Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Żydzi Mesjanistyczni 
Autor Wiadomość

Post Re: Żydzi Mesjanistyczni
maraskin
Skoro TheJOZI sugeruje że ci którzy są poza Kościołem katolickim są potępiani, to odsyłam go do nauki tego Kościoła, aby przeczytał co faktycznie Kościół głosi. Zwróć uwagę na kontekst.

Zresztą nie widzę sensu w dalszym odchodzeniu od tematu, naprawdę chcesz tak rozmawiać? Proszę bardzo, ja mogę pisać do znudzenia że Kościół naucza zgodnie z Bożym nakazem, a to Ty decydujesz za Niego, skoro odrzucasz Kościół przez Jezusa powołany, na rzecz własnego ludzkiego rozumienia woli bożej. Czy tak chcesz tu rozmawiać?

Pn lut 22, 2010 22:44
zbanowany na stałe

maraskin napisał(a):
WIST napisał(a):
Wskaż mi cytat z mojej wypowiedzi w której kogokolwiek potępiam.

Polecam zapoznać się z nauką Kościoła dotyczącą zbawienia, oraz jak rozumiana jest formuła poza Kościołem nie ma zbawienia. Nie lubię wypowiada się, a zazwyczaj zarzutów, które są zwyczajnie nieprawdziwe, a takie u Ciebie się pojawiły i świadczą o głębokiej niewiedzy.

Jaką naukę oprócz Słowa Bożego muszą doczytać Ci których Bóg wybrał na synów bożych?

Czy Ci co przychodzili do Jana przyjąć chrzest, potrzebowali zrozumienia od organizacji kościelnej aby uwierzyć w Zbawienie? Dlaczego faryzeusze i oczytani w Prawie Mojżeszowym tego nie czynili? A przynajmniej nie wszyscy?

Żadna organizacja kościelna nie ma na to wpływu! Człowiek nie może decydować za Boga. My jesteśmy tylko glinianymi naczyniami. To on wzywa do siebie tych których chce.

Pn lut 22, 2010 23:06
zbanowany na stałe

WIST napisał(a):
Czy tak chcesz tu rozmawiać?

Jego nauka sama osądza wszystkich i mnie i Ciebie. Powiedz mi kto chce być wykluczony z Kościoła Chrystusa? Niestety ja przez czytanie Jego Słowa mogę jedynie odrzucić kłamstwo i nie mogę negować odstępstw które niesie instytucja Krk. Lecz kłamstwo widziane przeze mnie może nie być spostrzegane przez innych w ten sam sposób. Dlatego jest to duży problem dla mnie i pewnie nie tylko. Ale tak się podoba Bogu i nic nam do tego.

Pn lut 22, 2010 23:20

Ok, można już wrócić do tematu, ja znam Twoje zdanie, Ty moje, może kiedyś w innym miejscu rozwiniemy te myśli.

Pn lut 22, 2010 23:39

WIST pomotałeś :), chodziło mi o wypowiedź Silvy:
Cytuj:
"Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał" Łk 10, 16.

Kto słucha Kościoła słucha Jezusa, a kto słucha Jezusa słucha Tego, który Go posłał, bo Jezus jest Głową Kościoła (Ef, 1, 22-23) a Kościół jest Jego Mistycznym Ciałem (1 Kor 12, 12-13), który to Kościół On sam zbudował i którego nie przemogą bramy piekielne (Mt 16, 18) i z którym jest do końca świata (Mt 28, 20). A jeśli ktoś temu przeczy to przeczy słowom Jezusa, a kto przeczy słowom Jezusa ten jest antychrystem (1 J 2, 18-19; 22) oraz fałszywym prorokiem wprowadzającym w błąd (Mt 24, 11) i zostanie wrzucony w jezioro ognia i siarki (Ap, 20, 10).

Które z tych zdań negujesz? To, że Jezus założył Kościół? Czy Jezus kłamał czy się mylił, mówiąc że Kościoła nie przemogą bramy piekielne? Może Jezus nie jest Głową Kościoła, a Kościół nie jest Jego Mistycznym Ciałem?

Po co tyle hałasu ? :)

Wt lut 23, 2010 15:44

a czy Judeochrześcijaństwo, i judaizm mesjanistyczny to to samo?

Wt lut 23, 2010 15:55

Jeśli zamotałem to przepraszam, to jest już zadanie dla jakiegoś dekryptologa aby odszyfrował kto co do kogo pisał :)

Wt lut 23, 2010 18:30

Czy Żydzi Mesjanistyczni to JUDEOCHRZEŚCIJANIE? Jak można być przyjętym do wspólnoty żydów mesjańskich?

Wt lut 23, 2010 18:33

Spoko WIST :)

Wt lut 23, 2010 18:33

TheJOZI napisał(a):
WIST pomotałeś :), chodziło mi o wypowiedź Silvy:
Cytuj:
"Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał" Łk 10, 16.

Kto słucha Kościoła słucha Jezusa, a kto słucha Jezusa słucha Tego, który Go posłał, bo Jezus jest Głową Kościoła (Ef, 1, 22-23) a Kościół jest Jego Mistycznym Ciałem (1 Kor 12, 12-13), który to Kościół On sam zbudował i którego nie przemogą bramy piekielne (Mt 16, 18) i z którym jest do końca świata (Mt 28, 20). A jeśli ktoś temu przeczy to przeczy słowom Jezusa, a kto przeczy słowom Jezusa ten jest antychrystem (1 J 2, 18-19; 22) oraz fałszywym prorokiem wprowadzającym w błąd (Mt 24, 11) i zostanie wrzucony w jezioro ognia i siarki (Ap, 20, 10).

Które z tych zdań negujesz? To, że Jezus założył Kościół? Czy Jezus kłamał czy się mylił, mówiąc że Kościoła nie przemogą bramy piekielne? Może Jezus nie jest Głową Kościoła, a Kościół nie jest Jego Mistycznym Ciałem?

Po co tyle hałasu ? :)

Po to, że dużo osób odrzuca Kościół twierdząc że wierzą w Boga i w Biblię a z Biblii prosto wynika że nie da się wierzyć w Boga bez Kościoła. I trzeba tę kwestię jasno postawić.

Wt lut 23, 2010 18:45

SynNowegoPrzymierza napisał(a):
a czy Judeochrześcijaństwo, i judaizm mesjanistyczny to to samo?

Mi się wydaje że, jest tak: JudeoChrześcijaństwo składa się z kilku grup jedną z nich z nazarejczycy czyli żydzi mesjanistyczni :)
Jak się mylę niech ktoś poprawi :)

Wt lut 23, 2010 18:48

SynNowegoPrzymierza napisał(a):
Czy Żydzi Mesjanistyczni to JUDEOCHRZEŚCIJANIE? Jak można być przyjętym do wspólnoty żydów mesjańskich?

Właściwie nie całkiem. Określenie judeochrześcijanie odnosi się raczej do pierwszych chrześcijan którzy byli z pochodzenia Żydami i zachowywali nakazy Prawa ale jednocześnie uczestniczyli w Eucharystii. Żydzi mesjanistyczni są natomiast ruchem powstałym stosunkowo niedawno, niezwiązanym z Kościołem i odrzucającym Eucharystię, Tradycję oraz wiele z innych elementów chrześcijaństwa. Więc termin "judeochrześcijanie" niezbyt do nich pasuje.

A, jeśli mogę spytać, czemu cię to tak interesuje?

Wt lut 23, 2010 18:49

Żydzi Mesjanistyczni niedawno się ''odrodzili'', istnieli już bardzo dawno, ''w Jerozolimie, w 30 lub 33. Jest to ta sama wspólnota, którą chrześcijanie nazywają pierwotnym Kościołem lub Kościołem jerozolimskim.''

Cytuj:
Określenie judeochrześcijanie odnosi się raczej do pierwszych chrześcijan którzy byli z pochodzenia Żydami i zachowywali nakazy Prawa

To właśnie są Żydzi Mesjanistyczni :)

A tak z ciekawości...JudeoChrześcijanie to jedno wyznanie, czy grupa wyznań?

Wt lut 23, 2010 20:10
zbanowany na stałe

Kościół jest jeden :) Patrząc na fakty historyczne to ten właśnie Kościół (judeochrześcijański), został wyparty przez reformy Cesarza i Biskupów części tego Kościół (przez samych chrześcijan). Wracając do przypowieści Jezusa o owczarni to Jego Kościół składa się z Żydów (owczarnia) i także z pogan - ludzi innych wyznań którzy przyjęli Chrystusa (chrześcijan). I powstanie jeden Kościół i jedna owczarnia - co sugeruje że powinien to być Kościół judeochrześcijański.
Więc od strony nauki Chrystusa kościół pierwotny - Jerozolimski był prawdziwym Kościołem Chrystusa. Co się działo później jest sytuacją zmierzającą do Apokalipsy, tak jak z resztą było zapowiedziane.

Wt lut 23, 2010 20:32

TheJOZI napisał(a):
Żydzi Mesjanistyczni niedawno się ''odrodzili'', istnieli już bardzo dawno, ''w Jerozolimie, w 30 lub 33. Jest to ta sama wspólnota, którą chrześcijanie nazywają pierwotnym Kościołem lub Kościołem jerozolimskim.''
Cytuj:
Określenie judeochrześcijanie odnosi się raczej do pierwszych chrześcijan którzy byli z pochodzenia Żydami i zachowywali nakazy Prawa

To właśnie są Żydzi Mesjanistyczni :)

Nie, ponieważ jak pisałam wyżej odrzucają oni Eucharystię i wiele innych elementów, które kultywował Kościół pierwotny. To najważniejsza, fundamentalna różnica.

Druga jest taka, że nie ma tu ciągłości - to nie jest tak, że był sobie Kościół jerozolimski a potem przez całe wieki grupy Żydów mesjańskich. Przeciwnie - takie grupy pojawiły się dopiero w XIX w. Co prawda nawiązują do Kościoła jerozolimskiego, ale na takiej zasadzie jak np. zielonoświątkowcy - bezpodstawnie uważają się za kontynuację pewnych grup ze starożytności, gdy faktycznie nie są z tymi grupami praktycznie w żaden sposób powiązani.

Innymi słowy grupy Żydów mesjańskich pojawiły się dopiero w XIX i bardzo chciałyby być kontynuacją starożytnego judeochrześcijaństwa ale nie są, bo bliżej im do współczesnych zielonoświątkowców niż do starożytnego Kościoła.
Cytuj:
A tak z ciekawości...JudeoChrześcijanie to jedno wyznanie, czy grupa wyznań?

Na pewno wiele różnych organizacji, ale czym się różnią w praktyce i teologii to już nie wiem...

Wt lut 23, 2010 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona