Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 6:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

Post Re: Droga Neokatechumenalna
Kobieto, o czym Ty mówisz? Czytałaś? To przeczytaj jeszcze raz, bo ks.Zoffoli opierał się na książkach Kiko wydanych przez wspólnoty neokatechumenalne! Jak wyjaśnia robił to właśnie z powodów takich, aby później jakaś jo_tka nie zarzuciła mu, że czegoś nie zrozumiał, coś przekręcił, że Kiko później coś zmienił itd.

N maja 02, 2010 20:46
sanctificetur napisał(a):
Kobieto, o czym Ty mówisz? Czytałaś? To przeczytaj jeszcze raz, bo ks.Zoffoli opierał się na książkach Kiko wydanych przez wspólnoty neokatechumenalne! Jak wyjaśnia robił to właśnie z powodów takich, aby później jakaś jo_tka nie zarzuciła mu, że czegoś nie zrozumiał, coś przekręcił, że Kiko później coś zmienił itd.

Największym zagrożeniem dla KK nie jest Islam, masoni, komuniści..etc. ale katolicy, którzy nie potrafią uznać decyzji papieża i gremium kardynalskiego - prezentujesz właśnie tą postawę.
Nie jestem na Drodze bo uznałam, że nie potrafię się odnależć w tego rodzju wspólnocie, ale szanuję decyzję mojego Kościoła.

Pn maja 03, 2010 8:00

Cytuj:
prezentujesz właśnie tą postawę.

Papież zatwierdził statut i to uznaję. Natomiast Papież jeszcze jako kardynał nakazał skorygować materiały formacyjne Drogi autorstwa Kiko i Carmen. Nie dostrzegasz różnicy? W tych materiałach są poważne błędy doktrynalne. Przestań wmawiać mi jakieś głupoty i pić ad personam do mojej postawy. Nie udawaj, że nie odróżniasz statutu od formacji.

Pn maja 03, 2010 8:43
Cytuj:
Papież zatwierdził statut i to uznaję. Natomiast Papież jeszcze jako kardynał nakazał skorygować materiały formacyjne Drogi autorstwa Kiko i Carmen. Nie dostrzegasz różnicy? W tych materiałach są poważne błędy doktrynalne. Przestań wmawiać mi jakieś głupoty i pić ad personam do mojej postawy. Nie udawaj, że nie odróżniasz statutu od formacji.

Jako kardynał nakazał skorygować, a później już jako papież zatwierdził Statuty - nie dostrzegasz wymowy faktów?
Chyba nie mógł podpisać wewnętrznie nieprzekonany.

Pn maja 03, 2010 9:50

Wyciągasz pochopne wnioski. Fakt jest taki, że podpisał statut DN, a nie podpisał żadnej książki z nauczaniem Kiko. Bycie przekonanym, co do słuszności katechizacji jest czymś innym niż bycie przekonanym, że Kościół od czasów Konstantyna aż do SV II błądził jak to pisze Kiko w Orientamenti.

Pn maja 03, 2010 11:14
Wyciągasz pochopne wnioski. Fakt jest taki, że podpisał statut DN, a nie podpisał żadnej książki z nauczaniem Kiko. Bycie przekonanym, co do słuszności katechizacji jest czymś innym niż bycie przekonanym, że Kościół od czasów Konstantyna aż do SV II błądził jak to pisze Kiko w Orientamenti.

Zdarzało się, że bładził, za co Jan Paweł II w roku milenijnym przeprosił.

Pn maja 03, 2010 11:58

Cytuj:
Zdarzało się, że bładził, za co Jan Paweł II w roku milenijnym przeprosił.

Nie zbłądził i nigdy zbłądzić nie może. Błądzili konkretni ludzie i robili to na długo przed edyktem Konstantyna jak i po SV II, więc Kiko niech tu nie mydli oczu.

Pn maja 03, 2010 12:46
Cytuj:
Nie zbłądził i nigdy zbłądzić nie może. Błądzili konkretni ludzie i robili to na długo przed edyktem Konstantyna jak i po SV II, więc Kiko niech tu nie mydli oczu.

A czy ktoś zmusza Cię abyś respektował i popierał Kiko?
Jest wiele innych wspólnot w Kościele, większośc wiernych nie przynalezy do żadnej.....w czym problem?

Pn maja 03, 2010 12:56

Alus napisał(a):
w czym problem?

Równie dobrze mógłbyś mi napisać: "a czy ktoś każe Ci krytykować terrorystów? Przecież jest tylu dobrych ludzi, którzy posiadają broń". Wiesz co to grzechy cudze?

Pn maja 03, 2010 13:04
Cytuj:
Równie dobrze mógłbyś mi napisać: "a czy ktoś każe Ci krytykować terrorystów? Przecież jest tylu dobrych ludzi, którzy posiadają broń". Wiesz co to grzechy cudze?

Wiem :) ...a pamiętasz "Nie sądzcie abyście nie byli sądzeni".
Od nadzoru prawidłowości funkcjonowania wspólnot, nauki w nich głoszonej, jest Kongregacja d/s wiary i ordynariusz diecezji.

Pn maja 03, 2010 13:23

A od braterskiego napominania każdy katolik. Poza tym te wspólnoty podlegają w pierwszym rzędzie proboszczowi parafii, a nie w/w strukturom. Kongregacja i biskup nie rewidują każdej wspólnoty neo :)

Pn maja 03, 2010 15:32

Cytat z innego wątku, ale dotyczącego mniej więcej tego samego.
Nie rozumiesz. Nikt nie każe Ci adorować wizerunku Matki Bożej Fatimskiej, ale mówienie że Kościół pomylił się i wbrew katechizmowi stwierdziłbyś, że Kościół nie rozpoznaje objawień (w tym wypadku objawień Matki Bożej Fatimskiej) w sposób prawidłowy byłoby grzechem nieposłuszeństwa.

Aaaa... A można mówić, że pomylił się w rozpoznawaniu natchnienia bożego? Strasznie wybiórczy jesteś. Objawienia też nie są doktrynami.

Pn maja 03, 2010 19:23

"A na "antyku" piszą takie bzdury ze żal duszę ściska."

Akurat książkę ks. Zoffoli'ego poprzedził wstępem bp. Zbigniew Kraszewski. Może wróćmy do dyskusji na argumenty, bo zdanie, że to link z Antyku i że oni piszą tak zawsze, bo to tradsi, przebrzydli lefebryści itd argumentem nie jest. Wróćmy więc do wypowiedzi Kiko na różnych łamach i zestawienia z nimi nauczania Kościoła. Bo mówienie tak jak to czyni Kiko, że dopiero SV II jest powrotem do autentycznego Kościoła to już grubsza herezja.

Jest argumentem że znam neokatechumenat od środka (czego ty o sobie powiedzieć nie możesz) i mogę powiedzieć że znaczna większość tych zarzutów jest totalną bzdurą.

Pn maja 03, 2010 19:24

sanctificetur
Powiedz mi jedną prostą rzecz a zakończymy tą dyskusję jeśli mi sensownie na nią odpowiesz.

Dlaczego, twoim zdaniem, jakiśtam ksiądz znalazł tyle błędów i zarzutów przeciw DN a Kongregacja Nauki Wiary złożona z wybitnych teologów pod wieloletnim przewodnictwem J. Ratzingera, po dokładnym, wieloletnim badaniu wszystkich pism Kiko i założeń DN ich nie zauważyli a co więcej sam obecny Papież (którego ty ponoć popierasz) wypowiada się bardzo pozytywnie na temat tej formacji?

Pytanie dodatkowe:

Od kiedy to stawia się dosyć podejrzany autorytet księży związanych z lefebrystami nad autorytet Kościoła?

Pn maja 03, 2010 19:30

Nawiązując do wypowiedzi przeciwników uznania potrzeby katechizowania ochrzczonych przy pomocy narzędzia danego Kościołowi jakim jest droga neokatechumenalna, chcę zwrócić uwagę na ostatnie wydarzenie w Polskim Kościele katolickim a związane właśnie z drogą...

W dniu 2.05.2010. godz. 17.00 na Hali Torwar w Warszawie miało miejsce spotkanie powołaniowe z młodzieżą wspólnot neokatechumenalnych, w którym wzięło udział ok. kilka tys. młodych - zostało zwołane przez Kiko Arguello inicjatora drogi neokatechumenalnej.

Arcybiskup warszawski Kazimierz Nycz wygłosił do zgromadzonych homilię. M.in. powiedział do zebranych: „Jesteście w środku wielkiego miasta, któremu potrzeba ewangelizacji” ...

Młodzi, którzy odpowiedzieli podczas tego spotkania na tzw. wezwanie powołaniowe czyli wyrazili gotowość na powołanie do kapłaństwa lub życia zakonnego, zostaną wkrótce zaproszeni na specjalne spotkanie (tzw. konwiwencję), na którym rozpocznie się proces rozeznawania autentyczności ich powołania. Praktyka jest taka, że niektórzy z nich od razu zostaną posłani do seminariów „Redemptoris Mater” we wskazanym kraju, inni będą potrzebowali dalszej formacji zanim wstąpią do seminarium czy klasztoru.

Międzynarodowe spotkanie powołaniowe na Torwarze zakończyło się odmówieniem modlitwy „Ojcze nasz” oraz błogosławieństwem udzielonym przez metropolitę warszawskiego.

Czyż więcej potrzeba, aby wszystkim kontestującym drogę neokatechumenalną otworzyły się oczy...

zsoborniki

Pn maja 03, 2010 21:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 119  Następna strona