Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:31

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Paradoks wszechmocy i nieśmiertelności. 
Autor Wiadomość

Post Re: Paradoks wszechmocy i nieśmiertelności.
Oczywiście, że to Bóg jest winien istnienia kretów i wszystkich szkodników na tym świecie! ;-) Podobnie, jak jest odpowiedzialny za sam fakt istnienia tego świata. Mógłby go stworzyć innym, sprawić, żeby rządziły nim inne prawa, żeby na przykład nie było kretów;-) Wydaje mi się, że istotnym elementem świata w Jego zamyśle było to, żeby nie było w nim widać żadnej nadprzyrodzonej siły sprawczej - widocznie jest jakiś sens w tym, że człowiek zmaga się z różnymi przeciwnościami (na przykład z grabieniem kretówek) i nie widzi, że tam gdzieś na górze Ktoś jest. O to, jaki jest ten sens, nie mnie pytaj, nie mnie wiedzieć takie rzeczy, ale jestem przekonany, że jakiś sens istnieje. A jeśli świat ma być taki, to niestety cierpienia ludzi nie da się uniknąć, przy czym jestem przekonany, że Bóg chce, żeby świat był taki i że w konsekwencji chce żeby niektórzy czasem cierpieli, ginęli w kataklizmach, etc. (zapewne za cenę innych, potencjalnie rekompensujących to rzeczy).

A nawet gdyby z czystej złośliwości Bóg specjalnie z mojego powodu spuścił na mnie wszystkie nieszczęścia tego świata - kim jestem, żeby oceniać?

Pt mar 12, 2010 16:00
Oczywiście, że Dwunastka Niebiańskich Świstaków stworzyła wszechświat. Nawet tworząc Ziemię, latały na orbicie, i gdyby ktoś wtedy patrzał w górę, to na pewno by je zobaczył. Ale potem umknęły do Niebiańskiej Dziury, żeby wystawić nas na próbę. DNŚ specjalnie stworzyła świat tak, żeby był niedoskonały, i żeby nie było widać żadnych Ich działań - żebyśmy mieli wolną wolę i możliwość rozwoju. A każdy, kto widzi, jaki piękny jest świat, i nie jest opętany przez Żółtego Pędraka, musi dość do wniosku, że bez DNŚ to wszystko powstać nie mogło. Ci, którzy twierdzą inaczej, celowo odrzucają Prawdę.

Pt mar 12, 2010 17:40

Hej, hej, kolego od wokandy! Niniejszym oświadczam, że Twoja wypowiedź z dnia 12.03.2010, godziny 17:40, wypełnia znamiona czynu zabronionego z art. 196 kk, lecz ze względów higieny intelektualnej poniecham złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa. Będę się za to modlił za Ciebie.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, a z grzmotem w szczególności.

Pt mar 12, 2010 19:58
Zobacz profil WWW

Najwyraźniej już nie ma co liczyć na merytoryczną dyskusję tutaj. Zamykam

Pt mar 12, 2010 21:53

A widzę że nadal otwarte :D

feanor napisał(a):
Tu się chyba nie zgadzamy. Może wchodzimy tu na dyskusję o znaczeniu słowa "chcieć", ale jeśli ma się wystarczające środki, żeby czemuś zapobiec (a Bóg zapewne takowe posiada) i się temu nie zapobiega, to moim zdaniem się tego chce.

No to rzeczywiście się nie zgadzamy. Bo oznaczało by to że chciał miedzy innymi Holocaustu bo mu nie zapobiegł. A to oznacząło by że wcale nie jest Bogiem miłości tylko jakim wyrachowanym, chłodnym bóstwem bez uczuć albo (ku uciesze ateistów) :D że Go nie ma.
Nie powstrzymal on ludobójstwa nie dla tego że miał go w planach. Musi miec ku temu ważny powód ze nie interweniuje w przypadku zbrodni czy klęsk żywiołowych. Ale to material na calkiem inny temat.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt mar 12, 2010 23:19

No tak, niedopatrzenie ;) Teraz już zamykam, bo i ostatni post nie był na temat

So mar 13, 2010 0:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6