Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji
To Ty nie dowierzasz więc sam se strzel. Ja wierzę i nie muszę. Zresztą samobójcy nie idą do nieba, więc nie jest mi to na rękę. Ale ja mam dla Ciebie lepszy pomysł i mniej drastyczny. Możesz spróbować się nawrócić, i kiedy się okaże że to ja miałem rację, to spotkamy się i powiem że miło Cię spotkać.
,,ale w myśl tego stwierdzenia, nauka nie może wykluczyć nic co nam do głowy przyjdzie, choćby to że Wszechświat został stworzony przez wielki kawałek sernika, albo różdżkę jakiejś księżniczki''
Kawałek sernika hehe. Już mogłeś się bardziej postarać. Ale z tym że obecna nauka nie może wykluczyć wszech inteligentnego sernika jako stwórcę wszechświata to przesadzasz. Jako ateista jesteś troszkę w tyle z dzisiejszą nauką. Natomiast Boga jako stwórcę nauka nigdy nie wykluczy.
A wierzę w Boga bo doświadczyłem go w swoim życiu.
|
Pt mar 12, 2010 0:36 |
|
|
|
 |
kalisto
|
No skoro mówisz ze doświadczyłeś Boga w swoim życiu, to co innego. Powinieneś więc iść z tym do mediów, głosić światu, jako naoczny świadek istnienia Boga, byłby to pierwszy niepodważalny dowód, dzięki temu może więcej ludzi uwierzy  A pytanko mam, czemu samobójcy nie idą do nieba ? czy Bóg jest nietolerancyjny ? Nie kocha wszystkich ludzi tylko sobie wybiera ? Poza tym skąd wiadomo ze tacy ludzie nie idą do nieba ? Czy jakby samobójca wrócił z zaświatów by opowiedzieć o tym co widział wciąż byłby samobójcą (tyle że "żywym")  ? Kolejny paradoks, jakich nie mało w Waszych wierzeniach, ktoś tego nie dopracował 
|
Pt mar 12, 2010 9:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.O ile wiem, Kościół katolicki w ostatnich czasach wycofuje się delikatnie z twierdzenia o potępieniu samobójców: SamobójstwoCytuj: Samobójstwo pod wpływem depresji nie odbiera prawa do katolickiego pogrzebu . Należy jednak pamiętać, że udzielenie bądź nie katolickiego pogrzebu nie jest równoznaczne z orzeczeniem Kościoła, czy człowiek jest zbawiony czy nie.
|
Pt mar 12, 2010 9:43 |
|
|
|
 |
kalisto
|
Czyli to ludzie i ich przepisy decydują o tym czy człowiek idzie do nieba ?  dobrze to rozumiem ?
|
Pt mar 12, 2010 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. Nie, jest dokładnie odwrotnie. Przepisy decydują o sposobie pochówku, nie o zbawieniu - to jest wyraźnie powiedziane?
|
Pt mar 12, 2010 10:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba po raz kolejny sam siebie oszukujesz. Jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy to w mediach można znalezć bardzo dużo o działaniu i obecności Boga wśród ludzi, ale dla Ciebie i wielu ateistów to i tak za mało. Więc nie mów mi że jak pójdę do mediów to ogłosić to byłbyś skłonny się nawrócić. Zresztą i tak pewnie masz dużo większe wymagania dla Boga żeby w niego uwierzyć. ,,A pytanko mam, czemu samobójcy nie idą do nieba ?''Jest jeszcze coś takiego jak czyściec. Chyba nie słyszałeś. Zresztą ktoś tu się tak upierał przy dosłowności przykazania nie zabijaj, że dziwi mnie to pytanie. Jak kolega napisał, nie zabijaj to nie zabijaj i kropka. Podobno katolik nie może zabić napastnika nawet w obronie koniecznej żony i dzieci, a tu wyskakujesz że jak się sam zabije to nic się nie stanie i Bóg przymruży na to oko. Troszkę bez sensu. Czy jakby samobójca wrócił z zaświatów by opowiedzieć o tym co widział wciąż byłby samobójcą (tyle że "żywym") ? Kolejny paradoks, jakich nie mało w Waszych wierzeniach, ktoś tego nie dopracował  Takie paradoksy to chyba tylko kolega u mnie se wymyślać. No tak, kawałek sernika też może wrócić zza światów Ci to powiedzieć i też będzie to paradoks.
|
Pt mar 12, 2010 13:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Chyba po raz kolejny sam siebie oszukujesz. Jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy to w mediach można znalezć bardzo dużo o działaniu i obecności Boga wśród ludzi, ale dla Ciebie i wielu ateistów to i tak za mało. To ja bym poprosił o kilka przykładów działania Boga w tym wieku, opisanych w wiarygodnych mediach (na poziomie krajowym). Tylko przykładów, wskazujących jednoznacznie na Boga (jakieś niepokalane poczęcie, zmartwychwstanie, gorejący krzak), a nie fanatycznych interpretacji ("czułam, że Bóg do mnie mówi w ten sposób, kiedy przed wyjściem z domu nogi zaczęły mi drżeć, i okazało się, że zostawiłam włączone żelazko").
|
Pt mar 12, 2010 14:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szczerze to nie chce mi się szukać. Ale dla chcącego nic trudnego. Pan Google czeka. W telewizji też czasami można coś znalezć. Na tym forum też coś by się pewnie znalazło. Ale czemu akurat z tego wieku. Jak by nie było to się dopiero co zaczął.
|
Pt mar 12, 2010 23:02 |
|
 |
mazli
|
grzmot napisał(a): To ja bym poprosił o kilka przykładów działania Boga w tym wieku, opisanych w wiarygodnych mediach (na poziomie krajowym). Podam przykład z mojego życia. Około tydzień temu miałem sen. Nigdy snów nie miewam, lub ich całkowicie nie pamiętam. Przyśnił mi się mój brat. Następnego dnia wolałem być przy nim cały czas. W pewnym momencie zrobiło mu się niedobrze, zemdlał i upadł na ziemię. Ma tylko 10 lat. Na szczęście była tam moja mama i ja, więc podnieśliśmy go i wspólnymi siłami wrócił do siebie. Nigdy coś takiego mu się nie zdarzało. Teraz nie zmierzymy linijką czy sen był ostrzeżeniem od Boga, czy olbrzymim zbiegiem okoliczności. Przychylam się do opcji pierwszej z uwagi na brak snów w moim dotychczasowym życiu. Ale udowodnić tego nie można.
|
Pt mar 12, 2010 23:31 |
|
 |
kriss73
|
mazli napisał(a): grzmot napisał(a): To ja bym poprosił o kilka przykładów działania Boga w tym wieku, opisanych w wiarygodnych mediach (na poziomie krajowym). Podam przykład z mojego życia. Około tydzień temu miałem sen. Nigdy snów nie miewam, lub ich całkowicie nie pamiętam. Przyśnił mi się mój brat. Następnego dnia wolałem być przy nim cały czas. W pewnym momencie zrobiło mu się niedobrze, zemdlał i upadł na ziemię. Ma tylko 10 lat. Na szczęście była tam moja mama i ja, więc podnieśliśmy go i wspólnymi siłami wrócił do siebie. Nigdy coś takiego mu się nie zdarzało. Teraz nie zmierzymy linijką czy sen był ostrzeżeniem od Boga, czy olbrzymim zbiegiem okoliczności. Przychylam się do opcji pierwszej z uwagi na brak snów w moim dotychczasowym życiu. Ale udowodnić tego nie można. Jaki ten Bóg jest dziwny. Tobie pomógł, żeby braktu nic się nie stało, a jednocześnie nie kiwnie palcem aby ocalić od dzieci np. chore na raka przed śmiercią. W taki oto sposób na całym świecie ocaleje tysiąc a giną miliony. Pokręcone to
|
So mar 13, 2010 14:02 |
|
 |
mazli
|
kriss73 napisał(a): Tobie pomógł, żeby braktu nic się nie stało, a jednocześnie nie kiwnie palcem aby ocalić od dzieci np. chore na raka przed śmiercią. W taki oto sposób na całym świecie ocaleje tysiąc a giną miliony. Pokręcone to Kriss, jest jeszcze gorzej - zginą i tak wszyscy!
|
So mar 13, 2010 15:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas: dlatego, że jeśli Bóg faktycznie działa, to na pewno kilka razy w ciągu dziesięciu ostatnich lat zadziałał (sporo się działo). Poza tym, aparaty cyfrowe od tych kilku lat są popularniejsze, więc na pewno ktoś pstryknął fotkę (bo np. fotek UFO google zna sporo) - i wrzucił do sieci. W ogóle, to w google znajdę też dowody (niepodważalne!) na istnienie żywego Elvisa, Latającego Potwora Spaghetti, Niewidzialnego Różowego Jednorożca, bogów nordyckich, greckich, NWO, potwora z Loch Ness itd. Do kogo z nich najlepiej się modlić?
mazli: nie obraź się, ale idziesz na łatwiznę. Prosiłem wyraźnie o przykład jednoznacznie świadczący o działaniu Boga, a nie zdarzenie, które każdy może zinterpretować jak mu się podoba. Czy Twój brat śnił Ci się pierwszy raz w życiu? Czy, jeśli śnił Ci się poprzednio, coś mu się stało? Skąd wiesz, czy nie wróciłby do siebie "wspólnymi siłami", cokolwiek to znaczy, gdyby Ciebie tam nie było? Czy, jeśli to był jedyny raz, i jesteś pewny, że bez "proroczego" snu nastąpiłaby tragedia, możesz wykluczyć: przypadek, swoje zdolności paranormalne, błąd Matrixa lub sen zesłany przez Szatana (bo Wujek może mieć w tym jakiś interes)?
|
So mar 13, 2010 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
grzmot napisał(a): quas: dlatego, że jeśli Bóg faktycznie działa, to na pewno kilka razy w ciągu dziesięciu ostatnich lat zadziałał (sporo się działo). Poza tym, aparaty cyfrowe od tych kilku lat są popularniejsze, więc na pewno ktoś pstryknął fotkę (bo np. fotek UFO google zna sporo) - i wrzucił do sieci. W ogóle, to w google znajdę też dowody (niepodważalne!) na istnienie żywego Elvisa, Latającego Potwora Spaghetti, Niewidzialnego Różowego Jednorożca, bogów nordyckich, greckich, NWO, potwora z Loch Ness itd. Do kogo z nich najlepiej się modlić? Najlepiej do wszystkich po kolei...i nie zapomnij o modlitwie do UFO - bo fotki nie wyjasniają co to jest, więc przezornie włącz także do swego panteonu bogów Cytuj: mazli: nie obraź się, ale idziesz na łatwiznę. Prosiłem wyraźnie o przykład jednoznacznie świadczący o działaniu Boga, a nie zdarzenie, które każdy może zinterpretować jak mu się podoba. W układzie słonecznym, w całej naszej galaktyce, jedyna planeta - Ziemia - posiada warunki do życia....przypadek? Więc ów "przypadek" nazywa się Bóg.
|
So mar 13, 2010 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wybacz Aluś, ale naciągasz fakty. Nie masz dokładnych informacji o faktycznych warunkach na planetach układu słonecznego, i praktycznie żadnego pojęcia o warunkach na ogromnej liczbie planet w galaktyce. Nie wiesz - i nikt dokładnie nie wie, bo nie mamy technologii pozwalającej na uzyskanie takiej wiedzy, nawet ile jest tych planet, a co dopiero, jakie są na nich warunki i czy coś tam żyje. Nie wiesz też, jakich warunków potrzeba, żeby się pojawiło jakiekolwiek życie (bo może być inne od ziemskiego).
Ale gdyby nawet Ziemia była jedyną zamieszkaną (przez jakiekolwiek życie) planetą w tej galaktyce, to i tak sam ten fakt w żaden sposób nie dowodziłby istnienia żadnego bóstwa.
|
So mar 13, 2010 21:08 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Podam przykład z mojego życia. Około tydzień temu miałem sen. Mazli, ostatnio czytalem o ciekawym doswiadczeniu. Osobie bioracej udzial zaklada sie "okulary" z wbudowanymi diodami swietlnymi. Chodzi o krotkie naswietlanie i obserwowanie reakcji oka. Otoz okazuje sie, ze oko reaguje na krotka chwile PRZED zaswieceniem diody. Nie wiem jak nazwac to zjawisko, ale z "cudem przepowiedzenia przyszlosci" raczej sie nie zgodze.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
So mar 13, 2010 21:29 |
|
|
|