| 

Trzecia Świątynia w Jerozolimie 

| Autor | Wiadomość |  
			| maraskin zbanowany na stałe 
   |   Trzecia Świątynia w JerozolimieOd dłuższego już czasu w Świecie przewija się informacja na temat chęci zbudowania przez Izraelitów Świątynia Boga. Jak myślicie czy Obrzęd ceremonialny prowadzony przez dawnych kapłanów a który zakończył się w ciele (Świątyni) Chrystusa ma w ogóle jakiś cel? Dlaczego część osób na Świecie nadal próbuje  iść w zaparte i nie zwracają się ku najważniejszemu prorokowi Jezusowi, Synu Boga, Synu Człowieczemu zapowiadanemu chociażby w Księdze Daniela 7? Jakie są wasze opinie o tym przedsięwzięciu? Dla osób zaciekawionych postępem prac uczynionych już w kierunku odbudowy to przesyłam link http://www.youtube.com/watch?v=vCsEMjpZZoo_________________
 Nicea 325, początek końca...

|  
			| Pn mar 22, 2010 23:22 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| hmm 
   |   Re: Trzecia Świątynia w Jerozolimieobejrzałem filmik i w sumie sporo innych na ten temat:)  W odpowiedzi na Twoje pytanie o cel budowania świątyni to tak ostatecznie, w kwestii zbawienia to nie ma znaczenia. Sam zauważyłeś, że w Chrystusie wypełniło się zadanie Świątyni Jerozolimskiej. Kapłani składali m.in. ofiary przebłagalne z baranków ale przyszedł Baranek Doskonały bez skazy i ofiara doskonała, wyczerpująca została złożona! Alleluja;) Z drugiej strony z punktu widzenia (szczególnie ortodoksyjnych) Żydów cel jest ogromny. Oni nie poznali Mesjasza i cały czas potrzebują składać ofiary a nie mogą.  Z trzeciej strony, w mojej opinii, Trzecia Świątynia odegra rolę w czasach ostatecznych. W przytoczonej księdze Daniela jest napisane, że np. ustanie ofiara z pokarmów, i że będzie ohyda ziejąca pustką, co Jezus w Ewangelii przytacza.  maraskin napisał(a): ? Dlaczego część osób na Świecie nadal próbuje iść w zaparte i nie zwracają się ku najważniejszemu prorokowi Jezusowiw domyśle Żydzi? Dla mnie odpowiedź jest w Liście do Rzymian 11,11-36 (polecam przeczytać całość wraz z tym, że zatwardziałość dosięgnęła Żydów tylko do czasu wejścia ogółu/pełni pogan) " Jeżeli zaś niektóre zostały odcięte, a na ich miejsce zostałeś wszczepiony ty, który byłeś dziczką oliwną, i razem [z innymi gałęziami] z tym samym korzeniem złączony na równi z nimi czerpałeś soki oliwne, to nie wynoś się ponad te gałęzie. A jeżeli się wynosisz, [pamiętaj, że] nie ty podtrzymujesz korzeń, ale korzeń ciebie.  Powiesz może: Gałęzie odcięto, abym ja mógł być wszczepiony. Słusznie." Czyli serce części Izraela zostało zatwardzone abyśmy my mogli być wszczepieni:)

|  
			| Pn mar 22, 2010 23:52 | 

|  
		|  |  
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieDziękuję za bardzo owocną wypowiedz. Smuci mnie zatem fakt że Żydzi (część podległa Talmudycznemu nauczaniu) nie widzą swojego błędu i w zaparte dążą do rzeczy które są przeciwko Bogu. A z takim podejściem z pewnością spokoju na bliskim wschodzie nie będzie   . Bóg chciał pokoju a nie wojny o górę na Ziemi której moc i potęga została przeniesiona do Nieba ,tam gdzie nasz Baranek. Szczerze jestem ciekaw czy Bóg pozwoli Żydom na odbudowę i przeciwstawienie się Jego Słowu? Czy za pomocą innych ludzi udaremni już kolejny raz próbę odbudowy? Udaremniali przecież odbudowę Rzymianie, Arabowie, obecnie mieszkający tam Palestyńczycy. Co ciekawe nawet udaremniona została odbudowa w IV w. przez trzęsienie ziemi._________________

|  
			| Wt mar 23, 2010 11:47 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieJa myślę, że to agenci Watykanu podjudzają skrycie Żydów do tego błędu. _________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Wt mar 23, 2010 11:52 | 

|  
		|  |  
			| nomines 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieA ja się zaczynam zastanawiać, po co stawiać Świątynię, która pewnie podzieli losy wcześniejszych (muzułmanie łatwo nie odpuszczą, a budowa Świątyni tylko podjudzi cały spór).
 A poza tym: co oni umieszczą w Świętym Świętych, skoro Arka Przymierza przepadła jak kamień w wodę?

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

|  
			| Pt mar 26, 2010 21:26 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieŻydzi uważają że przyjdzie wtedy Mesjasz i wybawi ich lud, dając im władzę nad całym pogańskim Światem, tak jak jest to zapowiadane w Piśmie. Tylko że Królestwo Boże "jest nie z Tego Świata". Odrzucając nauczanie Jezusa Króla, nie poznali do końca zamysłów Boga przekazywanych przez licznych proroków  _________________

|  
			| Pt mar 26, 2010 21:33 | 

|  
		|  |  
			| Elbrus 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieCytuj: czy Obrzęd ceremonialny prowadzony przez dawnych kapłanów a który zakończył się w ciele (Świątyni) Chrystusa ma w ogóle jakiś cel?Dla żydów na pewno może (i chyba powinno) mieć cel. Gotowi do odbudowy Świątyni [cz1]Gotowi do odbudowy Świątyni [cz2]Gotowi do odbudowy Świątyni [cz3]Gotowi do odbudowy Świątyni [cz4]Gotowi do odbudowy Świątyni [cz5 ostatnia]Mostek kołysania i łopatkę podniesienia będziecie jedli w miejscu czystym, ty i synowie twoi, i córki twoje z tobą. To się należy tobie i twoim synom z biesiadnych ofiar Izraelitów.(...) To się będzie należeć tobie i twoim synom jako należność wieczysta, tak jak Pan nakazał.
 (Kpł 10)To jest ustawa wieczysta dla ich pokoleń. (Kpł 7)http://biblia.wiara.pl/doc/423716.Zwierzeta-ofiarne hmm napisał(a): cały czas potrzebują składać ofiary a nie mogą.Oczywiście że nie mogą, bo TYLKO W MIEJSCU WYZNACZONYM PRZEZ BOGA można składać ofiary (nie można sobie obierać świątyni według własnego uznania). hmm napisał(a): Trzecia Świątynia odegra rolę w czasach ostatecznych.Więc jednak jest ważna. maraskin napisał(a): Bóg chciał pokoju a nie wojnyTylko czy pokój miał być na ziemi? nomines napisał(a): A poza tym: co oni umieszczą w Świętym Świętych, skoro Arka Przymierza przepadła jak kamień w wodę?Nie ma 100% pewności, ale potencjalne miejsca ukrycia są znane (http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=1&t=24378&p=507071#p507071 ) Cytuj: Żydzi uważają że przyjdzie wtedy Mesjasz i wybawi ich lud, dając im władzę nad całym pogańskim Światem, tak jak jest to zapowiadane w Piśmie.No właśnie - skoro jest to przepowiedziane w Pismach (m.in. Izajasza, Ezechiela), to dlaczego miałoby to być przeciwko woli Boga?  Właśnie dlatego żydzi nie uwierzyli w Jezusa, ponieważ świątynia za Jego czasów nie mogła być odbudowana, bo jeszcze nie została zburzona (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_w_judaizmie#Mesjasz_w_judaizmie ). Jak ważną rolę odgrywa cel odbudowania świątyni w funkcjonowaniu i życiu społeczności żydowskiej (na całym świecie) może wyjaśnić wykład ks. prof. Chrostowskiego:TRZECIA ŚWIĄTYNIA JEROZOLIMSKA (1/3)TRZECIA ŚWIĄTYNIA JEROZOLIMSKA (2/3)TRZECIA ŚWIĄTYNIA JEROZOLIMSKA (3/3)_________________
 The first to plead is adjudged to be upright,
 until the next comes and cross-examines him.
 (Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
 (Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
 (Bardzo Wielki Elektronik)

|  
			| So mar 27, 2010 0:14 | 

|  
		|  |  
			| TheJOZI 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieCiekawy artykuł: http://wspolnotamesjanska.pl/index.php? ... &Itemid=50 Przywódca chrześcijańskich Syjonistów, Terry Reisenhoover z organizacji o nazwie Jerusalem Temple Foundation (Fundacja Świątyni Jerozolimskiej), powiedział w wywiadzie przeprowadzonym przez dziennikarkę Grace Halsell, że zbiera pieniądze od amerykańskich Chrześcijan w celu sfinansowania projektu wysadzenia w powietrze meczetu w Jerozolimie. (…) …część zebranych środków pieniężnych służyła na opłacenie kosztów procesów sądowych wytaczanych żydowskim terrorystom przez rząd Izraela, który zawsze sprzeciwiał się żydowskiej aktywności na Wzgórzu Świątynnym.” Autorzy artykułu powołują się w tym miejscu na wypowiedzi znanych Chrześcijan, takich jak na przykład Jack Van Impe – urodzony w 1931 roku, słynny amerykański kaznodzieja telewizyjny – który wyraźnie powiedział:  ‘Żydowska Świątynia musi być odbudowana przed powrotem Jezusa Chrystusa.’ Podobnie Harold Lee Lindsey – urodzony w 1929 roku, amerykański ewangelista, pisarz i chrześcijański Syjonista – który również oświadczył:  ‘Świątynia jest ostatnim znakiem, który musi się wypełnić zanim wydarzenia nieodwracalnie przyspieszą w kierunku powrotu Chrystusa.’ Ostatnim cytowanym autorytetem jest Jan Willem Van Der Hoeven – holenderski pastor i ewangelista, założyciel Międzynarodowej Chrześcijańskiej Ambasady w Jerozolimie – który stwierdził co następuje:  ‘Oba, Stary i Nowy Testament mówią jednocześnie, że nie ma możliwości na powrót Jezusa, pod warunkiem że wybudowana Świątynia będzie na niego czekać.’”_________________
 -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html
 -www.prawdapisma.blogspot.com
 "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"

|  
			| So mar 27, 2010 9:15 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieOba, Stary i Nowy Testament mówią jednocześnie, że nie ma możliwości na powrót Jezusa, pod warunkiem że wybudowana Świątynia będzie na niego czekać.’”
 A gdzie mówi o tym nowy testament??

|  
			| So mar 27, 2010 14:26 | 

|  
		|  |  
			| TheJOZI 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieTo co napisałem to cytaty z tego artykułu, a tak na mój gust to w Apokalipsie pisze: ''Potem dano mi trzcinę podobną do mierniczego pręta, i powiedziano: Wstań i zmierz Świątynię Bożą i ołtarz, i tych, co wielbią w niej Boga.'' Obj. 11:1 _________________
 -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html
 -www.prawdapisma.blogspot.com
 "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"

|  
			| So mar 27, 2010 20:48 | 

|  
		|  |  
			| Elbrus 
   |   Re: Trzecia Świątynia w Jerozolimie@quasA świątynia Boga jest tylko jedna i oznacza tą WYBUDOWANĄ na ziemi (nie żadną alegorię):
 I zmierzył jego mur - sto czterdzieści cztery łokcie: miara, która ma anioł, jest miarą człowieka.
 (Ap 21:17)

Dziedziniec zewnętrzny Świątyni pomiń zupełnie i nie mierz go, bo został dany poganom, i
 będą deptać Miasto Święte czterdzieści dwa miesiące.
 (Ap11:2)
 //dotyczy to oczywiście czasów ostatnich, więc musi ona stać REALNIE, jak stała za czasów Jezusa

Jednak kiedy ona będzie zbudowana i jak ją rozpoznać?

Nie ufajcie słowom kłamliwym, głoszącym: Świątynia Pańska, świątynia Pańska, świątynia Pańska!
 Albowiem jeżeli naprawdę poprawicie wasze postępowanie i jeżeli będziecie się kierować wyłącznie sprawiedliwością jeden wobec drugiego, jeśli nie będziecie uciskać cudzoziemca, sieroty i wdowy i jeśli krwi niewinnej nie będziecie rozlewać na tym miejscu i jeżeli nie pójdziecie za obcymi bogami na waszą zgubę, wtedy pozwolę wam mieszkać na tym miejscu w ziemi, którą dałem przodkom waszym od dawna i na zawsze.
 Oto wy na próżno pokładacie ufność w zwodniczych słowach.
 Nieprawda? Kraść, zabijać, cudzołożyć, przysięgać fałszywie, palić kadzidło Baalowi, chodzić za obcymi bogami, których nie znacie...
 A potem przychodzicie i stajecie przede Mną w tym domu, nad którym wzywano mojego imienia, i mówicie: Oto jesteśmy bezpieczni, by móc nadal popełniać te wszystkie występki.
 Może jaskinią zbójców stał się w waszych oczach ten dom, nad którym wzywano mojego imienia? Ja [to] dobrze widzę - wyrocznia Pana.
 (Jer 7:4-11)

Wielkością dosięgał on niemal Władcy wojska, odjął Mu wieczną ofiarę, obalił miejsce Jego przybytku i Jego wojsko. Jako codzienną ofiarę składał występek i prawdę rzucił na ziemię; działał zaś skutecznie.
 I usłyszałem, że gdy jeden ze świętych mówił, a drugi święty zapytał tego, który mówił: Jak długo potrwa widzenie: wieczna ofiara, zgubna nieprawość, przybytek i podeptane zastępy?
 On zaś powiedział do niego: Jeszcze przez dwa tysiące trzysta wieczorów i poranków, następnie świątynia odzyska swoje prawa.
 Gdy ja, Daniel, oglądałem widzenie i roztrząsałem jego znaczenie, oto stanął przede mną ktoś o wyglądzie mężczyzny, i usłyszałem głos ludzki nad rzeką Ulaj, który wołał tymi słowami: Gabrielu, wyjaśnij mu widzenie! Podszedł więc on do miejsca, gdzie stałem, a gdy przybył, przeraziłem się i padłem na twarz. I powiedział do mnie:
 Wiedz, człowieku, że widzenie odnosi się do czasów ostatecznych.
 (Dan 8:11-17)

Niech was w żaden sposób nikt nie zwodzi, bo [dzień ten nie nadejdzie], dopóki nie przyjdzie najpierw odstępstwo i nie objawi się człowiek grzechu, syn zatracenia, który się sprzeciwia i wynosi ponad wszystko, co nazywa się Bogiem lub tym, co odbiera cześć, tak że zasiądzie w świątyni Boga dowodząc, że sam jest Bogiem.
 (2Tes 2:3-4)

Niektórzy plany odbudowy świątyni łączą z tymi słowami:
 Znam twój ucisk i ubóstwo - ale ty jesteś bogaty - i
 [znam] obelgę wyrządzoną przez tych, co samych siebie zowią Żydami, a nie są nimi, lecz synagogą szatana.
 (Ap 2:9)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

|  
			| So mar 27, 2010 21:12 | 

|  
		|  |  
   |   Re: Trzecia Świątynia w Jerozolimie@ElbrusTam gdzie wojna tam nie ma Nauki Chrystusa.
 I po drugie w moim odczuciu Jerozolimą jest Kościół Chrystusa a Świątynią Jego Ciało. Nie kamienie i nie Arka Przymierza jest teraz wyłącznością do Zbawienia a Mesjasz. A i ród Izraela z genetycznego punktu widzenia nie jest obecnie Ludem Bożym, to miejsce zostało poszerzone tym co przyjęli Dobrą Nowinę zwiastującą Króla Królów.
 Zauważ że Jerozolima w Apokalipsie rysuje się jako miasto o wielkości 144x144x144 a miarą jej jest miara człowieka. 12 Bram (pereł) to 12 Aniołów. Czy nie jest to dowód na inny - Niebiański wymiar Kościoła w Niebie, oraz Świątyni w niej - Światłości Chrystusowej?
 Czy Żydzi nie przyjmujący Chrystusa mogą być ludem wybranym?

|  
			| So mar 27, 2010 23:13 | 

|  
		|  |  
			| Elbrus 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieDziedziniec zewnętrzny Świątyni pomiń zupełnie i nie mierz gomaraskin napisał(a): w moim odczuciu Jerozolimą jest Kościół ChrystusaCzyli prorok Jan mógł zmierzyć MIARĄ CZŁOWIEKA Kościół Chrystusa? Jakoś to się nie klei (podobnie maraskin napisał(a): ród Izraela z genetycznego punktu widzenia nie jest obecnie Ludem BożymJest natomiast ludem szczególnie poświęconym Bogu, a kapłanami mogą być tylko potomkowie Lewiego (Izraelity). maraskin napisał(a): Czy nie jest to dowód na inny - Niebiański wymiar Kościoła w Niebie, oraz Świątyni w niej - Światłości Chrystusowej?1.Będzie to CAŁKIEM INNE JERUZALEM , które zstąpi z nieba na nową ZIEMIĘ  - tak! Niebo będzie na ziemi (patrz Ap r.21). 2.świątynią jest Pan, Bóg wszechmogący oraz Baranek. maraskin napisał(a): Czy Żydzi nie przyjmujący Chrystusa mogą być ludem wybranym?Tak - są ludem pierwszego wybrania. Niektórzy "teologowie talmudyczni" uważają, że Chrystusem, który miał przyjść, będzie sam naród Izraela - światło na oświecenie pogan, które będzie rządziło światem rózgą żelazną. Dlatego dąży się do odbudowy świątyni.Niektórzy żydzi nawrócą się  i uwierzą w Jezusa, a inni obwołają się Mesjaszem, a tak naprawdę będzie to siła Antychrysta (por. mój poprzedni post)._________________
 The first to plead is adjudged to be upright,
 until the next comes and cross-examines him.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

|  
			| N mar 28, 2010 0:11 | 

|  
		|  |  
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieCytuj: Jest natomiast ludem szczególnie poświęconym Bogu, a kapłanami mogą być tylko potomkowie Lewiego (Izraelity).Tu nawiązujesz do obrzędu ceremonialnego sprawowanego w Świątyni, czy namiocie przebłagania w którym pojawiał się Bóg. Zapytam więc. Jaką według Ciebie wypełnił rolę Chrystus ofiarowując siebie na drzewie? Czy nie z rozkazu Arcykapłana Lewitów został On skazany na śmierć? I wypełnił swoją ofiarą przebłaganie za grzechy wszystkich na Świecie? Raz i na zawsze? Objawienie św. JanaCytuj: Dziedziniec zewnętrzny Świątyni pomiń zupełnie i nie mierz goCzyli prorok Jan mógł zmierzyć MIARĄ CZŁOWIEKA Kościół Chrystusa? Jakoś to się nie klei (podobnie
21:1 - 	Potem widział niebo nowe i ziemię nową; albowiem pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęła, a morza już więcej nie było.
 21:2 - 	A ja Jan widziałem ono święte miasto, Jeruzalem nowe, zstępujące z nieba od Boga zgotowane, jako oblubienicę ubraną mężowi swemu.
 21:3 - 	I słyszałem głos wielki z nieba mówiący: Oto przybytek Boży z ludźmi, i będzie mieszkał z nimi; a oni będą ludem jego, a sam Bóg będzie z nimi, będąc Bogiem ich.
 21:4 - 	I otrze Bóg wszelką łzę z oczów ich; a śmierci więcej nie będzie, ani smutku, ani krzyku, ani boleści nie będzie; albowiem pierwsze rzeczy pominęły.
 21:5 - 	I rzekł ten, który siedział na stolicy: Oto wszystko nowe czynię. I rzekł mi: Napisz: bo te słowa są wierne i prawdziwe.
 21:6 - 	I rzekł mi: Stało się. Jam jest Alfa i Omega, początek i koniec. Ja pragnącemu dam darmo ze źródła wody żywej.
 21:7 - 	Kto zwycięży, odziedziczy wszystko i będę mu Bogiem, a on mi będzie synem.
 21:8 - 	Lecz bojaźliwym i niewiernym, i obmierzłym, i mężobójcom, i wszetecznikom, i czarownikom, i bałwochwalcom, i wszystkim kłamcom część ich dana będzie w jeziorze gorejącem ogniem i siarką: Tać jest śmierć wtóra.
 21:9 - 	Tedy przyszedł do mnie jeden z onych siedmiu Aniołów, którzy mieli siedm czasz napełnionych siedmioma plagami ostatecznemi, i mówił ze mną, i rzekł: Chodź sam, okażę ci oblubienicę, małżonkę Barankową.
 21:10 - 	I zaniósł mię w duchu na górę wielką i wysoką, i okazał mi miasto wielkie, ono święte Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga,
 21:11 - 	Mające chwałę Bożą, którego światłość podobna była kamieniowi najkosztowniejszemu, jako kamieniowi jaspisowi, na kształt kryształu przezroczystemu;
 21:12 - 	I mające mur wielki i wysoki, mające bram dwanaście, a na onych bramach dwanaście Aniołów i imiona napisane, które są dwanaście pokoleń synów Izraelskich.
 21:13 - 	Od wschodu bramy trzy, od północy bramy trzy, od południa bramy trzy, od zachodu bramy trzy.
 21:14 - 	A mur miasta miał gruntów dwanaście, a na nich dwanaście imion dwunastu Apostołów Barankowych.
 21:15 - 	A ten, co mówił ze mną, miał trzcinę złotą, a zmierzył miasto i bramy jego, i mur jego.
 21:16 - 	A położenie miasta onego jest czworograniaste, a długość jego taka jest, jako i szerokość. I pomierzył miasto ono trzciną na dwanaście tysięcy stajan; a długość i szerokość i wysokość jego równe są.
 21:17 - 	I zmierzył mur jego na sto czterdzieści cztery łokcie miary człowieczej, która jest miara Aniołowa.
 Cytuj: Niektórzy żydzi nawrócą się i uwierzą w Jezusa, a inni obwołają się Mesjaszem, a tak naprawdę będzie to siła Antychrysta (por. mój poprzedni post).Antychryst istniał już za czasów Pawła i będzie się wywyższał do przyjścia Króla Królów. Dlatego teorię talmudyczną potraktowałbym z dużym przymrużeniem oka. Z kolei teorie praktykowane przez Krk głoszą że antychryst już był i obecnie panuje już Królestwo Niebieskie, lub że przyjdzie w przyszłości. A co teraz się dzieje jest pod kontrolą i nie musimy się niczego obawiać. "Obecnie nikt nas nie zwodzi..."_________________

|  
			| N mar 28, 2010 15:26 | 

|  
		|  |  
			| Dural zbanowany na stałe 
   |   Re: Trzecia Świątynia w JerozolimieCytuj: Antychryst istniał już za czasów Pawła i będzie się wywyższał do przyjścia Króla KrólówA jak to niby sie wyraza? Podniesienie rent dla ludzi starszych czy moze zespolenie narodow prowadzace do zaprzestania wojen? Dodam jeszcze, co ma wklejanie "tasniemcow" do przedstawienia WLASNEJ opini?_________________
 Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz

|  
			| N mar 28, 2010 15:38 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach