Autor |
Wiadomość |
Karrika
|
bragiel napisał(a): Cytuj: Nawiasem mówiąc nazywanie masturbacji onanizmem jest myleniem pojęć Nie jest to prawda.Masturbacja -inaczej ipsacja inaczej onanizm ,inaczej samogwałt to wszytkie okreslenia tego samego czynu-stymulacji narządów płciowych-w celu pozbycia sie nasienia (u męzczyzn) cz y w celu doznania przyjemności(u kobiet)
bragiel:niestety nie masz racji, onanizm i masturbacja to nie jest to samo. Pozwolę sobie w tym miejscu zacytować słowa saxona- z innego wątku(ale również dotyczącego masturbacji):
"Tak dla uporządkowania kilku spraw:
1. Rzeczywiście wielkie zamieszanie panuje w terminologii. Wystarczy na przykład zobaczyć w Wiem na Onecie, gdzie na równi stawia się masturbację z onanizmem. Podobnie na medycznych stronach słowa onanizm używa się do określenia samogwałtu. Stąd rodzą się pewne nieporozumienia, a nawet zarzuty podobne do tych stawianych przez iskierkę. Tymczasem wg teologii moralnej:
"Masturbacja, czyli ipsacja niewłaściwie zwana onanizmem polega na mechanicznym drażnieniu własnych narządów płciowych, celem wywołania u siebie przyjemności seksualnej"
Natomiast onanizm to "w pożyciu małżeńskim zapobieganie poczęciu dziecka metodą przerywania stosunków"
Pozdrawiam 
|
Wt mar 01, 2005 20:00 |
|
|
|
 |
bragiel
Dołączył(a): Cz sty 20, 2005 9:55 Posty: 91 Lokalizacja: Ateista Materialistyczny
|
Cytuj: Tymczasem wg teologii moralnej: "Masturbacja, czyli ipsacja niewłaściwie zwana onanizmem polega na mechanicznym drażnieniu własnych narządów płciowych, celem wywołania u siebie przyjemności seksualnej" Natomiast onanizm to "w pożyciu małżeńskim zapobieganie poczęciu dziecka metodą przerywania stosunków"
Bez żartów-wszytkie słowniki są w błedzie ,wszytkie encyklopedie-tylko Saxon ma racje?Bez przesady.Dobrze ,ze pani dodała-wwedług teologii moralnej.Ja sparwy nie rozpatruje według teologii moralnej-tylko według tego czym ona rzeczywiscie jest.Pozdrawiam.
|
Wt mar 01, 2005 20:21 |
|
 |
chester
|
Drogi PugCondoin
Przeczytaj dokladnie wszystko napisalem a dopiero z cynizmem odnos sie do tego
Ja nie dlatego zostane "zaciagniety" do oltarza bo chcialbym miec "full version" (co ladnie sugerujesz (pzodrowka:). Dla mnie liczy sie cos wiecej. Powiem nawet ze odczuwam hedonistyczna przyjemnosc z przebywania z moja dziewczyna - nie tylko w sytuacjach intymnych.
A co do bragiela dziekuje za mile slowa a wracajac....
Tak mysle po przeczytaniu Twoich postow ze masz jakis uraz do kobiet - masturbacja u mezczyzn git a u kobiet grzech i zlo. I szczerze mowiac Twoja teorie traktuje jako usprawiedliwienie tego czynu ktory raczej nie mozna podpiac pod fizjologie. Ale OK kazdy ma prawo do swojego zdania....
|
Wt mar 01, 2005 21:24 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
bragiel napisał(a): Bez żartów-wszytkie słowniki są w błedzie ,wszytkie encyklopedie-tylko Saxon ma racje?Bez przesady.Dobrze ,ze pani dodała-wwedług teologii moralnej.Ja sparwy nie rozpatruje według teologii moralnej-tylko według tego czym ona rzeczywiscie jest.Pozdrawiam.
To chyba ty waść raczysz żartować...
Jak masz wątpliwości co do jakiegoś słowa, to się sprawdza przede wszystkim jego etymologię.
ONANIZM to słowo pochodne od imienia Onan
Nie trzeba w ogóle szukać w teologii moralnej, tylko trzeba w literaturze (tu Biblii) znaleźć kto to był Onan i co robił.
I odpowiedź jest jedna i prosta
ONANIZM to STUSUNEK PRZERWANY
podpisywanie pod onanizm sensu słowa masturbacja to równie logiczny zabieg jak nazywanie zoofilii kompleksem Edypa...
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt mar 01, 2005 21:27 |
|
 |
bragiel
Dołączył(a): Cz sty 20, 2005 9:55 Posty: 91 Lokalizacja: Ateista Materialistyczny
|
Cytuj: Tak mysle po przeczytaniu Twoich postow ze masz jakis uraz do kobiet - masturbacja u mezczyzn git a u kobiet grzech i zlo. Ja odniosłem podobne wrażenie-że Ty gloryfikujesz kobiety,stawiasz je na pozycji kogos lepszego niż mężczyzny.Mówisz ,że kobiety cierpią podczas menstruacji,że kobiety to kobiety tamto,kobiety są takie biedne-a męzczyzni to źli ludzie bo się onanizują.Przyznajesz że onanizm o mężczyzn jest zły a u kobiet dobry-ja myślę dokładnie odwrotnie.Nie mam żadnego urazu do kobiet-tylko satwiam je dokładnie na tej samej pozycji co mężczyzn-obowiązują je te samo moralne normy co nas mężczyzn.Pozdrawiam Cię.
|
Wt mar 01, 2005 21:28 |
|
|
|
 |
bragiel
|
Cytuj: To chyba ty waść raczysz żartować... Jak masz wątpliwości co do jakiegoś słowa, to się sprawdza przede wszystkim jego etymologię. ONANIZM to słowo pochodne od imienia Onan Nie trzeba w ogóle szukać w teologii moralnej, tylko trzeba w literaturze (tu Biblii) znaleźć kto to był Onan i co robił. I odpowiedź jest jedna i prosta ONANIZM to STUSUNEK PRZERWANY
podpisywanie pod onanizm sensu słowa masturbacja to równie logiczny zabieg jak nazywanie zoofilii kompleksem Edypa...
Absolutnie błedne rozumowanie.Onanizm-pochodzi od człowieka o imieniu Onan-w Biblii było opisane mniej jak Onan wytrysnął(że sie tak wyraze)na ziemie i to było grzechem.Nie chodziło o żaden stosunek przeywany.
Definicja onanizmu-samogwałtu-ipsacji-masturbacji:
Samogwałt, masturbacja, ipsacja, onanizm, forma zaspokojenia popędu płciowego. Samogwałt pojawia się najczęściej w okresie dojrzewania (szczególnie u chłopców) i jest spowodowany brakiem możliwości innego zaspokojenia silnego płciowego popędu. U dorosłych występuje w szczególnych sytuacjach, ograniczających lub uniemożliwiających normalne współżycie płciowe, np.: pobyt w więzieniu, długotrwała choroba itp.
Ja wierz słonikom i encyklopediom-a nie temuco Saxon(z całym szacunkiem)kiedys powiedział czy ktokolwiek inny.Dlaczego niby wszyscy lekarze ,doktorzy seksuologii czy wresczie zespół kompetentnych osób odpowiedzialnych za redakcje najwiekszj polskiej encyklopedii PWN miałyby sie myslić?A jedynym dpozytariuszem prawidłwoej deficnicji onanizmu maiłby byc Saxon?Onanizm to mastrurbacja-to jest oczywiste.Pozdrawiam
|
Wt mar 01, 2005 21:35 |
|
 |
Agniulka
|
A tego że ten Onan wylał to nasienie na ziemię W CZASIE WSPÓŁŻYCIA Z KOBITĄ to już nie doczytałeś ?
Jeżeli przerwanie współżycia z kobietą w celu tryśnięcia na ziemię a nie w kobiecie to dla ciebie masturbacja a nie coitus interruptus, to chyba nie mamy wspólnej płaszczyzny pojęciowej 
|
Wt mar 01, 2005 21:39 |
|
 |
Agniulka
|
Cytuj: Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia, aby nie dać potomstwa swemu bratu Genesis 38,9
|
Wt mar 01, 2005 21:41 |
|
 |
bragiel
|
Agniulka napisał(a): A tego że ten Onan wylał to nasienie na ziemię W CZASIE WSPÓŁŻYCIA Z KOBITĄ to już nie doczytałeś ? Jeżeli przerwanie współżycia z kobietą w celu tryśnięcia na ziemię a nie w kobiecie to dla ciebie masturbacja a nie coitus interruptus, to chyba nie mamy wspólnej płaszczyzny pojęciowej :D W takim razie prosze o podanie fragmentu ,jezeli pani pamieta ,w którym to jest w Biblii(przynajmniej jaka ksiega).Chętnie jescze raz to sprawdze-tyle z nie wiem w którym fragmencie Biblii jest o Onanie.Pozdrawiam.
|
Wt mar 01, 2005 21:41 |
|
 |
chester
|
Kiedy napisalem ze u kobiet to cos zawsze dobrego. Nawiazlem tylko do faktu ze tak mozna leczyc zaburzenia seksualne u kobiet. I zwrocilem uwage ze masturbacja u obu plci moze w przyszlosci prowadzic do zaburzen:) wiec nie wiem dlaczego odnosisz takie wrazenie...
Czyli jesli obowiazuja nas te same normy moralne(kobiety i mezczyzni) to tak samo wedlug Ciebie masturbacja powinna byc dobra dla obu plci?? w koncu stawiasz ich na rownej pozycji??
Gloryfikuje?? coz z mezczyzna w przyszlosci nie zamierzam sie wiazac wiec moim moralnym obowiazkiem jest gloryfikowac kobiety w koncu moja dziewczynka jest kobieta  ta uwaga z przymruzeniem oka...
|
Wt mar 01, 2005 21:46 |
|
 |
bragiel
|
Dziekuje za podanie cytatu.Ale moim zdnaniem chodzi tu o nastepujaca sparwe-byc może pierwotnie onanizm-znaczył stosunek przerywany.Alwe z biegiem lat,z bigiem czasu słowo to zmieniło swoje znacznie i obecnie jest równoznaczne z masturbacją.Tak jak np.kiedyś serce(pierwotnie serdce)znaczyło koachać kogoś -sercować kogoś czy sierdzić kogoś (st ąd min.miłosierdzie).Tak było w staropolszczyźnie.Tak samo zapene onanizm zmienił nieco pierowtne znaczenie.Obecnie wszytkie słosniki i encyklopdie stawiąją znak równości miedzy onanizmem a masturbacja.
|
Wt mar 01, 2005 21:52 |
|
 |
Agniulka
|
bragiel napisał(a): Dziekuje za podanie cytatu.Ale moim zdnaniem chodzi tu o nastepujaca sparwe-byc może pierwotnie onanizm-znaczył stosunek przerywany.Alwe z biegiem lat,z bigiem czasu słowo to zmieniło swoje znacznie i obecnie jest równoznaczne z masturbacją
Ależ ja tylko twierdziłam, że jest to błędne przesunięcie językowe
I jak już wyjaśniałam wcześniej - wcale nie takie zupełnie nieuzasadnione  - istota grzechu ta sama...
|
Wt mar 01, 2005 21:55 |
|
 |
bragiel
|
Cytuj: Ależ ja tylko twierdziłam, że jest to błędne przesunięcie językowe
Czyli doszlismy do konsensusu.To dobrze. Cytuj: Kiedy napisalem ze u kobiet to cos zawsze dobrego. Nawiazlem tylko do faktu ze tak mozna leczyc zaburzenia seksualne u kobiet. I zwrocilem uwage ze masturbacja u obu plci moze w przyszlosci prowadzic do zaburzen:) wiec nie wiem dlaczego odnosisz takie wrazenie... Czyli jesli obowiazuja nas te same normy moralne(kobiety i mezczyzni) to tak samo wedlug Ciebie masturbacja powinna byc dobra dla obu plci?? w koncu stawiasz ich na rownej pozycji??
Gloryfikuje?? coz z mezczyzna w przyszlosci nie zamierzam sie wiazac wiec moim moralnym obowiazkiem jest gloryfikowac kobiety w koncu moja dziewczynka jest kobieta ta uwaga z przymruzeniem oka...
Ok -to troche podkoloryzowałem ,że gloryfikujesz kobiety.Ale takie odniosłem wrazenie.Domyslam sie ,że Twoja kobieta jest dziewczyną-(zresztą trudno żeby kobieta ,niezaleznie czy Twoja czy kogos innego była mężczyzną-żart).Życze wam ,żeby wasz związek małzenski był bardzo udany-wtedy temat masturbacja-onanizm -nie bedzie w ogóle zaprzątał Ci głowy i zapomnisz o nim.Pozdrawiam.
|
Wt mar 01, 2005 22:08 |
|
 |
Tyrael
|
zwierze napisał(a): Bo słodycze nie mają wartości odżywczej
To weglowodany proste nie sa wartosciami odzywczynymi??????!!!!!!!!?????/  .........
Wt mar 08, 2005 14:44 |
|
 |
zwierze
|
Tyrael napisał(a): To weglowodany proste nie sa wartosciami odzywczynymi? http://www.izz.waw.pl/wwzz/zasada08.html
_________________ Żyć tak, aby cierpienia bylo jak najmniej.
|
Wt mar 08, 2005 15:15 |
|
|
|