Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kościuł kłamie 
Autor Wiadomość
Post Kościuł kłamie
Te słowa podsumowują kościół i w tych słowach jest 100 % prawdy ... A jeśli powiecie mi że to nie prawda to podajcie choć 1 argument że to co napisane poniżej to nieprawda albo zamilknijcie na wieki .. Biblia jest to zwykła książka taka jak np. Harry Poter itp. A jeśli myślicie inaczej to znaczy że nie używacie tego co macie w głowie ...

Kłamstwem jest głoszenie czegoś, o czym się wie, że to nieprawda, ale chce się świadomie wprowadzić kogoś w błąd.
Fundament doktryny katolickiej od samego początku tworzą różnego rodzaju i wymiaru kłamstwa i dialektyka zakłamania.
Technikę kłamstwa, doskonaloną przez dwa tysiące lat, perfekcyjnie opanowali funkcjonariusze, teologowie i wyznawcy kościoła katolickiego i stosują ją w manipulacji społecznej.
Dowodem na to jest ustanowienie specjalnej nagrody Templetona, czyli tzw. kościelnego Nobla, za okłamywanie ludzi przez sklerykalizowanych naukowców, za takie interpretacje odkryć naukowych, które uzasadniają światopogląd katolicki oraz prawdy wiary głoszone przez ten kościół, i za to, że rozum wciskają w okowy wiary.
Kościół posługuje się kłamstwem, gdyż wie, że przekonania i stereotypy zbudowane na kłamstwach są trwalsze od przekonań ufundowanych na prawdzie.
Wierzenia religijne opierają się na fundamentalnym kłamstwie filozofów, którzy głosili realne istnienie bytów transcendentnych i nadprzyrodzonych, w szczególności bóstw. Między filozofią a religią występuje specyficzna zależność: religia rozwija i petryfikuje te poglądy filozoficzne, które uzasadniają wiarę; deprecjonuje i zwalcza te, które ją osłabiają.

U podstaw katolicyzmu leży kłamstwo, jakoby tylko człowiek posiadał duszę. Dusza jest bytem transcendentnym, wymyślonym przez pewnych filozofów po to, by z braku dostatecznej wiedzy o człowieku ukazać przyczynę zachowań i działań ludzkich. Jest bytem obiektywnym i samoistnym, który może obyć się bez ciała. Rozumie się ją jako cząstkę bóstwa, która łączy się z ciałem już w momencie poczęcia, wskutek czego zygota uzyskuje osobowość. W miarę postępu psychologii i neurofizjologii zakres pojęcia duszy ciągle się kurczy, a badania naukowe w ogóle nie odwołują się do niego. W teologii katolickiej duszę określa się jako „coś", co jest tchnieniem poruszającym materię, co ożywia ciało, co jest nieśmiertelne, co jest częścią Boga.
Pojęcie duszy jest dla ludzi wierzących pierwotne i niedefiniowalne, bo zrozumienie go wykracza poza możliwości ludzkiego intelektu, a dla niewierzących jest pojęciem pustym, którym w ogóle nie warto się zajmować. Jeśli katolicy twierdzą, że wiedzą, czym różni się człowiek od innych istot żywych i dzięki czemu żyje, bo ma „duszę", to po prostu kłamią.
Kłamliwa jest głoszona przez kościół katolicki teza o niezależności rozumu od wiary, nagłośniana od czasu opublikowania encykliki Fides et ratio. Pisze się tam, że rozum i wiara są odrębnymi władzami poznawczymi i nie muszą tworzyć sprzeczności ani konfliktować ludzi. Jednak wcale tak nie jest, chociaż powinno być. Ta encyklika opiera się na modelu separatystycznym: odrębności rozumu i wiary. Zgodnie z nim, sądy poznawcze wywiedzione z rozumu albo wiary mogą być sprzeczne.
Ale, gdy tak się stanie, to jedynym arbitrem rozstrzygającym sprzeczność między rozumem a wiarą jest Magisterium Kościoła. Ono wytycza granice poznania rozumowego i zakres badań. Pełni więc rolę swoistego jarzma nakładanego na rozum. Wiadomo, że rozum zazwyczaj nie sprzyja wierze, zwłaszcza w boga osobowego, którego katolicyzm narzuca swym wiernym jako przedmiot wiary i kultu. Co najwyżej może aprobować boga abstrakcyjnego. Bóg abstrakcyjny może być obiektem wiary oraz kultu różnych wyznań, a nawet bezwyznaniowców, agnostyków i ateistów.
Natomiast religia oparta na wierze w boga osobowego, bardziej wymaga irracjonalności oraz głupoty, niż rozumności i mądrości.
Im więcej ogłupiałe i bezrozumne jest społeczeństwo, tym bardziej jest wierzące, a intensywność wiary jest proporcjonalna do stopnia głupoty. Dlatego kościół ogłupia wiernych i utwierdza ich w głupocie, bo na tym żeruje, dzięki temu egzystuje i rozwija się. A im bardziej ogłupia ludzi za pomocą kłamstw w postaci dogmatów i prawd wiary, tym większe ma szanse rozwoju.
W kościele katolickim za oświeconych uchodzą kapłani, dla których źródłem wszelkiej mądrości jest Nowy Testament. Uzurpują sobie oni prawo do posiadania patentu na wiedzę i mądrość o wszystkim, co w niebie i na Ziemi, do pouczania polityków, naukowców itd. i wtrącania się we wszystko. Jest to typowy przejaw zarozumiałości.
A zatem, odwoływanie się we wspomnianej encyklice do niezależnego rozumu, którego zadaniem jest umacnianie wiary, jest przejawem zwykłego kłamstwa.
Rozum w katolicyzmie pełni rolę instrumentalną: jest narzędziem kłamstwa. W encyklice Fides et ratio pisze się, że rozum ze swej natury zwraca się ku prawdzie. Ale dalej wyjaśnia się, że chodzi o specyficzny rodzaj prawdy, o „prawdę chrześcijańską". A ona ma wartość zbawczą i powinna doprowadzić do ostatecznego celu, czyli do objawienia Jezusa Chrystusa. Nie chodzi więc o prawdę, tylko o objawienie.
Niewątpliwie, rozum ze swej natury zwraca się ku prawdzie. Jednak wierutnym kłamstwem jest, jakoby rozum ze swej natury, dążył ku prawdzie objawionej.

Kłamstwami, jako skutecznymi narzędziami manipulacji, najchętniej posługują się przywódcy duchowi kościołów pretendujących do globalnego panowania i uprawiają politykę imperializmu wyznaniowego. Szczególnie celuje w tym kościół katolicki, który ze swej istoty i nazwy kieruje się tak wybujałymi ambicjami i dlatego samozwańczo uzurpował sobie cechę powszechności.
Samo zawłaszczenie tej nazwy świadczy o zapędach imperialnych. Czyni on wszystko, aby w przyszłości stać się jedynym globalnym kościołem i za wszelką cenę dąży do rozszerzania swych wpływów poprzez działalność misyjną w różnych krajach. Uznawanie tylko swej wiary za prawdziwą jest jednym z fundamentalnych kłamstw ustawicznie powtarzanych przez katolików.

Wiara wyrasta z kłamstwa i samookłamywania się a jej rozwój wymaga stałego utrzymywania ludzi w stanie zakłamania.
Im wyżej wyewoluowana wiara i bardziej korzysta z osiągnięć postępu cywilizacyjnego, tym częściej musi uciekać się do kłamstwa.
Eskalacja wiary wymaga odwoływania się do bardziej wyrafinowanych
i efektywnych technik okłamywania stosowanych przez propagandę i reklamę. Dlatego coraz trudniej jest równocześnie wierzyć i żyć w prawdzie. Liczba kłamstw specyficznych dla kościoła katolickiego, zawartych w podstawach teoretycznych, interpretacjach tekstów i wydarzeń historycznych oraz w praktyce życia codziennego rośnie w miarę jego ewolucji i proporcjonalnie do ambicji globalnego i monopolistycznego panowania.
Paradoksem jest, że odwołując się do absolutnej prawdy, utożsamianej z Bogiem, chcąc osiągać cele imperialne, trzeba posługiwać się wzrastającą liczbą kłamstw coraz bardziej subtelnych i o szerszym zasięgu. Eskalacja katolicyzmu doprowadza do tego, że prawda absolutna przekształca się stopniowo w wierutne kłamstwa. Dlatego, jeśli być może na początku świata panowała Absolutna Prawda, to na końcu z pewnością zapanuje Absolutne Kłamstwo.

Zaczerpnięte z http://henrykp.salon24.pl/91309,wiara-i ... i-klamstwo

So maja 01, 2010 16:54
Moderator

Post Re: Kościuł kłamie
marqes997 napisał(a):
Kościuł kłamie

I koniec dyskusji...

Jak człowiek, który nie zna podstaw ortografii języka polskiego śmie wmawiać mi, że Kościół kłamie?

(J 8, 32b)

So maja 01, 2010 17:34
Zastosowałem ten błąd specjalnie żeby urozmaicić dyskusję więcej osób wejdzie jak wpisze błąd w temacie to ty nie wiesz o tym ?? ... a co prawda w oczy kole ?? A jak nie kłamie to podaj 1 argument na to że to co napisałem w 1 poście jest kłamstwem ... no podaj .. Nie masz żadnych argumentów człowieku to się błędów czepiasz fanatyku ...

So maja 01, 2010 17:37

Skoro jesteś taki pewien swoich prawd, to po co to tutaj ogłaszasz. Może Cie to zaskoczy, ale nie interesuje mnie Twoje zdanie. Ja Cie nie przekonuje do moich racji, Ty mi nie wpajaj swoich. Poczułeś nagle misję uświadamiania nieszczęśliwych katolików o tym jak są okłamywani i wykorzystaniu prze Kościół? Szczerze to nawet nie przeczytałam Twojego postu, bo słyszałam to już milion razy i z kimś kto nie zna ortografii lub stosuje jakieś tak słabe techniki manipulacji nie mam o czym dyskutować, więc naprawdę szkoda twojej energii. Acha i nie życzę sobie żadnych PW od Ciebie.

Ostatnio edytowano So maja 01, 2010 17:55 przez zagubiona_21, łącznie edytowano 1 raz

So maja 01, 2010 17:51
Kościół też wpycha na swoje prawdy ... kończę działalność na tym forum bo widzę że przebywają tu sami fanatycy którzy nie myślą mózgiem ..

So maja 01, 2010 17:54

I całe szczęście, wielki myślicielu!!

So maja 01, 2010 17:56
Moderator

marqes997 napisał(a):
W kościele katolickim za oświeconych uchodzą kapłani, dla których źródłem wszelkiej mądrości jest Nowy Testament. Uzurpują sobie oni prawo do posiadania patentu na wiedzę i mądrość o wszystkim, co w niebie i na Ziemi, do pouczania polityków, naukowców itd. i wtrącania się we wszystko.

Pierwsze lepsze, które rzuciło mi się w oko...

Kłamstwo nr 1: Źródłem wszelkiej mądrości jest nie tylko Nowy Testament,ale i Stary.
Kłamstwo nr 2: To kłamie Kościół, czy jakiś ksiądz? Bo Kościół nie uzurpuje sobie prawa do wtrącania się we wszystko.

Więcej nie chce mi się czytać, bo aż razi ilość błędów ortograficznych...

A temat nie celowo, a przez brak wiedzy źle zapisałeś... Świadczy o tym pozostała część Twojej 'twórczości'.

(J 8, 32b)

So maja 01, 2010 17:59
ta i Te słowa podsumowują kościół napisałem już dobrze ??? Śmiech na sali ...

Po 1 primo moje są tylko te słowa Te słowa

podsumowują kościół i w tych słowach jest 100 % prawdy ... A jeśli powiecie mi że to nie prawda to podajcie choć 1 argument że to co napisane poniżej to nieprawda albo zamilknijcie na wieki .. Biblia jest to zwykła książka taka jak np. Harry Poter itp. A jeśli myślicie inaczej to znaczy że nie używacie tego co macie w głowie ...

a cała reszta jak jest napisane poniżej jest ze strony http://henrykp.salon24.pl/91309,wiara-i ... i-klamstwo

Co czytać się nie umie ??

So maja 01, 2010 18:15

marqes997 napisał(a):
Zastosowałem ten błąd specjalnie żeby urozmaicić dyskusję więcej osób wejdzie jak wpisze błąd w temacie to ty nie wiesz o tym ?? ... a co prawda w oczy kole ?? A jak nie kłamie to podaj 1 argument na to że to co napisałem w 1 poście jest kłamstwem ... no podaj .. Nie masz żadnych argumentów człowieku to się błędów czepiasz fanatyku ...

ale tych błędów specjalnie solisz mnóstwo wszędzie, to nie przestępstwo, nie denerwuj się tak bardzo, ale tez nie dorabiaj do tego ideologii

So maja 01, 2010 18:40
a ty pawis umiesz czytać ??

Po 1 primo moje są tylko te słowa Te słowa

podsumowują kościół i w tych słowach jest 100 % prawdy ... A jeśli powiecie mi że to nie prawda to podajcie choć 1 argument że to co napisane poniżej to nieprawda albo zamilknijcie na wieki .. Biblia jest to zwykła książka taka jak np. Harry Poter itp. A jeśli myślicie inaczej to znaczy że nie używacie tego co macie w głowie ...

a cała reszta jak jest napisane poniżej jest ze strony http://henrykp.salon24.pl/91309,wiara-i ... i-klamstwo

So maja 01, 2010 18:42

Umiem :D , umiem :D :
Cytuj:
"czterej muszkieterzy", 1 primo???, osoby duchowe, żuć na tacę

to nak naprędce... i nie robię z tego specjalnie zarzutu, zarzut robię z dorabianie do tego ideologii

So maja 01, 2010 18:52

Masz rację synu Biblia to rzeczywiście zwykła książka , a w szczególności dla niewierzących.
Dopóki Duch Święty nie natchnie czytelnika to taką pozostanie dla niego.
Cały ton wklejonego tekstu jest bardzo agresywny, ale najsmutniejsze jest to że to nie Twoje słowa.
To tak jak byś się podszywał pod Szawła, który stał się Pawłem.
Proponuję znaleźć w swojej okolicy katechezy głoszone przez neokatechumenat może ich przekonasz, a tym czasem szklanka zimnej wody i długi spacer.
Powodzenia

So maja 01, 2010 19:26

Kłamstwem jest głoszenie czegoś, o czym się wie, że to nieprawda, ale chce się świadomie wprowadzić kogoś w błąd.
Fundament doktryny katolickiej od samego początku tworzą różnego rodzaju i wymiaru kłamstwa i dialektyka zakłamania.
Technikę kłamstwa, doskonaloną przez dwa tysiące lat, perfekcyjnie opanowali funkcjonariusze, teologowie i wyznawcy kościoła katolickiego i stosują ją w manipulacji społecznej.
Dowodem na to jest ustanowienie specjalnej nagrody Templetona, czyli tzw. kościelnego Nobla, za okłamywanie ludzi przez sklerykalizowanych naukowców, za takie interpretacje odkryć naukowych, które uzasadniają światopogląd katolicki oraz prawdy wiary głoszone przez ten kościół, i za to, że rozum wciskają w okowy wiary.
Kościół posługuje się kłamstwem, gdyż wie, że przekonania i stereotypy zbudowane na kłamstwach są trwalsze od przekonań ufundowanych na prawdzie.
Wierzenia religijne opierają się na fundamentalnym kłamstwie filozofów, którzy głosili realne istnienie bytów transcendentnych i nadprzyrodzonych, w szczególności bóstw. Między filozofią a religią występuje specyficzna zależność: religia rozwija i petryfikuje te poglądy filozoficzne, które uzasadniają wiarę; deprecjonuje i zwalcza te, które ją osłabiają.
U podstaw katolicyzmu leży kłamstwo, jakoby tylko człowiek posiadał duszę.

To zdanie zawiera kłamstwo i jest w nim coś dziwnego. Kłamstwem jest to jakoby było, że tylko człowiek ma duszę duszą mają też i inne stworzenia ale tylko dusza człowieka jest tak doskonała, że w niej może wzrastać duch i przez nią Bóg może oddziaływać na człowieka.
A ta dziwność tego twierdzenia polega na tym jakoby, co czy kto mógł by posiadać jeszcze duszę, która by miała czynić tę istotę podobną Bogu?

Dusza jest bytem transcendentnym, wymyślonym przez pewnych filozofów po to, by z braku dostatecznej wiedzy o człowieku ukazać przyczynę zachowań i działań ludzkich.

Błąd tego zdania polega na tym jakoby wiara miała opisywać przez wiedzę. Nie KK operuje w sferze wiary i tak trzeba to postrzegać i jeśli Jezus Chrystus mówi by nie bać się tego, kto zabija ciało lecz tego kto może zabić duszę, więc wierzący mają przesłanki zakładać, że taki twór jakim jest dusza ma swój byt i tu i tam.
Bo jak co to Bogu można wierzyć.

Jest bytem obiektywnym i samoistnym, który może obyć się bez ciała. Rozumie się ją jako cząstkę bóstwa, która łączy się z ciałem już w momencie poczęcia, wskutek czego zygota uzyskuje osobowość. W miarę postępu psychologii i neurofizjologii zakres pojęcia duszy ciągle się kurczy, a badania naukowe w ogóle nie odwołują się do niego. W teologii katolickiej duszę określa się jako „coś", co jest tchnieniem poruszającym materię, co ożywia ciało, co jest nieśmiertelne, co jest częścią Boga.

Nie częścią Boga ale Bóg poprzez świętość takowej możne mieć radość w obcowaniu z tą.

Pojęcie duszy jest dla ludzi wierzących pierwotne i niedefiniowalne, bo zrozumienie go wykracza poza możliwości ludzkiego intelektu, a dla niewierzących jest pojęciem pustym, którym w ogóle nie warto się zajmować. Jeśli katolicy twierdzą, że wiedzą, czym różni się człowiek od innych istot żywych i dzięki czemu żyje, bo ma „duszę", to po prostu kłamią.

O ile sobie przypominam to wiele na tym polu „definiowaniu i poznawaniu duszy” uczynili filozofowie greccy, którzy z wiarą chrześcijańską jakkolwiek by nie kombinować nic nie mieli wspólnego

Kłamliwa jest głoszona przez kościół katolicki teza o niezależności rozumu od wiary, nagłośniana od czasu opublikowania encykliki Fides et ratio. Pisze się tam, że rozum i wiara są odrębnymi władzami poznawczymi i nie muszą tworzyć sprzeczności ani konfliktować ludzi. Jednak wcale tak nie jest, chociaż powinno być. Ta encyklika opiera się na modelu separatystycznym: odrębności rozumu i wiary. Zgodnie z nim, sądy poznawcze wywiedzione z rozumu albo wiary mogą być sprzeczne.

To już się staje nudne ten ciąg na KK przecież u podstaw Jego nauki leży myśl Ojców Kościoła, która jest wspólna dla całego chrześcijaństwa. Więc należy domniemywać, że u podstaw napisania tego artykułu nie leży prawda lecz chorobliwa nienawiść do Niego więc nie widzę dalszego kontynuowania dyskusji z przemyśleniami autora tego tekstu.

Z ukłonami
PS
Dodam, że to co napisałem jest tylko moim pojmowaniem mej wiary, która swe korzenie ma w nauce KK. Napisałem to bez grzebani w materiałach źródłowych tak z głowy.

So maja 01, 2010 19:35

marqes997
Wyluzuj człowieku, zapewne jesteś niewierzącym, ja też, ale wrzeszcząc na innych, mówiąc, że "tu jest 100% prawda", nikt nie używa rozumu itd. oczerniasz tylko obraz ateistów w oczach innych. Jeżeli chcesz kogoś przekonać to rozpocznij dyskusję, przedstaw argumenty, sprawisz, że będziesz miał większe szanse, aby kogoś przekonać ;) teraz nie jesteś wcale lepszy od kilku wierzących z tego forum :D

So maja 01, 2010 20:36

marqes997 napisał(a):

Poprosimy teraz swoimi słowami i jakieś dowody do poparcia.

So maja 01, 2010 23:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona