Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 14:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Podatek na Kościół 
Autor Wiadomość

Post Re: Podatek na Kościół
Cytuj:
ashkel86 zapominasz o tym, że na pensję takiego kapelana oprócz kilku, kilkanastu % osób, które tego nie chcą składa się kilkadziesiąt % wierzących obywateli,
ja też nie chcę, żeby remontowano ulice w dzielnicy, w której nie mieszkam - ale takie są uroki wspólnego budżetu

Akurat za remont ulic płaci samorząd , a on sam ma budżet właśnie ze środków mieszkańców ulic. Po za tym przez z tej ulicy mogą korzystać ludzie niezamieszkujący na niej. W końcu mogą tam być sklepy, zakłady pracy , urzędy itp.
Sam remont ulic wynika ponadto z realizacji określonych ustach, uchwał, rozporządzeń. Ogólnie korzyść z wyremontowanej ulicy jest dla wymierna dla wszystkich.

Jeśli już koniecznie państwo musi łożyć na kapelana , niech przynajmniej nie zatrudnia go bezpośrednio na etat. Pieniądze powinna otrzymywać parafia i te pieniądze przeznaczać na usługi kapelana. Na terenie szpitala działa wiele podmiotów np. kiosk, które funkcjonują nie będąc jednocześnie na garnuszku szpitala. Szpital mógłby przeznaczyć pomieszczenie na kaplicę , a o finansowanie jej działalności, nie musiałby się martwić , bo zrobiła by to parafia z pieniędzy od państwa.

Cytuj:
Podałeś tylko teks statusu kapelana w szpitalach - a gdzie odpowiedź na zarzut "w szpitalach WYMUSZA SIĘ zatrudnienie kapelana szpitalnego".
Nadal pozostaje otwarte pytanie - kto wymusza?

Ano widzisz. Wyobraź sobie taką sytuację . Przychodzi do dyrektora taki ksiądz. Przedstawia mu ładną formułkę : " 3. Zgodnie z Kodeksem Pracy, kapelan przedstawiając właściwy dokument podpisany przez Ordynariusza miejsca, zawiera umowę o pracę z dyrektorem zakładu leczniczego, Domu Opieki Społecznej lub sanatorium.
Mówi o tym również tekst Konkordatu Polskiego z 1993 r. W art. 17, pkt 1: "Rzeczpospolita Polska zapewnia warunki do wykonywania praktyk religijnych i korzystania z posług religijnych osobom przebywającym w zakładach penitencjarnych, wychowawczych, resocjalizacyjnych oraz opieki zdrowotnej i społecznej, a także w innych placówkach tego rodzaju"
Dyrektor może się nie zgodzić , jednak wystarczy , iż ksiądz znajdzie jednego wyznawcę rzymsko katolickiego, to już może wytoczyć proces takiemu szpitalowi.

Mało tego Ustawa z dnia 30 sierpnia 1991 r. o zakładach opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 91, poz. 408) mówi dość jasno :
3. W zakładach opieki zdrowotnej przeznaczonych dla osób wymagających całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych pacjent ma również prawo do:

"1) dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie,

2) kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz,

3) opieki duszpasterskiej.

4. Koszty realizacji uprawnień wymienionych w ust. 3 pkt 1 i 2 nie mogą obciążać zakładu opieki zdrowotnej." --> koszt realizacji pkt. 3 jak najbardziej może obciążać czyli w zasadzie musi.
Taka diecezja Warszawsko - Praska wydała statut , który nakazuje zatrudnienie kapelana na etat, innej drogi współpracy nie ma. Diecezja narzuca określone warunki dyrektorowi szpitala , a on sam nie może ich negocjować.

Wt mar 09, 2010 11:01
Jeśli nie rozgraniczasz "ma prawo" a "zmusza" to dyskusja staje się bezprzedmiotowa.

Wt mar 09, 2010 11:09

ashkel86 napisał(a):
Akurat za remont ulic płaci samorząd , a on sam ma budżet właśnie ze środków mieszkańców ulic. Po za tym przez z tej ulicy mogą korzystać ludzie niezamieszkujący na niej. W końcu mogą tam być sklepy, zakłady pracy , urzędy itp.

Nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Nie chcę wiedzieć kto płaci za budowę drogi - chodziło mi o zwrócenie uwagi, że przy wspólnym budżecie nasze pieniądze nie zawsze będą wydawane dokładnie po naszej myśli.

Dbający o zdrowie będą sponsorować leczenie nałogowych palaczy, miłośnicy formuły 1 dorzucą się do budowy stadionów na Euro, pacyfiści są zmuszeni płacić za nowe F-16, a kilka, kilkanascie procent ateistów sypnie groszem do zachcianek katolickiej większości ;). Na pocieszenie powiem, że być może za kilka lat przyjdzie mi sponsorować zapłodnienia in vitro, których nie popieram. Nie jest to najdoskonalsze rozwiązanie na świecie, ale chyba nie ma lepszego ;).
pozdrawiam

Wt mar 09, 2010 23:03

Cytuj:
Jeśli nie rozgraniczasz "ma prawo" a "zmusza" to dyskusja staje się bezprzedmiotowa.

Tylko te "ma prawo" w rzeczywistości przekłada się na "zmusza". Przecież przykazania Kościelne nakazują uczestnictwo we mszy, przyjmowanie sakramentów. Zatem nawet ,jeśli w szpital znajdzie się choćby jeden Katolik to państwo musi zapewnić mu możliwość uczestnictwa we mszy. I nie ma znaczenia czy koleś chce lub nie chce mszy , prawo kanoniczne nakłada na niego taki obowiązek.

Cytuj:
Dbający o zdrowie będą sponsorować leczenie nałogowych palaczy, miłośnicy formuły 1 dorzucą się do budowy stadionów na Euro, pacyfiści są zmuszeni płacić za nowe F-16, a kilka, kilkanascie procent ateistów sypnie groszem do zachcianek katolickiej większości ;). Na pocieszenie powiem, że być może za kilka lat przyjdzie mi sponsorować zapłodnienia in vitro, których nie popieram. Nie jest to najdoskonalsze rozwiązanie na świecie, ale chyba nie ma lepszego ;).

Ok, system nie jest doskonały. To szczera prawda.
Nie możesz jednak powiedzieć Polski Kościół jest zupełnie bez winy. Odnoszę wrażenie ,że ma olbrzymi problem ,jeśli chodzi o określenie swoich potrzeb materialnych. Wierni też praktycznie nic nie wiedzą jaki jest majątek Kościoła, ile pieniędzy ma, będzie miał, skąd je ma ? Są , co prawda przypadki ,gdzie publikowano sprawozdania finansowe, lecz dotyczyło to mniejszych podmiotów typu parafia , nigdy natomiast całości.

Śr mar 10, 2010 19:05
ashkel86 napisał(a):
Tylko te "ma prawo" w rzeczywistości przekłada się na "zmusza". Przecież przykazania Kościelne nakazują uczestnictwo we mszy, przyjmowanie sakramentów. Zatem nawet ,jeśli w szpital znajdzie się choćby jeden Katolik to państwo musi zapewnić mu możliwość uczestnictwa we mszy. I nie ma znaczenia czy koleś chce lub nie chce mszy , prawo kanoniczne nakłada na niego taki obowiązek.

A szpital jest dla pacjenta czy pacjent dla szpitala i kto łoży, utrzymuje, służbę zdrowia?
Szpitale są własnością społeczeństwa, a społeczeństwo ma prawo do korzystania z wszystkich posług wedle swego uznania.

Cz mar 11, 2010 10:02

ashkel86 ja także jestem zwolennikiem większego ubóstwa w Kościele (może dlatego, że dotyczyłoby ono księży, a nie mnie :p), ale ostatecznie sponsorowanie przez Państwo 'instytucji', z której korzysta większość Polaków nie jest jakimś wielkim dramatem.

Co do samych sprawozdań finansowych to też nie jest tak, że ludzie ich z niecierpliwością oczekują; gdy mój probosz w trakcie ogłoszeń duszpasterskich robił krótkie miesięczne podsumowanie finansów to ludzie wychodzili z kościoła jeszcze przed błogosławieństwem. Prawda jest taka, że jak ktoś dobrowolnie daje pieniądze na tacę to wie, że ksiądz ich nie przepije, ale dzięki temu, że nie widział rozliczenia zawsze może pomarudzić o tym jacy to księża zachłanni: takie nasze katolickie rozdwojenie jaźni ;).
pozdrawiam

Cz mar 11, 2010 23:39

Cytuj:
A szpital jest dla pacjenta czy pacjent dla szpitala i kto łoży, utrzymuje, służbę zdrowia?
Szpitale są własnością społeczeństwa, a społeczeństwo ma prawo do korzystania z wszystkich posług wedle swego uznania.

A nie wydaje Ci się , że taki kapelan głupio wygląda przed pacjentami , gdy mówi o wykonywaniu swojej pracy z powołania , skoro pracuje jak zwykły pracownik na etacie. Każdy wtedy ma pojęcie ile warte jest tego typu "powołanie".

Pt mar 12, 2010 17:08
ashkel86 napisał(a):
A nie wydaje Ci się , że taki kapelan głupio wygląda przed pacjentami , gdy mówi o wykonywaniu swojej pracy z powołania , skoro pracuje jak zwykły pracownik na etacie. Każdy wtedy ma pojęcie ile warte jest tego typu "powołanie".

Bóg powołuje ludzi - a człowiek ma to do siebie, że musi konsumowac i odziewac ciało - głupio to wyglądałby obdarty szkieletor.
Kto z chorych zechciałby z takim rozmawić, przyjmowac posługi.

Pt mar 12, 2010 18:31

Cytuj:
Bóg powołuje ludzi - a człowiek ma to do siebie, że musi konsumowac i odziewac ciało - głupio to wyglądałby obdarty szkieletor.

Tylko jeśli pracujesz na etat to robisz z powołania pełnopłatny zawód.
Jezus i apostołowie nigdy nie pobierali odgórnej pensji za swoje nauki oraz cuda. Żyli z ofiar wiernych to prawda. Jednak nigdy nie wyznaczali swoim darczyńcą : muszę miesięcznie dostawać x srebrników , aby nauczać dalej.
Paweł z Tarsu w kwestii datków mówił następująco :
"(7) Każdy niech przeto postąpi tak, jak mu nakazuje jego własne serce, nie żałując i nie czując się przymuszonym, albowiem radosnego dawcę miłuje Bóg.
2 list do Koryntian 9:7

Pt mar 12, 2010 21:36
ashkel86 napisał(a):
Cytuj:

Tylko jeśli pracujesz na etat to robisz z powołania pełnopłatny zawód.
Jezus i apostołowie nigdy nie pobierali odgórnej pensji za swoje nauki oraz cuda. Żyli z ofiar wiernych to prawda. Jednak nigdy nie wyznaczali swoim darczyńcą : muszę miesięcznie dostawać x srebrników , aby nauczać dalej.
Paweł z Tarsu w kwestii datków mówił następująco :
"(7) Każdy niech przeto postąpi tak, jak mu nakazuje jego własne serce, nie żałując i nie czując się przymuszonym, albowiem radosnego dawcę miłuje Bóg.
2 list do Koryntian 9:7

Tylko, że to nie ten cytat :)
- "Czyż nie wiecie, że ci, którzy trudzą sie wokół ofiar, żywią się ze światyni, a ci, którzy posługują przy ołtarzu, mają udział w ofiarach ołtarza. Tak też i Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głosza Ewangelię" (1 Kor 9, 13-14 ).

So mar 13, 2010 12:21

Cytuj:
Tylko, że to nie ten cytat :)
- "Czyż nie wiecie, że ci, którzy trudzą sie wokół ofiar, żywią się ze światyni, a ci, którzy posługują przy ołtarzu, mają udział w ofiarach ołtarza. Tak też i Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głosza Ewangelię" (1 Kor 9, 13-14 ).

Nie bardzo rozumiem. Oznaczenie fragmentu w mojej wypowiedzi jest dobre. Nie wiem czy oto Ci chodziło ?

Jednak z tego co podałaś i tak nie zmienia znaczenia późniejszego cytatu z 2 listu do Koryntian. Darczyńca musi przekazać dar nieprzymuszony.

Odnośnie tego cytatu jaki przytoczyłaś. Jezus mówił coś dokładnie odwrotnego.
"(6) Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. (7) Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie. (8) Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! (9) Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów

Inny fragment mówi praktycznie o tym jak pobieranie pieniędzy kłóci się z posługą kapłańską

"24Nikt nie może dwom panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował; albo z jednym będzie trzymał, a drugim wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie."

Zatem czyżby autor listu do Koryntian podważał słowa Jezusa. Przecież z tego ww. tekstu wynika jednoznacznie, nauczanie i świadczenie posług religijnych nie może generować zysku.

Wiem istniało coś takiego jak dziesięcina. Tylko to był podatek nałożony na Żydów (później też dotyczyło to chrześcijan), a inne nacje nie musiały go opłacać. To po pierwsze. A po drugie , był przeznaczany na działalność świątyni. Kapłani z puli dziesięciny nie otrzymywali wynagrodzenia za swoje posługi w określonej kwocie co miesiąc.

Ponadto Jezus wielokrotnie mówił o nie gromadzeniu własności w sensie majątkowym.
"Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną. 20Gromadźcie sobie skarby w niebie, gdzie ani mól, ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się i nie kradną."

Co to ma do rzeczy. Ano dużo. Otóż z pracy na etat wynika pensja , która zgodnie z prawem staje się własnością księdza. On sam nie musi przekazywać jej Kościołowi (formalnie ). Zatem gromadzi sobie skarby na ziemi.

Jezus co prawda powiedział (cytat z pamięci) "godzien robotnik zapłaty swojej". Jednak robotnik w żaden sposób nie równa się kapłanowi.

So mar 13, 2010 17:11
I Apostołom zakazywał spożywać posiłki, nakazał rezygnację z odzieży, środków higieny...etc.
Słowa o słuzbie dwu panom odnoszą się do wszystkich.....zatem rozumię, że zyjesz jak asceta, odziez nosisz pokutną, myjesz się szarym mydłem, nie korzystasz z żadnych osiągnięc współczesnej techniki.......a kto za Ciebie pisze na kompie i czyim:D :lol:

So mar 13, 2010 20:46

Cytuj:
I Apostołom zakazywał spożywać posiłki, nakazał rezygnację z odzieży, środków higieny...etc.

Wyobraź sobie , że właśnie mówił coś w tym stylu ;) I nie tyle w nich zakazywał , co bardzo podważał ich wartość. W zasadzie to jego główną radą jest bierność wobec wydarzeń.

Przytaczam bardzo obszerny fragment
"Dlatego powiadam wam: Nie troszczcie się zbytnio o swoje życie, o to, co macie jeść i pić, ani o swoje ciało, czym się macie przyodziać. Czyż życie nie znaczy więcej niż pokarm, a ciało więcej niż odzienie? (26) Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani żną i nie zbierają do spichlerzy, a Ojciec wasz niebieski je żywi. Czyż wy nie jesteście ważniejsi niż one? (27) Kto z was przy całej swej trosce może choćby jedną chwilę dołożyć do wieku swego życia? (28) A o odzienie czemu się zbytnio troszczycie? Przypatrzcie się liliom na polu, jak rosną: nie pracują ani przędą. (29) A powiadam wam: nawet Salomon w całym swoim przepychu nie był tak ubrany jak jedna z nich. (30) Jeśli więc ziele na polu, które dziś jest, a jutro do pieca będzie wrzucone, Bóg tak przyodziewa, to czyż nie tym bardziej was, małej wiary? (31) Nie troszczcie się więc zbytnio i nie mówcie: co będziemy jeść? co będziemy pić? czym będziemy się przyodziewać? (32) Bo o to wszystko poganie zabiegają. Przecież Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. (33) Starajcie się naprzód o królestwo /Boga/ i o Jego Sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane. (34) Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy."

Ew. Mateusza 6 , 25-34

Cytuj:
Słowa o słuzbie dwu panom odnoszą się do wszystkich.....zatem rozumię, że zyjesz jak asceta, odziez nosisz pokutną, myjesz się szarym mydłem, nie korzystasz z żadnych osiągnięc współczesnej techniki.......a kto za Ciebie pisze na kompie i czyim:D :lol:

Hej, ja jestem tym robotnikiem godnym zapłaty swojej :twisted: . Jest również inny problem nie wiem czy specjalnie można by mnie nazwać chrześcijaninem - pomimo zaliczenia niemal wszystkich sakramentów.
Wracając do tematu, Jezus wymagał wyzbycia się dóbr materialnych głównie od swoich potencjalnych uczniów. Trudno , aby wymagał tego od zwykłych wiernych , bo jak oni mieliby wspierać (ofiarą) misję Jezusa i apostołów ? Ktoś musi być tym "wołem roboczym". Ofiarę nawet na najświętszego mesjasza należy jakoś wypracować.

So mar 13, 2010 23:35

Alus napisał(a):
Czyż nie wiecie, że ci, którzy trudzą sie wokół ofiar, żywią się ze światyni, a ci, którzy posługują przy ołtarzu, mają udział w ofiarach ołtarza.
Braki w lekturze ST wychodzą - kapłani z pokolenia Lewiego nie otrzymali przy wejściu do Kanaanu ziemi na własność (oprócz kilku miast), gdyż byli poświęceni Bogu i utrzymywali się z darów świątynnych (np. pewne części ze zwierząt ofiarnych, pieniądze za wykup pierworodnego itd.).
Prezbiterzy chrześcijańscy nie mogą być z nimi porównywani (tym bardziej powołując się na Prawo, które przecież miało być wypełnione).

Jeżeli więc my zasialiśmy wam dobra duchowe, to
cóż wielkiego, że uczestniczymy w żniwie waszych dóbr doczesnych?(...)

//Tu jest stwierdzenie warunkowe: jeżeli zasialiśmy... Kościół wymaga "troszczenia się potrzeby wspólnoty",
//a wymagania wiernych są jakoś pomijane - nie ważne, czy ksiądz wykonuje posługę dobrze czy źle, to i tak tyle samo
//"MU SIĘ NALEŻY"
Nie korzystaliśmy jednak z tej możności, lecz
znosimy wszystko byle nie stawiać żadnych przeszkód Ewangelii Chrystusowej.(...)

//już Paweł zauważa, że domaganie się zapłaty za głoszenie Słowa
//może się odbić na "jakości"
Gdybym to czynił z własnej woli, miałbym zapłatę,
lecz jeśli działam nie z własnej woli, to tylko spełniam obowiązki szafarza.
Jakąż przeto mam zapłatę? Otóż tę właśnie, że głosząc Ewangelię bez żadnej zapłaty, nie korzystam z praw, jakie mi daje Ewangelia.

(1Kor 9:11, 13, 17-18)
//To w końcu księża czynią posługę z wyboru czy z powołania? ("nie wyście Mnie wybrali, ale ja was wybrałem")

Nie pożądałem srebra ani złota, ani szaty niczyjej.
Sami wiecie, że te ręce zarabiały na potrzeby moje i moich towarzyszy.
We wszystkim pokazałem wam, że tak pracując trzeba wspierać słabych i
pamiętać o słowach Pana Jezusa, który powiedział: Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu.

(Dz 20:33-35)
//czy księża uznają się za tych 'słabych' ?
//a może dają wiernym sposobność do "radości"? (przez dawanie)

Kto dotąd kradł, niech już przestanie kraść, lecz raczej
niech pracuje uczciwie
własnymi rękami,
by miał z czego udzielać potrzebującemu
.
(Efezjan 4:28)
//Czy na potrzebujących księża dają ze swoich (i jak często) czy raczej ze zbiórek parafian?

Proszę więc was, bracia, przez Pana naszego Jezusa Chrystusa i przez miłość Ducha,
abyście udzielili mi wsparcia modłami waszymi za mnie do Boga.
(Rzymian 15:30)

Sami bowiem wiecie, jak należy nas naśladować, bo nie wzbudzaliśmy wśród was niepokoju ani u nikogo nie jedliśmy za darmo chleba, ale pracowaliśmy w trudzie i zmęczeniu, we dnie i w nocy, aby dla nikogo z was nie być ciężarem.
Nie jakobyśmy nie mieli do tego prawa, lecz po to, aby dać wam samych siebie za przykład
do naśladowania
. Albowiem gdy byliśmy u was, nakazywaliśmy wam tak: Kto nie chce pracować, niech też nie je!
Słyszymy bowiem, że niektórzy wśród was postępują wbrew porządkowi: wcale nie pracują, lecz zajmują się rzeczami niepotrzebnymi.
Tym przeto nakazujemy i napominamy ich w Panu Jezusie Chrystusie, aby pracując ze spokojem, własny chleb jedli.
Wy zaś, bracia, nie zniechęcajcie się w czynieniu dobrze!
Jeżeli ktoś nie posłucha słów naszego listu, tego sobie zaznaczcie
i nie obcujcie z nim, aby się zawstydził.
(2Tesaloniczan 3:7-14)
------------------------------------------------------------------------

Nie przyjmuję chwały od ludzi
(J 5:41)
Syn Człowieczy nie przyszedł aby mu służono, lecz aby służył
(Mt 8:20)
Ja jestem wśród was jako ten, który usługuje
(Łk 22:27)

Jak Ewangelia była/jest rozumiana przez Wikariuszy Chrystusa?

"Kogo to może razi i kto by zarzucał, że przecież Chrystus Pan obywał się bez tej wszelkiej wystawności,
NIECH ZWAŻY
, że
Papież NIE zastępuje Zbawiciela prześladowanego i zhańbionego śmiercią krzyżową,
LECZ Chrystusa Pana, PANUJĄCEGO w Niebie w wywyższeniu CHWAŁY."
(Ks.dr Fr. Spirago, Katolicki katechizm ludowy, cz.I, s.320)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N mar 14, 2010 12:08
Elbrus - typowa manipulacja :D
"Zgubiłeś" zdanie - "Tak też i pan postanowił ażeby z Ewangelii zyli ci, którzy głoszą Ewangelię" (1 Kor 9,14 )....szkoda , że nie mogłeś wytłumaczyć Pawłowi jaki był niedouczony...

ashkel - utrzymanie "tych co głoszą Ewangeli", a dary pomocy dla współbraci, czyli jałmużna, to zupełnie inne zagadnienia.
Jasne, klarowne nauki wymieszacie, zrobicie typowy misz masz, i wyciągacie jak królika z kapelusza dowolny cytat dla podparcia swoich tez.

Wt mar 16, 2010 10:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona