Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 20:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Grecja opodatkowała Kościół! 
Autor Wiadomość

Post Grecja opodatkowała Kościół!
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,777 ... erkwi.html
Grecki parlament uchwalił zmiany w ustawach podatkowych, które mają pomóc walczyć z szarą strefą. Budżet traci na unikaniu podatków ok. 10 mld euro rocznie.

Opodatkowano nieruchomości Cerkwi prawosławnej, która dotychczas była świętą krową - cieszyła się praktycznie immunitetem podatkowym, co irytowało znaczną część społeczeństwa.

U nas też bardzo wielu irytuje nasza święta krowa. Kiedy ją opodatkują?
A może się mylę i niepotrzebnie biję pianę? Może Kościoł płaci podatki od nieruchomości jak każdy właściciel?

Śr kwi 14, 2010 20:28
Post Re: Grecja opodatkowała Kościół!
.
Wygląda na to, że Kościół płaci podatki od nieruchomości - za plebanie, nie kościoły - oraz rolny, jeśli posiada grunty. Księża płacą podatek dochodowy w formie ryczałtu. Tak przynajmniej twierdzi Racjonalista

Śr kwi 14, 2010 20:43

Ryczałt i podatek rolny to śmiech na sali.
Już z opłat za energię elektryczną/cieplną czy z akcyzy paliwowej (i alkoholowej ;-) ) państwo uzyskuje większe przychody.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr kwi 14, 2010 22:24

Grecja jest innym przypadkiem niż my, gdyż jest państwem wyznaniowym - z Cerkwią jako oficjalnym Kościołem państwa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 15, 2010 7:15

Johnny99 napisał(a):
Grecja jest innym przypadkiem niż my, gdyż jest państwem wyznaniowym - z Cerkwią jako oficjalnym Kościołem państwa.

Hehe, a my to nie? Religia w szkołach, symbole JEDNEJ religii w szkołach i urzędach, dzieciaki na czas obrzędów religijnych zwalniane są z lekcji, na wszystkich większych i mniejszych uroczystościach obecni są kapłani jednego Kościoła, jak umrze prezydent, to o tym gdzie będzie pogrzeb decyduje Kościół. I my nie jesteśmy państwem wyznaniowym???

Cz kwi 15, 2010 7:25

Tak, Jajko, nie jesteśmy. Wynika to z Konstytucji RP:

Cytuj:
Art. 35.

1. Rzeczpospolita Polska zapewnia obywatelom polskim należącym do mniejszości narodowych i etnicznych wolność zachowania i rozwoju własnego języka, zachowania obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury.

2. Mniejszości narodowe i etniczne mają prawo do tworzenia własnych instytucji edukacyjnych, kulturalnych i instytucji służących ochronie tożsamości religijnej oraz do uczestnictwa w rozstrzyganiu spraw dotyczących ich tożsamości kulturowej.

(...)

Art. 53.

1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.

2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.

3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.

4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.

5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.

6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.

7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz kwi 15, 2010 9:08
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Hehe, a my to nie? Religia w szkołach, symbole JEDNEJ religii w szkołach i urzędach, dzieciaki na czas obrzędów religijnych zwalniane są z lekcji, na wszystkich większych i mniejszych uroczystościach obecni są kapłani jednego Kościoła, jak umrze prezydent, to o tym gdzie będzie pogrzeb decyduje Kościół. I my nie jesteśmy państwem wyznaniowym???

Niektórym można tłumaczyć bez końca, a i tak nie zrozumieją.. w Polsce katolicyzm nie ma statusu "religii państwowej" i dlatego Polska w sensie prawnym nie jest państwem wyznaniowym, tak, jak np. Wielka Brytania, Dania, Grecja, Malta czy do niedawna Szwecja. Nie miałem na myśli pojęcia państwa wyznaniowego w sensie potoczno-antyklerykalnym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 15, 2010 9:15

a pastorzy luterańscy, księża prawosławni jakie płacą podatki? KEA i PAKP płacą inne podatki jak Kk?

Cz kwi 15, 2010 11:12
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Wynika to z Konstytucji RP
Tak, tak. Z Konstytucji wiele rzeczy wynika, tylko nie każdemu podoba się ich respektowanie...

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz kwi 15, 2010 11:23

No Konstytucja jedno, a życie drugie. Mnie chodzi o stan FAKTYCZNY a nie TEORETYCZNY. Ja wolę rozmawiać o FAKTACH, a nie poboznych życzeniach.

Cz kwi 15, 2010 12:16
zbanowany na stałe

Wlasciwie teraz najlepszy czas na mocne opodatkowanie KrK. Nikt z obroncow nie pisnie slowa. Zaloba przeciez! :D

Cz kwi 15, 2010 12:26

Dural napisał(a):
Wlasciwie teraz najlepszy czas na mocne opodatkowanie KrK. Nikt z obroncow nie pisnie slowa. Zaloba przeciez! :D

Nie chciałbym być w skórze tego kogoś, kto by pisnął... "umarł w butach"

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Cz kwi 15, 2010 13:07

Nie żadna Grecja,tylko biurokracja,przeciętny Grek nic z tego nie dostanie.Zabierają mi podatek od dochodów,nieruchomości,spadków i darowizn,podatki zawarte w cenach jak VAT i akcyza,a teraz może jeszcze położą łapę na tym co daję na tacę?

Cz kwi 15, 2010 23:14

A zapomniałem dodać,że muszą spłacać kredyt bankowi Goldman&Sachs

Cz kwi 15, 2010 23:18
zbanowany na stałe

Podobno Grecja kuleje ze wzgledu na duze lapownictwo, protekcje itd. . Zalozcie partie np. Sprawiedliwosc i Prawo, a po dwoch latach wszystkie afery beda rozwiazane, przestepcy w wiezieniach i spokoj!
Juz jedno panstwo podobnie uczynilo i sie w 100% udalo, sama nazwa partii zwalala z nog gangsterow!

Pt kwi 16, 2010 6:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona