Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Katolicy w Polsce - w co wierzą i jakie mają poglądy 
Autor Wiadomość

Post Katolicy w Polsce - w co wierzą i jakie mają poglądy
Witam.
Postanowiłem sprawdzić kim jest tak naprawdę statystyczny polski katolik i w tym celu utworzyłem ankietę. Ankieta była reklamowana na forach wielotematycznych - uznałem, że są to najlepsze miejsca z uwagi na szerokie spektrum internautów. W ankiecie wzięły udział 274 osoby. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to w pełni reprezentatyna grupa. Biorę również poprawkę na to, że pewne pytania i odpowiedzi mogą być błędnie sformułowane (np. ostatnie). Mimo to uważam, że wyniki są zastanawiające i można się do nic odnieść. W reklamie ankiety zaznaczyłem wyraźnie, że interesują mnie opinie jedynie katolików, więc mamy troszkę rozmazany cień obrazu polskich katolików:

Cytuj:
1. Jak często uczęszczasz do Kościoła? *
1) 36.49% [100] Tylko w niedzielę i święta
2) 24.81% [68] Tylko na msze okolicznościowe (np. chrzest, ślub, komunia, pogrzeb)
3) 15.32% [42] Nigdy
4) 10.58% [29] Tylko w ważniejsze święta
5) 9.48% [26] Kilkanaście razy w roku
6) 8.75% [24] Więcej niż raz w tygodniu
7) 0.72% [2] Codziennie

2. Jak często przystępujesz do spowiedzi? *
1) 34.3% [94] Kilka razy w roku
2) 31.38% [86] W ogóle się nie spowiadam
3) 15.69% [43] Rzadziej niż raz na rok
4) 12.4% [34] Raz na rok
5) 7.29% [20] Przynajmniej raz na miesiąc

3. Czy stosujesz się do nauk Kościoła takich jak zakaz seksu przedmałżeńskiego i antykoncepcji? *
1) 78.1% [214] Nie
2) 22.26% [61] Tak

4. Czy popierasz metodę in vitro? *
1) 73.72% [202] Tak
2) 26.64% [73] Nie

5. Czy popierasz eutanazję? *
1) 55.83% [153] Tak
2) 46.35% [127] Nie

6. Czy popierasz aborcję? *
1) 50.72% [139] Tak, w przypadku gdy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety i wynika z gwałtu
2) 24.08% [66] Zdecydowanie nie
3) 19.7% [54] Tak, jeśli ciąża zagraża życiu lub zdrowiu kobiety
4) 19.7% [54] Tak, w przypadku gdy ciąża wynika z gwałtu
5) 13.5% [37] Tak, gdy jest to ciąża niezaawansowana
6) 6.93% [19] Tak, w każdym przypadku

7. Czy jesteś za delegalizacją środków antykoncepcyjnych? *
1) 85.4% [234] Nie
2) 14.96% [41] Tak

8. Czy uważasz, że episkopat powinien w rozmowach z politykami pełnoprawnie zajmować stanowisko w danej sprawie w imieniu polaków? *
1) 76.27% [209] Nie, każdy ma swoje zdanie
2) 14.59% [40] Tak, ale tylko katolików (89% populacji)
3) 9.48% [26] Tak

9. Czy wierzysz w Boga, który jest osobą posiadającą dokładnie wszystkie te cechy o jakich naucza Kościół? *
1) 40.14% [110] Tak
2) 32.11% [88] Niezupełnie
3) 29.19% [80] Nie

10. Czy wierzysz w życie po śmierci? *
1) 72.99% [200] Tak
2) 27.73% [76] Nie

11. Czy wierzysz w reinkarnację? *
1) 70.8% [194] Nie
2) 29.92% [82] Tak

12. Czy wierzysz w istnienie Szatana? *
1) 63.5% [174] Tak
2) 38.68% [106] Nie

13. Czy wierzysz w realne działanie Boga w świecie? *
1) 57.29% [157] Tak
2) 43.79% [120] Nie

14. Czy wierzysz w piekło - miejsce wiecznych cierpień dla grzeszników? *
1) 55.1% [151] Tak
2) 46.35% [127] Nie

15. Czy wierzysz w horoskopy? *
1) 93.79% [257] Nie
2) 6.93% [19] Tak

16. Czy wierzysz w karty tarota lub astrologię lub wróżki? *
1) 90.87% [249] Nie
2) 9.85% [27] Tak

17. Czy wierzysz w boskość Jezusa? *
1) 63.13% [173] Tak
2) 38.68% [106] Nie

18. Czy komunia święta to całkowicie realne ciało i krew Jezusa? *
1) 64.96% [178] Nie
2) 37.22% [102] Tak

19. Czy ateiści i innowiercy powinni być pełnoprawnymi polakami? *
1) 95.98% [263] Tak
2) 4.74% [13] Nie

20. Czy wierzysz w to, ze Maryja razem z ciałem została wzięta do nieba? *
1) 53.28% [146] Nie
2) 48.17% [132] Tak

21. Czy uznajesz teorię ewolucji? *
1) 83.57% [229] Tak
2) 17.51% [48] Nie

22. Jaki charakter ma według Ciebie Biblia? *
1) 78.46% [215] Pisma Biblijne sa jedynie natchnione Duchem Świętym
2) 26.64% [73] Jest to pismo podyktowane przez Boga

23. Biblia jest ... *
1) 76.64% [210] Pismem metaforycznym, które ma na celu ukazać pewne ponadczasowe zasady
2) 27% [74] Dosłownym pismem, którego celem oprócz krzewienia wiary jest również ukazanie historii naszego świata

24. Czy uważasz, ze w Polsce - kraju w którym dominującą religią jest katrolicyzm, to właśnie katolicy powinni kreować prawa i obyczaje, a reszta powinna się dostosować? *
1) 87.95% [241] Nie
2) 13.13% [36] Tak

25. Czy uważasz, że obecna sytuacja w której Kościól jest finansowany częściowo z budżetu państwa (podatków wszystkich obywateli), a duchownym państwo dopłaca do skłądek emerytalnych jest sprawiedliwa społecznie? *
1) 74.45% [204] Nie
2) 25.91% [71] Tak

Zachęcam do komentowania wyników :)

N kwi 04, 2010 13:40

Post Re: Katolicy w Polsce - w co wierzą i jakie mają poglądy
Kwestia znana już od długiego czasu. Ja ostatnio będąc w kościele zastanawiałem się ile z nas tam obecnych wypowiadając tak na słowa wierzę i słucham Kościoła szczerze odpowiadało tak, ilu bo to wręcz tradycja że trzeba krzyknąć tak, a inni może nawet nic nie odpowiadali, bo w tłumie i tak nikt nie zauważy. Wszystko się tak pokręciło, że dziś obawiam się katolicy (nie prawdziwi, nie praktykujący, nie jacyś tam, ale po prostu katolicy) są w mniejszości.

N kwi 04, 2010 13:51
Osobiście nigdy nie wierzyłem w tego typu statystyki. Dla mnie równie dobrze te dane mogą być wyssane z palca. Napewno nie ma co kierować się takim czymś bo nie jest to realne odzwierciedlenie, a od rzeczywistej prawdy może znacznie odbiegać. Wogóle ktoś kto nie wierzy w Jezusa nie jest poprostu katolikiem. Podstawą tej wiary jest właśnie Jezus. Albo katolik niewierzący w życie po śmierci (27%), kiedy to też jest podstawą tej wiary. A od kiedy katolicy (29%) wierzą w reinkarnację, to przecież inna religia. Jak widać niektóre osoby które tą anikitę wypełniały (chyba dla żartów) nie wiedziały nawet na czym polega wiara katolicka. A co do samego in vitro był sondaż chyba na wp z opcją dla katolików i wynik była całkiem odmienny. Nawet wśród ateistów wynik był prawie po równo.

N kwi 04, 2010 14:09

QUAS mi również dało to do myślenia. Jednakże nie jest to przypadek. Mimo, że ludzie nie uznają boskości Jezusa to katolikami się zwą, mimo iż ludzie nie wierzą w życie po śmierci to katolikami się zwą, mimo iż ludzie wierzą w reinkarnację to katolikami się zwą. I teraz należy się zastanowić: jeśli mielibyśmy wybrać jako prawdziwych katolików tych, którzy rzeczywiście uznają wszystko czego naucza Kościół, to według tej ankiety będzie to 22%.

To bardzo daje do myślenia.

Cytuj:
osoby które tą anikitę wypełniały (chyba dla żartów) nie wiedziały nawet na czym polega wiara katolicka.

To pokazuje, że właśnie tacy to są "katolicy".

Cytuj:
A co do samego in vitro był sondaż chyba na wp z opcją dla katolików i wynik była całkiem odmienny. Nawet wśród ateistów wynik był prawie po równo.

Tutaj zastanawiałbym się poważnie nad wiarygodnością wyników. Uczestnicząc w forach internetowych już wiele razy brałem udział w dyskusjach na temat in vitro gdzie wypowiadali się ateiści. Nie spotkałem ani jednego który byłby za delegalizacją.

N kwi 04, 2010 14:25

I to jest właśnie problem, ludzie nie wiedzą że nie chodzi tu nawet o dobre uczynki, nie wiedzą że modlimy się tylko do Boga, nie wiedzą że Jezus jest obecny realnie nie tylko w Eucharystii ale w tych świętach które obecnie przeżywamy. Jest takie pomieszanie w wielu głowach (trudno powiedzieć ilu) że potem ludzie wyskakują z pretensjami czemu my się modlimy do Maryi. Dlatego też nasz kraj dobrze nadaje się do nowej ewangelizacji, powtórnego głoszenia bo nie za bardzo jest katolicki.

N kwi 04, 2010 14:44

Post Blisko prawdy
Mimo że ankietowałeś tylko katolików, w ankiecie na pewno wzięli udział ateiści, ale uznajmy ich za błąd statystyczny.

Jest mało katolików, którzy przyjmują wszystkie założenia i nakazy KK bez żadnych aberracji. Są to głównie osoby starsze. Mamy wolność wyznania i poglądów. Dlaczego nazywają się katolikami? Chyba najważniejsze jest bezwarunkowe przyjęcie podstawowych prawd wiary, ale też nie wszyscy je uznają.

Wyniki ankiety są tutaj.

N kwi 04, 2010 14:55
Uczestnicząc w forach internetowych już wiele razy brałem udział w dyskusjach na temat in vitro gdzie wypowiadali się ateiści. Nie spotkałem ani jednego który byłby za delegalizacją.

No widzisz, ja za to znam osobiście takich co są przeciwni in vitro. Co sondaż (internetowy)to inny wynik (czasem całkiem odmienny), a to jednoznacznie wskazuje na to że nie jest to wiarygodne odzwierciedlenie. Dlatego od dawna nie wierzę w takie coś. Tym bardziej że ten sondaż jest przeprowadzony na tak małej grupie osób, więc może się całkeim rozmijać z prawdą. Może nie w każdym pytaniu, ale w niktórych to się aż rzuca w oczy.

Cytuj:
osoby które tą anikitę wypełniały (chyba dla żartów) nie wiedziały nawet na czym polega wiara katolicka.

To pokazuje, że właśnie tacy to są "katolicy".

Nie, to pokazuje że w internecie katolikiem, ateistą i królewną snieżką może być każdy. A w grupie 274 połowa może być królewną śnieżką.

To tak jakbym ja był wegatarianinem, a jadłbym mięso. Mimo to deklaruję że jestem wegatarianinem. Albo muzułmanin który odrzuca Mahometa. Jest tak absudalne, jak momentami ten sondaż. Katolik może odrzucać (nie wierzyć) cuda, albo objawienia ale nie może odrzucać najwiekszego sensu i podstawy danej wiary bo inaczej poprostu nie jest katolikem. . Nie ma czegoś takiego jak katolik niewierzący w Jezusa. Tak jak nie ma wegatarianina jedzącego schabowego codziennie na obiad.

N kwi 04, 2010 14:59

niektóre pytania i odpowiedzi są źle zadane...

N kwi 04, 2010 15:33
Zobacz profil WWW

Wspomniał już o tym autor ankiety.

N kwi 04, 2010 15:57

Odwracanie się Polaków od kościoła nie jest zjawiskiem nowym. Dzieje się tak dla tego, że ludzie zaczynają myśleć logicznie, a nie kierować się irracjonalnymi uczuciami, które są raczej kiepskim sposobem poznania świata. Wszelkie religie interpretują świat na swój własny sposób, przekazując wiernym gotowe informacje dotyczące określonych zjawisk, zwalniając ich w ten sposób od myślenia. Wierni analizują tylko niektóre zagadnienia, wskazane przez religię, by lepiej zrozumieć jej nauki i sens życia według religii. W tym przypadku wierni używają rozumu, jednak istnieją zagadnienia niewygodne dla danych religii, które kapłani wolą przemilczeć i myślenie wiernych w niektórych kierunkach byłoby dla nich niewygodne.
W świadomości wiernych danej religii funkcjonuje jeszcze takie zjawisko, jak "owczy pęd", bo przecież wygodniej jest postępować tak jak większość społeczeństwa, której łatwo przyznać rację. Rzadko kto bierze pod uwagę to, że większość społeczeństwa może się mylić. To również zwalnia od myślenia. Dzieje się tak, dlatego, że ludzie wolą płynąć z prądem, a nie pod prąd, jak czynią normalne i zdrowe ryby.
Wierni odchodzą od Kościoła, gdyż po dłuższym zastanowieniu dochodzą do konkluzji, że jest to instytucja która na nich żeruje i chce im namieszać w głowach.

N kwi 04, 2010 16:35

Tak, zapewne, ludzie mądrzeją i odwracają się od Kościoła. Na pewno trzeba nie myśleć aby wierzyć w takie teorie.

N kwi 04, 2010 17:14

Post Sprostowanie
Odpowiem tutaj na zarzut ateistów obecny w wielu dyskusjach światopoglądowy.

Zarzut brzmi: religia tłumaczy ciemnocie zjawiska zachodzące we wszechświecie.

Odpowiedź: w dziejach ludzkości powstało wiele mitów, odrębnych dla każdej kultury, a bogowie uosabiali obiekty lub zjawiska występujące w przyrodzie. Pozostaje pytanie, czy wszyscy wierzyli w te opowieści.

Inaczej jest w chrześcijaństwie. Religia NIE MA nam tłumaczyć zjawisk przyrody. W Nowym Testamencie raczej nie znajdziesz wytłumaczenia, skąd wzięły się pioruny, dlaczego zmieniają się pory roku [...]

Wydarzenia w księdze Genesis teraz tłumaczy się symbolicznie. Tak należy odczytać proces stworzenia świata i ludzi. Biblia nie jest podręcznikiem do geografii, aby opisywała krok po kroku historię wszechświata. Kto wierzy w gadające węże, ale tak realnie?

Z jednym się zgodzę - techniki manipulacji. Niestety, manipulują nami wszyscy, więc Kościół nie jest wyjątkiem. Szkody wyrządzają wszechobecne reklamy, koncerny medialne, kampanie polityczne [...]

N kwi 04, 2010 17:30

czyli 50/50 i tel do przyjaciela

ciekawe wyniki jak na kraj katolicki...tak wychodzi że 50 na 50 % stosuje i wierzy w to co się mówi w kościele

N kwi 04, 2010 18:29

WIST napisał(a):
Na pewno trzeba nie myśleć aby wierzyć w takie teorie.

Bo przecież tylko drogą myślenia bez trudu dojdziemy do przyczyny, celu oraz sensu istnienia świata. Wystarczy tylko trochę ruszyć głową. :-D

N kwi 04, 2010 19:14

Cytuj:
No widzisz, ja za to znam osobiście takich co są przeciwni in vitro.

Jeśli chodzi np. o dofinansowanie przez państwo tej metody to wielu (w tym ja) jest przeciwnych. Nie spotkałem natomiast ateisty, który byłby za delegalizacją tej metody, dlatego ciężko mi w to uwierzyć.

Cytuj:
Dlatego od dawna nie wierzę w takie coś. Tym bardziej że ten sondaż jest przeprowadzony na tak małej grupie osób, więc może się całkeim rozmijać z prawdą. Może nie w każdym pytaniu, ale w niktórych to się aż rzuca w oczy.

Jeśli dane pytanie było źle sformułowane to ok. A tak właściwie w których się to rzuca w oczy - poważnie pytam, pomoże mi to w przyszłości uniknąć pewnych błędów.

Co do małej grupy osób - 274 to rzeczywiście mało, ale według mnie na tyle już aby móc wykluczyć większą fluktuację.

Tym bardziej, że po części wyników się spodziewałem. Było kiedyś już robione podobne badanie przez specjalistów i wyniki były zbliżone. To znacznie zwiększa wiarygodność - aczkolwiek oczywiście bez przesady :)

Cytuj:
Nie, to pokazuje że w internecie katolikiem, ateistą i królewną snieżką może być każdy. A w grupie 274 połowa może być królewną śnieżką.

Chodzi o to, że mówi się iż 89% osób w Polsce to katolicy i często jest to argumentem - to w polityce, to w rozmowach na forum. No to właśnie widzimy jacy to są katolicy - 78,1% nie przestrzega nauk o czystości.

Cytuj:
To tak jakbym ja był wegatarianinem, a jadłbym mięso. Mimo to deklaruję że jestem wegatarianinem. Albo muzułmanin który odrzuca Mahometa. Jest tak absudalne, jak momentami ten sondaż. Katolik może odrzucać (nie wierzyć) cuda, albo objawienia ale nie może odrzucać najwiekszego sensu i podstawy danej wiary bo inaczej poprostu nie jest katolikem. . Nie ma czegoś takiego jak katolik niewierzący w Jezusa. Tak jak nie ma wegatarianina jedzącego schabowego codziennie na obiad.

Dlaczego sondaż jest absurdalny? Ja odpowiedzi na niego nie udzielałem, lecz ludzie zwiący się katolikami.

Że absurdy są - to wiemy. W samym swoim najbliższym otoczeniu znam takich ludzi, że niby katolik, a w Kościele kilka lat nie był. To właśnie miał na celu ukazać sondaż :)

Pozdrawiam :)

N kwi 04, 2010 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona