Autor |
Wiadomość |
Agnostyk21
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Moge z wami polemizować godzinami , ale wam się oczy i tak nie otworzą a to z jednego powodu - według was WIARA to WIARA i koniec , kropka. Nigdy się nie dogadamy , to bez sensu;/.
|
Śr kwi 21, 2010 7:30 |
|
|
|
 |
Agnostyk21
|
Wiecie że ja wierze W KARSNOLUDKI , nikt ich nie widział ale ja w nie wierze , a WY??
i jak mi udowodnicie że nie istnieją??;d
|
Śr kwi 21, 2010 7:31 |
|
 |
Johnny99
|
Zanim zaczniesz "polemizować" mógłbyś jakoś.. uporządkować swoją czynną obecność na forum ? 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 21, 2010 7:32 |
|
|
|
 |
Agnostyk21
|
tzn.?:)
|
Śr kwi 21, 2010 7:37 |
|
 |
Johnny99
|
Tzn. np. zauważyć, że: 1) forum ma różne działy i wątki ( a możesz nawet założyć własny wątek ! ), nie trzeba pisać w jednym; 2) zamiast pisać cztery posty jeden po drugim, możesz wyedytować ten pierwszy; to na początek 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 21, 2010 7:57 |
|
|
|
 |
Pavl6
|
Agnostyk21 napisał(a): Katolicyzm uważa że jest świetą religią. Ja uważam że jest najbardziej zakłamaną sekstą na świecie. Gdyby otworzyć wrota watykańskie wszyscy byście przejrzeli na oczy  . pzdr. Z każdą religią tak jest. Protestanci uważają swoją religię za świętą, a inne za złe, katolicy swoją, a inne za złe, wyznawcy islamu... mógłbym pisać w nieskończoność
|
Śr kwi 21, 2010 13:00 |
|
 |
Johnny99
|
A ateiści uważają za święty swój ateizm, natomiast religie za złe..
|
Śr kwi 21, 2010 13:12 |
|
 |
parsi
|
Czym się różni poganin od ateisty 
|
Cz kwi 22, 2010 21:58 |
|
 |
Elbrus
|
parsi napisał(a): Czym się różni poganin od ateisty Tym że poganin jest wierzący, a ateista niewierzący  LOL 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz kwi 22, 2010 22:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tym że poganin jest wierzący, a ateista niewierzący  LOL  Obaj są wierzący  .....poganin wierzy w jakieś bóstwo w rodzaju słońca, drzewa, a ateista wierzy, że Bóg nie istnieje.
|
Pt kwi 23, 2010 22:35 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: poganin wierzy w jakieś bóstwo w rodzaju słońca I codziennie oddaje mu część, myśli o nim, modli się, składa ofiary, podporządkowuje temu swoje wybory życiowe, myśli co będzie z nim po śmierci, nie chce obrazić bóstwa pewnymi czynami, jest ciekaw czy jego bóg pokona innego boga, śpiewa o bogu, opowiada o nim mity swoim dzieciom, znajomym, nawraca niewierzących słowem lub czynem, obawia się czy jego sąsiad może go nienawidzić z powodów religijnych, angażuje się w pomoc innym w oczekiwaniu na nagrodę od bóstwa, ma nadzieję że jego dusza nie umrze i będzie trwała w jakimś niebiańskim bycie... Sporo z tym zachodu, nakazów, zakazów, ograniczeń. Bóstwo daje pewne prawa i należy ich przestrzegać tylko dlatego, że pochodzą od bóstwa. Nie muszą być one logiczne ani obiektywnie dobre (np. nakaz świętowania pewnych dni w określony sposób). Cytuj: ateista wierzy, że Bóg nie istnieje Tylko nie zaprząta sobie tym głowy: nie wierzę że za rogiem stoi dźwig... czy na pewno tam stoi dźwig? na pewno nie stoi tam dźwig! nie stoi! czy aby na pewno? raczej nie. nie stoi... Ateiści na prawdę mają ważniejsze sprawy na głowie niż zajmowaniem się kultywowaniem i celebrowaniem zaprzeczania istnienia czegokolwiek.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt kwi 23, 2010 22:44 |
|
 |
Pavl6
|
Jakiś czas temu czytałem w gazecie, że w Australii ateiści zebrali się na celebrowanie jakiegoś święta, gdzieś też słyszałem, że niektórzy pretendują do roli przywódców ateizmu, więc alus chyba ma rację. Niektórzy wierzący też nie zaprzątają sobie wiarą głowy, albo uznają siebie za wierzących, ale nie praktykujących. Sprawa jest bardziej złożona, niż komuś się wydaje.
|
So kwi 24, 2010 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agnostyk21 napisał(a): Moge z wami polemizować godzinami , ale wam się oczy i tak nie otworzą a to z jednego powodu - według was WIARA to WIARA i koniec , kropka. Nigdy się nie dogadamy , to bez sensu;/. Załóżmy, że ja zdecydował bym się na otwarcie moich oczu przez ciebie. W jakim celu chciałbyś otworzyć te oczy i co chciał byś najpierw im pokazać? Żeby się dogadać trzeba zwyczajnie próbować i znaleźć wspólne pole porozumienia. Zakładanie wyłącznie tego, że naprawdę otwarte oczy ma się samemu jest zgóry skazane na niepowodzenie w poważnej dyskusji.
|
Wt maja 04, 2010 21:49 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Pavl6, jesli gdzies tam, cos tam slyszales mozesz smialo zaczac pisac ewangelie Pavl6-a natchnionego duchem ateizmu.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr maja 05, 2010 9:14 |
|
 |
Pavl6
|
Katolik piszący ewangelię dla ateistów? Co by z tego wyszło? Poza tym, jeżeli rzeczywiście ateiści się rozkręcają, to ewangelię mogą już mieć.
|
Śr maja 05, 2010 15:08 |
|
|
|