Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość

Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
Asienkka napisał(a):
Według mnie chodzi bardziej o sam moment tragedii, kiedy to człowiek zatrzymuje się na chwilę zastanawiając się nad sensem tego wszystkiego, a przecież takim sensem jest Bóg, a nie ludzkie autorytety. Ten trudny czas, który teraz przeżywamy, może sprawić, że niektórzy ludzie zwrócą się na nowo do Boga, jako do tego Głównego Autorytetu.

Bardzo kreatywna interpretacja, bo cytat brzmi:

Cytuj:
Jeśli Boga mamy słuchać „bardziej”, to Bóg ma być autorytetem w sprawach życia rodzinnego, małżeńskiego, wychowania, życia codziennego. Bóg ma być autorytetem w kwestii polityki, kultury, historii, sztuki, prawa, filozofii. Bóg ma być autorytetem w sprawach medycyny i opieki społecznej, przedsiębiorczości, sukcesu. (...)

Asienkka napisał(a):
Nie chodzi tu o dosłowność...przynajmniej według mnie.

Pewnie brak mi kobiecej intuicji, aby się domyśleć, że skoro ktoś mówi "A" to tak naprawdę miał na myśli "B" ;)

Asienkka napisał(a):
Nie wiem dlaczego, ale na początku nie mogłam zrozumieć o co Ci chodzi Sweet, ostatnie dwa posty stały się (przynajmniej dla mnie ;) ) jaśniejsze. Jednak ani przez moment, kiedy czytałam cytowane przez aprylke słowa, nie przyszła mi do głowy interpretacja podobna do Twojej.

To jedna z sytuacji, w których chciałbym się mylić. Moim nieskromnym zdaniem moja interpretacja nasuwa się sama i dlatego uważam powyższe słowa za gruby nietakt (w tej konkretnej sytuacji, po katastrofie prezydenckiego samolotu).

Śr kwi 14, 2010 8:31
SweetChild napisał(a):
To jedna z sytuacji, w których chciałbym się mylić. Moim nieskromnym zdaniem moja interpretacja nasuwa się sama i dlatego uważam powyższe słowa za gruby nietakt (w tej konkretnej sytuacji, po katastrofie prezydenckiego samolotu).

To zależy jak kto interpretuje takt - dla innych wieszczenie końca Polski jest wysoce taktowne
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=tk07.txt

Śr kwi 14, 2010 9:12

Alus napisał(a):
To zależy jak kto interpretuje takt -

Oczywiście, dlatego piszę za siebie.

Alus napisał(a):
dla innych wieszczenie końca Polski jest wysoce taktowne
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=tk07.txt

Ale chyba nie chcesz mnie przypisać do tych "innych"? ;) Natomiast uważam, że ND i RM przynajmniej od początku jasno stawiały sprawę.

Śr kwi 14, 2010 9:22

"Nie powinno byc zgody na ten lot"- to artykuł w Naszym Dzienniku.
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=tk04.txt

Śr kwi 14, 2010 9:29
Elbrus napisał(a):
Cytuj:
Tak wstrętne, ze straciłam juz nadzieję, że cokolwiek się zmieni.
Jeśli przytoczony przez ciebie fragment tak cię boli, to przytoczę inny:
http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=104273
Wyrazy współczucia dla Mamy Pana Prezydenta, głębokie współczucie dla Brata Pana Prezydenta
Zapomniano o córce. Przypadek? Czy to też jest wg ciebie duża niestosowność?

Elbrus- to dla Ciebie to samo? Ludzka pomyłka- ktoś zapomniał. Zapomniano nie tylko o córce, ale o wnuczce, - albo i dwóch oraz o bracie pani prezydentowej i zięciu. To krewni, których znamy z mediów a być może jest ich więcej.

Ervi napisał(a):
Nie rozumiem ludzi, którzy mówią w ten sposób o tych, którzy niedawno odeszli. Trzeba być "znieczulonym", żeby nie dostrzec, co tak naprawdę się stało. A do tego jeszcze zamieszanie z miejscem pochówku. Zastanawiam się, kto pierwszy wpadł na pomysł tej idiotycznej, niczym nieuzasadnionej pikiety:
"Nie przenoście nam stolicy do Krakowa." A kto wam chce ją tam przenieść? Czy tak trudno pojąć, że to wielki zaszczyt dla Krakowa oddać prezydentowi miejsce na Wawelu?
Ktoś powiedział, że bardzo cenił Lecha Kaczyńskiego, ale nie zgadza się na pogrzeb na Wawelu. W uzasadnieniu podaje, że prezydent " nie pasuje do towarzystwa ." Ktoś, kto szczerze cenił prezydenta, nigdy tak by nie powiedział!!!

Ja mam podejrzenia, że jest to sterowane.

Na forum tvn24 informacja o proteście pod oknem na Franciszkańskiej o godz. 20{ ( doprawdy demoniczne)-czy Ci sami ludzie fetowali tam papieża- mam nadzieję, że nie...}
wisiała jakiś czas - dopiero po godzinie 20 została skasowana bo niby regulamin forum narusza.
Czyli gdy było juz po wszystkim.

Inna sprawa, że truto ludzi propagandą przez tak długi czas- że teraz kilka dni już ich nie odtruje.

Każdy umiarkowanie inteligenty człowiek musi zadać sobie pytanie- czy wcześniej kłamano czy teraz kłamią?
Łatwiej uwierzyć, że teraz kłamią- by oddać hołd zmarłemu...

Marszałek Piłsudski tez ma swoich krytyków.

Co do "królów" - to nagle patrzcie jak wielu mamy rojalistów. Nagle jaka godność "królów" których nikt nie wybierał- a nawet tron nie należał im się z racji urodzenia- tylko obejmowali go na podstawie układów jak np. Batory.

Mam coraz większe wątpliwości czy poza emocjonalnym przezywaniem coś z tej tragedii wyniknie.

Na Powązkach leży sobie Bierut z Marchlewskim. (Na forum tvn24 ktos powiedział, że Bierut ma większe zasługi niż prez. Kaczyński- to tak na marginesie...)Ale nie przyszłoby mi do głowy by żądać usunięcia zmarłego z Powązek. Może za 200 lat- ale teraz żyje jego córka, przecież to przykre dla rodzin.

Śmieszą mnie także figury retoryczne "szanuję, ale ..."i lżenie Nie, nie szanujesz.

....................................

Dziwne są także zapowiedzi kupna nowych samolotów dla vipów skoro samolot był technicznie sprawny.

Śr kwi 14, 2010 9:46
Gita2 napisał(a):
"Nie powinno byc zgody na ten lot"- to artykuł w Naszym Dzienniku.
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=tk04.txt

Tylko kto miał się nie zgodzić ?

Śr kwi 14, 2010 9:49

Pisanie o tym, co powinno sie zrobic a czego nie, wyslac samolot czy nie wysylac, jest juz zupelnie nieistotne.oni nie zyja.i to czy bedziemy sie nad tym zastanawiac niczego nie zmieni.szkoda ze nad takimi aspektami, rzad i reszta gromadki zastanawia sie dopiero, jak ktos zginie.

co do pochowku na Wawelu, mi osobiscie nie przeszkadza, i podobalo mi sie to, co powiedzial jeden z historykow uniwersytetu Jagiellońskiego chwile temu w TV, ze wraz z naszym prezydentem zostana pochowani ludzie którzy stracili życie w Katyniu.
Mozna sie nie zgadzac, ale ja bym to uznala za nie uszanowanie zmarlych i postanowienia osob ktore o tym zadecydowaly.

Katolicy wierza ze to, co sie dzieje na ziemi zalezy od Boga.widocznie mialo tak byc i tak bylo. Wiec mysle ze i tak nic by nie dalo sie zrobici tak.

Śr kwi 14, 2010 9:55
SweetChild napisał(a):
Ale chyba nie chcesz mnie przypisać do tych "innych"? ;)

Nie jestem na forum od miesiąca, abym nie znała Twoich poglądów i przypisywała Ci podobne durnoty :)

Teresse - czy Tobie naprawdę nie szkoda czasu, nerwów, na czytanie głupich komentarzy na portalach?
Samolot był "techniczne sprawny" o ile taki staruszek może być sprawny.
Ten ciągły jazgot i przypisywanie drugiej stronie tylko złej woli, skutkuje, że żadna kolejna ekipa nie ma odwagi wydać kasy na wymianę.

Śr kwi 14, 2010 10:05
zbanowany na stałe

Co do artykulu w ND. Z jednej strony p.Pietraszek twierdzi, ze liste znali niektorzy dziennikarze, z drugiej jest zdziwiona, ze dziennikarze liste znali. O co tu niby chodzi?

Śr kwi 14, 2010 12:49
Moje rozumienie tego tekstu mi mowi, ze dziennikarze mieli prawo znac tylko pojedyncze nazwiska, a nie wszystkie.
Ja sie nie znam, ale jezeli "pojedyncze" nazwiska sa znane, to latwo z tego zrobic wspolna liste. W koncu dziennikarze musza sie przygotowac, jezeli maja zadawac pytania

Śr kwi 14, 2010 13:30
Alus napisał(a):

Teresse - czy Tobie naprawdę nie szkoda czasu, nerwów, na czytanie głupich komentarzy na portalach?
Samolot był "techniczne sprawny" o ile taki staruszek może być sprawny.
Ten ciągły jazgot i przypisywanie drugiej stronie tylko złej woli, skutkuje, że żadna kolejna ekipa nie ma odwagi wydać kasy na wymianę.

Moim zdaniem liczy się czyn. Jeśli choć spróbuję interweniować by usunięto lżące komentarze- to ma większą wartość niż rozczulanie się nad ofiarami.

To jest nasz polski problem- przeżycie, emocje i zero z tego wynika.

Śr kwi 14, 2010 18:24

Post Media nie zauważyły podziału społeczeństwa?
Mam dość! Żałoba połączyła społeczeństwo tylko do niedzieli. Obecnie podejmowane decyzje dzielą Polaków. Powodem do wycieczek osobistych są poglądy polityczne, teorie przebiegu katastrofy, miejsce pochówku, ustawy i wszystko, co jest związane z Prezydentem. Niewiele mówi się o pozostałych ofiarach.

Nigdzie nie ma pełnych obiektywnych danych na temat prezydentury Lecha Kaczyńskiego, zawsze są stronnicze opinie. Nie mieszkam w Warszawie. Przed wyborami w 2005 w przestrzeni roznosiły się słowa: "był złym prezydentem", "nic nie zrobił", "wszystko zepsuł". Nie do końca tak było, bo zwolennicy pamiętają, co zrobił dla Warszawy. Co zepsuł, czy na pewno z jego winy, tego nie oceniam.

Przed chwilą w Wiadomościach wypowiadali się znani ludzie (prezydenci, historycy). Media są dość stronnicze, bo wynika z tego, że większość (~90%) jest za pochowaniem zwłok na Wawelu, a protestuje tylko garstka ludzi, GW i Wajda. Mi to nie przeszkadza - niech chowają, gdzie chcą, chociaż Warszawa byłaby bardziej odpowiednim miejscem, aby nie tworzyć podziałów w społeczeństwie. Zacznie się dopiero po żałobie.

Daję sobie spokój. Będę śledził wiadomości w wolnym czasie, ale dochodzeniem niech zajmie się Prokuratura i zainteresowani. To tylko strata czasu. Lepiej dążyć do jedności społeczeństwa i narodów.

Wszystkich polityków rozliczy historia.

Po zakończeniu żałoby proponuję rozpocząć ogólnonarodową dyskusję na temat przyszłości Polski i zmian w polityce, które są niezbędne - dla bezpieczeństwa, redukcji kosztów i poprawienia sprawności ustawodawczej. Tego nie da się zrobić na forach (~1%), już lepiej organizować konferencje i pogadanki w mediach.

Śr kwi 14, 2010 19:13
wp.pl napisał(a):
Z zapisu taśmy czarnych skrzynek wynika, że piloci rozumieli, że katastrofa na lotnisku pod Smoleńskiem jest nieunikniona. Jak powiedział prokurator wojskowy podejście do lądowania było tylko jedno i od razu złe.

Cóż...ciekawe kto w takim razie puścił info o 4 podejściach do lądowania ?

Słuchałam komentarzu jakiegoś profesora- nie pamiętam, któremu znajomy pilot powiedział " Zobaczysz, że zwalą na pilota".

I to właśnie chciano zrobić. Ja tez pomyślałam- 4 podejścia- czemu nie zrezygnował ?

Śr kwi 14, 2010 19:16

Ja słyszałem, że obecnie najczęściej powtarzany jest wariant tego typu, że piloci źle zrozumieli parametry, podawane przez wieżę kontrolną w Smoleńsku, i tylko dlatego lecieli zbyt nisko, przez co doszło do zahaczenia o drzewo, i w konsekwencji do tragedii.

Tylko po co w tym doszukiwać się "winy" :?: Czy komuś coś to da :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz kwi 15, 2010 9:19
Zobacz profil WWW
Choćby to, że wyciągniemy wnioski?

Ja coraz mniej wierzę, że to był przypadek. Bardzo bym śledziła teraz losy tych rosyjskich kontrolerów. Jak za kilka lat zawał albo wypadek- to niestety umocni to moje podejrzenia.

Ktoś próbował zabić prez. Juszczenkę.
Czy myślimy że ta sama lub pokrewna siła, która chciała wpłynąć na losy Ukrainy nie ma interesów w Polsce ?

Juz ostrzelano naszego śp. prezydenta w Gruzji- choć oczywiscie mogły to być jakieś zabłąkane kule.

Ostatnio nie interesowałam się dokładnie polityką- ale dowiedziałam sie co działo się z IPN-em, jakie śledztwa prowadził pan Kurtyka.

Dziwi mnie tylko, że oni znali metody jakimi walczono z niewygodnymi ludźmi i w Polsce i w szeroko pojętym obozie socjalistycznym- i jak dzieci weszli do jednego samolotu...az się prosili...

Cz kwi 15, 2010 9:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 93  Następna strona