Autor |
Wiadomość |
chester
|
Tylko widzisz droga rozalko - ja sie czuje winny jej wyrzutom sumienia (bo ja takich nie mam w koncu calowanie sie nie jest samo w sobie zlem o ile nie prowadzi do grzechu) nigdy jej do niczego wiecej nie naklanialem. Ale kiedy calujemy sie(podkreslam ze jest to "czynnosc" w ktorej biora udzial 2 osoby;) a ona ma pozniej wyrzuty sumienia ze poszlo to troche za daleko, ze jeszcze chwila i przekroczylibysmy jakies granice to czuje jakbym dostal obuchem w glowe. Ja chce cieszyc sie z tego ze mozemy byc blisko siebie a nie czuc sie jak zle. Bo jaka wtedy jest z tego przyjemnosc...Jeszcze jedno - wiem ze jesli nie byloby granic (jak jest w malzenstwie) to moglibysmy sobie pozwolic na prawie wszystko...ale to mnie nie uspokaja, bo nie wiem czy do tego czasu wytrzymam psychicznie i czy bede mial jakakolwiek spontanicznosc na przyszlosc...
|
N lut 27, 2005 14:32 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Chesterze, rozmawiałeś z nią o tym? Powiedziałeś o swoim punkcie widzenia i o tym, co się w Tobie potem rodzi? Może warto wspólnie uzgodnić jakiś sposób radzenia w takich sytuacjach, byście oboje byli spokojni?
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N lut 27, 2005 14:57 |
|
 |
Agniulka
|
Chester dziękuję za bezczelne wpieranie mi czegoś, czego nie napisałam. Nie zamierzam kontynuować tematu by nie narażać się na dalsze tego typu zabiegi.
Rozalko, primo: nikogo nie potępiam, secundo: nie musisz mi tłumaczyć różnic między katolicyzmem a protestantyzmem, znam je, niemniej jest to cokolwiek inna sytuacja - temat wałkowany w jednym z sąsiednich wątków
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
N lut 27, 2005 14:58 |
|
|
|
 |
chester
|
Do Agniulki:Ja Ci niczego nie wpieralem tylko analizowalem to co napisalas. Ja chetnie przeczytalem to co napisalas; w koncu po to tez napisalem - zeby zobaczyc jaki punkt widzenia maja ludzie:) Z mojego punktu widzenia - osoba ktora od razu odrzuca osoby ktore maja taki punkt widzenia, nie daje im szansy pokazania ze rowniez moga byc wartosciowymi osobami - uwaza takie osoby za gorsze. Wiec nie denewuj sie i napisz jeszcze jesli mialabys cos do dodania, tylko bez uszczypliwosci;))
Do Rozalki:Rozmawialem juz z nia na ten temat i na razie jakiegos kompromisu nie widac, pozostaje na razie czekac...
|
N lut 27, 2005 15:06 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Agniulko, ja nie chce się kłócić, ale Twój sposób mówienia naprawdę jest autokratyczny i odstrasza od dalszych dyskusji. Polecam troszkę mniej emocji w Twoich wypowiedziach i mniej oburzania się, gdy ktoś ma inne zdanie niż Ty. Weź to pod rozwagę.
A do tematu protestantyzmu nawiązałam przy okazji, nie był on istotą mojej wypowiedzi.
Moderator może wyciąć to, co teraz napisałam, bo to chyba zalicza się pod prywatną uwagę
Pozdrawiam  - nieposłuszna rozalka 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
N lut 27, 2005 15:11 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Jezeli dopatrzyłaś się jakichś emocji w moim obiektywnym i jednoznacznym przedstawianiu nauki Kościoła to to zakrawa na projekcję
|
N lut 27, 2005 15:18 |
|
 |
chester
|
Jako ze ja rozpoczalem ten temat, prosilbym o nieklocenie sie tylko ROZMAWIANIE;) Kazdy z nas ma inne podejscie do Tych spraw wiec jakiekolwiek obrazanie, oczernianie czy tez wysmiewanie nie ma sensu...za mila wspolprace bardzo dziekuje....
Swoja droga chcialem sie tylko z kims podzielic moim problemem bo wtedy czuje sie lepiej. A ze z tego wywiazala sie dyskusja... coz:) Moze to pomoze mi jakos inaczej spojrzec na pewne sprawy....
|
N lut 27, 2005 15:32 |
|
 |
Agniulka
|
Wracając do tematu...
Jest pocałunek i pocałunek... Pisanie, że całowanie to nic złego jest dość wieloznaczne
Kwestia granic w czystości przedmałżeńskiej to kwestia wyczucia w dobrze ukształtowanym sumieniu.
Istnieją jednakowoż pewne wskazówki, które pomagają tę granicę wyczuć.
Najważniejsza ze znanych mi brzmi tak:
Wykroczeniem przeciwko czystości przedmałżeńskiej jest to co ze swej natury jest wstępem i prowadziłoby do normalnego współżycia, albo też spełnienia poza normalnym aktem płciowym.
Przyglądając się swoim gestom przez tą perspektywę bardzo łatwo dostrzec czym się różni pocałunek od pocałunku...
W innych ujęciach było to tak:
- Dozwolone jest to, co mógłbyś zrobić ze swoją siostrą, z którą jesteś bardzo zżyty i nie odrzuciłoby się
- Dozwolone jest to, co zrobiłbyś gdybyście w tym momencie siedzieli w obecności jej rodziców
- Dozwolone jest to, na co później pozwoliłbyś swojej żonie z jej starym dobrym przyjacielem
Jeżeli tak widzi sprawę twoja dziewczyna to nie widzę tu żadnych odchyłów
Natomiast martwi mnie co innego w tym co piszesz, a mianowicie podejście, że po fakcie zastanawia się czy to już było za daleko czy jeszcze nie. To nie jest zachowanie zdrowo uformowanego sumienia. Jeżeli w którymś momencie mam poczucie po fakcie, że może faktycznie posunęłam się za daleko, to w następnej sytuacji zatrzymam się zdecydowanie wcześniej - nawet gdyby ciut za wcześnie, aby nie stawiać siebie w sytuacji wątpliwości...
|
N lut 27, 2005 18:35 |
|
 |
chester
|
 Do Agniulki
Gdyby wszystko bylo takie latwe do odroznienia...Ale nie jest. Wiesz mielismy juz kiedys pare takich sytuacji kiedy wystarczyloby zdjac ubranie (technicznie;) ale nigdy do czegos wiecej sie nie posunelismy. Rozumiem jaki jest tego sens bo mimo wszystko do tej pory dochowalem "czystosci"  no i nigdy jej do niczego nie zmuszalem ani nie namawialem.
Martwi Cie fakt ze nie potrafi odroznic kiedy sa przekroczone granice. Wiesz mamy ten problem od jakiegos czasu...Nic nie jest latwe kiedy sie kocha ta druga osobe. Czasami chcialoby sie wiecej. Wiesz w takich chwilach to sie przewaznie nie mysli, jednak zawsze pozostaje taki maly "dzwoneczek" w glowie. Czasami wlacza sie wczesniej, czasem pozniej...
Tylko chodzi o to ze ja przez to ciagle juz kontorlowanie stracilem spontanicznosc, nie potrafie juz tak sie cieszyc jak kiedys, gdy mozemy byc naprawde blisko. Nie wiem moze za bardzo skupilem sie na czekaniu na ten "dzwoneczek" - jej lub moj...
|
N lut 27, 2005 21:15 |
|
 |
Agniulka
|
Mam wrażenie że się nie zrozumieliśmy
Czy w sytuacji żony i jej starego dobrego przyjaciela też kazałbyś żonie czekać na włączenie się dzwoneczka?
Szczerze wątpię.
|
N lut 27, 2005 21:31 |
|
 |
chester
|
No wlasnie to jest sens calego tego mojego pisania na forum. Ja sie czuje winny kiedy ona mysli ze przekraczamy pewne granice kiedy ja tego nie widze. Mam wrazenie ze ona widzi w tym cos zlego, choc z drugiej strony sama czasem do tego dazy. Ja jak juz wielokrotnie wspominalem caly czas teraz sie kontroluje co odbiera mi przyjemnosc. I do tego martwie sie o swoja przyszlosc - czy to tak juz zostanie. Wiesz duzo czasu jeszcze minie zanim bedziemy tylko dla siebie...Ale jak teraz juz zaczynam tracic emocje(pod tym wzgledem)
Z drugiej strony kocham ja i zrobilbym dla niej wszystko. Dzieki niej zrozumialem ze warto jednak zaufac Bogu, dzieki niej stalem sie innym czlowiekiem. Moze teraz takze watro byloby zaufac...a nie przejmowac sie??
|
N lut 27, 2005 21:42 |
|
 |
Agniulka
|
Jeszcze łopatologiczniej?
Granica jest tam gdzie zaczyna się podniecenie
|
N lut 27, 2005 21:59 |
|
 |
chester
|
no do tego to sam juz zdazylem dojsc. Tylko dlaczego to jest takie trudne??
Wiele razu czulem podniecenie czy tez pozadanie i to niekoniecznie z tego wzgledu ze sie calujemy. Czasem wystarczy tylko spojrzenie lub jakis jej niezamierzony gest zebym "to" poczul. I szczerze mowiac mimo wielkiej ochoty potrafie sie opanowac. Ale czy to tez mam tlumic w sobie?? Czy czuc sie zle?? to tak na przyszlosc...bo w koncu w seksie (wedlug Kosciola) chodzi o przekazywanie potomstwa...
|
N lut 27, 2005 22:12 |
|
 |
Agniulka
|
1. Cele seksu w małzeństwie (według Kościoła) są aż 3 a nie jeden jak sugerujesz
- przekazywanie życia
- budowanie więzi między małżonkami
- przyjemność
2. BROŃ BOŻE nie masz czuć się winny z tego powodu że odczuwasz podniecenie w sytuacjach kiedy go celowo nie prowokujesz
3. Mówiłam o sytuacjach zależnych od was - czyli np. wiem, że długie całowanie się w usta wywołuje podniecenie, więc tego unikam, poprzestaję na gestach, które takiego skutku nie powodują
4. I tu trzeba brać pod uwagę także wrażliwość drugiej osoby. Przypomina mi się opowieść mojej znajomej, która mówiła, jak całowali się ze swoim chłopakiem na tapczanie. Na niej nie robiło to "większego wrażenia" a gość doszedł do orgazmu w międzyczasie...
|
N lut 27, 2005 22:17 |
|
 |
Agatka
|
Chester, wyglada na to, ze twoja dziewczyna ma jakis problem z przezywaniem bliskosci, wszystko sie jej kojarzy z wina i brudem. Nie uwazam, zeby pocalunki byly czyms zlym, wrecz przeciwnie - umacniaja wiez miedzy narzeczonymi, mlodymi ludzmi. Absolutnie nie widze najmniejszego sensu w porownywaniu relacji miedzy chlopcem i dziewczyna, ktorzy sie kochaja, do relacji miedzy bratem i siostra. To juz zupelnie zakrawa na skrzywienie.
Z twoich slow wynika, ze szanujesz swoja dziewczyne i pragniesz jej szczescia, ale ona nie potrafi sie cieszyc z okazywanej jej milosci. Poza tym, to przeciez normalne, ze mezczyzni inaczej reaguja na pewne bodzce, inna maja fizjologie, najwazniejsze jest to, ze sie potrafisz opanowac. Nie ma sie co nadmiernie zamartwiac! Nie robicie nic zlego, gdy sie calujecie, co innego, gdybyscie uprawiali seks.
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
N lut 27, 2005 22:24 |
|
|
|