Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Co nie znaczy, że Wolniewicz nie lubi Żydów ze względu na ich narodowość, a o to w antysemityzmie chodzi.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 26, 2010 15:16

Alus napisał(a):
Cytuj:
A co jest najgorsze u katolików, moim zdaniem choćby to, że zwiąc się katolikami nie specjalnie próbują się dowiedzieć co to znaczy, nie interesuje ich nauka Jezusa, Ewangelie to dla nich czarna magia, sakramenty święte to cos niegodnego uwagi itp. Złem jest ta letniość "owce które słuchają Jego głosu, ale nie idą za nim jakby Go nie znały" i sam wiele razy się zastanawiam jak to jest z tym moim "zachowywaniem" słów, których słucham.
Tych jednak cech u o.Rydzyka nie znajduje wiec wyszło mi na to że nie tylko tego co najgorsze nie łączy, ale nawet nie posiada :-).

Co najgorsze w katolicyzmie ujął ks Roman Indrzejczyk:
- "Idą przez życie uczciwi
Co zło najmniejsze wypatrzą
Szlachetni, pobozni i czyści,
Surowi - BEZ LUDZKICH ODRUCHÓW".
Za ludzki odruch - odprawienie Mszy św za zbawienie duszy przyjaciela, ateisty Kuronia -szlachetni, czyści, w kilka dni zdjęli księdza Indrzyczyka z funkcji proboszcza.
Szlachetni, pobożni, czyści, non stop dzielą katolików, Polaków, wedle swego rodzaju pojętych kryteriów.
Patriota szanuje wszystkich rodaków i nie ma prawa nikomu zarzucać braku patriotyzmu.

To co cytujesz w słowach ks.Indrzejczyka mieści się w obojętności na naukę Jezusa choćby przypowieść o "faryzeuszu i celniku" zdjęcie z probostwa za odprawienie mszy za ateistę choćby i nie przyjaciela było by dla mnie również gorszące.
Co do słów o szacunku itd nie zgodzę się z Tobą. Szacunek dla mnie to duze słowo, swoim szacunkiem nie darzę każdego bez względu na to jak postępuję. Jeśli moim zdaniem ktoś bardzo źle postępuje na mój szacunek nie zasługuje, nie chcę go potepiać. (Czy nakarzesz mi szanować np. mojego rodaka który uderzał swoim dwuletnim dzieckiem o kaloryfer trzymając za nóżkę, a po wyjściu warunkowym z więzienia zamordował mężczyznę i jego dwoje dzieci?).

Pn kwi 26, 2010 15:20
Cytuj:
Co do słów o szacunku itd nie zgodzę się z Tobą. Szacunek dla mnie to duze słowo, swoim szacunkiem nie darzę każdego bez względu na to jak postępuję. Jeśli moim zdaniem ktoś bardzo źle postępuje na mój szacunek nie zasługuje, nie chcę go potepiać. (Czy nakarzesz mi szanować np. mojego rodaka który uderzał swoim dwuletnim dzieckiem o kaloryfer trzymając za nóżkę, a po wyjściu warunkowym z więzienia zamordował mężczyznę i jego dwoje dzieci?).

Ale tylko w sytuacji dokonanych nagannych, niegodziwych czynów czy wypowiedzi godzących w człowieka lub wartości.
Nigdy nie nalezy odzierać kogoś z szacunku na podstawie subiektywnych przypuszczeń, insynuacji, przypisywania złych intencji lub zamysłów.

Pn kwi 26, 2010 15:29

Cytuj:
Powiedział o sobie że został głową państwa

Masz cytat ? Bo ja znalazłem jednoznaczne wypowiedzi typu: "Nie chcę nikogo pozostawiać w sferze domysłów czy złudzeń. Konstytucja w mojej ocenie i polskie prawo jest jednoznaczne: ja - jako premier polskiego rządu - odpowiadam za prowadzenie polityki zagranicznej, pan prezydent reprezentuje Polskę jako głowa państwa" - powiedział Donald Tusk.", "Pan prezydent jest głową państwa. Wie, że zależy mi na spotkaniu. Pan prezydent wyznaczy termin i ja się zjawię - powiedział dziennikarzom Tusk." itp.

Cytuj:
Johnny99 - nawrócenie na RM często nie ma nic współnego z katolicyzmem. Osobiście znam pana - w PRL całe lata w PZPR, lekarz w placówkach MSWiA, ateista.

To i ja wiem, wielu już sympatykom RM takie "ciekawostki" wykryto ( np. co Jerzy Robert Nowak za PRL w Polityce pisywał ). Oczywiście, każdy ma prawo do zmiany poglądów.. ale trzeba zachować pewną powagę. Niemniej wpisuje się to w to, o czym pisałem - mamy Apokalipsę i wszyscy dybią na nasze życie, więc nie ma czasu na pierdoły, zaakceptujemy każdego, kto przyłączy się do nas w walce z Lewicowym Liberalizmem, inaczej Polska/Kościół ( w ferworze walki ciężko to odróżnić ) nie przeżyje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 27, 2010 7:44
Cytuj:
Oczywiście, każdy ma prawo do zmiany poglądów.. ale trzeba zachować pewną powagę. Niemniej wpisuje się to w to, o czym pisałem - mamy Apokalipsę i wszyscy dybią na nasze życie, więc nie ma czasu na (censored), zaakceptujemy każdego, kto przyłączy się do nas w walce z Lewicowym Liberalizmem, inaczej Polska/Kościół ( w ferworze walki ciężko to odróżnić ) nie przeżyje.

Celnie opisał to ks. J. Tischner w książce "Ksiądz na manowcach", wydawnictwo Znak.

Wt kwi 27, 2010 9:37

OffTop usunąłem

Wt kwi 27, 2010 14:44

Ostatnio rzadziej słucham Radia Maryja. Wczoraj wieczorem słuchałam ciekawych Rozmów niedokończonych z udziałem Piotra Szubarczyka z Gdańskiego IPN.
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=21578

N maja 23, 2010 16:28

Aż 11 dni minęło od 13 czerwca, pielgrzymki dzieci z PKRD na Jasną Górę. PKRD pod patronatem Radia Maryja i Madzi Buczek, to jedno z piekniejszych dzieł tego radia.
Byłam na Jasnej Gorze z dziećmi z Diecezji Gdańskiej, a konkretnie byłam z moją wnuczką Magdą.
Piękna uroczystość, dużo śpiewu z wspaniałym biskupem Długoszem oraz najważniejsza część Eucharystia.
20 czerwca odbyła się pielgrzymka młodzieży, a 11 lipca na Jasnej Górze spotkają się dorośli sympatycy Radia Maryja, chociaż dzieci i Młodziezy tez tam nie zabraknie.
Niestety ja w tej uroczystości nie wezmę udziału, a kto z Was będzie 11 lipca w Częstochowie i weżmie udział w pielgrzymce sympatyków Radia Maryja?

Cz cze 24, 2010 16:46

Gita2 napisał(a):
Aż 11 dni minęło od 13 czerwca, pielgrzymki dzieci z PKRD na Jasną Górę. (...).
Piękna uroczystość, dużo śpiewu z wspaniałym biskupem Długoszem oraz najważniejsza część Eucharystia.

Tak się zastanawiam, czy możliwe jest aby kkbids pozwolił świadomie na tę "zabawę w Mszę św.?
Bo pozwolenie na aż takie dziwactwa graniczy z brakiem rozsądku. Do tego ten spektakl kabaretowy, który w cytowanym fragmencie został nazwany "Eucharystią" nie ma wielkiego oparcia w zatwierdzonych tekstach liturgicznych. :o
I dziwić się, że dzieci dorastając uciekają od praktyk religijnych, bo nudno i brak zabawy i wygłupów!

Wt lip 06, 2010 19:15

pawis-66 napisał(a):
Za ludzki odruch - odprawienie Mszy św za zbawienie duszy przyjaciela, ateisty Kuronia -szlachetni, czyści, w kilka dni zdjęli księdza Indrzyczyka z funkcji proboszcza.
Szlachetni, pobożni, czyści, non stop dzielą katolików, Polaków, wedle swego rodzaju pojętych kryteriów.
Patriota szanuje wszystkich rodaków i nie ma prawa nikomu zarzucać braku patriotyzmu.

Definicji patriotyzmu jest tyle ilu Polaków.A co tak naprawdę Polacy zawdzięczają nieżyjącemu Jackowi Kuroniowi? Jeśli wolą przyjaciela było odprawienie Mszy Świętej za ateistę czyli człowieka który za życia deklarował się jako niewierzący w istnienie Boga, to czy nie bluźnierstwem w oczach wiernych jest sprzeciwianie się woli zmarłego? A jak to się ma do przepisów kanonicznych?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr lip 07, 2010 20:56

ratio napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Tak się zastanawiam, czy możliwe jest aby kkbids pozwolił świadomie na tę "zabawę w Mszę św.?
Bo pozwolenie na aż takie dziwactwa graniczy z brakiem rozsądku. Do tego ten spektakl kabaretowy, który w cytowanym fragmencie został nazwany "Eucharystią" nie ma wielkiego oparcia w zatwierdzonych tekstach liturgicznych. :o
I dziwić się, że dzieci dorastając uciekają od praktyk religijnych, bo nudno i brak zabawy i wygłupów!
Przeczytaj jeszcze raz napisałam ORAZ Eucharystia.
Manipulacja jest twoją mocna strona, ale nie każdy daje się na to nabrać.
10-11 lipca XVIII Pielgrzymka RRM na Jasną Górę.
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=22139

Cz lip 08, 2010 8:30
Cytuj:
Definicji patriotyzmu jest tyle ilu Polaków.A co tak naprawdę Polacy zawdzięczają nieżyjącemu Jackowi Kuroniowi? Jeśli wolą przyjaciela było odprawienie Mszy Świętej za ateistę czyli człowieka który za życia deklarował się jako niewierzący w istnienie Boga, to czy nie bluźnierstwem w oczach wiernych jest sprzeciwianie się woli zmarłego? A jak to się ma do przepisów kanonicznych?

Nie inaczej jak zlekceważenie woli ks. Twardowskiego.

Cz lip 08, 2010 11:02

Alus napisał(a):
Cytuj:

Nie inaczej jak zlekceważenie woli ks. Twardowskiego.

Owszem!
Robienie sobie jaj z Mszy Świętych, chamskie olewanie przepisów liturgicznych, wołają o pomstę do Niebios.
http://marucha.wordpress.com/2010/07/05 ... ch-bozych/

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Cz lip 08, 2010 11:30

Już jutro ze wszystkich stron Polski wyruszają autokary z sympatykami, słuchaczami Radia Maryja na Jasną Górę. Myślę, że w tym roku będzie mniej uczestników XVIII pielgrzymki RRM na Jasną Górę, a może się mylę?
http://www.radiomaryja.pl/

Pt lip 09, 2010 6:52

Gita2 napisał(a):
ratio napisał(a):
Gita2 napisał(a):

Cytuj:
Przeczytaj jeszcze raz napisałam ORAZ Eucharystia.
Manipulacja jest twoją mocna strona, ale nie każdy daje się na to nabrać.
(...)

Przepraszam ale to ty nie zrozumiałaś, bo to Msza św. była celebrowana w kabaretowym stylu: podnosimy rączki i klaszczemy, uderzamy się w kolana, a teraz powtarzamy (teksty, które winien odmawiać celebrans) i opowiastka ewangeliczna itp. i piosneczki z udziałem chyba celebransa). Myślę, że na żywo to był jeszcze lepszy show, bo jak znam takie uroczystości (bywałam) "pod szczytem", to je się kanapki, słodycze, lody, pije różne napoje bo o poście eucharystycznym się tam zapomina.
I ten styl tak cię zachwycił?

Pt lip 09, 2010 18:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 168  Następna strona