Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 15:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Koncert rockowy w piątek w Wielkim Poście 
Autor Wiadomość

Post Re: Koncert rockowy w piątek w Wielkim Poście
jak widze to Tobie w ogole muzyka w Poście przeszkadza;/

2Tm2,3.-w ogóle to słyszales choc jedna piosenke tego zespolu?zreszat to bardziej raggae niz rock, ale cóz.moze nie kazdy widzi roznice;)
juz chyba zapomniales ze kto spiewa modli sie 2 razy;)

Cz lut 25, 2010 23:23

Muzyka liturgiczna podczas liturgii? Nie, zupełnie nie przeszkadza mi. Zwłaszcza, gdy grana jest zgodnie z zasadami.

Zaś co do koncertów w kościołach ogólnie mam mieszane uczucia. Do tego zespół znany z cięższego brzmienia (przynajmniej z tego, co ich słyszałem) w Wielkim Poście. Do tego ma mieć to charakter rozrywki (w kościele w piątek w poście), a nie modlitewny - o tym całkowicie świadczą bilety - na modlitwę się biletów nie sprzedaje.

2Tm2,3 słyszałem. Niestety, być może to były te "cięższe kawałki", które też mają w repertuarze. Może i mają coś łagodnego, ale szkoda mi kasy na próbowanie ich kolejnych płyt (wolę wydać choćby na Liberę).

Pt lut 26, 2010 22:50

ciezsze kawalki?jej...oni nic cięzkiego nie maja.wiec nie wiem co nazywasz ciezkim;)jakby to byla coma, czy naprawde ciezsze kawalki.a nie raggae ktore ledwo co pod rocka chwilami podchodzi...:P

So lut 27, 2010 0:06

Widocznie mamy inne pojęcie, co jest ciężkie. Ale to nie o to chodzi.

Chodzi o rozrywkowy koncert (biletowany, więc nikt mi nie wmówi, że ma mieć cel modlitewny, modlitwy nie są biletowane ze wstępem za kasę), w Poście, w piątek, w kościele.

Tracimy obecnie pojęcie czasów, rok liturgiczny zaczyna się utożsamiać tylko z kolorkiem ornatu - i nic poza tym.

So lut 27, 2010 15:30

PS. Garść cytatów

za stroną zespołu:
Cytuj:
W przyszłą sobotę (23.08) o godz. 18.20 na poznańskiej cytadeli 2Tm2,3 zagra akustyczny koncert. Następnego dnia (24.08) w Pasłęku na Placu św. Wojciecha o godz. 21.00 zagra już ostro i z czadem. Reszta zaplanowanych czadów: 7 września w Łosicach, 20 września w Katowicach na EKOSONG, 5 października w Słupach k/Szubina akustycznie, a 11-go w Głotowie k/Olsztyna znowu czadowo, podobnie i 18 października ROCK IN MIŃSK w Mińsku Mazowieckim. A Poznań 19 października znowu usłyszy 2Tm2,3 tyle, że już w wersji czadowej

za wiki:
Cytuj:
2Tm2,3 - polska grupa muzyczna grająca muzykę rockową

Cytuj:
Od początku istnienia zespół jako supergrupa złożona z muzyków wykonujących w macierzystych grupach różne style muzyczne, tworzy w szerokim zakresie stylistycznym - od muzyki metalowej, przez hardcore punk, po reggae, folk rock, a nawet folk i elementy elektroniczne.

Cytuj:
Z drugiej strony album 888 utrzymany w całości w konwencji hard rockowo-punkowej pokazał, iż grupa nie zerwała z ostrzejszym brzmieniem.

So lut 27, 2010 15:43

buhahaha.nie wiem kto to pisal ale chyba o muzyce zbytnie sie nie zna;/ale tak, jak szalone szesnastki mysla ze lekka gitara to ostre brzmienie to potem takie bzdury sie czyta;/

moze po prostu Ksiadz/organizator chcial wyjsc w strone mlodziezy.moze po prostu zarobic.nie wiem.ale to ze jest post nie znaczy ze na świecie ma zaponowac cisza.

So lut 27, 2010 17:06

Widzisz, a dla mnie post, to właśnie cisza. Czas na wyciszenie, bez nęcenia hałasem i zgiełkiem tego świata. Dla człowieka - aby miał czas się zastanowić nad sobą. I po to, aby święta były świętem.

Brakuje nam rozróżnienia czasów. Nie ma postów i świąt... Wszystko jest takie same... Mdłe... Człowiek nie ma obecnie ani chwili na post, ani chwili na święto. Ani się nie smuci w poście, nie podejmuje wyrzeczeń - ani w święto nie umie się radować i cieszyć...

A co do zespołu - to z ich strony jest cytat, że grają ostro i czadowo. No, ale ty wiesz lepiej od nich, jaką mają muzykę... To mi przypomina koleżankę. Byliśmy na koncercie metalu (tak się składa, że w kościele - tj. w budynku, cały klasztor z kościołem został zeświedczony i przerobiony na dom kultury, dyskotekę i palarnię narkotyków). Ja wyszedłem, bo był dla mnie za ciężki łomot. Ona wyszła, bo grali zbyt lekko...

So lut 27, 2010 19:45

graja ostro i czadowo-a jak zespol ktory chce sie zareklamowac ma napisac?gramy cicho i spokojnie?kazdy świeta przezywa inaczej.pamietaj o tym.

So lut 27, 2010 20:44

Proste, 2Tm2,3 ma płyty ostre, prawie metalowe jak 888, a ma też akustyczne (Dementi, Propaganda Dei). Z repertuarem z 888 mogą występować na przystanku Woodstock, a ludzie będą skakać, a z Dementi spokojnie zagrać w kościele.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

N lut 28, 2010 20:03

nurhia napisał(a):
graja ostro i czadowo-a jak zespol ktory chce sie zareklamowac ma napisac?gramy cicho i spokojnie?
Mój ukochany zespół się tego nie wstydzi, że gra i śpiewa spokojnie. Nie ma ani jednego "ostrego kawałka", a wydali już sporo płyt, koncertują po całym świecie...

N lut 28, 2010 20:33

djdomin napisał(a):
PS. Garść cytatów

za stroną zespołu:
Cytuj:
W przyszłą sobotę (23.08) o godz. 18.20 na poznańskiej cytadeli 2Tm2,3 zagra akustyczny koncert. Następnego dnia (24.08) w Pasłęku na Placu św. Wojciecha o godz. 21.00 zagra już ostro i z czadem. Reszta zaplanowanych czadów: 7 września w Łosicach, 20 września w Katowicach na EKOSONG, 5 października w Słupach k/Szubina akustycznie, a 11-go w Głotowie k/Olsztyna znowu czadowo, podobnie i 18 października ROCK IN MIŃSK w Mińsku Mazowieckim. A Poznań 19 października znowu usłyszy 2Tm2,3 tyle, że już w wersji czadowej

za wiki:
Cytuj:
2Tm2,3 - polska grupa muzyczna grająca muzykę rockową

Cytuj:
Od początku istnienia zespół jako supergrupa złożona z muzyków wykonujących w macierzystych grupach różne style muzyczne, tworzy w szerokim zakresie stylistycznym - od muzyki metalowej, przez hardcore punk, po reggae, folk rock, a nawet folk i elementy elektroniczne.

Cytuj:
Z drugiej strony album 888 utrzymany w całości w konwencji hard rockowo-punkowej pokazał, iż grupa nie zerwała z ostrzejszym brzmieniem.

Nie wiem czy to prawda bo kapeli nie słucham, ale wyraźnie widać, że przeszkadzają ci słowa "czad", "rock", "metal", "ostre brzmienie". Zrozum, że to nie czyni z kapel tego pokroju (włączając w to nawet Metallicę czy Iron Maiden) czegoś złego.

No i to, że ktoś na Wiki napisał, że to rock to wcale tak nie znaczy, to, że kapela tak sądzi to również nie musi być prawdą. Jonas Brothers też się uważają za rockową kapelę, a obok rocka nawet nie stali.

Pn mar 01, 2010 11:47

Może zamiast dyskutować nad definicjami, to po prostu posłuchać? :-)

Wersja czadowa:
http://www.youtube.com/watch?v=VB8NsptJTGo
http://www.youtube.com/watch?v=sDbYbF2_IXQ

Wersja akustyczna:
http://www.youtube.com/watch?v=JZtB5p-sMbQ
http://www.youtube.com/watch?v=YagCvTLOQ-E
http://www.youtube.com/watch?v=lGMkx__-KQA

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn mar 01, 2010 18:47

A dla mnie 2Tm2,3 to straszna popelina. Sluchanie ich w Wielkim Poście podciągnęłabym pod pokutę...

Pn mar 01, 2010 19:43

djdomin'ie dróg do Boga, dróg duchowego wzrostu jest wiele... jeden odnajdzie się w duchowości Ruchu Światło - Życie, drugi w Odnowie w Duchu Świętym a trzeci w SNE. I nie ma w tym nic zlego... nie mozna powiedzieć, że rekolekcje ignacjanskie są lepsze od oazowych, tylko dlatego, że jest w nich więcej ciszy i medytacji... są po prostu inne, do innych osób kierowane, i chwała Panu, że mamy w Kościele taką różnorodność... Ciebie djdomin'ie odrzuca muzyka Tymoteusza natomiast zbliżasz się do Boga dzięki chorałowi... ale zauważ, że są ludzie, ktorych chorał nudzi a Boga wychwalać będą w utworach 2Tm 2,3...

a teraz troszkę prywaty...
proszę, najpierw wybierz się na koncert akustyczny Tymoteusza a potem mów, że jest to muzyka rockowa... byłem nie raz na ich koncertach i było w tym cos niesamowitego gdy setki młodych osób modliło się spiewem za słowami ich utworów... i nie mów proszę, że jest w tym cos złego, skoro dzięki temu tyle osób uwielbia Boga...

Psalm 40 - 2 Tm 2,3

Ileż cudów uczyniłeś dla nas Boże,
Ile planów, w których nikt Ci nie dorówna,
Tego właśnie pragnie dusza moja Panie,
Twego prawa w głębi mego serca

Zaufałem memu Panu
On pochylił się nade mną
I wysłuchał mego głosu
On pochylił się nade mną

W moje usta włożył swoją nową pieśń,
W moich ustach uwielbienie mego Boga,
Położyłem swoją ufność Panie w Tobie,
Zaufałem, zaufałem Tobie

Gdy usłyszałem Jego głos,
Na zawsze pragnę wielbić Go,
Błogosławiony zawsze bądź Panie mój

Ileż cudów uczyniłeś dla nas Boże,
Ile planów, w których nikt Ci nie dorówna,
Ty na skale utwierdziłeś moje stopy,
Ty pewnymi uczyniłeś moje kroki

Gdy usłyszałem Jego głos,
Na zawsze pragnę wielbić Go,
Błogosławiony zawsze bądź Panie mój

Pn mar 01, 2010 21:37
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2