Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 1:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego ludzie utożsamiają Krk z Kościołem Chrystusa?
Cytuj:
Strzeżcie się bałwochwalstwa - wymyslonych bożków greckich, rzymskich.
Nie chcesz chyba powiedzieć, że święci pańscy - wyznawcy Chrystusa są tożsami w owymi bóstwami

Tym bardziej że po ludzku wskazują drogę bo Boga. Tak Jezus jest Drogą, Prawdą i Życiem. Ale po ludzku jako Bóg jest przecież niedoścignionym wzorcem. Dlatego Możemy również czerpań od zwykłych ludzi, którzy tak zawierzyli że można sie od nich uczyć. A oni wstawiają się za nami w niebie.

Dartego w KK nie czcimy plastiku, zdjęcia czy rysunku ale to co za tym stoi i wyłącznie w powiązaniu z TYM, kto jest za wszystko odpowiedzialny - Bogiem.

Śr mar 10, 2010 10:58

W takim razie gdzie mamy w Biblii rozgraniczenie na wizerunki świetych i bożki rzymskie,greckie?Gdzie powiedziano,że tych pierwszych powinniśmy używać do oddawania czci Bogu?

Śr mar 10, 2010 11:03
Tutte napisał(a):
W takim razie gdzie mamy w Biblii rozgraniczenie na wizerunki świetych i bożki rzymskie,greckie?Gdzie powiedziano,że tych pierwszych powinniśmy używać do oddawania czci Bogu?

"Świętymi bądzcie jako i Ja jestem święty" (1 P 1,15-16) - święci to wzór osób, które poważnie potraktowały to wezwanie.
Święty chrześcijański to uniżony naśladowca Chrystusa.
Bożki pogańskie to herosi pełni chwały, pychy, pożądliwi uwielbienia.
Nie możliwe jest ich pomylenie :)

Śr mar 10, 2010 11:17
Moderator

Widzę, że temat odszedł od pierwotnego założenia i brnie w wątki wielokrotnie już na tym forum poruszane. Dlatego zamykam i odsyłam do wyszukiwarki, by znaleźć tematy o rzeźbach, obrazach i o tym, co Biblia mówi na ich temat.

(J 8, 32b)

Śr mar 10, 2010 19:09
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7