Autor |
Wiadomość |
jo_tka
|
 Re: Wielki konkurs papieski
Do 27 lutego. To druga 3-tygodniowa tura, wydłużona w związku z feriami.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N lut 07, 2010 19:33 |
|
|
|
 |
monia2002
|
Mam ogromną prośbę, a mianowicie czy ktoś może mi podesłać pytania z XVI etapu. Z góry serdecznie dziękuję.
|
N lut 14, 2010 22:03 |
|
 |
anioł 4
|
monia2002 -pytań do XVI - go etapu jeszcze nie ma, gdyż termin nadsyłania odpowiedzi na etap XV mija 27 lutego, tak że możesz spać spokojnie. Ciepło pozdrawiam.
_________________ wifi
|
Pn lut 15, 2010 17:29 |
|
|
|
 |
ika1991
|
Czekamy na wyniki XIII i XIV etapu Pozdrawiam 
|
Śr lut 24, 2010 19:35 |
|
 |
jo_tka
|
Wyniki etapu XIII już są. Wyniki etapu XIV - mam nadzieję - pojawią się w połowie przyszłego tygodnia.
|
Pt lut 26, 2010 12:58 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Po co nam nauki człowieka? To był tylko człowiek. Gliniane naczynie a traktujecie go jako kogoś ważnego. "Wielki konkurs papieski". Ktoś ma jakiś kompleks? Wole raczej "malutką naukę Chrystusa". Przepraszam za cynizm, ale studiowanie nauczania człowieka i zagłębianie się w sprawy mało istotne przez tak wielu, mnie bardzo smuci 
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Pt lut 26, 2010 14:41 |
|
 |
mariateresa
|
Mnie też smuci forma oceniania odpowiedzi.Naprawdę nie wiadomo o co chodzi sprawdzającym.Pytania są tak zadawane,że nie wiadomo co napisać,aby trafić na to o czym myślał pytający.Za maleńką cząstkę odpowiedzi traci się punkt.Dziwne,że niektóre osoby zawsze odpowiadają trafnie?????????????????????????????????
|
Pt lut 26, 2010 19:31 |
|
 |
anioł 4
|
Ja też jestem zdruzgotany ostanim ocenieniem moich odpowiedzi, po dokładnym ponownym sprawdzeniu udzieliłem w.g. mnie porawnych odpowiedzi ( na 2 punkty) na wszystkie pytania.Nie mam pojęcia dlaczego czytający tak srogo odpowiedzi te ocenił ?
_________________ wifi
|
Pt lut 26, 2010 19:47 |
|
 |
anioł 4
|
A teraz parę słów do "maraskina" zobacz tylko i przyznaj obiektywnie , ile ten "gliniany" według Ciebie człowiek zrobił, aby tylu ludziom na całym świecie przybliżyć Chrystusa, ilu usłyszało o ńim poraz pierwszy ilu dzięki jego nauce uwierzyło w naszego Pana, ilu stało się lepszymi dla siebie. Już tylko dlatego warto poznać i zapamiętać jego nauki i katechezy . Pozdrawiam Cię po bratersku.
_________________ wifi
|
Pt lut 26, 2010 19:54 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
anioł 4 napisał(a): A teraz parę słów do "maraskina" zobacz tylko i przyznaj obiektywnie , ile ten "gliniany" według Ciebie człowiek zrobił, aby tylu ludziom na całym świecie przybliżyć Chrystusa, ilu usłyszało o ńim poraz pierwszy ilu dzięki jego nauce uwierzyło w naszego Pana, ilu stało się lepszymi dla siebie. Już tylko dlatego warto poznać i zapamiętać jego nauki i katechezy . Pozdrawiam Cię po bratersku. Myślę że to nie dzięki JP II a samemu Bogu ludzie wierzą w Chrystusa. Człowiek może być jedynie przenośnikiem wiedzy co nie znaczy że teraz drugi człowiek ma go podziwiać i stawiać na piedestale. Bo nie ma lepszych i gorszych między wierzącymi.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So lut 27, 2010 14:24 |
|
 |
mariateresa
|
Wracając do odpowiedzi i wyników etapu XIII uważam ,że pytania powinny być zadawane w konkretny sposób np – związek katechezy z polityką-najważniejsze-zależy mi na zauważeniu bardzo ostrego sformułowania reszta nie ważna itp.Nawiązując do wypowiedzi ,osoby której smutno z powodu tego,że tak wielu ceni Jana Pawła II i Jego naukę o Bogu nie warto rozpoczynać dyskusji na ten temat bo ,ktoś kto nie dostrzega Jego wielkości i uważa ,że to nauczanie ,które nam przekazał to było prywatne nauczanie Ojca Świętego a nie nauka Jezusa Chrystusa przekazana nam przez Niego tak jak Chrystus nakazał Apostołom i ich następcom mało wie o Bogu.Jeżeli maraskin chociaż w połowie dorówna Janowi Pawłowi II chętnie o nim poczytam.Przed Janem Pawłem II chylę czoła i cieszę się ,że jest nas miliony-którzy tak samo Go kochają i cenią Jego nauczanie.
|
So lut 27, 2010 15:32 |
|
 |
jo_tka
|
Bardzo krótko: po to jest czas na zgłaszanie reklamacji, by je zgłosić, jeśli ktoś ma wątpliwości co do oceny. Postaramy się odpowiedzieć w poniedziałek. Co do "malutkiej cząstki": dwa punkty przysługują za odpowiedź pełną, jeden za niepełną, zero za brak odpowiedzi. Kwestia polityki. Jan Paweł II napisał: Cytuj: Pierwszą ogólną sprawą, którą należy rozpatrzyć, jest to, żeby nikt postępując zuchwale i ulegając pokusom nie mieszał niesłusznie nauczania katechetycznego z ukrytymi czy jawnymi poglądami ideologicznymi, zwłaszcza natury społeczno-politycznej, albo też ze swymi osobistymi nastawieniami politycznymi. Kiedy bowiem takie poglądy tak wpłyną na Orędzie, które ma być przekazane jako pierwszorzędne, że je zaciemnią i uczynią czymś drugorzędnym, a nawet podporządkowanym ich własnym celom, wtedy katecheza zostanie wynaturzona aż do swych podstaw. Synod słusznie zwracał uwagę na to, że katecheza, położona jakby na wyższym miejscu, jest z konieczności oddzielona od rozbieżnych poglądów, właściwych dla jakiejś jednej strony. [...] Katecheza w takim ujęciu [...] przekracza wszelki doczesny mesjanizm społeczny lub polityczny; kieruje się bowiem tym, co jest najgłębsze w człowieku. Całość punkt 52. Na pytanie o relację katechezy i polityki w opinii Jana Pawła II w kontekście tego fragmentu nie wystarczy odpowiedzieć, że "katecheza przekracza doczesny mesjanizm społeczny lub polityczny", bo to nawet nie ułamek opinii. Uznawano wszelkie odpowiedzi wskazujące, że katechezy z polityką łączyć nie wolno. O resztę reklamacji proszę mailem. A jeżeli ktoś uważa, że pewne osoby są faworyzowane, może z udziału zrezygnować.
|
N lut 28, 2010 10:22 |
|
 |
jo_tka
|
Pojawiły się ostateczne wyniki etapu XIII i lista nagrodzonych.
Po reklamacjach nieco zliberalizowaliśmy sposób oceniania niektórych pytań - korekty punktacji dotyczą nie tylko osób, które reklamacje zgłaszały.
|
Wt mar 02, 2010 12:13 |
|
 |
anioł 4
|
Niestety, choć w odpowiedzi na moją reklamację uznała ją Pani za częsciowo zasadną i pisze Pani, że pojawiły się ostateczne wyniki XIII etapu, w moim przypadku nic się nie zmieniło - pozostała ta sama ilośc punktów. Proszę o sprawdzenie , z góry przepraszając za kłopot. Serdecznie pozdrawiam
_________________ wifi
|
Wt mar 02, 2010 20:53 |
|
 |
M&M
|
Na liście nagrodzonych za XIII etap jest napisane: "Nagrody otrzymują 4 osoby", a wymienione są tylko 3. Chyba jakaś mała pomyłka  Pozdrawiam wszystkich wytrwałych 
|
Wt mar 02, 2010 21:58 |
|
|
|