Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 20:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: kilka pytań do Świadków J.
SJ napisał(a):
Człowieku, ręce opadają.
ostatni raz z innej strony.
Mnie nie interesuje co kto twierdzi. Weź sobie Strażnicę wskazaną przeze mnie i przeczytaj. Sprawdź w źródle i sam zobaczysz, że się nie zgadza, że Strażnica oszukuje.

co do cytatu .
tam jest wykropkowane i w nawiasie wstawiono słowa autorów książki .
Tak jak wcześniej wstawiono [chrześcijan] po słowie ich aby było jasne o kogo chodzi tak samo po wykropkowaniu krzyżów wstawiono [palów ] aby było wiadomo, że to nie jest w oryginale cytatu.

So mar 27, 2010 23:44

Jakoś wybacz, nie bierz tego zbyt do siebie, ale wydaje mi się, że płyta się komuś zacięła... zostawmy to ...bo szkoda czasu. Dobrej niedzieli życzę!

So mar 27, 2010 23:54
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

SJ napisał(a):
Jakoś wybacz, nie bierz tego zbyt do siebie, ale wydaje mi się, że płyta się komuś zacięła... zostawmy to ...bo szkoda czasu. Dobrej niedzieli życzę!

to przecież ty na nowo te płytę włączasz.
jak wyłączysz to na pewno będzie dobra niedziela.

N mar 28, 2010 9:20

Witam

Spragniony napisał(a):
co do jakiegoś przykładu manipulacji wg mnie:
numer z lutego tego roku, str 17, punkt nr 1. "Jezus modlił się do Jehowy 'Dałem im poznać twoje imię.' Prawdziwi chrześcijanie również używają imienia Bożego." może nie mam racji, bo żaden ze mnie spec, ale wg mnie te dwa zdania są kompletnie bez sensu. biorąc jeszcze pod uwagę, że Jezus nie używał tego imienia to już się robi jeszcze ciekawiej.

Gdzie tu ta manipulacja?
Jezus modli się do Boga ktory ma konkretne imię - JHWH (jakkolwiek wokalizowane) 'Dałem im poznać twoje imię' (czyli zapewne to własnie JHWH). W połączeniu z tym że Jezus uzywał tego imienia (polecam tamat "I nie ma juz Jahwe" - tam o dowodach na JHWH w manuskryptach pierwszych chrześcijan co potwierdza sam chociazby św. Hieronim) jak najbardziej koresponduje z tym że "Prawdziwi chrześcijanie również używają imienia Bożego." - czyli naśladują Jezusa.
To ja się pytam znowu gdzie ta manipulacja?

Spragniony napisał(a):
Cytuj:
Teksty religijne mogą być pisane zgodnie z zasadami piśmiennictwa naukowego (przypisa, cytaty, źródła, logiczne i uprawnione wnioski). I akurat te artykuły czy całe książki które traktują o biblistyce (u ŚJ) te kryteria spełniają.

ale się nie podpisują autorzy, co odrazu budzi pewne podejrzenia. uważasz, że to jak najbardziej naukowe podejście do sprawy?

Średniowieczni autorzy też się nie podpisywali, najczęściej z podobnych powodów - by nie kierować chwały na siebie, takie było ówczas przekonanie. Dziś gdy autorstwo i prawa autorskie są wysoko cenioną wartością może wydawać się to dziwne.

Spragniony napisał(a):
Cytuj:
Więc o co ten krzyk z manipulacją, bo nie rozumiem?

nie wiem czy mówimy o tej samej książce. mi chodzi o "Prowadzenie rozmów na podstawie Pism". regułki jak zagadywać ludzi, jak zwracać uwagę, jak sprawiać, żeby odrazu nie zamknęli drzwi przed świadkami itd. co to ma wspólnego z misyjnością?

No to nie mówimy o tej samej książce, bo ja pisałem o "Czego naprawdę uczy Biblia?"
Co do "Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" to pomoc dla głosicieli, taki podręczny zbiór argumentów biblijnych i świeckich + trochę retoryki. Zresztą ustawiczne szkolenie w prowadzeniu rozmów ŚJ mają na cotygodniowych zebraniach a do przemawiania - pracy nad emisją głosu, płynnym wypowiadaniu się, etc to mają całkiem inny podręcznik.
A ŚJ po to się szkolą by starannie czytać, mówić płynnie, wyraźnie, bez przerywników, przekonująco etc. własnie w celach misyjnych.

Spragniony napisał(a):
Cytuj:
"ale nikt nie chodzi z nimi i nie namawia za ich pomocą ludzi do różnych rzeczy." - a do jakich to tajemniczych "różnych rzeczy" namawiają "za ich pomoca ludzi" ŚJ?

mnie na przykład wiele razy wmawiano, że żyjemy w czasach końca i że niedługo argmagedon. zresztą strażnice piszą to samo.

Chodziło o 'namawianie' a nie 'wmawianie'.
Poza tym jak Ci wmawiają? Że mówią o swojej doktrynie i ukazują na poparcie wersety biblijne. Robi tak każda religia. Ksiądz na kazaniu też powołuje się na fragmenty popierające jego wywody albo czyta fragment i na jego podstawie buduje swoje wypowiedzi.
To gdzie tu ta straszna manipulacja?

Spragniony napisał(a):
dobrze wiadomo, że imię Boga otacza się szacunkiem i wymawia się je niezbyt często właśnie ze względu na ten szacunek. świadkowie posługują się nim do tego stopnia, że umieścili je w nazwie organizacji. wszystko ok, ale co z nieużywaniem tego imienia na daremno? inna sprawa, że to imię prawdopodobnie trochę inaczej brzmiało niż Jehowa. bardziej jako Jahwe. ale pewnie na forum już się dyskusje na ten temat toczyły.

A to trzeba się kierowac rozsądkiem.
Czy szacunek usprawiedliwia usuwanie Imienia Bożego z przekładów Biblii?
Czy szacunek usprawiedliwia brak jakiejkolwiek świątyni pod wezwaniem Jahwe?
Czy szacunek usprawiedliwia zakaz używania tego imienia w liturgii?
Kto spowodowął że Jahwe/Jehowa przeciętnemu katolikowi kojarzy się tylko ze Świadkami Jehowy a nie z Bogiem któremu oddają cześć?

Kierując się rozsądkiem sam możesz sobie na te pytania odpowiedzieć.

Serdecznie pozdrawiam.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N mar 28, 2010 12:26

SJ napisał(a):
White,
Proponuje więc sięgnąć po wspomnianą Strażnicę. (Mam wrażenie, że boisz się przyznać do kłamstwa Strażnicy dlatego piszesz, że nie znasz sprawy).

Gdybyś także mógł mi przesłać brzmienie pierwszego i drugiego wersetu Ewangelii Jana, z Biblii, którą podałeś, to byłbym Ci też wdzięczny za to. Chciałbym sobie porównać różnice, a nie mam dostępu.
Chodziłoby mi o brzmienie całego pierwszego i drugiego wersu następujących przekładów:
Das Evangelium nach Johannes(S Schulz,1975)
oraz A Literal Translation Of the New Testament(H.Heinfetter,1863

będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

A cos ty sie taki dociekliwy zrobił kolego SJ?
Stosujesz podwójne standardy moralne?
Jak cie prosiłem o kilka zdań z ksiąg Russela (domyślając się że bazujesz na urywkach z internetowych opracowań apologetyków) to się wykręcałeś.
A teraz chcesz tego samego?
Nieładnie, kolego jezuito, nieładnie.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

N mar 28, 2010 12:30

SJ napisał(a):
Dla nie zorientowanego White:
Czego uczy Strażnica:
„Na przykład Justus Lipsius, rzymskokatolicki uczony żyjący również w XVI w., zamieścił w swej książce „De Cruce Liber Primus” rycinę przedstawiającą Jezusa przybitego do prostego pala.” „Strażnica” 1981, nr 14, s.21.
Ktoś mógłby pomyśleć że to prawda. Tymczasem Strażnica w tym miejscu oszukuje.
Justus Lipsius nie twierził nigdy, że Jezus zmarł na palu. Rycina przestawiona w dodatku do Przekładu Nowego Świata, z ryciną jakiegoś gościa na palu również manipulacyjnie sugeruje, że to Jezus.
Cóż zrobić, takie to małe kłamstewka Ciała Kierowniczego :)

Sam do tego doszłeś czy powtarzasz apologetyckie kłamstewka? :razz:

N mar 28, 2010 12:32

SJ napisał(a):
Oto inny przykład manipulacji Strażnicy:
W książce "Wspaniały finał Objawienia bliski!” z roku 1993 na stronie 101 czytamy:
„Kronikarz Tacyt donosi: "‘A śmierci ich [chrześcijan] przydano to urągowisko, że okryci skórami dzikich zwierząt ginęli rozszarpywani przez psy albo przybici do (...) [palów], albo przeznaczeni na pastwę płomieni, gdy zabrakło dnia, palili się służąc za nocne pochodnie’”

Widzimy, jak bardzo niewygodny był krzyż, więc go wykropkowano, a w nawiasie wstawiono słowo "palów". Jawne kłamstwo!!!
W oryginale tego nie ma. (Ponizszy tekst to nie oryginał - by arcana85)
Oto jak brzmi prawdziwy tekst:
A. Świderkówna, „Pierwsi świadkowie”, Kraków 1988, strona 385:
„‘A śmierci ich przydano to urągowisko, że okryci skórami dzikich zwierząt ginęli rozszarpywani przez psy albo przybici do krzyżów, albo przeznaczeni na pastwę płomieni, gdy zabrakło dnia, palili się służąc za nocne pochodnie”

Pozostaje pytanie, czemu Strażnica okłamuje ludzi?

TY kolego JEZUITO okłamujesz ludzi.
Świderkówna to przekład zapewne z łaciny. Dopuszczasz sie perfidnej manipulacji. Uczciwie by było gdybyś podał łacinski oryginał. Wtedy wiadomo by było jakie słowo przetłumaczono na krzyż/pal.

N mar 28, 2010 12:35

Cytuj:
Prawdziwi chrześcijanie również używają imienia Bożego." - czyli naśladują Jezusa.
To ja się pytam znowu gdzie ta manipulacja?

co do imienia muszę poczytać jeszcze, narazie wiem tyle, że oprócz cytatów ze ST w NT imię Jahwe nie występowało.

Cytuj:
Dziś gdy autorstwo i prawa autorskie są wysoko cenioną wartością może wydawać się to dziwne.

i wydaje się conajmniej dziwne, gdy się weźmie pod uwagę, że przekład nś był napisany w XX w.

N mar 28, 2010 15:33

Arcana, widzę że się chyba zdenerwowałeś przygnieciony przykładami manipulacji, której nie jesteś w stanie merytorycznie obronić.

Cytuj:
Świderkówna to przekład zapewne z łaciny. Dopuszczasz sie perfidnej manipulacji. Uczciwie by było gdybyś podał łacinski oryginał. Wtedy wiadomo by było jakie słowo przetłumaczono na krzyż/pal.

Przytaczam więc oryginalny tekst z kontekstem - czyli cały akapit, abyś nie mówił, że wyrwałem coś z kontekstu:

Cytuj:
Et haec quidem humanis consiliis providebantur. mox petita [a] dis piacula aditique Sibyllae libri, ex quibus supplicatum Volcano et Cereri Proserpinaeque, ac propitiata Iuno per matronas, primum in Capitolio, deinde apud proximum mare, unde hausta aqua templum et simulacrum deae perspersum est; et sellisternia ac pervigilia celebravere feminae, quibus mariti erant.
Sed non ope humana, non largitionibus principis aut deum placamentis decedebat infamia, quin iussum incendium crederetur. ergo abolendo rumori Nero subdidit reos et quaesitissimis poenis adfecit, quos per flagitia invisos vulgus Chrestianos appellabat. auctor nominis eius Christus Tibero imperitante per procuratorem Pontium Pilatum supplicio adfectus erat; repressaque in praesens exitiablilis superstitio rursum erumpebat, non modo per Iudaeam, originem eius mali, sed per urbem etiam, quo cuncta undique atrocia aut pudenda confluunt celebranturque. igitur primum correpti qui fatebantur, deinde indicio eorum multitudo ingens haud proinde in crimine incendii quam odio humani generis convicti sunt. et pereuntibus addita ludibria, ut ferarum tergis contecti laniatu canum interirent aut crucibus adfixi [aut flammandi atque], ubi defecisset dies, in usu[m] nocturni luminis urerentur. hortos suos ei spectaculo Nero obtulerat, et circense ludicrum edebat, habitu aurigae permixtus plebi vel curriculo insistens. unde quamquam adversus sontes et novissima exempla meritos miseratio oriebatur, tamquam non utilitate publica, sed in saevitiam unius absumerentur.
- księga 15.

Wskaż mi proszę, gdzie w tekście jest mowa o palu?
Kiedy porównasz, tekst łaciński z tłumaczeniem prof. Świderkówny i tekst z książki wydanej przez Towarzystwo Strażnica zobaczysz, które tłumaczenie jest jawnym fałszerstwem, a która publikacja jest zgodna z tekstem oryginalnym.

N mar 28, 2010 16:09
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

SJ napisał(a):
Kiedy porównasz, tekst łaciński z tłumaczeniem prof. Świderkówny i tekst z książki wydanej przez Towarzystwo Strażnica zobaczysz, które tłumaczenie jest jawnym fałszerstwem, a która publikacja jest zgodna z tekstem oryginalnym.

i kto tu pisał o zaciętej płycie i dobrej niedzieli.
Znów zacięta płyta gra?

N mar 28, 2010 21:01

SJ napisał(a):
Cytuj:
Et haec quidem humanis consiliis providebantur. mox petita [a] dis piacula aditique Sibyllae libri, ex quibus supplicatum Volcano et Cereri Proserpinaeque, ac propitiata Iuno per matronas, primum in Capitolio, deinde apud proximum mare, unde hausta aqua templum et simulacrum deae perspersum est; et sellisternia ac pervigilia celebravere feminae, quibus mariti erant.
Sed non ope humana, non largitionibus principis aut deum placamentis decedebat infamia, quin iussum incendium crederetur. ergo abolendo rumori Nero subdidit reos et quaesitissimis poenis adfecit, quos per flagitia invisos vulgus Chrestianos appellabat. auctor nominis eius Christus Tibero imperitante per procuratorem Pontium Pilatum supplicio adfectus erat; repressaque in praesens exitiablilis superstitio rursum erumpebat, non modo per Iudaeam, originem eius mali, sed per urbem etiam, quo cuncta undique atrocia aut pudenda confluunt celebranturque. igitur primum correpti qui fatebantur, deinde indicio eorum multitudo ingens haud proinde in crimine incendii quam odio humani generis convicti sunt. et pereuntibus addita ludibria, ut ferarum tergis contecti laniatu canum interirent aut crucibus adfixi [aut flammandi atque], ubi defecisset dies, in usu[m] nocturni luminis urerentur. hortos suos ei spectaculo Nero obtulerat, et circense ludicrum edebat, habitu aurigae permixtus plebi vel curriculo insistens. unde quamquam adversus sontes et novissima exempla meritos miseratio oriebatur, tamquam non utilitate publica, sed in saevitiam unius absumerentur.
- księga 15.

Podstawowe znaczenie łacinskiego crux jest tożsame z greckim stauros - drzewo, pal.

Poza tym gdybyś rzeczywiście czytał "Objawienie" a nie w mało inteligentny sposób (znowu) wklejał rewelacje swoich internetowych guru to zauwazyłbyś przypis do tego cytatu. :razz:

N mar 28, 2010 21:50

To akurat nie zacięta pyta tylko kolejny przykład jak Towarzystwo Strażnica okłamuje szeregowych Świadków Jehowy.
Cytują autora i jak nie pasuje, to zamieniają słowo krzyż na pal i już wszystko gra. A to oszustwo!!! a nie zacięta płyta. To jest manipulacja, i dobrze, aby ludzie o tym wiedzieli zanim uwierzą temu kłamcy!

N mar 28, 2010 21:52
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Podstawowe znaczenie łacinskiego crux jest tożsame z greckim stauros - drzewo, pal.

Arcana, nie ośmieszaj się proszę! Dobre, zwłaszcza w tych momentach, kiedy piszący po łacinie nie znali greki, a na określenia pala używali choćby łaciński palus i wiele innych.

N mar 28, 2010 22:13
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

SJ napisał(a):
To akurat nie zacięta pyta tylko kolejny przykład jak Towarzystwo Strażnica okłamuje szeregowych Świadków Jehowy.
![/b]

czyli zacięta płyta.
a miałeś już skończyć z tymi płytami.

N mar 28, 2010 22:32

Dlaczego zaciętymi płytami nazywasz przedstawione przykłady manipulacji jakiej dokonuje Strażnica? Czy nie lepiej przyznać, że zmanipulowała wypowiedź Tacyta i okłamała w przypadku Lipsiusa?
Dobrego poniedzialku

N mar 28, 2010 22:59
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 69  Następna strona