Czy szatan może zostać zbawiony?
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Czy szatan może zostać zbawiony?
Nie doczytałem maraskin napisał(a): zwykli ludzie nie możemy wpłynąć na to co zaplanował nam Bóg. Zatem wierzysz w predystynację OD SAMEGO POCZĄTKU, aż do dnia wiecznej szczęśliwości?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt lut 23, 2010 21:00 |
|
|
|
 |
mazli
|
Elbrus napisał(a): Nie doczytałem maraskin napisał(a): zwykli ludzie nie możemy wpłynąć na to co zaplanował nam Bóg. Zatem wierzysz w predystynację OD SAMEGO POCZĄTKU, aż do dnia wiecznej szczęśliwości? Ja taki plan rozumiem bardziej jako prę wątków scenariusza, który stawia przed nami Bóg dając wybór podążania wybranym przez nas.
|
Wt lut 23, 2010 21:38 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Kwestia szatana była taka sama, jak kwestia życia każdego człowieka: Pan Bóg wiedział, co się wydarzy ale mimo wszystko ułożył kilka planów działania. Szatan fakt faktem sam się Mu sprzeciwił i gdyby nie to, że w tym sprzeciwie trwa z uporem maniaka, to Pan Bóg pewnie inaczej by rozpatrzył jego kwestię.
Swoją drogą zastanawia mnie jedno: skoro Pan Bóg nas "przenika i zna" to w pewnym stopniu wie, co się dzieje w naszych myślach. Ciekawi mnie, czy nadal wie, co kombinuje szatan i zna jego myśli (wszak i on jest stworzeniem Bożym jak każdy z nas).
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt lut 23, 2010 22:10 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
zbyszek58-61 napisał(a): Może napiszesz, jak ten werset z Jana 11:20 odnosisz do tematu? Pozdrawiam. Już prostuje. Nie odnosi się do tematu a werset z Jana 11:20 wkleiłem bezmyślnie za co przepraszam i dziękuję za wskazanie błędu. Co do tematu, to chciałbym przedstawić moje spostrzeżenie odnośnie tego co zaszło w Raju. Wydaje mi się że Szatanem jest Adam a Chrystus Michałem Archaniołem. Wszystko zaczęło się już na samym początku. Cały plan zbawienia człowieka, oczyszczenia się z nieprawości. Natchnął mnie właśnie ten wers przytoczony przez uczestnika tej dyskusji: Byłeś odbiciem doskonałości, pełen mądrości i niezrównanie piękny. Mieszkałeś w Edenie, ogrodzie Bożym; okrywały cię wszelkiego rodzaju szlachetne kamienie: rubin, topaz, diament, tarszisz, onyks, beryl, szafir, karbunkuł, szmaragd, a ze złota wykonano okrętki i oprawy na tobie, przygotowane w dniu twego stworzenia. Jako wielkiego cheruba opiekunem ustanowiłem cię na świętej górze Bożej, chadzałeś pośród błyszczących kamieni. Byłeś doskonały w postępowaniu swoim od dni twego stworzenia, aż znalazła się w tobie nieprawość.(Ez 28:12-15) Ale nie chcę tego wątku tu wygłaszać, założę oddzielny.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Wt lut 23, 2010 23:52 |
|
 |
Elbrus
|
@maraskin Poszedłeś na całość... Jest pewna zasada dotycząca czytania PŚ, która mówi o tym, żeby uważnie podchodzić do fragmentów, które nigdzie więcej nie występują (brak odniesienia, kontekstu, wyjaśnienia znaczenia itp.). Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia.(Rdz 3:24) Z proroctwa Ezechiela wynika, że Zbuntowany był cherubem, ale nie wyklucza to faktu, że był "kolegą z pracy" i innych aniołów. Cytuj: Chrystus Michałem Archaniołem Załóż o tym nowy temat, bo chyba jeszcze go nie było (niech ŚJ się wypowiedzą  ).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lut 24, 2010 16:42 |
|
|
|
|
|