Re: Męka Chrystusa jako świadectwo ludzkiej natury.
Majkel ze Stalowej napisał(a):
Panie i Panowie. Kto z Was wierzy w te brednie, że niby to miało tak wyglądać?
A niby jak? Chodzi tutaj o całokształt, czy pojedyncze detale co do których faktycznie nie możemy mieć pewności?
Czy nie widzicie, że Gibson użył tutaj taniego chwytu na ludzi typu "krew i flaki
Żadnych flaków tam nie ma. Co najwyżej w niektórych scenach widać żebra. Rzymianie nie ograniczali liczby uderzeń, które zadawane były najczęściej skórzanymi rzemieniami zakończonymi kulkami z ołowiu. Jest chyba jasne, iż skutkiem biczowania oprócz ból, były także rany skóry (czasami sięgające kości) oraz uszkodzenia mięśni. Również Józef Flawiusz pisze ciekawe rzeczy na ten temat.
Z drugiej strony jakaś walnięta mistyczka miała wizje i co, myślicie że nagle ze szczegółami spisywała wszystkie te wydarzenia?
Z tego co pamiętam, była to osoba mająca problemy ze zdrowiem, ale nie w sferze psychicznej. Jej wizje spisywał bodajże niemiecki pisarz.
Ale oczywiście żaden z Was nie pomyślał, że Emmerich miała kupę zabawy przy spisywaniu tych bredni, bo to była jej jedyna forma wyrażania ukrytych pragnień seksualnych. Taa.... twierdzę, że była ona sadomaso. I to była jej przednia zabawa - ta cała Pasja.
Ale oczywiście żaden z Was nie pomyślał, że Hitler miał kupę zabawy przy zabijaniu tych Żydów, bo to była jego jedyna forma wyrażania ukrytych pragnień seksualnych. Taa.... twierdzę, że był on sadomaso. I to była jego przednia zabawa - ta cała eksterminacja. Czy mój wywód odnośnie Hitlera również przyjmiemy za pewnik?
No chyba że Gibson dał tym samym do zrozumienia, że lubimy skrajności, bo jest ciekawie.
Gibson po prostu zerwał z cukierkową wizją śmierci żydowskiego buntownika i przedstawił to w naturalistyczny sposób.
Panowie i Panie.... wymiar Męki Jezusa ma o wiele więcej do zaoferowania i uwierzcie mi, że to nie Jezus jest tu najważniejszy, lecz my.
Z mojego punktu widzenia najważniejsze jest dzieło Jezusa pokazujące jak z wiarą dźwigać nasze krzyże. Zgodzę się, że nie jest to męka dla samej męki, tylko cierpienie Jezusa niesie przesłanie miłości.