Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 16:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 839 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56  Następna strona
 Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaką książkę czytam w tej chwili/teraz ??
"Śmiertelni nieśmiertelni" Ken Wilber
Wilber jest autorem wielu książek o syntezie duchowości wschodu i zachodu. Autorytetem w dziedzinie psychologii i mistycyzmu, a prywatnie buddystą.
Opisuje walkę z rakiem, w której towarzyszył swojej żonie.
Dobra książka, polecam!

N sty 31, 2010 22:07

''Cuda Boże w Świętych Duszach Czyśćcowych''

Pt lut 05, 2010 0:06

Pamiętniki Jana Chryzostoma Pasa - czyli Zagłoba do kwadratu

Pt lut 05, 2010 8:04

Post Re:
Haha, czytałem swego czasu te pamiętniki, dośc fajne. Pouczające na swój sposób.

baranek napisał(a):
Mieszek napisał(a):
Warto czasem wrócić i poczytać. Właśnie niedawno upolowałem tę książkę w internetowym antykwariacie z Wa-wy. Niestety nie mogę dopaść nigdzie niektórych tytułów.

A jakich szukasz ? :)

No tak drogi Baranku lepiej odpowiedzieć później niż wcale. :P
Nie pamiętam jakich mi brakowało ale patrząc na półkę to mam:
Jesień Don Camilla, Don Camillo, Ludziska,Don Camillo i dzisiejsza młodzież,, Mały światek.
Nakupowałem w antykwariacie też Guareshiego: Dziesiąty spiskowiec,Rodzinka, Przeznaczenie ma na imię Klotylda [bardzo fajne], odkrycie Mediolanu.

Ostatnio miałem trochę więcej czasu i postanowiłem trochę poczytać bajek :D jako, że każdy mężczyzna to dzieciak :P I zabrałem się za Harrego Pottera. No, cóż i po przeczytaniu 7 częsci, obejrzeniu 6 filmów jakoś nie mogę wyjść z podziwu jak można zrobić z czyjeś twórczości sztandar do walki z chrześcijaństwem. Jest o wiele więcej w Polsce bajek które zasługiwałyby na miano antykatolickich i amoralnych bardziej niż H. P. . Coś mi się wydaje, że katolicy połkli bakcyla zachodnich form zarabiania pieniędzy na oskarżaniu innych o byle co. W H.P. jest sporo odniesień dość dziwnych jak np 665 lat życia osoby która jest uważana za człowieka który jako pierwszy stworzył kamień filozofów. A dokładnie chodzi o Nicolasa Flamela- postać autentyczna. Umiera on z braku kamienia w wieku który można łatwo sobie obliczyć po sugestii w książce czyli 666 lat. A sama rzecz dzieje się w latach 90-tych kiedy jak łatwo równie można policzyć prawdziwy Flamel urodzony w 1330 roku miałby owe latka. Mi niespodobała sie osobiście sugestia walki czarnoksięzników z orłożmiją czyli Polską jakby nie było w 1790 roku. Czy jakoś tak. Prawdopodobnie chodzi tutaj o zaborców. Jednak całość jest pisana w rytmie zwykłej bajki którą bym przyrównał do Kronik Narnii, Władcy pierścieni, Diuny, Dziesiątego królestwa, Fantagiro czy Akademii Pana Kleksa[wszystkiego po trochu].
Cała seria ksiązek jest ułozona jakby z porównań do świata rzeczywistego. Do mitów, legend, wierzeń, techniki no i oczywiście okultyzmu który niektórzy dziwnie dość szybko podłapali. Pomijając te niezbyt normalne i chyba niezbyt szczęsliwe jak sie okazało odniesienia które nie wiadomo czemu J. K. Rowling wcisła do ksiązki warto poczytać sobie serie przygód dzieciaka o imieniu Harry wprost ze świata czarodziejów.

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

So lut 27, 2010 0:11

Póki co nie czytam żadnej książki (wstyd mi za to, bo kiedyś pochłaniałem ich setki). Nie mniej jednak napiszę, jaką książkę chciałbym w najbliższym czasie przeczytać :)

"Mam sto lat i chciałabym wam powiedzieć..." Siostry Emmanuelle :) Mam nadzieję, że w najbliższym czasie gdzieś ją dopadnę :)

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

So lut 27, 2010 0:20

Obecnie podniszczam w mojej torbie:

Obrazek

"Grzechy kościoła"
Tomasz Terlikowski

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn mar 01, 2010 13:49
Zobacz profil WWW

Wczoraj skończyłem DROGĘ Cormac'a McCarthy
Obrazek
Polecam!

Cz kwi 15, 2010 8:10

Obrazek

"Niezniszczalni"
Cruz Joan Carroll

Wydawnictwo: Exter
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-602-9937-1
Stron: 356
Wymiary: 135x204

Cytuj:
W tym dziele autorka opisuje ponad sto przypadków ciał świętych Kościoła, które nie tylko, przecząc prawom nauki, zachowały się od rozkładu, pomimo niekiedy wybitnie sprzyjających takiemu procesowi warunków, to wykazywały również inne zadziwiające właściwości: były doskonale elastyczne, wypływała z nich, pomimo upływu lat, krew bądź ciecz o uzdrawiających właściwościach, czy też zmieniały pozycję. Plejada przedstawionych tu postaci jest prawdziwie imponująca. Wraz z autorką przemierzamy wszystkie niemal kontynenty i dwa tysiąclecia chrześcijaństwa. Spotykamy podczas tej wędrówki również polskich świętych i ich losy wplecione w tragiczne chwile historii naszej ojczyzny.

Książka bynajmniej nie o wszystkich historycznych sytuacjach, gdy o kimś "mówiło się" że jego ciało nie uległo rozkładowi po śmierci - a jedynie dokładnie udokumentowane przypadki.

Cz kwi 15, 2010 9:05
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cos ta Twoja ksiazka lekko stronnicza widze. :)
"Tajny Kucharz" Mats-Eric Nilsson
Ksiazka o dodatkach do produktow spozywczych i o tym co my WLASCIWIE jemy.
"Wielkie Bitwy" Christer Jörgensen
Jak w tytule i z obrazkami! :P

Pt kwi 16, 2010 7:08

Obrazek

"Historia Taize"
Jean-Claude Escaffit , Moiz Rasiwala

Wydawnictwo:
Cyklady , Październik 2009
ISBN:
978-83-60279-39-7
Liczba stron:
200
Wymiary:
140 x 205 mm

Cytuj:
Wspólnota z Taizé to jedna z najbardziej zdumiewających inicjatyw XX wieku. Jej pomysłodawcą i założycielem był młody Szwajcar, brat Roger, który w latach czterdziestych - w samym środku wojny - przybył do Francji, by zrealizować swoją ideę w niewielkiej burgundzkiej wiosce. Obecnie do zgromadzenia należą katolicy, protestanci i anglikanie trzydziestu narodowości. Charyzma brata Rogera, jego śmiałe pomysły i przyjazne kontakty sprawiły, że Wspólnota stała się mostem między podzielonymi wyznaniami.

Od lat sześćdziesiątych Taizé jest ważnym miejscem spotkań młodzieży chrześcijańskiej z całego świata. Mijają pokolenia, a tam wciąż przewijają się te same obrazy - radosnych tłumów, nawołujących się na wzgórzu i zastygających w przejmującej ciszy, gdy dzwony wzywają na modlitwę.

Jakie były koleje losów tej jedynej w swoim rodzaju Wspólnoty przez ostatnie siedem dziesięcioleci, jak przeżywała ona kolejne etapy rozwoju, obejmując coraz większe kręgi wiernych na wszystkich kontynentach? Książka rzetelnie relacjonuje jej dzieje, podaje wiele niepublikowanych dotąd informacji, nie stroniąc także od trudnych pytań.

Pt kwi 16, 2010 14:39
Zobacz profil WWW

Obrazek

Emmanuelle Soeur
"Confessions d'une religieuse"

siostra Emmanuelle
"Wyznania zakonnicy"

Tłumaczenie: Monika Szewc
Oprawa twarda
Wydanie: pierwsze
ISBN: 978-83-240-1250-3
Opracowanie graficzne: Olgierd Chmielewski
Rok wydania: 2009
Format: 144x205
Ilość stron: 336
Wydawnictwo: Znak
Cena detaliczna: 39,90 zł

Cytuj:
Szczere wyznania „Matki Teresy Kairu”

Wyznania zakonnicy to książka, która mogła ukazać się dopiero po śmierci niezwykle popularnej siostry Emmanuelle. Szokująco szczera, momentami wstrząsająca, ale również pouczająca i piękna spowiedź była spisywana przez ostatnich trzydzieści lat życia siostry.

Siostra Emmanuelle w Wyznaniach... odtwarza swoje wyjątkowo burzliwe życie, nie kryjąc żadnych trosk, słabości ani najbardziej intymnych walk wewnętrznych. W czasach, gdy zakonnice głęboko brały sobie do serca śluby posłuszeństwa, ona łamała wszystkie zakonne schematy: potrafiła zakląć, kiedy była taka potrzeba i porządnie kłóciła się z przełożonymi.
Zbuntowana i żywiołowa, zaskakiwała wszystkich szalonymi pomysłami i uporem w dążeniu do ich realizacji. Miała 62 lata, gdy spełniło się jej największe marzenie: opuściła mury klasztoru i zamieszkała wśród ubogich na przedmieściach Kairu, w miejscu, do którego nie miała odwagi zaglądać policja. „Wyobraźcie sobie uliczkę tak zawaloną śmieciami, że nie ma gdzie postawić nogi, mieszkania w starych, podziurawionych kontenerach, czarne świnie, dzikie psy, wielkie i tłuste szczury, roje much i w samym środku tego śmietniska stado dzieci (...)”. To miejsce stało się jej domem. Zbudowała tam klinikę położniczą, przytułek dla starców a nawet fabrykę kompostu.

Wyznania... siostry Emmanuelle to fascynująca podróż przez życie niezwykłej stulatki, która nieustannie zmagała się ze swoimi słabościami, a jednocześnie poświęciła siebie w służbie innym.

http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazk ... _zakonnicy

Niesamowita książka. Nie dość, że ukazuje upór i zmagania tej kobiety w dążeniu do pomocy najbiedniejszym - to jeszcze na bardzo ciekawym tle praktycznie całego XX wieku, jaki ta sędziwa osoba przeżyła.

Śr kwi 28, 2010 12:03
Zobacz profil WWW

''Spór o boże imię'' autorstwa Tadeusza Kundy.

Książka ta, na podstawie Pisma Świętego ukazuje błędne nauki doktryny ''Strażnicy''.
Polecam tym, którzy uważają, że Świadkowie Jehowy wyznają religię w pełni zgodną z treścią zawartą w Biblii. :)

Śr kwi 28, 2010 21:40
Niemy Krzyk- Nathansona.

Cz kwi 29, 2010 12:26

Kula i krzyż Gilberta Chestertona
Obrazek
Katolik wyzywa na pojedynek agnostyka... i zaczyna go lubić

Pn maja 10, 2010 8:54

Ksiądz Jerzy Popiełuszko
Czaczkowska Ewa K., Wiścicki Tomasz

Wydawnictwo: Świat Książki
Oprawa: miękka
Wprowadzono: 08-02-09
ISBN: 978-83-247-1536-7
Stron: 416
Wymiary: 165x240

Cytuj:
Autorzy - dziennikarka Rzeczpospolitej i redaktor Więzi - zgromadzili ogromny i niezwykle ciekawy materiał dotyczący życia ks. Jerzego, okoliczności jego śmierci, procesu morderców i kultu charyzmatycznego kapłana i skarbnika Solidarności. O człowieku, który był inny niż wszyscy, choć taki swój, opowiadają: rodzina, duchowni, parafianie, przyjaciele. Rzetelna, mądra i wyważona książka jest zarazem pasjonującą kroniką wielkiej wojny ideologicznej, prowadzonej z kościołem przez cały czas istnienia PRL, której ks. Jerzy stał się ofiarą.

Ciekawa biografia, rzetelna historycznie, bazująca na wielu źródłach ze śledztwa w sprawie zabójstwa Sługi Bożego. Nie tylko bogobojna historia życia świętego :)

Pn maja 10, 2010 10:59
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 839 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 56  Następna strona