Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 20:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
 Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc 
Autor Wiadomość

Post Re: Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc
Alus napisał(a):
Trywializujesz.
Już chyba na tyle mnie znasz, że wiesz, iz nie wyznaję spiskowej teorii dziejów.

Wiem i właśnie dlatego o tym piszę. Znasz sytuację z drugiej strony, czyli wypowiedzi osób, często całkiem spójne i logiczne, które taką teorię wyznają. Widzę więc szansę (aczkolwiek nikłą ;) ), że dostrzeżesz podobieństwa w ich argumentacji i Twojej w tym wątku (coś na zasadzie "faktycznie, argumentuję tu podobnie co zwolennicy Ogólnej Teorii Układu w innych wątkach").

Alus napisał(a):
Niemniej jednocześnie nie jestem aż tak naiwna, że wierzę w pełną bezinteresowność wszystkich działań ludzi, organizacji.

Ja też nie, ale jak potężne musiałoby być lobby proaborcyjne, aby skorumpować sędziów Trybunału, większość mediów itp. Potężniejsze niż mafie, kartele narkotykowe, niemalże wszechmocne. Dla mnie takie wyobrażenia graniczą z obłędem.

Alus napisał(a):
Cytuj:
Procedury i liczba instancji odwoławczych to nie jest kwestia kultury i moralności, a kwestia czysto techniczna.

Nie ustalano procedur narzucania nam tworzenie schematu instytucji wedle wskazań UE
Cytuj:
Tak jak sprawa metrażu dla więźnia.

Te ustalenia zaakceptowaliśmy przed wstapieniem w struktury UE

Tu się nie będę spierał, bo nie wiem. Jak już pisałem, mam tyle zaufania (może niesłusznie) do Sądów Najwyższych, że jestem przekonany, iż nie popełniają prostych błędów formalnych.

Cz kwi 08, 2010 15:40
SweetChild napisał(a):
Ja też nie, ale jak potężne musiałoby być lobby proaborcyjne, aby skorumpować sędziów Trybunału, większość mediów itp. Potężniejsze niż mafie, kartele narkotykowe, niemalże wszechmocne. Dla mnie takie wyobrażenia graniczą z obłędem.

Nie insynuuję korupcji.
Sędziowie, jak wszyscy ludzie na świecie mają własne poglądy.
Dla przeważającej większości społeczeństw zachodniej Europy aborcja nie stanowi żadnego problemu, dylematu moralnego......należy się jak krowie siano.....

Cz kwi 08, 2010 17:37

Oczywiście, że sędziowie mają swoje poglądy. I tak zapewne potępiają morderstwa, ale starają się nie kierować niechęcią do morderców przy rozstrzyganiu sporu o metraż dla więźnia. Podobnie starają się nie kierować niechęcią do polskiego zakazu aborcji przy rozstrzyganiu sprawy AT. Jeżeli istnieje podejrzenie, że sędzia jest stronniczy, to powinien zostać wykluczony ze sprawy.

Cz kwi 08, 2010 18:20

sedzia nie jest od tego, by sie kierowac wlasnymi pogladami tylko prawem, chyba ze uzna jakas okolicznosc lagodzącą.
po prostu zrobil sie ogromny szum medialny i dlatego wyszedl z tego taki kipisz.

Cz kwi 08, 2010 20:29
zbanowany na stałe

Cytuj:
4. Zdumiewają wywody o związku wolności słowa i chrześcijaństwa: „Chrześcijaństwo jest religią miłości i taki też winien być język zamieszczanych w »Gościu Niedzielnym« publikacji”. Gdyby podążać za rozumowaniem sądu, należałoby stwierdzić, że to nie sobory tylko sąd ma ustalać, czym jest ta religia. Pisma komunizujące albo ekologiczne mogłyby głosić tylko opinie, które są treściowo i co do formy zgodne z wyobrażeniami sądu o komunizmie lub ekologizmie. Stwierdzenia te są groźnym nadużyciem, bo prowadzą do czystej arbitralności w ocenie, komu i co wolno mówić. Wyrok w tym zakresie narusza art. 24 kodeksu cywilnego i gwarancje konstytucyjne chroniące wolność słowa.

W swoim "statucie" Kosciol podkresla role jaka odgrywa milosc w jego dzialaniu. A co jest miloscia, jak ona sie wyraza, to powszechnie wiadomo. Biskupi moga zmienic prawa okreslajace stosunek Kosciola do milosci, ale nie znaczenie slowa. Niech Kosciol napisze "miloscia koscielna", co ta milosc reprezentuje i wszystko bedzie gralo.
W art.24 o zagrozeniu dobra pisze "chyba że nie jest ono bezprawne", czy w tym wypadku mozna uwazac WYROK SADU za bezprawny? On moze byc zly ale nie bezprawny!

Cz kwi 08, 2010 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19