Cud Świętego Ognia w Jerozolimie ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Cud Świętego Ognia w Jerozolimie ?
R6 napisał(a): Ciekawostka dla miłośników cudów i przykład wyboru wyjaśnienia przy istnieniu innych równie prawdopodobnych. Temat może zainteresować katolików bo dotyczy kapliczek i pojawiających się przy nich tajemniczych świetlistych kul. Nie wydają mi się to historie wydumane na potrzeby tabloidów. Zwróćcie uwagę na wiek tego osobliwego pomnika postawionego obok figurki Matki Boskiej http://nautilus.org.pl/?p=artykul&id=2088Ciekawostka - ano właśnie jedyne interesujące to ciekawostka - fakty niezrozumiałe, ale udowodnione, nie są tak absorbujące.
|
Wt kwi 06, 2010 8:34 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ciekawostka - ano właśnie jedyne interesujące to ciekawostka - fakty niezrozumiałe, ale udowodnione, nie są tak absorbujące. Nie kazdy lubi zyc w stanie nieustannego podniecenia, jak niektore kobiety. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt kwi 06, 2010 11:58 |
|
 |
Lukasz94
|
kasiieekk4 skąd jesteś? 
|
Wt kwi 06, 2010 17:15 |
|
|
|
 |
kasiieekk4
|
Lukasz94 napisał(a): kasiieekk4 skąd jesteś?  Z Białegostoku a co ? 
|
Wt kwi 06, 2010 17:32 |
|
 |
Gabriela32
|
Ja akurat jestem katoliczką, ale wierzę że takie cuda się zdarzają. Wiele bym dała by nastąpiło pełne pojednanie z Cerkwią Prawosławną, przecież Chrystus Pan modlił się o to byśmy byli jedno. A tak na marginesie bardzo mi się podoba liturgia prawosławna.
_________________ Wszystko mogę w tym który mnie umacnia
|
Wt kwi 06, 2010 17:55 |
|
|
|
 |
kasiieekk4
|
Gabriela32 napisał(a): Ja akurat jestem katoliczką, ale wierzę że takie cuda się zdarzają. Wiele bym dała by nastąpiło pełne pojednanie z Cerkwią Prawosławną, przecież Chrystus Pan modlił się o to byśmy byli jedno. A tak na marginesie bardzo mi się podoba liturgia prawosławna. A co dokładnie przyciąga twoją uwagę Liturgia Święta ?  Ja spotykam się z tym, że Liturgia jest gorsza od nabożeństwa w kościele bo trzeba stać i nie jest odprawiana po polsku. Moim zdaniem gdy przychodzimy się pomodlić, w pewnym stopniu rozmawiamy z Bogiem to siedzenie nie jest za bardzo na miejscu, a co do języka jeszcze bardziej chcę słuchać modlitw wygłaszanych przez kapłanów bo ma to taką ciekawą i zadziwiającą atmosferę gdy dojdzie jeszcze do tego śpiew czego chcieć więcej 
|
Wt kwi 06, 2010 21:17 |
|
 |
Gabriela32
|
najbardziej podoba mi się śpiew na liturgii, i jeszcze coś , nie wiem jak się to fachowo nazywa ale jak byłam na liturgii prawosławnej to podchodziliśmy do stołu i częstowali prosforą chyba. Kasiieekk popraw mnie jesli się mylę 
|
Śr kwi 07, 2010 7:36 |
|
 |
didymos
|
Chrystus Zmartwychwstał! Ktoś się wybiera po Ogień? Można go otrzymać w warszawskiej katedrze. http://www.polskieradio.pl/trojka/wiado ... ?id=151976
_________________ www.cerkiew.pl http://didymos-pogranicza.blogspot.com/
|
Pt kwi 09, 2010 11:57 |
|
 |
kasiieekk4
|
Gabriela32 napisał(a): najbardziej podoba mi się śpiew na liturgii, i jeszcze coś , nie wiem jak się to fachowo nazywa ale jak byłam na liturgii prawosławnej to podchodziliśmy do stołu i częstowali prosforą chyba. Kasiieekk popraw mnie jesli się mylę  Hmm, a może po prostu stała tacka z prosforą i można było wziąć ? ;> Zostaje ona położona w celu " zapojki " razem z wodą gdy wierni odchodzą od Eucharystii. [quote="didymos"]Chrystus Zmartwychwstał! Ktoś się wybiera po Ogień? Można go otrzymać w warszawskiej katedrze. Zaiste Zmartwychwstał ! A ja ogień odebrałam od razu w Wielką Sobotę 
|
Pt kwi 09, 2010 16:18 |
|
 |
Lukasz94
|
kasiieekk4 napisał(a): Lukasz94 napisał(a): kasiieekk4 skąd jesteś?  Z Białegostoku a co ?  Ja też, a z jakiej parafii jeśli mogę wiedzieć? 
|
So kwi 10, 2010 13:20 |
|
 |
Gabriela32
|
Fajnie że dołączyliście do forum, chciałabym jeszcze pogadać o ikonach, od jakiegoś czasu bardzo się nimi interesuję
|
Pn kwi 12, 2010 9:38 |
|
 |
fototomek
|
Najprawdopodobniej ogień pojawia się w wyniku reakcji chemicznej fosforu z tlenem. Jest to reakcja gwałtowna, ale fosfor chroniony jest warstwą lotnego rozpuszczalnika organicznego. Po odparowaniu rozpuszczalnika fosfor styka się z powietrzem i ulega zapłonowi. Odpowiednio dobrana mieszanina substancji lotnych w odpowiedniej ilości działa jak swoisty zegar chemiczny - można dokładnie określić kiedy rozpocznie się spektakularna reakcja. Na "wyregulowanie" tego zegara były cale wieki. Co do świec trzymanych przez wiernych, to niezupełnie jest tak, że się same zapalają. Wierni odpalają je od świec, które niesie patriarcha. Same zapalają się tylko niektóre świece i tylko takie, które przynieśli prawosławni...
|
Pt sty 31, 2014 21:56 |
|
 |
wihawiha
|
Odgrzewam stary kotlet, ale myślę że warto. Parę dni temu (30 kwietnia) znowu zstąpił Święty Ogień. Okazuje się, że zachowało się dużo manuskryptów łacińskich mówiących o cudzie. cytat: Cytuj: "Z 70 świadectw zebranych przez Skarlakidisa, autorami aż 38 są świadkowie wywodzący się ze świata łacińskiego.... Duża część z nich to ważni przedstawiciele i hierarchowie Kościoła Rzymskokatolickiego: 3 błogosławionych (w tym papież Urban II), 6 biskupów, 3 księży oraz 12 zakonników."
źródło: http://cudognia.pl/promowany/podstawowe-informacje-2/(w cytowanym artykule podają źródła łacińskie)
|
Pn maja 09, 2016 11:11 |
|
 |
Robek
|
wihawiha napisał(a): Odgrzewam stary kotlet, ale myślę że warto. Parę dni temu (30 kwietnia) znowu zstąpił Święty Ogień. Okazuje się, że zachowało się dużo manuskryptów łacińskich mówiących o cudzie. cytat: Cytuj: "Z 70 świadectw zebranych przez Skarlakidisa, autorami aż 38 są świadkowie wywodzący się ze świata łacińskiego.... Duża część z nich to ważni przedstawiciele i hierarchowie Kościoła Rzymskokatolickiego: 3 błogosławionych (w tym papież Urban II), 6 biskupów, 3 księży oraz 12 zakonników."
źródło: http://cudognia.pl/promowany/podstawowe-informacje-2/(w cytowanym artykule podają źródła łacińskie) Masz jakiś filmik z tego samozapłonu, na YouTube?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz maja 12, 2016 10:59 |
|
|
|