Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
 Re: Harry Potter
Mroczny Pasażer napisał(a): Cristof napisał(a): Mroczny pasażer napisał(a): Jak już wcześniej pisałem - każdy kto widzi w HP potajemnie przemycany okultyzmy najzwyczajniej w świecie nie zrozumiał książki. I to jest o tyle dziwne, że to książka dla dzieci, którą to dzieci doskonale rozumieją, ale to dorośli mają z nią problemy interpretacyjne. Źle to świadczy o dorosłych.
Przeceniasz możliwości interpretacyjne, umysłowe dzieci. Okultyzm w tej książce jest im podany na tacy, a one nie mają dostatecznej wiedzy, żeby się przed nim zabezpieczyć. Mroczny pasażer napisał(a): Ah i ja też mogę zacząć mówić, że Biblia, a szczególnie ST, nie potępia zabijania, a nawet je popiera w ramach kary. Mogę tak interpretować? Mogę. Ale nie znaczy to od razu, że mam rację. Nie masz, ponieważ byłaby to nadinterpretacja z Twojej strony. mroczny pasażer napisał(a): Analogicznie jest z Tobą Cristof - albo nie zrozumiałeś książki albo źle ją interpretujesz. Innych opcji najzwyczajniej w świecie nie ma. Odpowiednio zrozumiałem fragmenty tej książki, które zawierają opis realnie istniejących technik okultystycznych i interpretacja całej książki jest tutaj nieistotna. Ad1. Przykro mi, ale się mylisz.  Po pierwsze - nie manipuluj - NIE MA TAM OKULTYZMU. Są jakieś czary, wymyślone zaklęcia itp. I wiesz co? To nic nowego! Tak, takie rzeczy przewinęły się przez wiele książek dla dzieci. Zdziwiony? I powtarzam - w kinach jest grana Alicja w Krainie Czarów. Do ataku! Ad.2 Dokładnie! Tak samo jak teraz Ty nadinterpretowujesz Pottera. Dostrzeż to panie kolego. Ad.3 Jeszcze raz mi przykro, ale jeśli to wszystko co piszesz nt. Pottera jest wg Ciebie prawdą to nie zrozumiałeś książki, której targetem są dzieci w wieku 8-14 lat. To trochę smutne. ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) P.S. Cytuj: 1. Nie czytam i nie będę czytał dzieł poświęconych okultyzmowi w jakimkolwiek stopniu. W takim razie nie wypowiadaj się na temat rzekomego okultyzmu w HP skoro tymi słowami potwierdzasz, że nie masz na ten temat zielonego pojęcia, ok?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt mar 16, 2010 12:31 |
|
|
|
 |
DiBi
|
ja czytałam i się wypowiem  Nawet miałam wszystkie części w domu. Ksiądz, który spowiadał mnie w oparciu o "furtki" dla szatana uświadomił mi co jest w HP złego. Otóż wszystkie zaklęcia znajdujące się w książkach pochodzą z czarnej magii, są prawdziwe i czytając je otwieramy wejście złemu.
|
Cz mar 18, 2010 19:56 |
|
 |
a.R.E.k.
|
DiBi napisał(a): ja czytałam i się wypowiem  Otóż wszystkie zaklęcia znajdujące się w książkach pochodzą z czarnej magii, są prawdziwe Wybacz, ale to stwierdzenie jest co najmniej niedorzeczne. Chociaż zawsze można spróbować. A nóż widelec podczas wypowiadania słowa "Lumos" na końcu patyka zapali się światełko.
|
Cz mar 18, 2010 20:58 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
DiBi napisał(a): ja czytałam i się wypowiem  Nawet miałam wszystkie części w domu. Ksiądz, który spowiadał mnie w oparciu o "furtki" dla szatana uświadomił mi co jest w HP złego. Otóż wszystkie zaklęcia znajdujące się w książkach pochodzą z czarnej magii, są prawdziwe i czytając je otwieramy wejście złemu. Albo marna prowokacja, ale totalny brak podstawowej wiedzy i znaczna uległość na manipulacje. A nie spróbowałaś może przemysleć tego co ten, jak dowodzą Twoje słowa, niedokształcony ksiądz Ci powiedział? Jak zacznie twierdzić, że oglądanie filmów z Chuckiem Norissem prowadzi do zainteresowania się karate, a karate to szatan to też uwierzysz? Naprawdę, czytając takie wypowiedzi zaczynam wątpić w zdolności samodzielnego myślenia u katolików... I jeszcze pytanko do Cristofa bo zapomniałem - ile części HP przeczytałeś?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt mar 19, 2010 6:47 |
|
 |
DiBi
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Albo marna prowokacja, ale totalny brak podstawowej wiedzy i znaczna uległość na manipulacje. proszę mnie ani mojego księdza nie oceniać  O jaki brak podstawowej wiedzy chodzi? Bo fakt, nie sprawdzałam i nie mam zamiaru sprawdzać tych zaklęć, nie wiem co znaczą. Poprostu wierzę temu księdzu. Nie napisałam tego, żeby pan mnie obrażał, ani wałkować tego tematu- napisałam po to, bo być może dotrze to do choćby jednej osoby i już 
|
Pt mar 19, 2010 7:47 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
DiBi napisał(a): ja czytałam i się wypowiem  Nawet miałam wszystkie części w domu. Ksiądz, który spowiadał mnie w oparciu o "furtki" dla szatana uświadomił mi co jest w HP złego. Otóż wszystkie zaklęcia znajdujące się w książkach pochodzą z czarnej magii, są prawdziwe i czytając je otwieramy wejście złemu. Ale to jest bzdura  Nie można powiedzieć, że jak ktoś czyta POWIEŚĆ w której jest magia i zaklęcia, to jest wielkim neonem-zaproszeniem dla Złego, i popełnia grzech. Ten argument był podnoszony już, chyba gdzieś w tym wątku - a jak dziecku czyta się bajki z czarami, to też się Złego wzywa i sprowadza na dziecko niebezpieczeństwo 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt mar 19, 2010 9:04 |
|
 |
DiBi
|
wydaje mi się, że co innego jak się czyta bajki gdzie jest hokus-pokus, a zaklęcia, które PODOBNO wzywają Złego Ducha <napisałam wyżej, że nie sprawdzę tego>.
Ale powiedzcie- myślicie, że Kościół widzi w HP zagrożenie, bo .. co? Bo Harry lata na miotle i wróży z kuli? To przecież było zawsze, a kościół nie miał nic przeciw "Małej czarowniczce" czy filmom typu "Willow".
|
Pt mar 19, 2010 9:25 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No właśnie. Podobno. Podobno - na jakiej podstawie? Ktoś sprawdzał? Cytuj: Ale powiedzcie- myślicie, że Kościół widzi w HP zagrożenie, bo .. co? Obawiam się, że sytuacja może być bardziej prozaiczna, niż się wydaje. Bo nie wiedzą, co z tym zrobić. Bo jest coś, do czego można się przyczepić - i straszyć ludzi, spośród których większość pewnie popuka się w głowę i obśmieje, bo takich powieści nie traktuje jako nic ponad rozrywką, fikcją.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt mar 19, 2010 9:49 |
|
 |
DiBi
|
No dobrze, ToMu- ja wierzę w to, nie muszę sprawdzać.. Kto sobie życzy, proszę bardzo. Wydaje mi się, że kociół akurat nie tępi Potteromanii z nudów.  Pozatym, jeśli wokół tego jest taki szum, któremu jak widać towarzyszą różne emocje to znaczy że coś jest na rzeczy.. Dyskusja raczej do nieczego nie doprowadzi, a jak jest naprawdę i czy HP jest zły dowiemy się po drugiej stronie 
|
Pt mar 19, 2010 10:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.Nie wiem, komu towarzyszą emocje. Mnie na przykład nie. Parę lat temu używałem oryginalnej wersji HP do nauczania angielskiego i nieźle to niektórym wychodziło.  Tak jak Matrix w innej grupie wiekowej. Synowi kupiłem kilka tomów, choć jakoś niespecjalnie się tym fascynował. Poczytał, stwierdził że niezłe, ale fanem nie został. Czemu Kościół potępia? Chyba się boi. Lat temu parę potępiał "Ostatnie kuszenie Chrystusa," dość niedawno "Kod DaVinci"... Dobrze że już wyrośliśmy z palenia książek. Jednak jeszcze nam widać daleko to większej dojrzałości...
|
Pt mar 19, 2010 10:14 |
|
 |
DiBi
|
Liam napisał(a): [color=white] Czemu Kościół potępia? Chyba się boi ale czego? Nie będę cytować Pisma, bo nie znam zbyt dobrze, ale jest gdzieś napisane, że jeśli coś nie pochodzi od Boga, to pochodzi od złego. A szatana niestety nie doceniamy. Od razu wyjaśniam, że nie uważam, że każdy kto czyta HP będzie opętany/ zniewolony.. 
|
Pt mar 19, 2010 10:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. Nie, DiBi, nie o to mi chodziło. Po prostu mam wrażenie że czasem Kościół zachowuje się wobec wiernych jak trochę nadopiekuńcza matka: ciut za wiele ochrony, odrobinę za mało zaufania...
Zdaję sobie sprawę, że każdy z nas jest inny, że Kościół jednoczy bardzo wielu różnych ludzi, i bardzo dobrze że tak jest. Niestety, wówczas trzeba swoją pedagogikę uśrednić, tak, żeby trafiło do możliwie szerokiej grupy. Zauważ, że mówię "pedagogikę", nie "nauczanie". Bo nie chodzi o to czego się naucza, tylko jak.
My się jednak rozwijamy, Kościół też, choć pewnie nieco wolniej i zdecydowanie ostrożniej. Czasami to trochę boli, ale nie sądzę, żeby dało się inaczej.
|
Pt mar 19, 2010 11:57 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
DiBi napisał(a): Mroczny Pasażer napisał(a): Albo marna prowokacja, ale totalny brak podstawowej wiedzy i znaczna uległość na manipulacje. proszę mnie ani mojego księdza nie oceniać  O jaki brak podstawowej wiedzy chodzi? Bo fakt, nie sprawdzałam i nie mam zamiaru sprawdzać tych zaklęć, nie wiem co znaczą. Poprostu wierzę temu księdzu. Nie napisałam tego, żeby pan mnie obrażał, ani wałkować tego tematu- napisałam po to, bo być może dotrze to do choćby jednej osoby i już  Jaki brak wiedzy? Magia nie istnieje to po pierwsze. Po drugie - spróbuj jak kolega Ci radził pomachać kijem i mówić "Lumos". Jak kijek zaświeci to przyznam Ci rację. Ksiądz Cię wprowadził w błąd, zmanipulował, a Ty wszystko łyknęłaś bez żadnego zastanowienia się. W Harrym Potterze NIE MA "prawdziwej" magii, NIE MA okultyzmu, to wszystko to wymysły fanatyków, którzy zauważ przyczepiają się tylko do tej jednej książki mimo, iż innych o identycznej, a nawet jeszcze bardziej magicznej i poważnej tematyce jest sporo. BTW jeśli sama autorka książki powie publicznie (jeśli już tego nie zrobiła), że w jej książkach nie ma okultyzmu, a wszystko jest fikcją to będziesz wierzyć jej, osobie, która to wszystko zna od podszewki, czy Kościołowi, który sobie coś tam po swojemu interpretuje?
|
Pt mar 19, 2010 13:35 |
|
 |
djdomin
|
Kościół nie potępia HP ani nie walczy z HP. To tyko dzieło niektórych księży.
natomiast ów spowiednik chyba się nieco "pomylił". Albo oczekuję na źródło tych rewelacji, że są to PRAWDZIWE zaklęcia.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Pt mar 19, 2010 16:13 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Niestety, opinia (swoją drogą rodem ze średniowiecza), że te zaklęcia sa prawdziwe jest dość powszechna. Czytałem takie rewelacje na katolickiej stronie i słyszałem z ust pewnej zakonnicy.
|
Pt mar 19, 2010 16:23 |
|
|
|