Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 27, 2025 23:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Do kogo się modlić? Kto pragnie naszej ofiary? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Do kogo się modlić? Kto pragnie naszej ofiary?
Większość denominacji Kościelnych wyznaje Jezusa jako Boga, m.in. chodzi o dogmat Trójcy (Bóg Ojciec, Syn Boży-Syn Człowieczy, Duch Święty), gdzie Bóg Jahwe jest w trzech osobach. Szczerze muszę przyznać że uważanie Syna Człowieczego na równi z Ojcem stoi w sprzeczności w moim rozumowaniu Pisma. W związku z tym chciałbym was zapytać (wszystkich uznających Pismo - S.T. oraz N.T.) - Czy lepiej się modlić do Boga Ojca, czy do Jezusa? Czy modły kierowane do innego bytu(osoby) Boga jest równoznaczne z modleniem się do Ducha Świętego, Jezusa... ? Według moich odczuć Bóg któremu zawierzył Abraham, był Jahwe a nie Jego Syn czy osoba Ducha Świętego jak nazywają to różne denominacje Kościelne. Co o tym sądzicie. Sprawa moim zdaniem jest bardzo ważna ,ponieważ dotyczy w sumie najważniejszej kwestii kierowania naszych modlitw, oraz wypełnienia tego czego chce od nas Jedyny Wieczny, którego włosy są białe jak śnieg, zasiadający na Tronie a otacza Go Jego Chwała. - Daniel 7

So kwi 03, 2010 20:52
Post Re: Do kogo się modlić? Kto pragnie naszej ofiary?
.
Ja tam nie wiem. Modlę się do wszystkich, różnie, jakoś samo wychodzi. Do Jezusa bardziej jak do przyjaciela, do Ojca jak ojca, do Ducha o wspomożenie.

N kwi 04, 2010 0:29
maraskin napisał(a):
Według moich odczuć Bóg któremu zawierzył Abraham, był Jahwe a nie Jego Syn czy osoba Ducha Świętego jak nazywają to różne denominacje Kościelne. Co o tym sądzicie. Sprawa moim zdaniem jest bardzo ważna ,ponieważ dotyczy w sumie najważniejszej kwestii kierowania naszych modlitw, oraz wypełnienia tego czego chce od nas Jedyny Wieczny, którego włosy są białe jak śnieg, zasiadający na Tronie a otacza Go Jego Chwała. - Daniel 7

Jesli Twoja wiara bazuje na ST módl się tylko do Ojca.
My chrześcijanie modlimy się się do Boga w trzech osobach, i nie sądzimy, że Bóg różnicuje modlitwy zanoszone do poszczególnych osób Trójcy Św.

N kwi 04, 2010 8:19

Mnie zastanawia czy jest sens modlić za jedną osobę zamiast za wszyskich. Czy jest sens odprawiać Msze za kogos albo w szczególnej intencji zamiast za ogólną pomyślność. Czy modlitwy dzielą się na jakieś wg zakresu mocy i działania? Przyznaję, że dla mnie jako dla niewierzącego jest to dziwaczne.

N kwi 04, 2010 11:06
R6 napisał(a):
Mnie zastanawia czy jest sens modlić za jedną osobę zamiast za wszyskich. Czy jest sens odprawiać Msze za kogos albo w szczególnej intencji zamiast za ogólną pomyślność. Czy modlitwy dzielą się na jakieś wg zakresu mocy i działania? Przyznaję, że dla mnie jako dla niewierzącego jest to dziwaczne.

Mylisz się - niemal każda modlitwa obejmuje intencje pojedynczych osób i wszystkich ludzi.
Modlę się Różańcem i po każdej 10 Zdrowaś odmawiam:
- "O mój Jezu przebacz NAM NASZE grzechy, zachowaj NAS od ognia piekielnegi i zaprowadź WSZYSTKIE dusze do raju, i dopomóż szczególnie tym, które najbardziej potrzebują Twojego miłosierdzia".
W każdej Mszy św modlimy się w intencji wszystkich żywych i zmarłych.
W modlitwie Zdrowaś Maryjo mówimy: "Módl się za NAMI grzesznymi teraz i w godzinę śmierci naszej".
Jak widziesz swoją modlitwą obejmuję także Ciebie :przytul:

N kwi 04, 2010 11:31
zbanowany na stałe

Ciekawe , odnosząc się do Twojej wypowiedzi Alus, jak myślisz czy jak Jezus odpoczywał w grobie przez sabat'e to mógł odpuszczać grzechy? Czy robił to ktoś inny?

N kwi 04, 2010 14:47
maraskin napisał(a):
Ciekawe , odnosząc się do Twojej wypowiedzi Alus, jak myślisz czy jak Jezus odpoczywał w grobie przez sabat'e to mógł odpuszczać grzechy? Czy robił to ktoś inny?

A czy w tym czasie przestał byc Bogiem?

N kwi 04, 2010 16:34

Ciekawy temat. Uznajemy Trójcę Świętą, a modlimy się osobno do każdej Osoby. :)

N kwi 04, 2010 17:57

Post Re:
WebCM napisał(a):
Ciekawy temat. Uznajemy Trójcę Świętą, a modlimy się osobno do każdej Osoby. :)

Więc modląc się do jednej z nich opiewamy całą naturę Boga.

N kwi 04, 2010 19:09
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
maraskin napisał(a):

A czy w tym czasie przestał byc Bogiem?

A czy Bóg może przebywać w Szeolu i odpuszczać stamtąd grzechy?

N kwi 04, 2010 19:10
maraskin napisał(a):
A czy Bóg może przebywać w Szeolu i odpuszczać stamtąd grzechy?

Jeśli jest wszechmocny, to kto lub co może Go ograniczyć?

Wt kwi 06, 2010 13:02

Oho, Maraskin, teraz stoi w sprzeczności, a jeszcze niedawno nie stało. Już dawno Cię ostrzegałem..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 06, 2010 13:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]