Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak to wyjaśnić? 
Autor Wiadomość

Post Jak to wyjaśnić?
''A gdy Jozue był pod Jerychem, zdarzyło się, że podniósł swoje oczy i ujrzał stojącego naprzeciw siebie męża z wydobytym mieczem w ręku. Jozue podszedł do niego i zapytał go: Czy należysz do nas, czy do naszych nieprzyjaciół? A ten odpowiedział: Nie, ale jestem wodzem wojska Jahwe; przyszedłem teraz. Wtedy Jozue upadł twarzą na ziemię, oddał mu pokłon i rzekł do niego: Co rozkaże mój pan słudze swemu? A wódz wojska Jahwe rzekł do Jozuego: Zdejm z nóg sandały swoje, bo miejsce, na którym stoisz, jest święte. I Jozue tak uczynił.''

"To właśnie ja, Jan, słyszę i widzę te rzeczy. A kiedym usłyszał i ujrzał, upadłem, by oddać pokłon przed stopami anioła, który mi je ukazał. Na to rzekł do mnie: Bacz, byś tego nie czynił, bo jestem współsługą twoim i braci twoich, proroków, i tych, którzy strzegą słów tej księgi. Bogu samemu złóż pokłon!" (Apokalipsa 22:8-9)

Czy nie jest to jakaś sprzeczność? Tu Jozue oddaje pokłon a anioł nie zakazuję mu tego, zaś gdy Jan oddał pokłon aniołowi on mu tego zabronił.

Druga sprawa:

''ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują'' (1 Kor 2,9).

Czy to nie jest sprzeczność z tym, że wiele osób doznających śmierci klinicznej widziało, lub nawet doświadczało nieba? Przecież już teraz zbawieni doznaą ogromnego szczęścia, a może odnosi się to tylo do osób żyjących?

Idziemy dalej:

CZY JEZUS JEST BOGIEM?

TAK:
-W księdze Izajasza czytamy: Tak mówi Pan, Król Izraelski i Jego Odkupiciel Pan Zastępów: Ja Jestem pierwszy i Ja Jestem ostatni, a oprócz Mnie nie ma Boga
Zaś w Apokalipsie Jezus mói o sobie: Alfa i Omega(Pierwszy i Ostatni) Oznacza to ,że Jezus z Ojcem są jednością.
-Gdy Jan upadł przed aniołem, anioł mu tego zabronił, powiedział, że tylko Bogu należy się pokłon.
Jezusowi wiele razy ludzie składali pokłon a On tego nie zabraniał.
-W pierwszym liście do Koryntian czytamy: ''a Skałą tą był Chrystus''
W Księdze Samuela czytamy: ''Któż Skałą oprócz Boga naszego''
-Ewangelia Mateusza: I nadadzą Mu imię: Immanuel, co się wykłada: BÓG Z NAMI
-Ewangelia Łukasza: ''Idź i opowiadaj wszystko co BÓG UCZYNIŁ Z TOBĄ. Poszedł więc i i głosił po całym mieście co JEZUS mu uczynił.
- 1 list Jana: ''w Synu Jego Jezusie Chrystusie. On zaś jest prawdziwym Bogiem i Życiem wiecznym''

NIE:
Czy Jezus był pierwszym stworzeniem Bożym jakie kiedykolwiek zaistniało i jako jedyny został osobiście stworzony przez samego potężnego Stwórcę???

-Wtedy Bóg rzekł: Niechaj się stanie światłość. I stała się światłość. Bóg widząc, że światłość jest dobra oddzielił ją od ciemności. I nazwał Bóg światłość dniem...''
''Ja jestem światłością świata.''
-''A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał.''
-''On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia''
-'' Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny i prawdomówny, POCZĄTEK STWORZENIA BOŻEGO
-'' A to jest życie wieczne: aby znali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa.''
-''Ja jednak nie przyszedłem sam od siebie; lecz prawdziwy jest Ten, który Mnie posła''
-''Ponieważ bowiem przez człowieka [przyszła] śmierć, przez człowieka też [dokona się] zmartwychwstanie. (22) I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni''
-''A o tym dniu i godzinie nikt nie wie; ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko sam Ojciec.''

? ? ?

Wt mar 02, 2010 12:14

Post Re: Jak to wyjaśnić?
Co do Bóstwa Jezusa, to było już tutaj mnóstwo tematów o tym. Napisz w jednym z nich:

"czy Jezus z Ewangelii NA PEWNO był Bogiem?"
viewtopic.php?f=27&t=22262

"Jezus - Bóg czy Syn Boży i Mesjasz?"
viewtopic.php?f=48&t=23565

"Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT"
viewtopic.php?f=1&t=22335

itd.

I poczytaj te tematy, bo tam było wyjaśnione wiele z Twoich wątpliwości i cytatów, które podajesz.

Wt mar 02, 2010 12:27
Zobacz profil WWW

Jakie to ma znaczenie czy Jezus byl Bogiem czy nie?

Wt mar 02, 2010 13:01

Jest już odpowiedni go tego temat "Sprzeczności w Piśmie Świętym"

Odniosę się do tego punktu:
Cytuj:
Czy to nie jest sprzeczność z tym, że wiele osób doznających śmierci klinicznej widziało, lub nawet doświadczało nieba?
Śmierć kliniczna to pic na wodę.
1.Podobne efekty i odczucia można uzyskać przy "pomocy" narkotyków, wschodnich sztuk medytacji, czy urządzeń testujących sprawność ludzkiego organizmu przy dużych przeciążeniach (piloci myśliwców, promów kosmicznych...).
2.Czy Bóg stworzył tak niedoskonały świat, że dopuściłby możliwość, żeby osoby (praktycznie) nieskończoną ilość razy mogłyby "lądować" w niebie, następnie lekarz by ich stamtąd "ściągnął" (moc bliska wskrzeszania lub nekromancji), a potem przy wielu okazjach będąc w stanie smierci klinicznej osoba mogłaby pójść do piekła?
Albo odwrotnie - człowiek jest złodziejem, mordercą i gwałcicielem (wogóle nie żałuje, a do tego planuje zbrodnie na większą skalę), w stanie smierci klinicznej trafia do piekła, lekarz go ratuje z ręki Lucyfera za pomocą elektrod i kroplówki, a potem delikwent "już wie", że jest piekło, więc czyni dobrze i jakby nic się nie stało idzie do nieba.
Naciągane to mało powiedziane!

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt mar 02, 2010 13:26

Cytuj:
''A gdy Jozue był pod Jerychem, zdarzyło się, że podniósł swoje oczy i ujrzał stojącego naprzeciw siebie męża z wydobytym mieczem w ręku. Jozue podszedł do niego i zapytał go: Czy należysz do nas, czy do naszych nieprzyjaciół? A ten odpowiedział: Nie, ale jestem wodzem wojska Jahwe; przyszedłem teraz. Wtedy Jozue upadł twarzą na ziemię, oddał mu pokłon i rzekł do niego: Co rozkaże mój pan słudze swemu? A wódz wojska Jahwe rzekł do Jozuego: Zdejm z nóg sandały swoje, bo miejsce, na którym stoisz, jest święte. I Jozue tak uczynił.''

"To właśnie ja, Jan, słyszę i widzę te rzeczy. A kiedym usłyszał i ujrzał, upadłem, by oddać pokłon przed stopami anioła, który mi je ukazał. Na to rzekł do mnie: Bacz, byś tego nie czynił, bo jestem współsługą twoim i braci twoich, proroków, i tych, którzy strzegą słów tej księgi. Bogu samemu złóż pokłon!" (Apokalipsa 22:8-9)

Czy nie jest to jakaś sprzeczność? Tu Jozue oddaje pokłon a anioł nie zakazuję mu tego, zaś gdy Jan oddał pokłon aniołowi on mu tego zabronił.

Aniołowie ci różnili się między sobą.Pierwszy był wodzem wojska Jahwe ,a drugi nie.

Podobnie Jan upadł na twarz jak martwy ,gdy ujrzał Jezusa w chwale.Uważnie czytając Biblię można dojśc do wniosku ,że Jezus w chwale to ten sam anioł wódz wojsk Jehowy Boga.

Wt mar 02, 2010 15:24

Joannag napisał(a):
Jezus w chwale to ten sam anioł wódz wojsk Jehowy Boga.
Tak uważają m.in. ŚJ - że Jezus przed wcieleniem objawiał się Izraelowi jako Michał - Książę Zastępów i ten, który pokonuje Węża Starodawnego.

A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły.
Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.

(Rdz 6:4)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt mar 02, 2010 22:30

Cytuj:
Jakie to ma znaczenie czy Jezus byl Bogiem czy nie?

Pewnie takie samo dla chrześcijan jak dla wierzących czy Bóg istnieje czy nie :)
Wyobraź sobie jak taka informacja, że Jezus nie był Bogiem wpływa choćby na porządek mszy - przemiana ciała i krwi w chleb i wino traci na wartości, tak samo mówienie, że Jezus jest naszym "Panem"...
pomyśl sam(a) o innych przykładach znaczenia boskości Jezusa z Nazaretu

Śr mar 03, 2010 13:11
zbanowany na stałe

TheJOZI napisał(a):
''A gdy Jozue był pod Jerychem, zdarzyło się, że podniósł swoje oczy i ujrzał stojącego naprzeciw siebie męża z wydobytym mieczem w ręku. Jozue podszedł do niego i zapytał go: Czy należysz do nas, czy do naszych nieprzyjaciół? A ten odpowiedział: Nie, ale jestem wodzem wojska Jahwe; przyszedłem teraz. Wtedy Jozue upadł twarzą na ziemię, oddał mu pokłon i rzekł do niego: Co rozkaże mój pan słudze swemu? A wódz wojska Jahwe rzekł do Jozuego

Proponuję o zapoznanie się z podanym poniżej linkiem myślę że z pewnością pomoże i rozwieje Twoje wątpliwości:)
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=47&t=22866&start=30

Cz mar 04, 2010 13:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]