5 Pytanie - Dlaczego Uczniowie RE-interpretowali Jezusa?
.
.
.
Do dyskusji chciałbym zaprosić ludzi, którzy mają wiedzę i przygotowanie w tym temacie.
Problemy są delikatne, ale dość istotne.
Najpierw źródło:
„Współczesne badania historyczne (...) zgadzają się co do tego, że pomiędzy śmiercią Jezusa a początkiem lat pięćdziesiątych (czy połową czterdziestych) pierwszego wieku wspólnota uczniów pod wpływem jakiegoś doświadczenia dokonała reinterpretacji przedpaschalnego nauczania swego Mistrza, reinterpretacji mającej wkrótce znaleźć wyraz w Nowym Testamencie."
Źródło:
http://strzelczyk.edu.pl/e107_plugins/c ... ontent.202ks. Grzegorz Strzelczyk, prezbiter Archidiecezji katowickiej, pracownik Wydziału Teologicznego UŚ.
Reinterpretacja czyli
"ponowne odczytanie, skomentowanie czegoś; ponowna interpretacja czegoś"
(Słownik Wyrazów Obcych, PWN. Tak samo tłumaczy Słownik Języka Polskiego, PWN.)
===================================
Moje pytanie:
Skoro wspólnota uczniów dokonała reinterpretacji przedpaschalnego nauczania Jezusa, oczywistym jest fakt, że w tej sytuacji bardzo trudno poznać co rzeczywiście Jezus nauczał w czasie ziemskiego życia.
Nowy Testament to już owoc tej reinterpretacji.
Mój niepokój budzi – co takiego mówił Jezus za swego życia, że trzeba było dokonać reinterpretacji Jego nauki? Od śmierci Jezusa upłynęło najwyżej 20 lat.
Czyżby Jego nauczanie stało sie nieaktualne i nie pasowało do współczesnych czasów?
Przecież gdyby dziś Bóg przyjął ciało ludzkie i żył pośród nas – pieczołowicie przechowywalibyśmy każde Jego słowo.
Czyżby nauka Jezusa nie pasowała do współczesnych czasów i do wiary współczesnej?
To mocne pytania, ale rzeczywiście – problem reinterpretacji nauki Jezusa budzi poważne pytania – przede wszystkim – w imię czego? W imię czego można dokonać reinterpretacji słów Boga? Czyż nie wypowiadał się jasno? A jeśli nie wypowiadał się jasno – to po co w ogóle mówił?
A drugie – nawet jeśli mieli doświadczenia Zmartwychwstałego – to Zmartwychwstały Jezus był bardziej wiarygodny od tego, który nauczał wśród nich?
Być może i najprawdopodobniej dokonali tej reinterpretacji pod wpływem wiary paschalnej – ale jak już pisałem wyżej – gdybym wiedział, że Bóg mówi do mnie – przechowywałbym pieczołowicie każde Jego słowo.
Tego zaś nie zrobiono.