Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Polacy biorą rozwód z Kościołem 
Autor Wiadomość

Post Re: Polacy biorą rozwód z Kościołem
Polacy biorą rozwód z Kościołem... bo brak u nich wiedzy o tym jaka jest misja Kościoła we współczesnym świecie... Ja dopiero po 40 latach od mojego chrztu św.(tak, po 40 latach) usłyszałem i zrozumiałem o tej istotnej prawdzie..., że Kościół (wspólnota ludzi) wypełniając swoje posłanie w świecie istnieje jako zaczyn, niejako dusza społeczności ludzkiej, która dąży do pozytywnej przemiany tej społeczności w społeczność Bożą, w społeczność żyjącą życiem opartym na prawie naturalnym, które w skrócie nazywam dekalogiem. Uwierzyłem, że spodobało się Bogu właśnie w ten sposób zbawić ludzkość - poprzez misję Swojego Syna w Duchu św.- Jezus ostatecznie poprzez zesłanego Swego Ducha zapoczątkował Kościół, osadził go na trwałym fundamencie (skale Piotrze) i zapowiedział, że bramy piekielne go nie przemogą... I tak się dzieje od ponad 2000 lat. I zawsze w Kościele było tzw. "jądro" tj. ewangeliczna sól (ja to nazywam Kościół żywy złożony z dojrzałych wspólnot chrześcijańskich). Tworzą je (to "jądro") ludzie chcący tworzyć nowe wspólnoty, ludzie powołani by tworzyć Kościół-sakrament (znak) poprzez ewangelizowanie swym życiem, głoszonym Słowem itd. Ci ludzie są zawsze, lecz nie dlatego bo chcą być, lecz są oni wybrani przez Boga.

Ale istnieje także grupa ludzi, którzy żyją w kłamstwie, zawsze okłamywali siebie samych, ludzie zniewoleni przez demona. Nie są oni z natury źli, nie ponoszą oni za to winy, spadło to na nich dla jakichś racji...nie chcę wnikać jakich. Może są to ci po ludzku najbogatsi, najbardziej inteligentni... (w gronie apostołów Jezus miał Judasza - może najinteligentniejszego, bo powierzono mu kasę...). To są ci co nie znoszą Kościoła (wspólnoty). Ale ich misja jest bardzo ważna, bo bez Judasza nie byłoby misterium paschalnego Jezusa...

Istnieje także w Kościele grupa pośrednia, ja ją nazywam grupą "posolonych", którzy coś wiedzą, coś robią a nie do końca rozumieją misji Kościoła, misji Jezusa Chrystusa na ziemi...

Istotą jest to, że przy wypełnianiu swej misji ta prawdziwa ewangeliczna sól ulega zniszczeniu, rozpuszczeniu. Niszcząc się, oddaje swoje życie Chrystusowi, tworzy nową sól z grupy ludzi już posolonych... Tym sposobem ta zdrowa część Kościoła ciągle odradza się i dlatego mam nadzieję, że stwierdzenie Jezusa "...a bramy piekielne nie przemogą go..." ) jest prawdziwe... I mimo to, że Polacy biorą rozwód z Kościołem, Kościół będzie istniał i dalej będzie pełnił swą misję. Bo misją Kościoła jest zbawić świat, bo Kościół jest ciałem Chrystusa, jest Chrystusem, jest Bogiem... Kościół nie sądzi, nie wymaga, ale zbawia, leczy, przebacza, wskrzesza do życia... a to wszystko czyni eschatologicznie.

zsoborniki

So mar 20, 2010 17:17

Cytuj:
bo brak u nich wiedzy o tym jaka jest misja Kościoła we współczesnym świecie
Niektórzy uważają Kościół za elitarny układ, "grupę trzymający władzę", która chce utrzymać swoje przywileje za pomocą działań marketingowych, psychomanipulacyjnych, obietnic bez pokrycia oraz utwierdzania w poczuciu winy u tych, którzy sprzeciwiają się choćby w najmniejszej kwestii z postanowieniami "góry".
Problem w tym, że jeśli jest to nieprawdą, to K. niezbyt stara się wyprowadzać ludzi z błędu, a czasem nawet w nich utwierdza.
Może być to być oczywiście spowodowane wadliwym systemem, złym doborem personalnym lub przestarzałymi metodami, jednak od wspólnoty, która ma być kierowana Duchem Bożym wymaga się "nieco" więcej.
Cytuj:
w społeczność żyjącą życiem opartym na prawie naturalnym,

Prawo naturalne według jego zwolenników jest trwałe i nie zmienia się pośród zmian historycznych, zmieniających się poglądów i obyczajów.
Jak się to ma do:
-niewolnictwa,
-kary śmierci (dla przestępców kryminalnych i religijnych),
-pacyfizmu,
-rozdziału kościoła od państwa,
-wolności religijnej,
-podatków,
-poligamii,
-współżycia seksualnego z krewnymi (również z tymi bliskimi) ??
Czy niezmienne prawo naturalne dotyczy również powyższych kwestii?
Cytuj:
które w skrócie nazywam dekalogiem.
Prawo naturalne nie może wiązać się z Dekalogiem, bo od chwili jego wprowadzenia jego interpretacje zmieniały się.
Zresztą i przed Prawem grzech był na świecie (Rz5:13)
Cytuj:
I tak się dzieje od ponad 2000 lat.
Jakby nie obliczać daty narodzin Jezusa, to misja Kościoła zaczęła się NIECAŁE 2k lat temu.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N mar 21, 2010 18:47

jeżeli miałbym brać rozwód z kościołem to są tego dwa powody, pierwszy to oparcie w całości tej wiary na Piśmie Św. które jest literacki metaforycznym poematem stworzonym przez ludzi, kompilacją legend, mitologii i podań, drugi to rozrośnięta hierarchia, władza, manipulacja i pierwiastek kasowy (pieniężny).

Dodałbym jeszcze 3 i 4 ale po co ? :)

N mar 21, 2010 20:03

Rozmyślacz napisał(a):
oparcie w całości tej wiary na Piśmie Św.
KK dość luźno nawiązuje do Pisma - Tradycja odgrywa rolę wiodącą(rozstrzygającą) - mówią o tym postanowienia Soboru Trydenckiego.

Rozmyślacz napisał(a):
które jest literacki metaforycznym poematem stworzonym przez ludzi, kompilacją legend, mitologii i podań
Czy istnieje wg ciebie religia/wierzenie/kościół, które mają jakieś doskonalsze podstawy, czyli np. wierniejsze (bliżej odpowiadające Prawdzie=Absolutowi) objawienie Boga Prawdziwego i Żywego??

Rozmyślacz napisał(a):
drugi to (..) i pierwiastek kasowy (pieniężny).
Czyli najlepiej, jakby kapłani/pastorzy dopłacali do interesu i jeszcze musieli zarabiać na siebie pracując na innym etacie, tak?
//Pierwiastek rozumiem jako JAKIEKOLWIEK wspominanie o opłatach np. za prąd.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N mar 21, 2010 20:34

Ja jeszcze do poprzedniego postu Elbrusa:

Elbrus- a według Ciebie? Jak Ty to widzisz?

A odnośnie prawa naturalnego - ono jest wpisane w człowieku od początku i jest niezmienne niezależnie jakie poglądy wyznaje - bo czcij ojca swego i matkę swoją, nie zabijaj, nie cudzołóż, nie pożądaj itd jest w człowieku czy on chce, czy nie chce i jeśli sumienie jego jest właściwe (nie zdeprawowane nasiąknięciami "światowymi", gdzie wszystko się relatywizuje na korzyść samego siebie, dla swojego "ja" ) naruszenie prawa wywołuje w człowieku niewłaściwe skutki, niewłaściwe uczucia i człowiek źle się w takich okolicznościach czuje - jego serce jest niespokojne...

zsoborniki

N mar 21, 2010 20:54
zbanowany na stałe

zsoborniki napisał(a):
Ale istnieje także grupa ludzi, którzy żyją w kłamstwie, zawsze okłamywali siebie samych, ludzie zniewoleni przez demona. Nie są oni z natury źli, nie ponoszą oni za to winy, spadło to na nich dla jakichś racji...nie chcę wnikać jakich. Może są to ci po ludzku najbogatsi, najbardziej inteligentni... (w gronie apostołów Jezus miał Judasza - może najinteligentniejszego, bo powierzono mu kasę...). To są ci co nie znoszą Kościoła (wspólnoty). Ale ich misja jest bardzo ważna, bo bez Judasza nie byłoby misterium paschalnego Jezusa... (...)

I mimo to, że Polacy biorą rozwód z Kościołem, Kościół będzie istniał i dalej będzie pełnił swą misję. Bo misją Kościoła jest zbawić świat, bo Kościół jest ciałem Chrystusa, jest Chrystusem, jest Bogiem... Kościół nie sądzi, nie wymaga, ale zbawia, leczy, przebacza, wskrzesza do życia... a to wszystko czyni eschatologicznie.

Dziękuję za te słowa. Dziś odkrywamy na nowo to co uczyliśmy się 20-30-40 lat wcześniej. Takie jest prawo nowego wieku i nowych czasów. Ja myślę, że wiele ludzie nie rozumie, że czasy nienawiści i zbrodni w stylu hitlerowskim czy stalinowskim odeszły bezpowrotnie w przeszłość wraz z XX wiekiem...
Wiele ludzi, zwłaszcza starszych, czy konserwatywnych nie rozumie współczesności i czują się w niej źle. Są dwa wyjścia: albo będę pracować nad sobą i harmonizacją siebie i otaczającego świata, albo będę nieszczęśliwy, potem chory, w końcu umrę w poczuciu cierpienia i bezsilności.

Ważne, by nie zajmować się potępianiem kogokolwiek, a nawet osądzaniem. Zostawmy te sprawy właściwym ludziom i Bogu. Zostawmy ludzi im samym, uszanujmy ich wolność. Uszanujmy Judasza, gdyż jest człowiekiem stworzonym przez Boga i obdarzonym przezeń Wolną Wolą.

Skupmy się na sobie, na własnej czystości i harmonii wewnętrznej, na harmonii ze światem i z Bogiem. Polskę nosimy w sercu a nie na ustach. Tak samo jest z Kościołem. Kościół w naszych sercach był, jest i będzie bezpieczny.

N mar 21, 2010 22:48
zbanowany na stałe

WIST,
zajrzałem przypadkowo do tematu: "Wiara w Boga czy wiara w Kościół....."

Poczytałem twórczość alchemikosa w tamtym temacie. Przepraszam Cię. Teraz rozumiem, że nie miałeś innego wyjścia, jak zbanować go, przynajmniej czasowo. Ten człowiek jest opętany. Demon pisze jego rękami. I oczywiście czytelnicy forum nie muszą się tym zaświniać.
Dziękuję, WIST.

N mar 21, 2010 23:57

zsoborniki napisał(a):
naruszenie prawa wywołuje w człowieku niewłaściwe skutki, niewłaściwe uczucia i człowiek źle się w takich okolicznościach czuje - jego serce jest niespokojne...
Jeśli człowiek nie zna prawa, wtedy nie czuje niepokoju, gdy je przekracza.

Co do mojego wcześniejszego postu...
Przykłady, które podałem wskazują na to, że nie mogą być one poparte prawem naturalnym (przynajmniej większość z nich), bo SIĘ ZMIENIAJĄ.
Dekalog jest znamienitym przykładem prawa stanowionego (nadanego), a nie naturalnego. Weźmy pierwsze przykazanie - nawet jeśli człowiek zawsze odczuwał potrzebę Boga, to nie mógł Go poznać dopóty, dopóki On się nie objawił - nie wiedzielibyśmy którego (boga) i jak czcić, jeśli nie danoby ludziom odpowiedniego Prawa.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn mar 22, 2010 7:41

zsoborniki napisał(a):
A odnośnie prawa naturalnego - ono jest wpisane w człowieku od początku i jest niezmienne niezależnie jakie poglądy wyznaje - bo czcij ojca swego i matkę swoją, nie zabijaj, nie cudzołóż, nie pożądaj itd jest w człowieku czy on chce, czy nie chce i jeśli sumienie jego jest właściwe (nie zdeprawowane nasiąknięciami "światowymi", gdzie wszystko się relatywizuje na korzyść samego siebie, dla swojego "ja" ) naruszenie prawa wywołuje w człowieku niewłaściwe skutki, niewłaściwe uczucia i człowiek źle się w takich okolicznościach czuje - jego serce jest niespokojne...

Celem uzupełnienia Elbrus: Sam poprzez swoje posty się osądziłeś... Rzeczywiście jesteś o ponad przeciętnej i bardzo dziwnej konstrukcji wewnętrznej (duchowej tj. psychicznej), że nie czujesz, co jest stałego w człowieku, jakie to prawo... bo czcij ojca swego i matkę swoją, nie zabijaj, nie cudzołóż, nie pożądaj itd jest w człowieku czy on chce, czy nie chce. Jeśli sumienie jego jest właściwie ukształtowane to ono osądza...itd. Ale widocznie tak to już jest, że część ludzi jest taka, która jeszcze tego nie odkryła..., ale to nie jest ich wina... Wnętrze człowieka kształtowane jest przez nas dorosłych od urodzenia dziecka...do końca życia. Formowani jesteśmy codziennie poprzez różne media m.in. to forum. Chrześcijanie mówią, że jest to proces ciągłego nawracania się...

"Z jakim przystajesz takim się stajesz..." mówi ludowe przysłowie i faktycznie jest ono prawdziwe...wiem to z własnego doświadczenia.

Życzę Ci Elbrus odkrycia na nowo w sobie tego największego przykazania - przykazania Miłości do Boga i Człowieka. Na tym przykazaniu oparte jest całe prawo i ...

Pozdrawiam!
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki

zsoborniki

Pn mar 22, 2010 8:15
zsoborniki napisał(a):
(..) Kościół nie sądzi, nie wymaga, ale zbawia, leczy, przebacza, wskrzesza do życia...

1. Czy mógłbyś doprecyzować, co oznacza, że "Kościół nie wymaga"?

2. Mam wątpliwość do dalszej części tego zdania, że Kościół "zbawia, leczy, przebacza, wskrzesza do życia". Wg mnie, to jedynie może czynić Bóg.

Pn mar 22, 2010 12:17

[quote="arzachel]Wg mnie, to jedynie może czynić Bóg.[/quote]

Tak, np. za pośrednictwem Kościoła. Chrystus np. przekazał apostołom władzę przebaczania, uzdrawiania, a nawet wskrzeszania. Nie za często się o tym mówi poza Kościołem, bo wielu ludzi religijnych cierpi na olbrzymią niechęć do wszystkiego, co "ludzkie". Bardzo często pojawia się w ich słowach opozycja: coś, np. jakieś prawo, jest "ludzkie" - czyli z definicji "złe", a co najmniej podejrzane - w przeciwieństwie do "Boskiego", które z definicji jest dobre i nie ma nic wspólnego z pierwszym. Może i nawet tak można było mówić przed przyjściem Chrystusa ( choć też nie do końca ), ale to właśnie On połączył w jedno naturę ludzką i Boską. Teraz nie ma już problemu, by fakt, iż jakiś człowiek ( apostoł ) "odpuścił" na Ziemi spowodował, że zostało "odpuszczone" w Niebie. Nie została zniesiona różnica między Boskim a ludzkim ( dwie odrębne natury ) ale została zniesiona opozycja, przeciwieństwo między nimi ( w jednej osobie ). Tego właśnie się nie rozumie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 22, 2010 13:28

arzachel napisał(a):
zsoborniki napisał(a):
(..) Kościół nie sądzi, nie wymaga, ale zbawia, leczy, przebacza, wskrzesza do życia...

1. Czy mógłbyś doprecyzować, co oznacza, że "Kościół nie wymaga"?

2. Mam wątpliwość do dalszej części tego zdania, że Kościół "zbawia, leczy, przebacza, wskrzesza do życia". Wg mnie, to jedynie może czynić Bóg.

Kościół nie wymaga, by każdy jego członek na siłę "napinając swoje mięśnie" musiał wypełniać prawo..., pozostawia człowieka w pełnej wolności, gdyż człowiek obdarzony jest przez Stwórcę wolną wolą. Kościół (wspólnota) inaczej mistyczne ciało Jezusa a Jezus to Bóg. Bóg to Stwórca.

Tak ja to pojmuję i tym chcę się podzielić z innymi - można to przyjąć lub odrzucić... Wolna wola...

zsoborniki

Pn mar 22, 2010 16:54

@zsborniki
Jednak się nie zrozumieliśmy - przykłady takie jak "czcij ojca swego i matkę swoją, nie zabijaj, nie cudzołóż, nie pożąda" są oczywiście związane z prawem naturalnym.
Nie zgodziłem się tylko z tym
zsborniki napisał(a):
życiem opartym na prawie naturalnym, które w skrócie nazywam dekalogiem.
Podałem przykład pierwszego przykazania, jako najlepiej obrazujący to, że bez objawienia człowiek nie mógłby poznać Boga, a tym bardziej Jego Prawa.
Cytuj:
nie czujesz, co jest stałego w człowieku, jakie to prawo... bo czcij ojca
Uważam, że prawo naturalne jest tylko CZĘŚCIĄ Prawa Bożego, które jest przekazywane m.in. przez Kościół (instytucjonalny) - przecież gdyby każdy wiedział co wolno, a czego nie, to niepotrzebny byłby przeciez katechizm czy nawet Pismo.
Cytuj:
Jeśli sumienie jego jest właściwie ukształtowane to ono osądza...itd.
Oczywiście.
Co do was, to namaszczenie, które otrzymaliście od Niego, trwa w was i nie potrzebujecie pouczenia od nikogo, ponieważ Jego namaszczenie poucza was o wszystkim. Ono jest prawdziwe i nie jest kłamstwem. Toteż trwajcie w nim tak, jak was nauczył.
(1J 2:27)
//por. (Heb 8:5-13); (Jer 31:31:34)
Cytuj:
Ale widocznie tak to już jest, że część ludzi jest taka, która jeszcze tego nie odkryła..., ale to nie jest ich wina...
Owszem. Jak to powtarza często Ojciec Dyrektor (za apostołem):
nie przyjęli, bo nie uwierzyli, nie uwierzyli, bo nie poznali, nie poznali, bo nikt im nie powierział
(jakoś tak to brzmiało, ale nie mogę tego znaleźć w PŚ :-| )

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn mar 22, 2010 17:45

[quote="Elbrus"]
@zsborniki
Podałem przykład pierwszego przykazania, jako najlepiej obrazujący to, że bez objawienia człowiek nie mógłby poznać Boga, a tym bardziej Jego Prawa.
[quote]

Ja uważam, że jedynie w chrześcijaństwie Bóg się objawił poprzez wcielenie Swojego Syna Jezusa Chrystusa, który wypełnił misję Swego Ojca na Ziemi. Umarł za każdego grzesznika i zmartwychwstał. Jest obecny wśród nas w Duchu św. I kto w tą prawdę uwierzy, nie zginie ale już tu na Ziemi będzie żył Życiem Wiecznym... Warto zastanowić się, co oznacza dla mnie Życie Wieczne...
Do zrozumienia tej prawdy prowadzi katechumenat, który jest dany w Kościele jako pomoc biskupom, proboszczom a niestety nie wielu mieniących się chrześcijanami do końca go w pełnej wolności przeżyło...

Pozdrawiam Elbrus !
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki

zsoborniki

Pn mar 22, 2010 18:11

Chociaż Bóg chce, żeby każdy był zbawiony, to jednak
Nikt nie może przyjść do mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał(...)
Napisano bowiem u proroków: I będą wszyscy pouczeni przez Boga.
Każdy, kto słyszał od Ojca i jest pouczony, przychodzi do mnie.

(J 6:44-45)
Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony.
Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.

(Mt 16:17)

Przerywając jednak offtop
zsoborniki napisał(a):
Do zrozumienia tej prawdy prowadzi katechumenat, który jest dany w Kościele
Dlaczego więc Polacy biorą rozwód z Kościołem i Boga szukają (czasem znajdują) gdzie indziej (np. w innych wspólnotach)?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn mar 22, 2010 19:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona