Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona
 Jak dobrze przeżyć spowiedź 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Jak dobrze przeżyć spowiedź
baranek napisał(a):
Julka- czym innym jest zapomnienie, które się rzadko zdarza, a czym innym świadomość, że mam kłopot z pamięcią i zazwyczaj o czymś zapominam.

polecam Bilomax ;-)

N lut 28, 2010 20:52
Moderator

Proszę Julio, byś więcej nie żartowała z naprawdę poważnych problemów innych ludzi! Nie wypada. To nie jest zabawne, a rozmowa tutaj ma takim osobom pomóc, a nie ma być przyczynkiem do żartów.
Proszę po raz kolejny, o odrobinę chociaż wyczucia, gdy dyskusja dotyka sfery bardzo delikatnej.

(J 8, 32b)

N lut 28, 2010 21:41
zbanowana na stałe

ale ja piszę całkiem powaznie. jak ktoś ma problemy z pamięcią w młodym wieku to niech to zwyczajnie leczy.

N lut 28, 2010 22:20
Moderator

Emotikona na końcu Twojej poprzedniej wypowiedzi świadczy o czymś innym.

Dlatego albo zachowaj powagę, albo umiejętniej dobieraj emotikony.

EOT.
Wracajmy do tematu.

(J 8, 32b)

N lut 28, 2010 22:40

*Julka* przeczytaj dokładnie posty. Tu nie chodzi o kłopoty z pamięcią. Logiczne jest, że gdy człowiek się stresuje to wiele zapomina, u takiej osoby występuje brak koncentracji oraz luki w pamięci. I to jest już udowodnione, to jest naturalne. To jak stres przed egzaminem. Wchodzisz, i nagle pustka w głowie, a gdy wychodzisz, to wszystko Ci się przypomina. Tak trudno to zrozumieć? I nie wiem po co te złośliwości.

N lut 28, 2010 23:26

BłądzącyAniołku, miałam dokładnie to samo. Dochodziłam do jednego grzechu, którego się bardzo wstydziłam, a potem miałam pustkę i już żadnego innego nie pamiętałam. Długo to trwało, ale wreszcie zrozumiałam, że Bóg mnie kocha, pomimo największych grzechów. Ze On moje grzechy zna i patrzy na nie z Miłością.
A kapłan mnie nie ocenia, chce mi pomóc na drodze do Boga...
Kaiey to zrozumiałam, przestałam się tak panicznie bać - a co za tym idzie, przestałam zapominać z nerwów

Pn mar 01, 2010 6:16

Witam,

mam pytanie odnośnie spowiedzi i postu. Niestety nie przestrzegałam piątkowego postu ścisłego, jadłam więcej niż 3 posiłki (bez mięsa), nie wiedziałam, że obowiązjuje on wszystich katolików. Tak samo przez całe 21-letnie życie jadłam w piątki mięso, myślałam ze to tylko dla chętnych, że kościół poleca a nie nakłada obowiązek. Czy mimo tego postępowania mogę przystąpić jutro do komunii jako z grzechami lekkimi?

Pozdrawiam!

So kwi 03, 2010 15:36

Ja nie wiem jak przykazania kościelne, czy kodeks prawa kanonicznego może być tylko dla wybranych katolików. :) O tu proszę zajrzeć: http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/p ... 3t2r2.html

A czy to grzech ciężki to już zależy od Twojego sumienia. Zadaj sobie pytanie, czy naprawdę nie wiedziałeś o tym, że w piątki nie wolno jeść mięsa? Aby zaistniał grzech ciężki musi występować pełna świadomość danego czynu. Jeśli naprawdę o tym nie wiedziałeś to Komunię Świętą możesz przyjąć, ale przy najbliższej Spowiedzi musisz to wyznać i wyjaśnić co i jak.

So kwi 03, 2010 16:10

Malgo88 napisał(a):
Witam,

mam pytanie odnośnie spowiedzi i postu. Niestety nie przestrzegałam piątkowego postu ścisłego, jadłam więcej niż 3 posiłki (bez mięsa), nie wiedziałam, że obowiązjuje on wszystich katolików. Tak samo przez całe 21-letnie życie jadłam w piątki mięso, myślałam ze to tylko dla chętnych, że kościół poleca a nie nakłada obowiązek. Czy mimo tego postępowania mogę przystąpić jutro do komunii jako z grzechami lekkimi?

Żeby zaistniał stan niemożności przyjęcia Komunii, musi być popełniony grzech ciężki (inaczej: śmiertelny).

Może w rozeznaniu pomoże fragment z Katechizmu Kościoła Katolickiego wyjaśniający kwestię grzechu ciężkiego (śmiertelnego):
Cytuj:
1857 Aby grzech był śmiertelny, są konieczne jednocześnie trzy warunki: "Grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą" 94 .

1858 Materię ciężką uściśla dziesięć przykazań zgodnie z odpowiedzią, jakiej Jezus udzielił bogatemu młodzieńcowi: "Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę" (Mk 10, 19). Ciężar grzechów jest większy lub mniejszy: zabójstwo jest czymś poważniejszym niż kradzież. Należy uwzględnić także pozycję osób poszkodowanych: czymś poważniejszym jest przemoc wobec rodziców aniżeli wobec kogoś obcego.

1859 Grzech śmiertelny wymaga pełnego poznania i całkowitej zgody. Zakłada wiedzę o grzesznym charakterze czynu, o jego sprzeczności z prawem Bożym. Zakłada także zgodę na tyle dobrowolną, by stanowił on wybór osobisty. Ignorancja zawiniona i zatwardziałość serca 95 nie pomniejszają, lecz zwiększają dobrowolny charakter grzechu.

1860 Ignorancja niedobrowolna może zmniejszyć winę, a nawet uwolnić od ciężkiej winy. Nikt jednak nie powinien lekceważyć zasad prawa moralnego, które są wypisane w sumieniu każdego człowieka. Impulsy wrażliwości, uczucia mogą również zmniejszyć dobrowolny i wolny charakter winy, podobnie jak naciski zewnętrzne czy zaburzenia patologiczne. Grzech popełniony ze złości, w wyniku świadomego wyboru zła jest najcięższy.

Oczywiście na przyszłość przestrzegaj postu.

Trzymaj się! :)

So kwi 03, 2010 17:01
Zobacz profil WWW

Post Re:
kalina napisał(a):
1)

Kiedyś zdarzyło mi się, że umówiłam się z księdzem na spowiedź, zaczęłam robić rachunek sumienia ... i dopadła mnie jakaś całkowita skleroza. Nie przypominałam sobie żadnego grzechu....

No, jest na to rada. Najpierw się przygotować do spowiedzi, a potem skontaktować z księdzem. Ja tak zawsze robilam, jak prosiłam znajomego księdza o spowiedź poza konfesjonałem. Nidgy odwrotnie.

So maja 15, 2010 12:03
zbanowany na stałe

Ta cała zabawa ze spowiedzią, ma tylko na celu wykorzystanie człowieka, zredukowanie go do dłużnika. Wyrzuty sumienia są jedynie uwarunkowaniem społecznym, nie prawdą objawioną. Dobro i zło zależą od kontekstu i danej sytuacji. Prawdziwa inteligencja tkwi w świadomym życiu, wydostaniu się z klatek mentalnych, obojętnie czy maja nazwę komunizm czy też chrześcijaństwo

Cz lip 15, 2010 18:28

"Dlaczego pojęcie grzechu jest związane z godnością człowieka? Dlatego, że godność ta domaga się, aby człowiek żył w prawdzie. Otóż prawdą o człowieku jest to, że dopuszcza się również zła, iż jest grzeszny. (...) Jeśli pojęcie grzechu zostaje wyeliminowane, to dzieje się tak po to, ażeby "uwolnić" człowieka od perspektywy "nawrócenia" )czyli od pokuty, również sakramentalnej). Jednakże droga ta prowadzi donikąd, a raczej- prowadzi do "obciążenia" ludzkiej "podświadomości" poczuciem nieodzowności zła, poniekąd "prawidłowości" zła." ["Nie lękajcie się- Rozmowy z Janem Pawłem II", Andre Frossard, Kraków 2005, s. 107

Bez pojęcia grzechu należałoby uznać, że jesteśmy bezwolni. Bez przebaczenia, że jesteśmy wobec zła bezradni.

Cz lip 15, 2010 21:20
zbanowany na stałe

kawa napisał(a):
"Dlaczego pojęcie grzechu jest związane z godnością człowieka? Dlatego, że godność ta domaga się, aby człowiek żył w prawdzie. Otóż prawdą o człowieku jest to, że dopuszcza się również zła, iż jest grzeszny. (...) Jeśli pojęcie grzechu zostaje wyeliminowane, to dzieje się tak po to, ażeby "uwolnić" człowieka od perspektywy "nawrócenia" )czyli od pokuty, również sakramentalnej). Jednakże droga ta prowadzi donikąd, a raczej- prowadzi do "obciążenia" ludzkiej "podświadomości" poczuciem nieodzowności zła, poniekąd "prawidłowości" zła." ["Nie lękajcie się- Rozmowy z Janem Pawłem II", Andre Frossard, Kraków 2005, s. 107

Bez pojęcia grzechu należałoby uznać, że jesteśmy bezwolni. Bez przebaczenia, że jesteśmy wobec zła bezradni.

Godność człowieka jest czymś względnym i umownym . Weźmy na przykład plemiona afrykańskie, gdzie panie paradują topless i w żadne sposób nie niszczy to ich godności czy tez szacunku. Wszystko jest kwestią uwarunkowania społecznego.
człowiek jest grzeszny, ponieważ nadal identyfikuje się z umysłem, na Wschodzie grzech jest rozumiany jako nieświadomość, człowiek nie wie kim jest.
nawrócenie jest drogą wglądu, inteligencji, nie ma nic wspólnego ze spowiedzią, żalem, tylko zrozumieniem.
żadne pojęcie nie jest prawdą objawioną, co najwyżej może być wskazówką. Wolnością od nieświadomego życia jest życie świadome, uważne zakorzenione w teraźniejszości, Tylko tyle trzeba zrozumieć. Przebaczenie, żal to tylko kolejne gierki umysłu, zabawa ego.

Cz lip 15, 2010 22:12
zbanowana na stałe

czy można się wyspowiadać w ten sposób:
" złamałam np. przykazanie 1, 3, 4 ... " tak bez wdawania się w szczegóły,których nie jestem w stanie zapamiętać po tak długim czasie nie spowiadania się?

Śr sie 04, 2010 20:01
Moderator

Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a):
Kan. 988 -

§ 1. Wierny jest obowiązany wyznać co do liczby i rodzaju wszelkie grzechy ciężkie popełnione po chrzcie, a jeszcze przez władzę kluczy Kościoła bezpośrednio nie odpuszczone i nie wyznane w indywidualnej spowiedzi, które sobie przypomina po dokładnym rachunku sumienia.

§ 2. Zaleca się wiernym, by wyznawali także grzechy powszednie.

Wszystko zależy od tego ile minęło od ostatniej spowiedzi.

A poza tym należy nazwać grzech 'po imieniu'.
Jeśli wiesz, że złamałeś przykazanie nr 1 to pewnie wiesz też w jaki sposób.

A poza tym w innym temacie piszesz, że przystępujesz do Komunii, więc jednak spowiedź ostatnia nie była kilka lat temu... mam nadzieję...

(J 8, 32b)

Śr sie 04, 2010 20:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Następna strona