Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 2 Pytanie niewygodne - Która religia jest fałszywa? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: 2 Pytanie niewygodne - Która religia jest fałszywa?
x25 napisał(a):
Zatem coś jest fałszywe, o ile nie wszystko.

Wszytko nie może być fałszywe
Cytuj:
Cytuj:
Mi się wydaje, że nie jesteśmy w stanie tak naprawdę poznać która religia jest prawdziwa.
To jasno pokazuje, że nie jesteśmy w stanie poznać, która religia jest prawdziwa.

To proste poznać ,która religia jest prawdziwa.( jeśli któraś jest .)
Wystarczy posłuchać co "mówi " a co potem "robi " dana religia.
Ta która i "mówi " i "robi " to co mówi jest prawdziwa.

Na przykład.
jeśli muzułmanie mówią, że są religią miłości a pozwalają, dopuszczają i nie piętnują(jako religia)
zabijania innych to nie może to być religią prawdziwą.
Bóg ,jeśli istnieje, nie może sam sobie zaprzeczać.
czyli albo jest miłością albo pozwala na zabijanie niewinnych dzieci.

Jeśli na przykład jakaś religia mówi:
nie cudzołóż a dopuszcza , pozwala i nie piętnuje współżycia pozamałżeńskiego to taka religia nie jest prawdziwa.
Bo albo Bóg pozwala na cudzołóstwo albo nie.

Tak samo trzeba zrobić z innymi religiami i łatwo można odrzucić te oszukańcze.

So mar 13, 2010 15:47
czasowo zablokowany

x25 napisał(a):
Ja wiem, że Bóg istnieje i tym Bogiem jest Prawda o naszy istnieniu (prawda rozumiana nie jako informacja, ale istototowo, ontologicznie)

Jest duża różnica pomiędzy wiarą a wiedzą. Jak w coś wierzysz, to nie wiesz, jak wiesz, to już nie musisz wierzyć. Ty nie wiesz, bo dowodów nie ma, możesz jedynie wierzyć. Więc nie popełniaj tego samego błędu co wiele ludzi, mówiąc że "wiesz".

Cz maja 19, 2011 22:10

2 Pytanie niewygodne - Która religia jest fałszywa?
Dla ludzi wierzących , to bardzo dobre pytanie, które każdy człowiek uważający sie za chrześcijanina powinien szczerze zadać sobie i szukać poświadczenia w Biblii, bo ona jest podstawą wiary chrześcijańskiej. Jest napisane, że są. tylko dwie drogi, wąska i szeroka Mat7R 13 i 14W.
Jezus powiedział Ew. Jana 14R6WJa jestem Droga i Prawda i żywot. Jezus to Słowo Boga , to Słowo, które wypowiedział Bóg i Jezus w imieniu Boga. Słowa, które zawarte są w Biblii i to jest wąska droga, podobna do tej która widział Jakub drabina 1Ks. Mojż.28R12W,, I śniło mu się., że była ustawiona naziemni drabina, której szczyt sięgał nieba , po niej zaś wstępowali i zstępowali aniołowie Boży.
13W A Pan stał nad nią i mówił: Jam jest Pan, Bóg Abrahama, ojca twego,i Bóg Izaaka.
To samo potwierdza Jezus w Ew. Jana 1R 51W,, …Zaprawdę powiadam wam, ujrzycie niebo otwarte i aniołów Bożych wstępujących i zstępujących na Syna Człowieczego”. Słowo Boga, które ciałem się stało- Jezus jest jedynym pośrednikiem. 1LTym.2R 5W,, Albowiem jeden jest Bóg , jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek JEZUS CHRYSTUS”.
Jezus jest porównany do drabiny, więc wiara jest indywidualną sprawa każdego człowieka. Dlaczego więc? o wąskiej drodze napisane jest, że Ew. Mat 7Rb14W,, A ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota; i niewielu jest tych, którzy ja znajdują. Bo ludzie biorą przykład i innych ludzi, są łatwowierni i leniwi, by poświęcić swoje życie, aby szukać tej jedynej wąskiej drogi do zbawienia, która jest Jezus Chrystus”
Więc co do religii, których jest i powstaje niezliczona ilość, czy taki twór zmieści się na wąskiej drodze, ze wszystkimi naukami ludzkimi od stworzenia świata.
A wąska droga jest prosta, i zawsze dobrze widoczna, bez maskowania, upiększania i tradycji ludzkich. Do której nic nie może dołożyć czy ująć z niej człowiek, bo to Boża Droga i jedyna Prawda
Tą drogą Apostołowie i pierwsi ich uczniowie prowadzili wiernych Bogu ludzi, w Jezusie L. Rzym. 8R 38W,, Któż nas odłączy od miłości Chrystusowej? Czy utrapienie, czy ucisk, czy prześladowanie, czy głód, czy nagość, czy niebezpieczeństwo czy miecz?”
To była miłość do Boga i Prawdy. Ci, którzy chcieli coś swojego dodać do nauki Jezusa, byli oddalani. Już wtedy było takich wielu.
Czytając Biblię z wykładem Ducha Św. Widzimy prawdę i fałsz. Teresa

Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".

Pt maja 20, 2011 12:55
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5