Autor |
Wiadomość |
maraskin
zbanowany na stałe
|
 Re: Żydzi Mesjanistyczni
Kościół Jerozolimski był pierwotnym Kościołem Chrystusa, czyli wypełniał zalecenia Chrystusa i był prowadzony przez apostołów po Wniebowstąpieniu. Jeżeli przestał istnieć pierwotny kościół na rzecz przemian, to znaczy że te przemiany były złe? Czy tego chciał Chrystus? Czym zatem jest obecny Kościół? Rozerwany na wiele ugrupowań, gdzie jedni patrzą się z pobłażaniem i poczuciem swojej wyższości nad drugimi. Wymyślają pokrętne wypowiedzi aby ugruntować i potwierdzić że ich organizacja jest tą właściwą. Dlaczego Kościół jest szarpany na wszystkie strony przez drapieżne wilki? Dlaczego oczy owiec zaślepiane są poprzez liczne rytuały i obrzędy wpychając je w sidła pogaństwa i czci innych bogów? Tak chce Bóg że tylko biedni i ubodzy w duchu poznają prawdę. "A tam gdzie padlina ,tam zbiorą się sępy". To dlatego jak człowiek chce zerwać pęta obłudy i ukazać ludziom drogę do zbawienia jest z biegiem lat usuwany i wyniszczany. Jak Kościół Pierwotny, Husyci, Protestanci, Zielonoświątkowcy, Adwentyści dnia siódmego. Na wszystkich ich przyszła pora upadku i poniżenia przez ogół ludzi zamieszkujących tą Ziemię. Jak za czasów apostołów ,tak samo po dzień paruzji będzie się działo. Bo taka jest Jego wola.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Wt lut 23, 2010 23:23 |
|
|
|
 |
SynNowegoPrzymierza
|
Macie jakieś informacja na temat wyznań JUDEOCHRZEŚCIJAŃSKICH? , gdzie mogę takie znaleźć....? Jak można zostać Żydem Mesjanistycznym?
|
Śr lut 24, 2010 15:13 |
|
 |
Silva
|
A chcesz informacje o judeochrześcijanach czy o Żydach mesjanistycznych (jak cały czas piszę - to znaczna różnica)? I w ogóle, jeśli mogę po raz drugi spytać, po co ci ta wiedza, jak można zostać Żydem mesjanistycznym?
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr lut 24, 2010 17:15 |
|
|
|
 |
SynNowegoPrzymierza
|
Informacje o Żydach Mesjanistycznych, ale też troszkę o wyznaniach Judeochrześcijańskich...Powiedzmy, że jestem w takiej niepewności : )
|
Śr lut 24, 2010 18:04 |
|
 |
TheJOZI
|
Cytat z wikipedii: ''W tym modelu judeochrześcijanie dzielili by się na nazarejczyków (Żydów mesjanistycznych), ebionitów i eklezjaitów''
? ? ?..Not o wreszcie jak to jest?
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
Śr lut 24, 2010 18:22 |
|
|
|
 |
Fish_c5
|
jak to kościół Jezusa nie istnieje? Kościół katolicki wywodzi się właśnie ze Stolicy Apostolskiej, został ustanowiony przez samego Jezusa Chrystusa, tak samo jak papiestwo; uważam też że można być zbawionym poprzez wyznawanie protestantyzmu bądź prawosławia, no chyba że jest to już totalne odejście od Nauki Bożej (np. w USA jest taka sekta, łażą z napisami 'God hates Jews, God hates fags' itd)
|
So mar 20, 2010 15:34 |
|
 |
white
|
Jezus Chrystus założył bezposrednio Kościol apostolski,który działał tylko w ramach I wieku.
|
So mar 20, 2010 18:11 |
|
 |
jo_tka
|
Aha - a potem przestał istnieć, czyli Bóg nie dotrzymał obietnicy.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So mar 20, 2010 23:04 |
|
 |
white
|
Jotka NT nie odnosi sie do okresu poapostolskiego.Co wiecej głoszenie ewangeli dotarło na całą ziemi już w I wieku( Kol 1;6,23,1 Tym 3;16)Problem polega na tym ze wszystkie teksty odnosnie Kościoła odczytujesz stosując egzegeze idukcyjną (literalizm),zamiast odczytywać je w ich pierwotnym kontekscie O jakiej wiec obietnicy mówisz?
|
N mar 21, 2010 11:06 |
|
 |
aspherus
|
white - czy moglbys wytlumaczyc o czym mowisz ? Do czego odnosi sie w takim razie NT ? Co to znaczy pierwotny kontekst ? Nie czepiam sie - poprostu nie rozumiem o co Ci chodzi ?
|
N mar 21, 2010 22:18 |
|
 |
white
|
aspherus Wszystkie teksty NT są skierowane do pierwszych chrzescijan.Pierwotny kontekst oznacza pierwsze wpolnoty do ktorych skierowane były listy.I tak np:List do Koryntian jest skierowany do konkretnej wspólnoty,a Paweł porusza w nim konkretne problemy jakie miały miejsce w tamtym czasie.A więc siłą rzeczy nie można odnosić ich do współczesnych kościołow, bo ich po prostu nie dotyczą.I tak w Biblii brak jakiegokolwiek nauczania na temat przyszłosci poapolstolskiej.Staje się to jasne w momencie kiedy uświadomimy sobie że pierwsi chrzescijanie, w tym apostołowie wierzyli ze Chrystus powróci za ich życia.Czy w takiej sytuacji oczekiwalibyśmy od Pawła że będzie mówił kosciołowi co się wydarzy,gdy jego i apostołów już nie będzie? Żeby jeszcze lepiej zoobrazować tę kwestie podam ci przykład jak nalezy odczytywać tekst w jego pierwotnym kontekscie: Mat 28;19-"idzcie więc i czyncie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów" Słowa Jezusa są bezpośrednio skierowane do apostołow.Porównujemy tę wypowiedz z Dz1:8. Program głoszenia ewangelii jak czytamy w Dziejach ma być realizowany w Jerozolimie,w Judei,w Samarii aż po krańce ziemi-używając terminologii etnograficznej, wśród Żydów,pół Żydów i nie Żydów,czyli pogan Czy program ten został dopełniony?Jak czytamy w Dziejach historia rozwinęła się dokładnie tak jak zapowiedział Jezus.Łukasz dokumentuje ją jako historię dopełnioną, w czasie której apostołowie raz na zawsze zanieśli ewangelię aż po "krańce ziemi"(Kol1,6,23,1Tym3:16) A więc Kwestia pózniejszego gloszenia nie jest przedmiotem rozważań pisarzy NT,i nie można się na te teksty powoływać.Dlatego też we wcześniejszym poscie wspomniałem o nagminnym stosowaniu egzegezy indukcyjnej przez wspólczesnych chrzescijan .Co wiecej uważam że powoływanie Kosciolów na to że Jezus jest ich założycielem uważam za nadużycie semantyczne.
|
Pn mar 22, 2010 11:05 |
|
 |
jo_tka
|
Mt 28, 16-20 Cytuj: Jedenastu zaś uczniów udało się do Galilei na górę, tam gdzie Jezus im polecił. A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: «Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody*, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata»*. Nie wydaje mi się, żeby doszło już do końca świata, zatem ten tekst się jeszcze nie wypełnił. Mt 16, 18 Cytuj: Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą* J 16, 7-15 Cytuj: Jednakże mówię wam prawdę: Pożyteczne jest dla was moje odejście. Bo jeżeli nie odejdę, Pocieszyciel nie przyjdzie do was. A jeżeli odejdę, poślę Go do was. On zaś, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o sprawiedliwości i o sądzie. 9 O grzechu - bo nie wierzą we Mnie; o sprawiedliwości zaś - bo idę do Ojca i już Mnie nie ujrzycie; wreszcie o sądzie - bo władca tego świata został osądzony. Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz [jeszcze] znieść nie możecie. Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi. Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi. Twoje zdanie byłoby prawdziwe, gdyby panowanie Mesjasza nie miało trwać na wieki. Proponuję w razie wątpliwości zerknąć do Izajasza albo psalmów...
|
Pn mar 22, 2010 11:39 |
|
 |
white
|
Jotka W przekładzie interlinearnym(Vocatio)werset który przytoczyłas(Mat 28;20) brzmi: "Oto ja z WAMI jestem wszystkie dni do spełnienia się wieku"(nie końca świata) Z punktu widzenia gramatycznego zaimek "wami"dotyczy apostołów,co niejako zawęza jego znaczenie czasowe.Jezus Jest z nimi aż do zakonczenia głoszenia ewangelii -a więc do końca w I wieku(Kol 1:6,23) Po drugie słowo wiek (aion)oznacza terażniejszość,doczesnosc(Słownik Biblijny Vocatio str 160) Mat 16:18 - zwrot "Koscioł mój"i "bramy piekielne go nie przemogą"dotyczą Koscioła z którym będzie Jezus (apostołów i ich bezpośrednich uczniiów)- i to o ten kościół chodzi -inaczej mówiąc Jezus będzie ze swoimi uczniami dopóki nie zostanie dokończone głoszenie ewangelii(I wiek) Takie same znaczenie ma werset z Jana 16 7-15.Jezus mówi tam o zeslaniu Ducha na "nich"czyli na apostołow,- ten werset nie dotyczy innej grupy uczniow! Warto więc czytać NT w kontekscie gramatycznym!
|
Pn mar 22, 2010 12:23 |
|
 |
jo_tka
|
A może jednak zajrzyj do Starego Testamentu?
Ps 110 Wyrocznia Boga dla Pana mego: «Siądź po mojej prawicy, aż Twych wrogów położę jako podnóżek pod Twoje stopy»*. Twoje potężne berło niech Pan rozciągnie z Syjonu: «Panuj wśród swych nieprzyjaciół!* Przy Tobie panowanie w dniu Twej potęgi, w świętych szatach [będziesz]. Z łona jutrzenki jak rosę Cię zrodziłem»*. Pan przysiągł i żal Mu nie będzie: «Tyś Kapłanem na wieki na wzór Melchizedeka»*.
Odwołanie w NT: Mk 12, Mt 22 - Jezus stosuje te słowa do siebie.
Jeśli jest Kapłanem na wieki, kto sprawuje tę Ofiarę? Jeśli zapowiadane królestwo miało trwać wiecznie, a Żydzi oczekiwali wiecznego królowania Mesjasza, czy mógłby On je opuścić?
Edit: doczytałam źródło. Z jedną uwagą: doczesność się nie skończyła. Ówczesna "teraźniejszość" - owszem. Ale nie doczesność, bo nie żyjemy w wieczności...
|
Pn mar 22, 2010 12:38 |
|
 |
white
|
Jotka Jaki związek mają te teksty z Kościołem,o którym rozmawialiśmy wcześniej? A tutaj podaje zródło: PRYMASOWSKA SERIA BIBLIJNA GRECKO-POLSKI TESTAMENT WYDANIE INTERLINEARNE Z KODAMI GRAMATYCZNYMI -OFICYNA WYDAWNICZA "VOCATIO"-SŁOWNIK Z TEJ SAMEJ SERII
|
Pn mar 22, 2010 13:03 |
|
|
|