Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 20:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy 
Autor Wiadomość
Post Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Cytuj:
Nie wiem, czy obrona przed nieuzasadnionymi atakami ze strony innych ludzi to umacnianie wrogości i antagonizmów. Czy jeśli ktoś żąda od Polaków dziesiątek miliardów dolarów odszkodowań za II wojnę światową i oskarża nas o niepopełnione zbrodnie, to powinniśmy stulić uszy po sobie?

Co do etykietki antysemityzmu, ktora tak często się szafuje, polecam:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my41.txt
"Należy ubolewać nad tym, że w obecnych czasach wszelka krytyka wobec państwa Izrael lub osób wyznania żydowskiego wywołuje oskarżenie o antysemityzm. Wbrew wszelkim pozorom takie pochopne zarzuty nie służą zwalczaniu antysemityzmu, lecz rozpowszechniają go, ponieważ nie pozwala się w ten sposób nawet na słuszną ocenę problemów, których zrozumienie jest niezbędne do budowania dialogu z judaizmem." Słowa te tym bardziej są warte uznania, że ich autor urodził się w Izraelu, a jego rodzice byli ofiarami Holokaustu

Gdyby chodziło tylko o kwestię Grossa, czy środowisk żydowskich kultywujących kult Holokuastu i żadających przeprosin i kasy od wszystkich narodów świata - to zgoda w 100%.
Ale dobrze wiesz, że nie o tym mówię.....chodzi o rozgrywanie atutem "Żyd" lokalnej polskiej rzeczywistości.

Cytuj:
Znowu piszesz nie na temat. Nikt tutaj nie podważa faktu, że działalność charytatywna generuje koszty.
Jednak jeśli uważnie przeczytasz wcześniejsze posty, zwrócisz uwagę, że mówimy o Przystanku Woodstock, który nie jest imprezą charytatywną i nie generuje dochodów na jakiś szczytny cel, ale znaczną część kosztów jego organizacji ponoszą podatnicy. Zadam proste pytanie, czy z tych odsetek od środków zebranych przez WOŚP nie można opłacić służb porządkowych i sprzątania po Woodstocku, tylko trzeba obciążać moją kieszeń?

Obciążają Twoją kieszeń milionami wypłacanymi na partie polityczne, które realizują swoje partykularne interesy mając obywateli - Ciebie i mnie - w d....e.....nie protestujesz?

Pn sty 18, 2010 9:01

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html

Nie taki Caritas święty jak go malują. No, ale to pewnie atak na religię.

So lut 27, 2010 10:30

Wiesz Mroczny co mnie denerwuje w takich artykułach?

"Rzeczpospolita" dotarła do dokumentów, które mogą potwierdzać, że w warszawskiej Caritas fałszowano dowody wpłat od bezdomnych. Gazeta pisze, że do prywatnej kieszeni mogło trafić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych."

Niby autor tekstu tylko sugeruje nieprawidłowości w Caritasie, ale to mu nie przeszkadza, by na samym początku walnąc wielką czcionką:
Caritas zamiast ubogim pomagał sobie

Dokładnie tak samo postąpił onet (chwytliwy nagłówek, a w tekście, że 'może', 'prawdopodobnie' itp.) Ja wiem, że tytuł musi szokować, ale nie powinien wnosić przekłamania.

Być może doszło do jakiegoś oszustwa, ale niech oceni to sąd, a nie jakiś dziennikarz - tyle, że żadne procesy nie przywrócą dobrego imienia - dla pewnych ludzi już zawsze będą tam sami złodzieje, bo przeczytali w gazecie...

PS To nie zamach na religię, raczej na zdolność samodzielnego myślenia - ludzie mają takie poglądy jakie im się podsunie.

Pn mar 01, 2010 0:15

Wiem, też mnie to denerwuje, ale czasem mam jeszcze wiarę w rzetelność dziennikarzy, chociaż wiem jak ślepa jest ta wiara. ;P

Wt mar 02, 2010 14:38
Najistotniejsze, że pomimo wielu wad, jako naród potrafimy być solidarni z potrzebującymi :brawo: :brawo:
WPŚP zebrała prawie 43 miliony, na pomoc Haiti Caritas w jedną tylko niedzielę zebrał ponad 9 miln. złotych.
Do tego dochodzą miliony z 1 % podatku i miliony ofiarowane dla wielu fundacji, Caritasu i na misje wspomagając potrzebujących na innych kontynentach.

Wt mar 02, 2010 14:54

Alus napisał(a):
Najistotniejsze, że pomimo wielu wad, jako naród potrafimy być solidarni z potrzebującymi :brawo: :brawo:
WPŚP zebrała prawie 43 miliony, na pomoc Haiti Caritas w jedną tylko niedzielę zebrał ponad 9 miln. złotych.
Do tego dochodzą miliony z 1 % podatku i miliony ofiarowane dla wielu fundacji, Caritasu i na misje wspomagając potrzebujących na innych kontynentach.

I to jest najważniejsze. Obie fundacje mimo na pewno kilku wad po obu stronach elegancko się uzupełniają.

Wt mar 02, 2010 21:59

Mroczny Pasażer napisał(a):
...chociaż wiem jak ślepa jest ta wiara. ;P

nie przeginaj ;P

Mroczny Pasażer napisał(a):
Obie fundacje mimo na pewno kilku wad po obu stronach elegancko się uzupełniają.

Tym optymistycznym akcentem było by miło zakończyć naszą dyskusję... przynajmniej do kolejnego finału WOŚP ;)

Cz mar 04, 2010 14:10
kastor napisał(a):
Tym optymistycznym akcentem było by miło zakończyć naszą dyskusję... przynajmniej do kolejnego finału WOŚP ;)

Ok - zamykaj temat :)

Cz mar 04, 2010 18:14

Post Re: WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Na WOŚP nie wrzucam, bo...
1) Owsiak organizuje popijawę na Woodstock za te pieniądze
2) Owsiak propaguje sektę Hare Kryszna
3) Płacę składkę zdrowotną co miesiąc
4) Opłacam abonament RTV z którego finansowane są wielogodzinne transmisje WOŚP

Nie wiem na podstawie jakich informacjii zamieszczasz tego typu stwierdzenia, ale:
Ad1 Jako wieloletni uczestnik przystanku woodstock , obecnie członek pokojowego patrolu oświadczam że chleję tak jak i inni na swój koszt. Owszem jaką część samej organizacjii imprezy pokrywa sztab, resztę sponsorzy
Ad2 Nie wiem o co Ci chodzi.Sekta hare krishna jak i sekta chrześcijańska - o wiele bardziej radykalna i agresywna sama tam przyjeżdża. pożytek z krishne to dobre żarcie....
Ad3 i Ad4 Czy Ty masz 60 lat i masz demencję? przecież to bełkot...

Śr cze 02, 2010 9:01

I jeszcze jedno
1. NAJWAŻNIEJSZE!!!!!!! Jeśli ja nie byłem nigdy na żadnym meczu piłkarskim, nie oglądałem zadymy pseudokibiców (nie moje klimaty) to nigdy się nie będę na ten temat wypowiadał.
Jeśli więc piszecie o PW co słyszeliście (od kogo, może od kogoś kto też słyszał...) albo sami przyznajecie że nigdy nie byliście, to darujcie sobie swoje fantazje.
2. Ktoś pisze o pielgrzymkach. Wszystko ok. każdy ma swoje klimaty, Jeden woli pielgrzymkę, drugi PW. Tylko szanujmy swoje upodobania. Na PW ja byłem nie raz zauważyłem jak agresywni księża na chama zaczepiają bawiących się na imprezie. Czy my Wam przeszkadzamy w Waszej pielgrzymce?
Piszecie o pieniądzach. Moja siostra która chodzi na pielgrzymki mówi że ( przynajmniej ta krakowska) mówi że za to że zbierają się pod Wawelem i idą w kordonie pod wezwaniem płaci 90 zł Czy to jest OK?
3. organizacje pomocy i pieniądze. Każda organizacja to zielone światło do prania brudnych pieniędzy.Tam księgowa nie wejdzie, wszystko jest z darów. Jedynie kwoty sponsorów (reklamodawców) można przedstawić. Czy fundacja WOŚP pierze pieniądze? Niewykluczone. Czy organizacja kościelna wykazuje wpływy z nidzielnych mszy św? Wątpię.
4.Gdzieś wyczytałem,że księża w którejś parafii na przełomie lat 70/80 budowalii parafię na pospołu ze świedzkimi. No rzeczywiście. Oni powinni tylko się modlić, a tu jeszcze pracują. I to jeszcze dla siebie. Rzeczywiście heroizm!
5.Ruch hipisowski, punkowy. Dewiza żyj krótko, zostaw młode zwłoki.Jak patrzę na tych starszych ludzi, którym państwo wyliczyło po 800 zł, którzy na księdza nie pozwolą złego słowa powiedzieć, odbierają sobie od ust żeby wpomóc fundację (to już słowo chyba padło w mojej wypowiedzi) Radia Maryja, to po owocach ich poznacie.
P.S, Jeśli mowa o pieniądzach, to czy z zarobionych (?) pieniędzy, którzy płacą uczestnicy pielgrzymki na jasną górę organizacja kościelna się rozlicza? ponoć tam tysiące ludzi maszeruje...

Śr cze 02, 2010 9:20

Post WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
Na placu PW rozbity miałam namiot ( jeszcze w Żarach, Kostrzyn już tylko odwiedzałam) i po tym co przeżyłam, nie dam na WOŚP, właśnie ze względu na odsetki. Maradonna chlejesz za swoje i chlej - twoje życie. Ja za procenty ze swojego, wolnego seksu dla szesnastolatek i dostępu do zielska i innego ćpania wspierać nie będę...

Śr cze 02, 2010 10:54

banieczka napisał(a):
Ja za procenty ze swojego, wolnego seksu dla szesnastolatek i dostępu do zielska i innego ćpania wspierać nie będę...
A do puli z której są wypłacane odszkodowania dla ofiar księży dokładać ci nie szkoda?
Jeśli nie to nie - masz do tego prawo.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr cze 02, 2010 11:26

Ja uważam że zarówno WOŚP jak i tak wielce atakowany woodstock są potrzebne.
WOŚP dlatego że robi dużo dobrego i nikt temu nie powinien zaprzeczyć. Porównajcie sobie pożyteczność WOŚP z np. pożytecznością Caritasu (absolutnie nie mam na celu obrażenie kogokolwiek ;)) Owsiak Owsiakiem, przy okazji -nie rozumiem czemu ludzie darzą go taką antypatią, ale WOŚP to nie tylko Owsiak ale wielu innych ludzi którym zależy na dobrze innych.
Jeśli chodzi o Woodstock myślę że jest potrzebny ponieważ jest bardzo fajnym festiwalem z pozytywnym przekazem ;) Sieje antyrasistowską propagandę, tolerancję i poczucie solidarności. Organizuje wiele twórczych i ciekawych zajęć takich jak kółko gitarowe, akademia sztuk przepięknych itp.
No i poza tym gdzie alternatywna młodzież ma się bawić? Jarocin z prawdziwie młodzieżowej(nie tylko oczywiście), rockowej imprezy stał się piknikiem rodzinnym. Pozostał Woodstock.
Jeśli chodzi o narkotyki,alkohol,wolny sex- a czy na dyskotekach jest go mniej? Na woodstocku nie propaguje się przynajmniej przemocy i szpanerstwa.
Poza tym nikomu jeszcze nie zaszkodziło pare piw wypitych na festiwalu. Jak młodzież nie napije się na woodstocku to zrobi to gdzie indziej. Nie widzę więc sensu we wprowadzaniu woodstockowej prohibicji i atakowania woodstocku z powodu pijaństwa.

Wt cze 08, 2010 15:18

fifkanabita napisał(a):
Porównajcie sobie pożyteczność WOŚP z np. pożytecznością Caritasu

No Caritas zbiera około 4 razy więcej w ciągu roku niż WOŚP - ale czemu takie porównanie ma służyć? Obie organizacje są cenne ;)

Wt cze 08, 2010 22:40

kastor napisał(a):
No Caritas zbiera około 4 razy więcej w ciągu roku niż WOŚP - ale czemu takie porównanie ma służyć?
~fifkanabita nie napisał o kwotach, ale o pożyteczności.
Caritas zbiera przez cały rok - WOŚP trochę krócej.
Oczywiście że Caritas organizuje wiele pożytecznych akcji, a niektórzy nawet uważają, że
pieniądze przeznaczone na WOŚP są marnowane, bo szpitale będą sprywatyzowane (czyt. rozkradzione)...
kastor napisał(a):
Obie organizacje są cenne ;)
Tak. Obie są cenne i robią dużo dobrego.

I dla przypomnienia: słuchacze Radia Maryja o Owsiaku i Wielkiej Orkiestrze,
ojciec Tadeusz o WOŚP i głupocie księży nieprzeganiających złodziei spod kościołów.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt cze 08, 2010 23:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona