Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 22:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czy analiza Biblii prowadzi do Boga ? 
Autor Wiadomość

Post Czy analiza Biblii prowadzi do Boga ?
Czy analiza Biblii prowadzi do Boga - wiem, że to pytanie prowokujące ale już wyjaśniam o co mi chodzi.

Ponieważ Biblię można tłumaczyć wyłącznie hermeneutycznie - to znaczy interpretacja zależy od świadomości, wiedzy i doświadczeń osób tłumaczących w dziedzinie teologii, kultury, historii (i ich nastawienia do tychże dziedzin) - a nikt z ludzi dojrzałych którzy zajmują się tłumaczeniem i interpretacją Pism nie jest wolny od swoich doświadczeń i kontaktów z innymi ludźmi - czy obiektywna interpretacja jest możliwa bo zawsze odbywa się w jakiś kontekście.

Czyli, że jeśli nie pojmiemy Pisma "jako dziecko" to nic z tego nie będzie, a ponieważ - tak myślę - nie ma takich osób, bo na każdego ma wpływ jakaś religia czy kultura to nie należy się spodziewać bezstronnej interpretacji.

Uważam, że różnice w przekładach pomiędzy różnymi Bibliami są zasadnicze.
Przekład, w którym Jezus jest Bogiem różni się zasadniczo od takiego gdzie nim nie jest, czy Duch Święty jest osobą czy mocą Boga itd. - według mnie to zasadnicza różnica w co wierzymy.

Podchodząc do interpretacji trzeba ustalić na którym przekładzie się opieramy.
Tylko którym tłumaczom zaufać - bo zakładam, że większość zainteresowanych mądrością Biblii nie zna hebrajskiego i starogreckiego.
Tłumacze Pisma już na początku muszą ustalić jaka jest hermeneutyka i przesłanie danego przekładu.
Bez właściwego podejścia nie można zrozumieć Biblii - tylko które uznać za właściwe i jak to obiektywnie ocenić - oto mój dylemat.

Pt mar 26, 2010 16:24

Post Re: Czy analiza Biblii prowadzi do Boga ?
Cytuj:
czy obiektywna interpretacja jest możliwa bo zawsze odbywa się w jakiś kontekście.
Oczywiście że taka interpretacja nie jest możliwa, jeśli wychowałeś się w cywilizacji, której kultura w dużej mierze opiera się o chrześcijaństwie - nawet nie musi stanowić ważnego elementu, wystarczy, że chociaż jakiś mały element jest w niej obecny.
Ale nie jest to minus, bo wyobraź sobie, że zawozisz Biblię do amazońskiej dżungli i przekazujesz do indiańskiego plemienia tekst przetłumaczony na ich język. Jak myślisz - czy ich interpretacja byłaby lepsza od "naszej", zauważając fakt, że oni wogole nie wiedzieliby co to jest Izrael, wino, chleb, osiołek, faryzeusz itd. itd. ?
Cytuj:
jeśli nie pojmiemy Pisma "jako dziecko" to nic z tego nie będzie
Tylko nie chodzi tu chyba o dziecięce uproszczenia tylko raczej o ufność, tak?
Cytuj:
Przekład, w którym Jezus jest Bogiem różni się zasadniczo od takiego gdzie nim nie jest, czy Duch Święty jest osobą czy mocą Boga itd.
Wtedy to już nie jest przekład, tylko literatura, której rdzeń stanowią inne tłumaczenia (patrz Przekład Nowego Świata).
Cytuj:
Podchodząc do interpretacji trzeba ustalić na którym przekładzie się opieramy.
Nie tylko na przekładzie, ale nawet na kodeksie (zbiorze manuskryptów lub ich odpisów).
Cytuj:
Tłumacze Pisma już na początku muszą ustalić jaka jest hermeneutyka i przesłanie danego przekładu.
Oczywiście, że tłumacze muszą tak do tego podejść, bo przecież pierwsze księgi ST różnią się od NT nie tylko językiem, ale też środowiskami kulturowymi w jakich powstawały oraz WIELOMA WIEKAMI w danej tradycji interpretacyjnej.
Zresztą wystarczy spojrzeć na przykład z języka polskiego: ziemia. W języku angielskim tłumaczeniem byłoby 'earth', ale dobrze wiemy, że ziemia równie dobrze może oznaczać glebę, dlatego nie można zawsze tłumaczyć literalnie niektórych słów.

Cytuj:
które uznać za właściwe i jak to obiektywnie ocenić
Poleciłbym ci korzystać z różnych przekładów, a najlepiej tych które opierają się na oryginałach i porównywać znaczenie różnic w tekście
(3 najlepsze moim zdaniem wersje to Jerozolimska, Poznańska i Warszawska).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt mar 26, 2010 18:42

Selim napisał(a):
Czy analiza Biblii prowadzi do Boga - wiem, że to pytanie prowokujące ale już wyjaśniam o co mi chodzi.

Ponieważ Biblię można tłumaczyć wyłącznie hermeneutycznie - to znaczy interpretacja zależy od świadomości, wiedzy i doświadczeń osób tłumaczących w dziedzinie teologii, kultury, historii (i ich nastawienia do tychże dziedzin) - a nikt z ludzi dojrzałych którzy zajmują się tłumaczeniem i interpretacją Pism nie jest wolny od swoich doświadczeń i kontaktów z innymi ludźmi - czy obiektywna interpretacja jest możliwa bo zawsze odbywa się w jakiś kontekście.

Czyli, że jeśli nie pojmiemy Pisma "jako dziecko" to nic z tego nie będzie, a ponieważ - tak myślę - nie ma takich osób, bo na każdego ma wpływ jakaś religia czy kultura to nie należy się spodziewać bezstronnej interpretacji.

Biblie człowiek czyta, a Duch Święty oznajmia znaczenie słów.

So mar 27, 2010 15:47

Elbrus pisze:

"Wtedy to już nie jest przekład, tylko literatura."

Czy słowo Bóg w odniesieniu do Jezusa piszemy z dużej czy z małej litery to nie jest literatura tylko hermeneutyczna interpretacja przekładu (jak wiemy całość oryginału była pisana dużymi literami)
Czy duża czy mała litera słowa Bóg decyduje interpretacja - szatana też Biblia nazywa bogiem - z małej litery a nie z dużej.

"Poleciłbym ci korzystać z różnych przekładów, a najlepiej tych które opierają się na oryginałach i porównywać znaczenie różnic w tekście "

opieranie się na wielu przekładach wprowadza jeszcze większy zamęt w zrozumienie - i myślę, że trzeba uzgodnić który z nich zawiera Prawdę objawioną przez Boga.

radek33 pisze:

"Biblie człowiek czyta, a Duch Święty oznajmia znaczenie słów."

To byłoby dobre gdyby opierać się na oryginałach ale zakładam, że niewielu wiernych zna hebrajski czy starogrecki.

So mar 27, 2010 16:12

Cytuj:
Czy słowo Bóg w odniesieniu do Jezusa piszemy z dużej czy z małej litery to nie jest literatura tylko hermeneutyczna interpretacja przekładu
W PNŚ podobne sformułowania kierowane do Jehowy są pisane wielką literą , a odpowiednie (podobne lub identyczne) kierowane do Jezusa są pisane małą literą (interpretacja to mało powiedziane).
Bardziej widoczne jest to, kiedy użyte w NT słowa 'Pan (gr. Kyrios, hebr. Adonai)' (oczywiście chodzi o Jezusa), zamieniane jest na Jehowa (ponad 200 razy), nawet jeśli w oryginale nie ma ani 'JHWH' ani 'Elohim'.
Cytuj:
opieranie się na wielu przekładach wprowadza jeszcze większy zamęt w zrozumienie - i myślę, że trzeba uzgodnić który z nich zawiera Prawdę objawioną przez Boga.
Żaden z przekładów nie jest objawiony przez Boga, chyba że ktoś uważa się za natchnionego przez Ducha Świętego (patrz Wulgata papieża Sykstusa V, która różniła się od wersji Klemensa VIII wydanej 2 lata później w 4900 miejscach).
Porównywanie tłumaczeń jest dobre do wykrywania błędów, które pojawiają się praktycznie w każdym wydaniu (może być ich mniej lub więcej).
Cytuj:
ale zakładam, że niewielu wiernych zna hebrajski czy starogrecki.
Dlatego warto sięgać po przekłady Z JĘZYKÓW ORYGINALNYCH, a nie na przekłady przekładów.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So mar 27, 2010 19:10
Tylko czy wiemy na pewno, że to z języków oryginalnych?

Vroobelek twierdzi, że I wydanie Tysiąclatki tłumaczono częściowo z j. francuskiego.

Sam tekst grecki to już przekład- bo Pan Jezus mówił po aramejsku.

N mar 28, 2010 15:50

Cytuj:
Tylko czy wiemy na pewno, że to z języków oryginalnych?
Takie wydania przeważnie mają taką adnotację we wstępie.
Cytuj:
Sam tekst grecki to już przekład- bo Pan Jezus mówił po aramejsku.
Apostołowie pisali po grecku, więc jeśli ich teksty nie są oryginalne (aramejskie/hebrajskie), to pojawia się pytanie:
czy NT jest zbiorem pism natchnionych?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N mar 28, 2010 18:57
Elbrus napisał(a):
Takie wydania przeważnie mają taką adnotację we wstępie.

Mam nadzieję, ze mają.

:?
Cytuj:
Apostołowie pisali po grecku, więc jeśli ich teksty nie są oryginalne (aramejskie/hebrajskie), to pojawia się pytanie:czy NT jest zbiorem pism natchnionych?

Czy ja mam na to odpowiedzieć ?
Pan Jezus na pewno nie mówił do tłumów po grecku. Mamy też jego aramejskie cytaty: Eli, Eli albo Tabitha kum...
Ewangelia św. Mateusza być może była spisana po aramejsku.

N mar 28, 2010 21:04

Cytuj:
Mam nadzieję, ze mają.
Oczywiście że mają - trzeba tylko poszukać :)
Cytuj:
Pan Jezus na pewno nie mówił do tłumów po grecku.
"Idźcie na cały świat i głoście ewangelię"

A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu,
On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem.

(J 14:26)

I wszyscy zostali napełnieni Duchem Świętym, i
zaczęli mówić obcymi językami, tak jak im Duch pozwalał mówić.

(Dz2:4)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N mar 28, 2010 21:56
Elbrus napisał(a):
Apostołowie pisali po grecku, więc jeśli ich teksty nie są oryginalne (aramejskie/hebrajskie), to pojawia się pytanie:
czy NT jest zbiorem pism natchnionych?

Sam zadałeś to pytanie- a teraz mnie przekonujesz ?

lol :-)

N mar 28, 2010 22:03

Sama napisałaś, że jeśli chodzi o przekłady z oryginałów, to: "ale Jezus mówił po aramejsku".
Moje pytanie oczywiście, że było retoryczne inaczej NT byłby nic niewarty.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

N mar 28, 2010 22:49
Elbrus napisał(a):
Dlatego warto sięgać po przekłady Z JĘZYKÓW ORYGINALNYCH, a nie na przekłady przekładów.

Tak czy owak- przekład z greckiego jest przekładem przekładu aramejskich słów Jezusa.

Co ciekawe- dla takiego św. Pawła- greka była prawdopodobnie czwartym językiem i to językiem którego chyba wyuczył się z "ksiąg" a nie z kontaktu z kulturą.

N mar 28, 2010 23:18

Myślę, że w odpowiedzi na postawione przeze mnie pytanie pomoże rozpatrzenie następującej kwestii: Co poszczególne religie wypracowały oprócz analizy Pisma Świętego aby przybliżyć człowiekowi Boga i Jego zbawienie.
Myślę, że sama analiza Pisma jak ma to miejsce np. u świadków Jehowy to zbyt mało aby dojść do Prawdy.
W Kościele Katolickim są to liturgia, sakramenty, spowiedź, różne formy modlitwy, czyściec itd - a jak jest w pozostałych religiach - jest coś jeszcze ?

Pn mar 29, 2010 19:06

@Selim
Jeśli chodzi o inne religie, to występują przecież: medytacja, praktyki magiczne, tradycyjne lub własne rytuały, asceza (łącznie z samookaleczaniem i ekstremalnym głodzeniem). W ruchach synkretycznych, gdzie Biblia jest obecna również pojawiają/mogą pojawiać się takie elementy.
Jeśli chodziło o WYZNANIA chrześcijańskie, to oczywiście, że poszukiwanie Boga nie opiera się na czytaniu w całości, cytowaniu fragmentów, czyli tak jakby "matrowaniu Biblii" - lektura PŚ ma tylko pomóc POZNAĆ Boga, a nie zbawiać.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt mar 30, 2010 0:35

Gdy założysz, że KK tylko ma rację wszystko jest bardzo proste - uznajesz urząd nauczycielski Kościoła i masz z głowy dylematy - tylko na bazie czego stwierdzić, że to KK ma rację ?

Wt mar 30, 2010 16:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona