|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Żałoba Narodowa
Od pamiętnej daty 10 kwietnia 2010 trwa Żałoba Narodowa. Dzisiaj słyszymy, że ma być przedłuzona do niedzieli 18 kwietnia, do dnia w którym ma się odbyć pogrzeb prezydenckiej pary:Lecha i Marii Kaczyńskich na Wawelu. Niestety cisza nad trumnami juz zosytała zakłócona protestami kilkuset przeciwników pochowania pary prezydenckiej na Wawelu. Uważam, że para prezydencka zasłuzyła, aby spocząć w tym miejscu. Przy trumnach mógłby byc symbol Katynia oraz kawałek ze szczątków rozbitego samolotu, a może nawet lista tych wszystkich którzy zginęli w katastrofie.
|
Śr kwi 14, 2010 9:21 |
|
|
|
 |
nurhia
|
 Re: Żałoba Narodowa
wszytsko jest swietnie dopoki sie nie przesadzi.ja tez nie mam zastrzezen do pochowania pary prezydenckiej na Wawelu. nie podoba mi sie i to bardzo, mowienie o tym ze Katyn znow zebral swoje żniwo, ze zabral nam kwiat polskiej inteligencji. to juz jest moim zdaniem mocno przesadzone. smucia mnie te protesty i odmawianie zmarlym pochowku, widac ludzie sie nie nauczyli niczego. sądy nad zmarlymi, targowiska.mi jest przykro, ale trudno sobie wyobrazic jak sie czuje córka Kaczyńskich, kiedy słyszy o takich protestach;( dobrze ze wiecej ludzi potrafi sie w takiej chwili zachowac.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Śr kwi 14, 2010 10:06 |
|
 |
WierzącyPolakPatriota
zbanowany na stałe
|
Nie patrzmy na prowokacje, patrzmy na to jakim był. To co myśli Naród widać teraz, kiedy opadła kurtyna fałszu i okazało się, że opinie w tvn i wyborczej to nie opinia Narodu. Spocznie na Wawelu u boku Marszałka. http://www.youtube.com/watch?v=SyUrbDOrSn4http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/72000/papiez_kaczynscy_72300.jpg
|
Śr kwi 14, 2010 10:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Patos nie zmieni sytuacji. Hołd oddają wszyscy, co nie znaczy, że utożsamiają się z przkonaniami zmarłego Prezydenta.
|
Śr kwi 14, 2010 10:35 |
|
 |
Marian17
|
 Re: Żałoba Narodowa i tresura
Gdy naród zbyt mocno jest tresowany zaczyna kąsać rękę tresera. Śmierć prezydenta była wstrząsem który uwidocznił nicość Jego opluwaczy. Przpomnijmy jednak śmierć Jana Pawła II. Nie minęło wcale dużo czasu gdy z furią zaczęli atakować Kościół, patriotyzm... Oni zrobią wszystko by zniwelować obecny stan ducha. Atak będzie nie tylko od lewaków ale i destruktorów ulokowanych na prawicy. Przerabiałiśmy to również przed stanem wojennym.
|
Śr kwi 14, 2010 10:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe czy Komorowski uwzględni wniosek PiS-u o zajęcie się wyborami po pogrzebie?
|
Śr kwi 14, 2010 11:32 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Gdy naród zbyt mocno jest tresowany zaczyna kąsać rękę tresera. Mamy podobne skojarzenia choc rozne punkty odniesienia. Czekam tylko kto pierwszy nazwie caly ten cyrk cyrkiem. Cytuj: Śmierć prezydenta była wstrząsem który uwidocznił nicość Jego opluwaczy. Bedziesz musial wkrotce ponton kupic. Po takim wstrzasie jaki Polsce serwujecie, slinowe tsunami pewne. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr kwi 14, 2010 12:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cóż....niektórym nadal odpowiada - "jeden naród, jedna partia". Pod innymi barwami, ale jednak.
|
Śr kwi 14, 2010 12:46 |
|
 |
Gita2
|
Dostrzegam coraz więcej argumentów na to, aby para prezydencka spoczęła na Wawelu. Przyznam, że w pierwszej chwili pomyślałam, że może lepszym miejscem byłyby Powązki, ale.... Na Wawelu leżą nasi królowie i nie tylko królowie. Nic nie wskazuje na to, aby wróciła monarchia i w związku z tym chowanie na Wawelu prezydentów wolnej RP jest zasadne. Pierwszym będzie Lech Kaczyński z małżonką, a drugim... ?, kto to wie???
|
Śr kwi 14, 2010 13:02 |
|
 |
SweetChild
|
Gita2 napisał(a): Nic nie wskazuje na to, aby wróciła monarchia i w związku z tym chowanie na Wawelu prezydentów wolnej RP jest zasadne. Pierwszym będzie Lech Kaczyński z małżonką, a drugim... ?, kto to wie??? Jeśli tak to zostanie ustalone, że miejscem pochówku prezydentów wolnej RP będzie Wawel, to co innego. Wówczas jednak również Prezydent Kaczorowski powinien spocząć na Wawelu.
|
Śr kwi 14, 2010 13:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie to będzie upolitycznienie tego historycznego miejsca. I dlatego jestem przeciw. Ta decyzja jest dla mnie decyzją chwilową, uczuciową, podjętą pod wpływem emocji a nie racjonalnego myślenia.
Nie zgadzałem się z Kaczyńskim, ale był człowiekiem, mężem, ojcem itd - należy mu się szacunek za to, oraz za to, że był prezydentem RP. Zmarł tragicznie, to fakt. Katastrofa była wielka i dotyczyła całego kraju. Ale jeśli już mamy być konsekwentni - to powinien tam być pochowany też Kaczorowski. A najlepiej wszyscy, którzy zginęli.
Najgorsze dla mnie jest to, że teraz wiele osób zgadza się z tą decyzją. Ale za rok, dwa, trzy lata odczujemy negatywne skutki tej decyzji. Np zamykanie Wawelu na moment, kiedy wysocy urzędnicy będą chcieli złożyć hołd zmarłemu tragicznie prezydentowi. Za chwilę stanie się on też miejscem pielgrzymek politycznych, a jako taki starci swój urok historycznego miejsca, z którym mogą się identyfikować wszyscy Polacy, niezależnie od opcji politycznej.
Miejscem takich pochówków powinien być cmentarz na Powązkach.
Crosis
|
Śr kwi 14, 2010 13:34 |
|
 |
Kamyk
|
Nie ma sensu dublować tematów
|
Śr kwi 14, 2010 14:15 |
|