|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
post piątkowy w innych krajach
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 post piątkowy w innych krajach
Mam takie pytanie. Niedługo wyjeżdżam do USA, z tego co mi wiadomo w krajach zachodnich nie obowiązuje w piątki wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wiadomo mi również, że post ten ma inny charakter. Nie wiadomo mi jaki? Pytanie brzmi: co mam robić w zamian niejedzenia mięsa w piątki?
|
Śr mar 31, 2010 9:07 |
|
|
|
 |
djdomin
|
 Re: post piątkowy w innych krajach
Możesz cały czas przestrzegać prawa ogólnego: nie jeść mięsa w piątek, nie zważając na wydane indulty czy dyspensy.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Śr mar 31, 2010 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to że mogę to wiem... ale to nie jest odpowiedź na pytanie... a poza tym to nie jest prawo ogólne...
|
Śr mar 31, 2010 11:48 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
djdomin - to nie jest żaden indult, czy dyspensa. To jest po prostu inne prawo. Episkopat w danym kraju ma prawo samodzielnie ustanowić jakie praktyki pokutne będą obowiązywały w piątku na ich terytorium.
Problem w tym, że to mogą być różne i należy po prostu dowiedzieć się tego od kogoś, lub samemu poszukać choćby w internecie. Być może ktoś z tutejszych forumowiczów wie, być może nie. Jak znasz angielski i umiesz korzystać w google, to możesz znaleźć stronę albo konferencji episkopatu Stanów Zjednoczonych, albo którejś z diecezji i poszukać tam informacji na ten temat.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr mar 31, 2010 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.Nie wiem kto to wymyślił, ale w USA również obowiązuje piątkowy post: Fasting and Abstinence. Jedyną różnicą jest możliwość zastąpienia postu działalnością charytatywną lub pokutną, bo u nas o czymś takim nie słyszałem. Postem objęte są, tak jak i u nas, osoby pomiędzy 18 a 60-tym rokiem życia z wyłączeniem m. in. chorych, kobiet w ciąży i osób ciężko pracujących fizycznie.
|
Śr mar 31, 2010 12:44 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
a co złego jest w poście w Wielki Piątek?
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Śr mar 31, 2010 13:35 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
Pytanie retoryczne. Przy czym post, a właściwie wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje oczywiście (przynajmniej w Polsce) we wszystkie piątki. Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego:
Cytuj: Kan. 1253 - Konferencja Episkopatu może dokładniej określić sposób zachowania postu i wstrzemięźliwości, jak również w całości lub części zastąpić post i wstrzemięźliwość innymi formami pokuty, zwłaszcza uczynkami miłości i pobożności.
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Śr mar 31, 2010 13:43 |
|
 |
djdomin
|
No właśnie - czy, jeśli zgodnie z kanonem 1253 KE zastąpiła czymś post, czy obowiązuje to wszystkich, czy tylko chętnych? Tj. czy można nadal pościć, zamiast dokonywać czynności zastępczych? Wg mnie, i tu się nie zgadzam z szumi, pościć można zawsze. A jeśli KE wg kanonu 1253 coś innego uchwaliła, to ma to rangę dyspensy dla chętnych. Ale mogę się mylić.
Może jutro uda mi się o to zapytać znajomego x. dr prawa kanonicznego, ale nie gwarantuję.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Śr mar 31, 2010 14:50 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
dyspensa jest w chwili kiedy nie można lub bardzo trudno jest wypełnić jakieś prawo a nie jako alternatywa dla wyboru "bo tak".
|
Śr mar 31, 2010 23:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ale nie chodzi mi o post wielkopiątkowy, tylko zwyczajny piątkowy.... nikt tam nie pości w piątki ... strasznie mnie to dziwiło, a niedawno słyszałem właśnie że to jest po prostu takie biskupie prawo. Więc zwracam się do was forumowicze, czy ktoś po prostu wie.
|
Cz kwi 01, 2010 20:02 |
|
 |
Bonifacy
|
Konferencja Biskupów USA wydała na ten temat przepisy jeszcze w 1966 r. Zaleca się powstrzymanie się od pokarmów mięsnych w piątki, a w Wielkim Poście jest to obowiązkowe. Tutaj jest to po angielsku: http://www.ewtn.com/vexperts/showmessag ... =1&recnu=4
|
N kwi 04, 2010 22:23 |
|
 |
daro822
|
Mam pytanie bo znajoma pisał mi że post w piątek został zniesiony jak to jest jest to prawda? A Jesli mamy w każdy piatek pościć to w czym się to ma objawiać czy zabawa na dyskotece łamie ten post?
|
Pn sie 02, 2010 11:57 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
a czy twoje sumienie wyrzuca ci że w dzień Męki Pańskiej bawisz się w dyskotece?
|
Wt sie 03, 2010 21:32 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|