pt lut 19, 2010 16:41 |
|
 |
atryda
|
davebream napisał(a): no tak bo po co sie zajmować pochwyceniem. Powinni tak jak większość KK zająć się Maryją, Czyśccem, Świętymi i tego typu rzeczami. Nędzni protestanci. A gdzie kolega widzi problem? Jeśli jakaś rzeczywistość jest obecna u wiernych więc tym żyją i trudno od nich wymagać by przeżywali to co jest im obce. A ten dziwny jad kolegi, jest jak najbardziej nie na miejscu.
|
Pt lut 19, 2010 17:46 |
|
 |
davebream
|
To żaden jad. To oburzenie. My chrześcijanie powinniśmy żyć nadzieją i oczekiwać na ten moment powtórnego przyjscia Chrystusa. Bo naszym powołaniem jest życie wieczne, a nie tylko tu na Ziemii. To jest nasz dom. Wieczność.
|
Pt lut 19, 2010 22:00 |
|
 |
atryda
|
A czy kolega nie widzi, że walka o nasze dusze odbywa się najmocniej na poziomie i o naszego ducha, że to ciało śmiertelne jest jakby poligonem na którym używa sobie nieprzyjaciel Boga, a Bóg próbuje nas w tym tyglu. Trzeba wierzyć w zmartwychwstanie w ciele ale po pełnym zwycięstwie na nim, a przyjście Chrystusa po raz drugi będzie początkiem tego zwycięstwa, a nie końcem. Oczywiście nauka protestantów może być bardzo rozbudowana i być formą alegorii, która może być w innej formie obecna u innych chrześcijan, patrz znak krzyża przed końcem czasów w objawieniach Św. Faustyny. Ale jak ja nie krytykuję tego, tylko piszę, że jest mi to obce to mogę wymagać podobnej postawy od kolegi.
|
Pt lut 19, 2010 22:39 |
|
 |
davebream
|
Właśnie o to mi chodzi. Przyjście Jezusa bedzi poczatkiem wiecznego zycia, w zwycietwie z naszym Bogiem. Dlatego pochwycenie wydaje mi sie tematem bardziej Duchowym i "wiecznym" niż inne tematy, które czesto nie maja zadnego oparcia w Biblii.
|
Pt lut 19, 2010 23:48 |
|
 |
zbyszek58-61
|
davebream napisał(a): To żaden jad. To oburzenie. My chrześcijanie powinniśmy żyć nadzieją i oczekiwać na ten moment powtórnego przyjscia Chrystusa. Bo naszym powołaniem jest życie wieczne, a nie tylko tu na Ziemii. To jest nasz dom. Wieczność. OJ, OJ ! Cytuj: a nie tylko tu na Ziemii. To jest nasz dom POLECAM ZASTANOWIENIE SIĘ NAD SŁOWAMI - Ps 37:29 29. Sprawiedliwi posiądą ziemię i będą mieszkać na niej na zawsze. (BT)
|
Śr sie 18, 2010 19:48 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
A skad wiesz, ze w niebie nie ma pewnego rodzaju dzialek budowlanych? "Posiada ziemie" moze znaczyc, dostana prawo wieczyste na 2000m2 gruntu niebianskiego. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz sie 19, 2010 10:11 |
|
 |
zbyszek58-61
|
tego nie wiem.
|
Cz sie 19, 2010 14:14 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|