Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
 Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie 
Autor Wiadomość

Post Re: Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... enDocument
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... e/1789.pdf
takie sytuacje mogą się zdarzać częściej.
Dziś kurator, jutro kuratorzy, PO jutrze pracownicy socjalni, PO nich inne
grupy służ sądowych., ..... .
PO uchwaleniu ustawy przeciwko Polskiej Rodziny, rodziny zaczną się bronić
przed totalna ingerencją w jej pryncypia - prawa boskie i naturalne.
POlecamy uwagę grupie posłów PO I lewicy !!!.
Parlamentarzyści dajcie żyć ludziom, ręce precz od Polskiej Rodziny !!!.

Okrutny mord kuratorki sądowej
Do dramatycznego zdarzenia doszło w Michałowie na Dolnym Śląsku. Kuratorka
sądowa zginęła najprawdopodobniej od ciosów siekierą - podaje Radio Wrocław.http://wiadomosci.onet.pl/2700,2143259, ... kalne.html

Cz mar 18, 2010 17:52

CzłowiekBezOczu napisał(a):
Jakby nie szacunek który mam do osób administrujących i modów tego forum to bym jeszcze dorzucił parę wyrazów tak "od siebie".

To tylko świadczy o Twoim poziomie. I o tym że dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu.

A czy ktoś z zagorzałych przeciwników tej ustawy ma pomysł na jakąś sensowną alternatywę, która pomogłaby przeciwdziałać krzywdzeniu dzieci przez rodziców?
Szczerze wątpię. Najłatwiej jest umyć ręce i bezczynnie patrzeć na to co się dzieje. Wtedy rodziny pozostaną z całą pewnością nietykalne i suwerenne. I równocześnie patologiczne.
Jesteście świetni w krytykowaniu i stwarzaniu problemów ale mało kreatywni w ich rozwiązywaniu.

Cz mar 18, 2010 19:15
Fat Morgan - Twój post pokazuje tylko, jak bardzo daleki jesteś od idei rodziny, katolicyzmu oraz pryncypiów religii, którą twierdzisz, że wyznajesz.

Czego jak czego, ale tłumaczenia morderstwa niewinnej kobiety "prawami boskimi rodziny" Ci nie odpuszczę. Nie zasługujesz ani na szacunek, ani na zrozumienie ani nawet na to, żeby czytać Twoje posty.

A teraz do reszty dyskutantów:
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3575 ... yszla.html

Dalej sądzicie, że zmiany prawa nie są potrzebne? Zabranie dziecka od razu oszczędziłoby życie przynajmniej tej kobiecie, a być może nawet nikt nie skończyłby w więzieniu. Nie chcę oczywiście wydawać pochopnych wyroków, ale akurat tutaj sprawa wydaje się oczywista...

Crosis

Cz mar 18, 2010 22:22
Crosis napisał(a):
Dalej sądzicie, że zmiany prawa nie są potrzebne? Zabranie dziecka od razu oszczędziłoby życie przynajmniej tej kobiecie, a być może nawet nikt nie skończyłby w więzieniu. Nie chcę oczywiście wydawać pochopnych wyroków, ale akurat tutaj sprawa wydaje się oczywista...

Crosis

Są potrzebne, tylko bez głupich, niemożliwych do respektowania i wyegzekwowania zakazów klapsów.
Ani boskie ani naturalne prawa nie zezwalają na przemoc w rodzinie.
A twierdzenie, że wszystkie "Polskie Rodziny" są wolne od przemocy jest demagogią, albo naiwnym nie dostrzeganiem faktów.
Tylko tak zwolennicy zmian jak i przeciwnicy często zachowuja się populistycznie, czym osmieszają, deprecjonują ważne zagadnienie, vide debata w programie Lisa.
"Super niania" ujawniała "słuszne oburzenie" na wypowiedź B. Komorowskiego, który stwierdził, że zdarzało mu sie czasem przyrżnąc klapa któremuś ze swoich dzieci.
Zamilkła na odpowiedź Komorowskiego co według niej jest bardziej stresujące klaps czy rozwód rodziców.

Pt mar 19, 2010 9:04

Cytuj:
A Polsce dzieci dalej będą wypadać z okien, noworodki będą zakopywane w beczkach po kapuście, będą wypadać narąbanym w sztok matkom z wózków. Urzędnik dalej będzie miał problem z odebraniem dziecka matce, która trzeźwa bywa 5 razy do roku. Ojcowie i konkubenci w pijanym widzie dalej będą tłuc dzieci, bo wcześniej nie było podstaw, żeby odebrać je ich matkom.

a czy teraz nie można interweniować? można.

A czy w krajach, gdzie wprowadzono podobna ustawę np. WB, Dania, Szwecja wiele się zmieniło jeżeli chodzi o przemoc w rodzinie? Nie wiele. Nic. Tylko więcej dzieci jest rodzinom odbieranych.

Co do wierzących na wyspach lub Szwecji, to Crosis nie wygłupiaj się. Można porównać do tego że w parlamencie Europejskim PO jest uznawane za partie prawicowo-katolicką.
Zresztą skąd ty wiesz, co ja wiem o tym co jest w Skandynawii lub gdziekolwiek indziej?

evoleth, powiedziałaś do "człowiekbezoczu" że z nim nie można rozmawiać. Tymczasem faceyt powiedział to o czym myśli. mając do tego też podstawę jaką są dzieci. Większość tutejszych osób to młodzież gdybająca sobie. A czy twoim zdaniem wypowiedź
Cytuj:
Czy pozostawianie dziecka bez opieki, kiedy mieszkanie dalej rodzice zalewają się na umór też uznasz za swobodę?
jest sensowna? Czy ktoś przy zdrowych zmysłach, poważnie traktujący oponentów mógł zadać takie pytanie?

Cytuj:
A czy ktoś z zagorzałych przeciwników tej ustawy ma pomysł na jakąś sensowną alternatywę, która pomogłaby przeciwdziałać krzywdzeniu dzieci przez rodziców?

tak - żeby obecni kuratorzy a zwłaszcza pracownicy socjalni i sędziowie przestali się za przeproszeniem opierdzielać i wzięli do roboty. a jak maja jej za dużo to chyba stać nas (państwo) na trochę więcej etatów.

i jeszcze crosis; krk a homoseksualizm w Pl a gdzie indziej to nie to samo. I powinieneś to wiedzieć, zwłaszcza ty który z jakiś powodów wiesz lepiej od innych jak to jest w starej Unii.

Pt mar 19, 2010 14:33

młodej pani kurator żal. tylko, co to ma wspólnego z rozmową? gdzie byłaby zmiana po ustawie?

Pt mar 19, 2010 14:37

evoleth napisał(a):
CzłowiekBezOczu napisał(a):
Jakby nie szacunek który mam do osób administrujących i modów tego forum to bym jeszcze dorzucił parę wyrazów tak "od siebie".

To tylko świadczy o Twoim poziomie. I o tym że dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu.

Szczerze wątpię. Najłatwiej jest umyć ręce i bezczynnie patrzeć na to co się dzieje. Wtedy rodziny pozostaną z całą pewnością nietykalne i suwerenne. I równocześnie patologiczne.
Jesteście świetni w krytykowaniu i stwarzaniu problemów ale mało kreatywni w ich rozwiązywaniu.

Wbij sobie do głowy że NIE MA ŻADNEJ ALTERNATYWY DO USTAWY KTÓRA JEST NIC NIE WARTA bo zawsze się jakiś psychol trafi. I co ustawisz przy każdym policjanta ? Jak ludzkość przetrwała kilka tysięcy lat bez tej ustawy to przetrwa i następny tysiąc. Mamy genetycznie zakodowane pewne rzeczy których się nie robi, a że czasami komuś to szwankuje to już trudno trzeba się pogodzić co wcale nie jest tożsame z akceptacją. Ustawy są dobre dla tych co nie sieja, nie orzą, a zbierają. Zapłać mi tyle co w sejmie na miesiąc to w godzinę Ci wymyślę dziesięć durnych ustaw. I to takich co przejdą przy akceptacji większości. Zresztą nie w tym problem. Są narzędzia niby prawne tylko czemu one nie działają ? To tak jakbyś próbował naprawić zepsuty zegarek wymyciem szybki. Powodzenia. Najpierw trzeba zdiagnozować problem a nie lecieć pod publike z głupimi pomysłami. A. I jak cytujesz to zachowaj kontekst proszę.

Proszę o większą kulturę wypowiedzi i szacunek dla współrozmówców. Kamyk

Pt mar 19, 2010 16:37

??? i jeszcze ??? Kamyk o co biega ??? Wyjaśnij na priwa jeżeli mogę Cię poprosić.

Pt mar 19, 2010 20:19

Dlaczego dopiero teraz dostrzegamy konieczność ustawowego regulowania przeciwdziałania przemocy w rodzinie?...Co jest przyczyną konieczności wprowadzania takiego, już nawet znowelizowanego prawa przez państwo...? Czyż nie trwające od lat przyzwolenie społeczne na życie dzisiejszego człowieka w tzw. "wolności"..., czyż nie relatywizm moralny, czyż nie rozdźwięk między wiarą chrześcijańską a życiem w kraju, w którym od 966 roku wyznacznikiem wartości było chrześcijaństwo?

Wprowadzenie prawa to jedna strona medalu. Państwo (ci, co w państwie powołani są do służby człowiekowi) winni dostrzec także tą drugą stronę medalu - winni podejmować działania w kierunku właściwego wychowania człowieka do wartości. Gwarancją jest m.in. akceptowanie chrześcijańskiej wizji człowieka a nie jej zwalczanie i jej negatywne propagowanie na rzecz mniejszości mieniącej się ateistami, niewierzącymi itp. co możemy dostrzec już dzisiaj w naszym otoczeniu (nawet na tym chrześcijańskim forum).

Młodsze pokolenie tego nie dostrzega i kieruje dyskusje w niewłaściwym kierunku tj. na leczenia skutków... przy braku wskazań na działania profilaktyczne, zapobiegawcze... Obrazem tego jest sejm i wybrani przez nas nasi reprezentanci tworzący prawo. Moim zdaniem problem leży w tzw.postępującym kryzysie wiary wśród członków Kościoła Katolickiego w Europie a tym samym i dostrzegalnym już w Polsce. Kryzys wiary to, widoczny już gołym okiem w naszym chrześcijańskim otoczeniu, rozdźwięk między wyznawanymi wartościami chrześcijańskimi a codziennym życiem.

zsoborniki

Pt mar 19, 2010 20:47
Cytuj:
Co do wierzących na wyspach lub Szwecji, to Crosis nie wygłupiaj się. Można porównać do tego że w parlamencie Europejskim PO jest uznawane za partie prawicowo-katolicką.
Zresztą skąd ty wiesz, co ja wiem o tym co jest w Skandynawii lub gdziekolwiek indziej?

Ysuk-san: odpowiedź jest prosta: bo pracując podróżuję, a mój zespół składa się z Anglików, Niemców, Szwedów, Norwegów i Francuzów. Przy różnych okazjach dyskutujemy, wymieniamy poglądy, sprzeczamy się. Na dodatek jesteśmy mieszaniną wyznań i światopoglądów. I wyobraź sobie ze Szwed z Eskilstuny jest katolikiem, który uważa homoseksualizm za grzech. Tak też wychowuje swoje dwie córki. I nie ma z tym problemów, ani on, ani jego dzieci nie są z tego powodu dyskryminowane w szkole.

Co do Anglii to podałem Ci jasne i przejrzyste dane co do liczby szkół katolickich na wyspach. Może ich katolicyzm jest inny niż polski, ale nie sądzę, żeby dzieciaki uczono tam, że homo jest OK, a w ogóle to najlepiej niech sami spróbują. Bez przesady.

Wykazałem Ci po prostu jak wielkie bzdury napisałeś w swoim poście, szczególnie dotyczącym UK. Oczywiście argumenty do Ciebie nie trafiły, nie pierwszy zresztą raz. Bo w końcu wiadomo przecież, że ten ich katolicyzm w katolickich szkołach na wyspach to piąta woda po naszym rodzimym, prawdziwym, polskim katolicyzmie.

I jeszcze jedno:
Cytuj:
tak - żeby obecni kuratorzy a zwłaszcza pracownicy socjalni i sędziowie przestali się za przeproszeniem opierdzielać i wzięli do roboty. a jak maja jej za dużo to chyba stać nas (państwo) na trochę więcej etatów.

Masz przykład rodziny, która zamiast stracić dziecko dostała dozór kuratorski. Kuratorka przypłaciła to życiem.

Mówisz, żeby przestali się opierdzielać. Wiesz co ja widzę? Ja widzę przede wszystkim olbrzymi opór społeczny co do ich pracy. Za każdym razem gdy interweniują spotykają się z negatywnym odbiorem, niemal agresją. Szczególnie kiedy odbierają dziecko matce.

I w sumie najlepiej ujął temat zsoborniki:
Cytuj:
Wprowadzenie prawa to jedna strona medalu. Państwo (ci, co w państwie powołani są do służby człowiekowi) winni dostrzec także tą drugą stronę medalu - winni podejmować działania w kierunku właściwego wychowania człowieka do wartości. Gwarancją jest m.in. akceptowanie chrześcijańskiej wizji człowieka a nie jej zwalczanie i jej negatywne propagowanie na rzecz mniejszości mieniącej się ateistami, niewierzącymi itp. co możemy dostrzec już dzisiaj w naszym otoczeniu (nawet na tym chrześcijańskim forum).

Kryzys wartości, czy nazwiemy je chrześcijańskimi, czy jak ja wolę - uniwersalnymi - jest obecny i widać też jego skutki. Faktycznie, jeśli nie zaczniemy przekazywać odpowiednich wartości dzieciom i młodzieży, to żadne zmiany prawa nie uchronią nas przed katastrofą.

I nawet mi, ateiści, nie przeszkadza to, że ktoś będzie te wartości nazywał chrześcijańskimi.

Crosis

So mar 20, 2010 15:47

Cross Nie przypuszczałem że z Ciebie taki lewicowiec. Marzy Ci się społeczeństwo Pawlików Morozowów czy jak ? Wystarczy że ktoś nieżyczliwy napisze donos a ty zobaczysz własne dzieci ostatni raz kiedy je płaczące będzie w majestacie prawa wynosiło kilku policjantów. Potem kilka lat w jakimś ośrodku gdzie będą gwałcone i poniżane przez starszych doświadczonych urków podczas kiedy Ty będziesz w sądzie udowadniał że nie jesteś wielbłądem. Na końcu dostaniesz z powrotem zmarnowane i zniszczone psychicznie małe istoty z doświadczeniem większym niż brodaty dziadek.
Przecież wiem żeś rozsądny facet i znasz zycie. Przemyśl to jeszcze raz.

So mar 20, 2010 17:00
Człowiek, Ty piszesz o skrajnym, wypaczonym systemie. Oczywiście, zawsze coś takiego może zaistnieć. Ba! Nawet obecne przepisy mogą do czegoś takiego doprowadzić. Ale to ciągle nie zmienia mojego poglądu: zmiany są potrzebne, zaostrzenie przepisów też. W prostej linii nie doprowadzi to do tego, o czym pisałeś. A co z tym zrobią ludzie... cóż, zobaczymy.

PS
Nie dramatyzuj aż tak bardzo, bo mnie taki sztuczny dramatyzm i bezpodstawne katastroficzne wizje nie ruszają.

Crosis

So mar 20, 2010 19:50

No to inaczej bez dramatyzmu. Siedzi sobie taki urzędnik. Raz na miesiąc mu każą dawać statystyki co on takiego osiągnął. W domu trzeba kupić dziecku nowe buty żona suszy głowę. Choina to sobie w jeszcze jednej kratce zaznaczę ptaszka, szef zobaczy wydajność to może jakąś nagrodę dostanę. Samo życie.

So mar 20, 2010 20:01

O co chodzi w kampanii przeciwdziałania przemocy w rodzinie.Jak odbyła się sejmowa Komisja Rodziny i Polityki Społecznej w tym tygodniu .-
http://aferyprawa.com/index2.php?p=teks ... cy&id=3355

....projekt ustawy przeciw przemocy w rodzinie skierowany jest nie tyle przeciw przemocy, co przeciw rodzinie.....http://www.rp.pl/artykul/2,289988.html
.....Przeciwko ograniczaniu naszej wolności i autonomii rodzin...http://www.forumkobietpolskich.csc.pl/letters.php

So mar 20, 2010 22:30

Cytuj:
evoleth, powiedziałaś do "człowiekbezoczu" że z nim nie można rozmawiać. Tymczasem faceyt powiedział to o czym myśli. mając do tego też podstawę jaką są dzieci. Większość tutejszych osób to młodzież gdybająca sobie.

Ysuk-san, to że ktoś posiada dzieci, nie oznacza jeszcze że jest alfą i omegą w kwestii wychowywania.
Mądre wychowywanie dzieci nie jest czymś co mamy w genach. To umiejętność dojrzałych i świadomych ludzi, która często musi być podparta dobrymi wzorcami, obserwacjami lub nawet edukacją.
W dzisiejszych czasach bardzo często rodziny zakładają ludzie nieodpowiedzialni, nie dojrzali do rodzicielstwa, z mnóstwem problemów i kryzysem wartości. Dlatego potrzeby i dobro dziecka często stoją na ostatnim miejscu, a patologie stają się niestety powszechne.
Warto pamiętać o tym że od zarania dziejów ludzkość odchowywała potomstwo, właśnie po to żeby przetrwać. Wychowywanie i dzieciństwo to wynalazki minionego stulecia, a prawa dziecka są jeszcze młodsze. Co nie znaczy, że jest to jakaś fanaberia o marginalnym znaczeniu.
Mądre i świadome wychowywanie dzieci i szczęśliwe dzieciństwo powinny być priorytetami każdej rodziny. I nie należy się oburzać, gdy przepisy prawne idą w kierunku kontroli pewnych zjawisk w rodzinie. Jest to potrzebne, aby dzieci wiedziały że przemoc nie musi być treścią ich życia.
Przepis prawny to narzędzie, które może być użyte w dobrym lub złym celu. Żyjemy w społeczeństwie regulowanym całą masą różnych przepisów, na różnych poziomach i w każdej niemal sferze życia. I mamy na nie pewien wpływ. Dobrze jest przyjąć to do wiadomości. Albo uciec na bezludną wyspę.
Ale nie ma sensu z tym walczyć, podważać i negować sensu systemu prawnego. To nie "Proces" Kafki.

N mar 21, 2010 15:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona