|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
morderstwa zawinione przez kościoł katolicki
| Autor |
Wiadomość |
|
AndrzejK
Dołączył(a): Pt mar 27, 2009 20:51 Posty: 55 Lokalizacja: Warszawa
|
 morderstwa zawinione przez kościoł katolicki
Na niektórych postach w iternecie występują twierdzenia, że kościół ma na sumieniu miliony ludzi, krucjat mordujących i ograbiających innowierców, pogromów religijnych, niesamowicie wielką ilością zła, okrucieństwa, przemocy, niezawinionego cierpienia i jeszcze szereg innych tego typu stwierdzeń. Jeżeli ten temat istnieje na naszym Forum to proszę Moderatora o wykreślenie mojej propozycji. Jeśli nie to podyskutujmy na ten temat. Jest oczywiste, że podane wyżej twierdzenia są przesadzone ale niektóre kościół ma na sumieniu. Chodzi mi o to czy są winą kościoła i katolików i w jakim zakresie następujące zjawiska historyczne: nawracanie mieczem i siłą, podbój obu Ameryk, krucjaty, pogromy religijne, zbrodnie Papieży w walce o przywileje i władzę, palenie czrownic i jeszcze inne oskarżenia, które mi na myśl nie przychodzą. Nie wymieniam tutaj inkwizycji bo chociaż spotkałem się z twierdzeniami, że objęła ona miliony ludzi to wiem, że procesów było klikadziesiąt tysięcy z których tylko część kończyła się wyrokiem skazującym. AndrzejK
|
| N maja 02, 2010 22:17 |
|
|
|
 |
|
nurhia
|
 Re: morderstwa zawinione przez kościoł katolicki
zaraz usłyszysz ze to było dawno i kościół popełniał bledy itp. ale moim zdaniem to jest pokazanie ze kościół jest mylny w swoich ocenach, interpretracjach.jeżeli mylil sie kiedys, czy teraz zmadrzal?
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
| N maja 02, 2010 22:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
nurhia napisał(a): zaraz usłyszysz ze to było dawno i kościół popełniał bledy itp. ale moim zdaniem to jest pokazanie ze kościół jest mylny w swoich ocenach, interpretracjach.jeżeli mylil sie kiedys, czy teraz zmadrzal? Kościół to my wszyscy wierzący - przecież chyba nie postrzegasz współcześnie ludzi wierzących, że zatrzymali się mentalnie, duchowo, psychicznie na etapie średniowiecza 
|
| Pn maja 03, 2010 8:35 |
|
|
|
 |
|
nurhia
|
postrzegam rządzących kościołem w ten sposób i niektorych ludzi:) cos na zasadzie slepego posluszenstwa
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
| Pn maja 03, 2010 10:17 |
|
 |
|
jumik
|
AndrzejK napisał(a): Na niektórych postach w iternecie występują twierdzenia, że kościół ma na sumieniu miliony ludzi, krucjat mordujących i ograbiających innowierców, pogromów religijnych, niesamowicie wielką ilością zła, okrucieństwa, przemocy, niezawinionego cierpienia i jeszcze szereg innych tego typu stwierdzeń. Jeżeli ten temat istnieje na naszym Forum to proszę Moderatora o wykreślenie mojej propozycji. Proszę bardzo - był temat dokładnie o tym samym: "Miliony ofiar" http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=36&t=15930
|
| Pn maja 03, 2010 11:52 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|